Portfel taktyczny
Re: Portfel taktyczny
A dziś to nawet nie chce mi się zaglądać, jaka tam strata na portfelu. Wiem, ile spadł SPY (20% portfela) i QQQ (4%) oraz GLD (8%). Czy IEF i TLT choć trochę zrównoważyły?
Można się i do takiej zmienności przyzwyczaić.
Można się i do takiej zmienności przyzwyczaić.
Po wczorajszym webinarze Tomka oczywiście mam lekko namącone w głowie, bo wiem, że moje strategie w czwartek przesuną się już całkiem na pozycje defensywne (gdyby nie jedna z nich, to nie byłoby zupełnie akcji w portfelu).
Największy problem obecnej sytuacji to jej gwałtowność.
Widziałem gdzieś wykres, który pokazuje, że przy poprzednich krachach dojście do takiego poziomu spadków zajmowało około roku. Tymczasem teraz nie minął miesiąc.
Istnieje spore ryzyko, że "wytrenowane" na znacznie wolniejszych spadkach/wzrostach strategie wysypią się tak, jak to Tomek mówił (chociaż cała teoria oparta o "pomijaniu najlepszych dni na giełdzie" do mnie nie trafia – jest przecież jeszcze druga strona medalu, czyli dni najgorsze).
Nie znaczy to, że zmienię swoje podejście, natomiast zauważam takie ryzyko, że np. od początku następnego tygodnia wszystko zacznie się odbijać i po 2-3 miesiącach wróci do linii trendu, zanim strategie zapakują się w akcje. Nie wydaje mi się, żeby szanse na to były wielkie. Ray Dalio pisze, że rynki mają większy wpływ na gospodarkę niż gospodarka na rynki. Jeśli ma rację, nie czeka nas szybkie odbicie.
PS. Do drugiego portfela, nazwijmy go polskiego, dokupiłem trochę ETF na mWIG40 (mam już tam dość sporo tego ETF, w większości kupionego na samym szczycie). Zamierzam jeszcze trochę uśrednić w dół.
Największy problem obecnej sytuacji to jej gwałtowność.
Widziałem gdzieś wykres, który pokazuje, że przy poprzednich krachach dojście do takiego poziomu spadków zajmowało około roku. Tymczasem teraz nie minął miesiąc.
Istnieje spore ryzyko, że "wytrenowane" na znacznie wolniejszych spadkach/wzrostach strategie wysypią się tak, jak to Tomek mówił (chociaż cała teoria oparta o "pomijaniu najlepszych dni na giełdzie" do mnie nie trafia – jest przecież jeszcze druga strona medalu, czyli dni najgorsze).
Nie znaczy to, że zmienię swoje podejście, natomiast zauważam takie ryzyko, że np. od początku następnego tygodnia wszystko zacznie się odbijać i po 2-3 miesiącach wróci do linii trendu, zanim strategie zapakują się w akcje. Nie wydaje mi się, żeby szanse na to były wielkie. Ray Dalio pisze, że rynki mają większy wpływ na gospodarkę niż gospodarka na rynki. Jeśli ma rację, nie czeka nas szybkie odbicie.
PS. Do drugiego portfela, nazwijmy go polskiego, dokupiłem trochę ETF na mWIG40 (mam już tam dość sporo tego ETF, w większości kupionego na samym szczycie). Zamierzam jeszcze trochę uśrednić w dół.
Dalej nie patrzę na wynik portfela, chociaż wiem jak indeksy, więc wiem czego się spodziewać. Rebalancing jutro lub pojutrze. Być może tym razem zaryzykuję przesunięcie o 1 dzień, jeśli będzie jakieś odbicie (założenie jest, żeby robić rebalancing 3 x w miesiącu w równych odstępach, ale jeśli zrobię jutro, to odstęp od poprzedniego będzie 7 dni, a do następnego 8 dni, mogę więc ew. zmienić to na 8/7).
Errata: z tych rynkowych emocji pomyliły mi się dni i rebalancing na pewno nie jutro tylko ew. w piątek lub poniedziałek.
Spojrzałem też na portfel jak już zobaczyłem jaka masakra na TLT (bo SPY to w miarę normalny dzień miało, co to jest 5-6% spadku). -3.37% dziś.
Spojrzałem też na portfel jak już zobaczyłem jaka masakra na TLT (bo SPY to w miarę normalny dzień miało, co to jest 5-6% spadku). -3.37% dziś.
Rebalancing dziś, ustawione zlecenia MOC więc alokacje mogą się trochę zmienić:
GLD (Gold) 5.5%
IEF (Int-Term US Treasuries) 64.9%
SPY (S&P 500) 15.3%
TLT (Long-Term US Treasuries) 11.0%
VNQ (US Real Estate) 3.3%
Wynik portfela YTD: -9.67% (w USD, w PLN oczywiście nieco lepiej)
Dodam jeszcze dość nietypową sytuację na GPW:
WIG20 +1.19%
mWIG40 -3.62%
sWIG80 +0.29%
GLD (Gold) 5.5%
SPY (S&P 500) 15.3%
Wynik portfela YTD: -9.67% (w USD, w PLN oczywiście nieco lepiej)
Dodam jeszcze dość nietypową sytuację na GPW:
WIG20 +1.19%
mWIG40 -3.62%
sWIG80 +0.29%
Pogubiłem się z tymi zleceniami dziś i musiałem je skasować. Jedyne co sprzedałem na zamknięciu to QQQ i odrobinę TLT (z NASDAQ nie mogłem skasować zleceń), tak więc jeszcze przez weekend mam alokację taką jak ostatnio.
