Portfel całkowicie spekulacyjny
Re: Portfel całkowicie spekulacyjny
Dokładnie - ja się przeniosłem.
pozdrawiam
Wiesiek
pozdrawiam
Wiesiek
-
- Stały bywalec
Witam
Dziś poniedziałek, więc załączam moje otwarte pozycje.
Bilans zysków i strat od otwarcia pozycji : BASF -6,54 Euro ; Arcelormittal -67,01 Euro ; Mylan - 18,57 $
Na opcjach Starbucks i XLK będzie 100% strata (nie zamykam pozycji bo czekam na wygaśnięcie).
Jeżeli w tym tygodniu dokonam jakiś transakcji to podsumowanie pokażę w przyszły poniedziałek, co by nie wrzucać mnóstwa tabelek :)
Dziś poniedziałek, więc załączam moje otwarte pozycje.
Bilans zysków i strat od otwarcia pozycji : BASF -6,54 Euro ; Arcelormittal -67,01 Euro ; Mylan - 18,57 $
Na opcjach Starbucks i XLK będzie 100% strata (nie zamykam pozycji bo czekam na wygaśnięcie).
Jeżeli w tym tygodniu dokonam jakiś transakcji to podsumowanie pokażę w przyszły poniedziałek, co by nie wrzucać mnóstwa tabelek :)
- Załączniki
-
- Otwarte pozycja na dzień 10.06.2019
-
- Stały bywalec
Wczorajsze otwarte pozycje:
ADP 16AUG19 PUT @165 po 5,06$
QQQ 201907'19 PUT @182 po 3,87$
XLK 201907'26 PUT @78 po 2,54$
Kusi mnie założenie spread'a 165/155 na Autodesk, pomimo wczorajszych wzrostów zachowywał się słabo, zobaczymy jak będzie dziś.
ADP 16AUG19 PUT @165 po 5,06$
QQQ 201907'19 PUT @182 po 3,87$
XLK 201907'26 PUT @78 po 2,54$
Kusi mnie założenie spread'a 165/155 na Autodesk, pomimo wczorajszych wzrostów zachowywał się słabo, zobaczymy jak będzie dziś.
-
- Stały bywalec
Wczorajszy trade. Bear PUT spread 165/155 na Autodesk ; Reward/Risk 2,23 , Break-even point 161,75$
Przyznam, że nie spodziewałem się że wejdzie, a tu na otwarciu myk i mamy :)
Teraz to już wszystko w rękach FED :)
Przyznam, że nie spodziewałem się że wejdzie, a tu na otwarciu myk i mamy :)
Teraz to już wszystko w rękach FED :)
- Załączniki
-
- Bear PUT Spread Autodesk 165/155
-
- Stały bywalec
Witam
Poniżej otwarte pozycje. W środę zobaczymy jak rynek zareaguje na gadkę FEDu. Moim zdaniem rynek już wycenił obniżki stóp, a każda gadka może być pretekstem do realizacji zysków po ostatnich wzrostach. Nie mniej jednak nie będę kłócił się z rynkiem i jeśli będzie trzeba pozamykam short'y. Na ArcelorMittal obstawiam jakąś konsolidację i może powolny ruch w górę, jeśli chodzi o BASF to tutaj mam mieszane odczucia, to samo dotyczy się Mylan, zobaczymy :)
Poniżej otwarte pozycje. W środę zobaczymy jak rynek zareaguje na gadkę FEDu. Moim zdaniem rynek już wycenił obniżki stóp, a każda gadka może być pretekstem do realizacji zysków po ostatnich wzrostach. Nie mniej jednak nie będę kłócił się z rynkiem i jeśli będzie trzeba pozamykam short'y. Na ArcelorMittal obstawiam jakąś konsolidację i może powolny ruch w górę, jeśli chodzi o BASF to tutaj mam mieszane odczucia, to samo dotyczy się Mylan, zobaczymy :)
- Załączniki
-
- otwarte pozycje na 17.06.2019 cz. 1
-
- otwarte pozycje na 17.06.2019 cz. 2
-
- Stały bywalec
Witam
Wczoraj założyłem sierpniowego Bear PUT spread'a 163/153 na Dow Jones używając opcji na ETF SPDR DJIA TRUST (DIA), reward/risk: 2,51 ; break even point 260 $. Wczoraj moje PUTy dostały po dupie, choć straty trochę zostały zofsetowane przez opcje na ArcelorMittal i BASF. Jednak ogólnie od momentu zawarcia ostatnich transakcji jestem na minusie. Ciekawe czy FED coś ciekawego dziś powie, bo wczoraj Draghi dał sporego kopa w górę :) W odróżnieniu od ECB to FED ma chociaż z czego obcinać stopy. Nie mniej jednak dalej trzymam put'y chociaż chodzi mi pogłowie wystawienie opcji na QQQ i ADP co by ograniczyć straty jak rynek ogarnie euforia. Ogólnie na Europie jestem bull, a w USA short (wyłączając Mylan). Pokrętna logika, ale te longi na Arcelor i Basf były spowodowane wyprzedaniem (RSI poniżej 30).
