Portfel całkowicie spekulacyjny
-
- Stały bywalec
Portfel całkowicie spekulacyjny
Witam
Poniżej załączam print screeny z rzeczywistych transakcji.
@ Rastignac
W każdy poniedziałek będę wrzucał aktualne pozycje, co by nie było że ściemniam. Jest to portfel mocno spekulacyjny i dopuszczam obsunięcia kapitału nawet do 30%. Dla mnie najważniejsze jest być na plus w dniu 31.12.2019. Czy mi się to uda tego nikt nie wie :)
Jeśli będzie miał ktoś ochotę to śledzić to zapraszam do dyskusji.
Poniżej załączam print screeny z rzeczywistych transakcji.
@ Rastignac
W każdy poniedziałek będę wrzucał aktualne pozycje, co by nie było że ściemniam. Jest to portfel mocno spekulacyjny i dopuszczam obsunięcia kapitału nawet do 30%. Dla mnie najważniejsze jest być na plus w dniu 31.12.2019. Czy mi się to uda tego nikt nie wie :)
Jeśli będzie miał ktoś ochotę to śledzić to zapraszam do dyskusji.
- Załączniki
-
-
-
-
- Pozycje na dzień 03.06.2019 cz.2
-
- Pozycje na dzień 03.06.2019 cz. 1
-
- Stały bywalec
Re: Portfel całkowicie spekulacyjny
Zapomniałem dołączyć ostatni plik z transakcjmi
- Załączniki
-
- Najstarsze transakcje, zapomniałem dołączyć wcześniej
Hej, nie chodziło mi o screeny z konta, bo tak naprawdę bardziej interesuje mnie metoda jaką się posługujesz. To znaczy, wytłumaczenie dlaczego zajmujesz teraz taką, a taką pozycję i potem co z tego wynikło. Jest tutaj wątek na forum gdzie chłopaki stosjuą różne strategie opcyjne i sprawdzają risk/reward ratio każdej transakcji. Jest to mega przydatne, bo widzę czym się kierują i mogę się czegoś nauczyć.Krzych_option fun pisze: ↑03 cze 2019, 07:17@ Rastignac
Tak czy inaczej, powodzenia!
-
- Stały bywalec
Wszystkie otwarte pozycje po 03.05.2019 były spowodowane moim przeświadczeniem o tym, iż rynek jest przegrzany. Dodatkowo pomimo dobrych wyników spółek nie widziałem dalszych spektakularnych wzrostów i tworzenia nowych szczytów. Nie ukrywam, iż dopisało mi troszkę szczęścia, gdy Donald wprowadził taryfy, to już całkowicie przekonało mnie o tym, że powinienem byś short.
United Technologies (UTX): Reward / Risk 5,76 spread 135/125 założony przy kursie 140$ , 2 czerwone świece + historyczne maksima
United Technologies (UTX): Reward / Risk 5,76 spread 135/125 założony przy kursie 140$ , 2 czerwone świece + historyczne maksima
-
- Stały bywalec
Niedawno Autodesk spread 160/145 , Reward / Risk 2,37 , break event point 155,35 $ , na razie nie mam ani zysku, ani straty , czekam jak się rozwinie.
Jeżeli przeprowadzę następne transakcje to to opiszę. Tak jak pisałem wszystkie ostatnie transakcje były spowodowane moim przeświadczeniem o przegrzaniu rynku. Nie będę teraz każdej po kolei opisywał, bo wszystkie bazują na tym samym:
QQQ: spread 179/170 Reward / Risk 2,16
SPY: spread 276/169 Reward / Risk 1,82
Jeżeli przeprowadzę następne transakcje to to opiszę. Tak jak pisałem wszystkie ostatnie transakcje były spowodowane moim przeświadczeniem o przegrzaniu rynku. Nie będę teraz każdej po kolei opisywał, bo wszystkie bazują na tym samym:
QQQ: spread 179/170 Reward / Risk 2,16
SPY: spread 276/169 Reward / Risk 1,82
-
- Stały bywalec
Rastignac pisze: ↑03 cze 2019, 11:14Hej, nie chodziło mi o screeny z konta, bo tak naprawdę bardziej interesuje mnie metoda jaką się posługujesz. To znaczy, wytłumaczenie dlaczego zajmujesz teraz taką, a taką pozycję i potem co z tego wynikło. Jest tutaj wątek na forum gdzie chłopaki stosjuą różne strategie opcyjne i sprawdzają risk/reward ratio każdej transakcji. Jest to mega przydatne, bo widzę czym się kierują i mogę się czegoś nauczyć.Krzych_option fun pisze: ↑03 cze 2019, 07:17@ Rastignac
Tak czy inaczej, powodzenia!
Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że ten mój portfel jest mega ryzykowny, a pozycje są bardzo silnie skorelowane ze sobą, dlatego nie jestem do końca przekonany, czy ktokolwiek mógłby się czegoś ode mnie nauczyć :) Nie jestem dobrym nauczycielem, ale kto lubi adrenalinke i ma sporą tolerancję na ryzyko to śmiało może "czynić" takie trade'y :) W życiu bym tak nie spekulował gdybym miał np. 100 000 PLN. Nawet jak by mi się noga powinęła i straciłbym wszystko na tych zagraniach, to i tak to nie wpłynie na moją obecną sytuację życiową.
O to wlasnie chodzi, tez Tomek o tym wiele razy mowil, ze w swoich portfelach nalezy miec tez mala czesc na totalne szalenstwa zeby wlasnie dostarczyc tej adrenaliny, zeby czlowiek ze swoimi “emerytalnymi” portfelami nie robil glupot :D
Krzychu czekam na twoje dalsze posty, chętnie się czegoś nauczę.
-
- Stały bywalec
Witam
Wczoraj pośpiesznie pozamykałem wszystkie short'y. Powód był oczywisty bardzo duże wzrosty po gadkach FED'u, znowu zamierzają dać kroplówkę co by podtrzymać giełdy. Miałem jakieś tam zyski i trzeba było je realizować :) Ale szczerze mówiąc to liczyłem, że jeszcze pójdzie w dól i będzie lepiej, no ale cóż.
Zyski / straty od momentu otwarcia do zamknięcia pozycji, są to ujęcia procentowe:
UTX +43,15%
QQQ +45,96%
Autodesk +15,28%
Akami -80%
SPY -15%
CHKP +18%
Dzisiaj założyłem 3 BULL PUT spread'y @17/14 wygaśnięcie wrzesień 2019 na ArcelorMittal (MT). Ostatnio Mittal dostał po dupie ostro, wczoraj wzrost na sporym wolumenie, RSI 29,62. Reward / Risk 2,33 , break even point 15,00 Euro.
Aktualne pozycje poniżej, opcje PUT na Starbucks'a i XLK wygasną zapewne bezwartościowe 20.06.2019 tak, że na tym zagraniu 100% straty
Wczoraj pośpiesznie pozamykałem wszystkie short'y. Powód był oczywisty bardzo duże wzrosty po gadkach FED'u, znowu zamierzają dać kroplówkę co by podtrzymać giełdy. Miałem jakieś tam zyski i trzeba było je realizować :) Ale szczerze mówiąc to liczyłem, że jeszcze pójdzie w dól i będzie lepiej, no ale cóż.
Zyski / straty od momentu otwarcia do zamknięcia pozycji, są to ujęcia procentowe:
UTX +43,15%
QQQ +45,96%
Autodesk +15,28%
Akami -80%
SPY -15%
CHKP +18%
Dzisiaj założyłem 3 BULL PUT spread'y @17/14 wygaśnięcie wrzesień 2019 na ArcelorMittal (MT). Ostatnio Mittal dostał po dupie ostro, wczoraj wzrost na sporym wolumenie, RSI 29,62. Reward / Risk 2,33 , break even point 15,00 Euro.
Aktualne pozycje poniżej, opcje PUT na Starbucks'a i XLK wygasną zapewne bezwartościowe 20.06.2019 tak, że na tym zagraniu 100% straty
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Krzychu teraz po ptokach, ale na przyszłość.