Przy czym jak przeczytałem NASDAQ pozwala na odwołanie zleceń do 5 min przed końcem sesji. Ja próbowałem zrobić to wcześniej i nie zadziałało.
Może ktoś ma z tym doświadczenie?
Może ktoś ma z tym doświadczenie?
Dokończyłem ten rebalancing, jak zwykle w gorącej wodzie kąpany nie doczekałem do końca sesji, ale skoro i tak go rozciągnąłem (niepotrzebnie) w czasie, to już wszystko jedno. Jedyne co dobre, to ładne odbicie LQD (+6%).
Skład taki, jak pisałem:
GLD (Gold) 5.5%
SPY (S&P 500) 15.3%
Następny rebalancing 31 marca.
Skład taki, jak pisałem:
GLD (Gold) 5.5%
SPY (S&P 500) 15.3%
Następny rebalancing 31 marca.
Podsumowanie tygodnia: w poniedziałek sprzedawałem akcje, na dzień przed ogromnym odbiciem niestety. Czułem w kościach, że ono w końcu przyjdzie, dlatego trochę przeciągnąłem rebalancing z piątku na poniedziałek, niestety, przyszło we wtorek. Trudno.
Ostatnie 4 dni na plusie, niezależnie od tego, co robią indeksy. MTD: -3.59%, YTD: -6.11%. Oczywiście trochę smutno, bo gdybym nie robił rebalancingu 3x w miesiącu, miałbym MTD bliskie zera.
Następny rebalancing we wtorek.
Ostatnie 4 dni na plusie, niezależnie od tego, co robią indeksy. MTD: -3.59%, YTD: -6.11%. Oczywiście trochę smutno, bo gdybym nie robił rebalancingu 3x w miesiącu, miałbym MTD bliskie zera.
Następny rebalancing we wtorek.
Dzisiaj kolejny rebalancing. Zmiany byłby kosmetyczne, gdyby nie jedna kwestia.
Mam wśród strategii jedną, która nie opiera się na cenach, tylko na danych fundamentalnych, konkretnie na danych o bezrobociu. Wszyscy wiemy, jakie są dane wstępne. Niestety, strategia ta bierze dane z poprzedniego miesiąca, co oznacza, że dopiero za miesiąc przerzuci się z SPY do gotówki. Tymczasem już wiadomo, że na 99.99% to nastąpi, wyskok bezrobocia jest zbyt wielki. Wobec tego uznaję, że bezrobocie wzrośnie i "uprzedzając fakty", zmieniam alokację na cash.
Docelowe alokacje na kolejne dni to:
GLD Gold 5.7%
IEF Int-Term US Treasuries 68.0%
SPY S&P 500 1.7%
TLT Long-Term US Treasuries 11.0%
VNQ US Real Estate 1.7%
cash 12%
Wiem, że strasznie defensywnie i pewnie przegapię jakieś odbicia, ale co zrobić.
Mam wśród strategii jedną, która nie opiera się na cenach, tylko na danych fundamentalnych, konkretnie na danych o bezrobociu. Wszyscy wiemy, jakie są dane wstępne. Niestety, strategia ta bierze dane z poprzedniego miesiąca, co oznacza, że dopiero za miesiąc przerzuci się z SPY do gotówki. Tymczasem już wiadomo, że na 99.99% to nastąpi, wyskok bezrobocia jest zbyt wielki. Wobec tego uznaję, że bezrobocie wzrośnie i "uprzedzając fakty", zmieniam alokację na cash.
Docelowe alokacje na kolejne dni to:
GLD Gold 5.7%
IEF Int-Term US Treasuries 68.0%
SPY S&P 500 1.7%
TLT Long-Term US Treasuries 11.0%
VNQ US Real Estate 1.7%
cash 12%
Wiem, że strasznie defensywnie i pewnie przegapię jakieś odbicia, ale co zrobić.
Czyli jesteśmy świadkami, jak strategia mechaniczna ulega emocjom i przewidywaniu przyszłości ;P
Możesz w sumie podawać różnice procentowe zysków/strat między rebelansowaniami - ciekaw jestem jak to prosperuje przy aktualnej wolatylności.
Możesz w sumie podawać różnice procentowe zysków/strat między rebelansowaniami - ciekaw jestem jak to prosperuje przy aktualnej wolatylności.
Nie, nie ma tu żadnych emocji. Po prostu jest praktycznie pewne, że dane za marzec będą oznaczały recesję (w rozumieniu strategii) i nie ma sensu czekać do końca kwietnia z rebalancingiem. To po prostu zdrowy rozsądek i podążanie za duchem strategii.
Nie do końca rozumiem, jakie liczby mam podawać? Będę podawał MTD i YTD, tak jest najłatwiej.
Nie do końca rozumiem, jakie liczby mam podawać? Będę podawał MTD i YTD, tak jest najłatwiej.
Podsumowanie marca:
MTD: -3.45% (w PLN +1.89%)
YTD: -5.98%
Not good, not terrible.
MTD: -3.45% (w PLN +1.89%)
YTD: -5.98%
Not good, not terrible.
(Tylko) Tyle stracic w obecnych okolicznosciach to jak zarobic :-)
W sumie zrozumiałem, że zwiększałeś ekspozycję na SPY, a tu jednak wynik przyzwoity - taki niespekulacyjny wręcz ;P