Wczoraj założyłem sierpniowego Bear PUT spread'a 163/153 na Dow Jones używając opcji na ETF SPDR DJIA TRUST (DIA), reward/risk: 2,51 ; break even point 260 $. Wczoraj moje PUTy dostały po dupie, choć straty trochę zostały zofsetowane przez opcje na ArcelorMittal i BASF. Jednak ogólnie od momentu zawarcia ostatnich transakcji jestem na minusie. Ciekawe czy FED coś ciekawego dziś powie, bo wczoraj Draghi dał sporego kopa w górę :) W odróżnieniu od ECB to FED ma chociaż z czego obcinać stopy. Nie mniej jednak dalej trzymam put'y chociaż chodzi mi pogłowie wystawienie opcji na QQQ i ADP co by ograniczyć straty jak rynek ogarnie euforia. Ogólnie na Europie jestem bull, a w USA short (wyłączając Mylan). Pokrętna logika, ale te longi na Arcelor i Basf były spowodowane wyprzedaniem (RSI poniżej 30).
- Załączniki
-
- Bear PUT spread 263/253 DIA
W sumie dobrym pomysłem mogło by być zagranie na zmienność, czyli obstawienie up i down, bo jakkolwiek by tam dzisiaj nie wyglądał komunikat FED-u, to mało prawdopodobne, żeby został odebrany neutralnie. Dużo gotówki teraz jest na rynku, więc zwłaszcza gołębi komunikat może wywołać niezłą euforię i szał zakupów + odpływ kasy z obligacji i relokacja jej do akcji:
-
- Stały bywalec
Jakoś nie ufam tym Goldmanom, Merrill Lynch etc... Ostatnio pisałeś o rekomendacji dla Tesli od 0 do 390 $, czy można ich poważnie traktować?
Nie rozumiem tego czepiania się rekomendacji "od 0 do 390". Ja to odbieram jako przyznanie analityków, że spółka jest zwyczajnie ryzykowna. Masz upside na poziomie 200% i downside na poziomie 100%. Czyli o ile nie masz lepszej tezy inwestycyjnej to jest to propozycja dla spekulantów. Lepiej żeby dali rekomendację od $330 do $390, wiedząc, że spółka może zbankrutować? A potem jakby Tesla zbankrutowała to byłby płacz, że jak to, analitycy mówili, że minimum $330...
-
- Stały bywalec
Idąc tym rozumowaniem to nawet taki laik jak ja może być analitykiem :) Na każdą spółkę dawałbym +/- 50% od ceny rynkowej i gotowe :) Ogólnie te rekomendacje banków służą tylko im, żeby puścić news'a na rynek i nóż widelec łykną rekomendację, a oni kupują albo sprzedają. Nie wspominam o sprzedajnych Standard & Poor's, Moody's etc... Co oni wyprawiali w 2008 to się mózg lasuje. Ogólnie jestem bardzo ostrożny w temacie jakichkolwiek wypowiedzi tego całego towarzystwa :)
Ten rozstrzał pomiędzy 0 a 390 USD to raczej wyjątek niż reguła. Generalnie analitycy robią dobrą robotę i zdecydowana większość prognoz się sprawdza, więc ja tam nie mam oporów, żeby korzystać z ich pracy. Tak czy siak ten wykres wyżej, to nie prognozy, tylko realne wyniki ankiet wśród managerów finansowych, które od lat przeprowadza BofA.
-
- Stały bywalec
Jak na razie bez żadnych fajerwerków po decyzji FEDu
-
- Stały bywalec
Dziś pozbyłem się spread'ów na Arcelormittal i BASF. W poniedziałek jak zwykle przedstawię otwarte pozycje. Arcelormittal już poszedł kilka procent od otwarcia pozycji i postanowiłem zrealizować jakiś tam zysk. Na BASF wyszłem na 0. Jak na razie siedzę w short na USA, niestety tu jestem na minus. Zobaczymy dzisiaj czy będą atakować nowe topy, jeśli tak będę musiał coś wykombinować żeby ograniczyć straty :)
Zrobisz jakieś podsumowanie pod koniec miesiąca? Szczerze mówiąc trudno się to śledzi.
-
- Stały bywalec
Ok. 01 lipca podsumuje miesiąc czerwiec.