1) Za każdym razem główne indeksy giełdowe mają tendencję do wzrostów gdy RSI jest wyprzedane.
2) Powell w 90% przypadków podnosi rynki swoim gadaniem. Za to na 100% podnosi rynki gdy są nisko.
Oba zdarzenia zaszły wczoraj. Wczoraj mocne wzrosty zanotowały nvda +6%, amd +6%, wynn +8%, gm +6%, acb +9%, snap +9%, tlsa +8%. To co mają ze sobą wspólnego te spółki to nie mocne fundamenty, a duża ilość pozycji krótkich, które wczoraj były zamykane.
Teraz zobaczymy jak trwałe będą to wzrosty bo w przeszłości obniżki stóp procentowych nie prowadziły do rynku byka. Jeśli chodzi o mnie to czekam na zmęczenie się byków i dalej longuje złoto.
1) Za każdym razem główne indeksy giełdowe mają tendencję do wzrostów gdy RSI jest wyprzedane.
2) Powell w 90% przypadków podnosi rynki swoim gadaniem. Za to na 100% podnosi rynki gdy są nisko.
Oba zdarzenia zaszły wczoraj. Wczoraj mocne wzrosty zanotowały nvda +6%, amd +6%, wynn +8%, gm +6%, acb +9%, snap +9%, tlsa +8%. To co mają ze sobą wspólnego te spółki to nie mocne fundamenty, a duża ilość pozycji krótkich, które wczoraj były zamykane.
Teraz zobaczymy jak trwałe będą to wzrosty bo w przeszłości obniżki stóp procentowych nie prowadziły do rynku byka. Jeśli chodzi o mnie to czekam na zmęczenie się byków i dalej longuje złoto.
-
- Stały bywalec
Na razie w USA powstrzymam się od transakcji i też czekam jak to się rozwinie. Jedynie ten Mylan zostawiłem w portfelu bo widzę, że coś odbija po ostatnich dużych spadkach.
-
- Stały bywalec
I ostatni dzisiejszy trade. Na USA przyjdzie też pora :) Muszę ochłonąć po ostatniej nerwówce :)
1 x Bull Call spread 61/66 na BASF wygaśnięcie 16.08.2019 Reward / Risk 1,48 ; Liczę na odbicie do 66 EUR po ostatnich spadkach.
1 x Bull Call spread 61/66 na BASF wygaśnięcie 16.08.2019 Reward / Risk 1,48 ; Liczę na odbicie do 66 EUR po ostatnich spadkach.
-
- Stały bywalec
Ryszard Wielkouch pisze: ↑05 cze 2019, 11:39Krzychu teraz po ptokach, ale na przyszłość.
Cześć Ryszard
Na jakim tickerze grasz na złoto? Dzięki za wskazówki
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Używam NUGT, GDXJ, GLD. W zależności od wyczucia, a im wyżej cena tym mniejszy lewar. Trochę się zredukowałem bo dzisiejszy wykres złota wygląda na wykupiony top, a jutro mamy sporo danych ze strefy euro. Dlatego może być bodziec do umocnienia dolara, osłabienia euro i złota.
Jeśli prowadzisz portfel typowo spekulacyjny i grasz opcjami, nie zastanawiałeś się nad przenosinami z Lynxa do brokera typu tastyworks? Chyba, że udało ci się wynegocjować lepsze prowizje w Lynx, ale w opcji standardowej jedna odnoga w Lynx kosztuje 4$ vs 1$ w tasty. W tasty dochodzi do tego brak opłat za zamknięcie pozycji. Są za to doliczane dodatkowe opłaty regulacyjne ok. 0,19$ na odnogę, ale to i tak wychodzi dużo lepiej. Za otwarcie + zamknięcie spreada w Lynx zapłacisz 16$, w tasty mniej niż 3$. Przy iron condorze to już jest różnica 32$ vs ~6$. Przy kilkunastu czy kilkudziesięciu transakcjach miesięcznie robi się z tego spora suma.