Fajna seria odnośnie rosyjskiej gospodarki i jej perspektyw na lata 2017-2019:
Część 1: https://trueeconomics.blogspot.com/2017 ... art-1.html
Część 2: https://trueeconomics.blogspot.com/2017 ... 2-two.html
Część 3: https://trueeconomics.blogspot.com/2017 ... art-3.html
Część 4: https://trueeconomics.blogspot.com/2017 ... art-4.html
Rosja
Re: Rosja
Dzisiaj naszła mnie taka refleksja po przeczytaniu newsa
Bądź też zacznie się presja na zniesienie embarga.
A jak zniosą embargo to rynek rosyjski i tamtejsze spółki zaczną bardzo silnie rosnąć.
A w tym całym scenariuszu pozytyw może być taki, że kasa która jest w USA zacznie płynąć między innymi do Rosji.
A to przedłuży nam okres prosperity na światowych rynkach.
Bo skoro są inne miejsca gdzie można jeszcze zarabiać to nie widzę potrzeby "krachu" " bessy" itp.
Czy czasami nie będzie tak, że firmy, które ucierpiały na embargo z Rosją, zaczną omijać ( lub już to robią ) embargo.Polski transport na zakręcie
Główne problemy branży transportowej to między innymi rosyjskie embargo, które wywarło piętno na branży. Obecnie struktura branży to 60% transportu krajowego, a 40% stanowią przewozy zagraniczne. Według szacunków straty poniesione na skutek embarga rosyjskiego dla firm z krajów UE wyniosły 45 mld dolarów.
Źródło: Bankier.pl
Bądź też zacznie się presja na zniesienie embarga.
A jak zniosą embargo to rynek rosyjski i tamtejsze spółki zaczną bardzo silnie rosnąć.
A w tym całym scenariuszu pozytyw może być taki, że kasa która jest w USA zacznie płynąć między innymi do Rosji.
A to przedłuży nam okres prosperity na światowych rynkach.
Bo skoro są inne miejsca gdzie można jeszcze zarabiać to nie widzę potrzeby "krachu" " bessy" itp.
Rosja jest dobrym kupcem i taki kraj jak Polska powinna z nimi handlować, embargo jest omijane ale to dalej jest problem.
Co do USA rozmawiałem, że znajomym bo ja byłem przekonany, że Trump będzie przyjacielem Putina powiedział mi, że to tylko tak będzie wyglądało ale nie jest jego przyjacielem i będzie zgrzyt między nimi.
Ja od dawna inwestuję w Rosję bo to ciekawy rynek, ale kłopotliwy do zakupu.
Co do USA rozmawiałem, że znajomym bo ja byłem przekonany, że Trump będzie przyjacielem Putina powiedział mi, że to tylko tak będzie wyglądało ale nie jest jego przyjacielem i będzie zgrzyt między nimi.
Ja od dawna inwestuję w Rosję bo to ciekawy rynek, ale kłopotliwy do zakupu.
Jeżeli Trump wziął sobie na doradcę Henrego Kissingera, to było wręcz pewne, że stosunki z Rosją zostaną ustabilizowane. To nawet wyczytałem z bloga Trader'a21 i własnie zaczyna to wychodzić. W życiu nie widziałem tak ubawionego Ławrowa, do tego Trump zdradza Rosji tajemnice wywiadowcze, a FBI prowadzi śledztwo w sprawie kontaktów z Rosją... Śmierdziało od samego początku.
Rosja jest najtańszym rynkiem biorąc pod uwagę tzw. CAPE, czy Shiller P/E - okolice 5ciu. Statystycznie jest najtańszym rynkiem na świecie i statystycznie średnio rocznie przez następne ileś lat powinno dawać nawet do 10% wzrostu. Patrząc na stopy procentowe na poziomie 9.5%, które właśnie maleją (widać przesunięcie w fazie cyklu w stosunku do krajów rozwiniętych) inflację opanowaną na poziomie 4% i zalążki wzrostu gospodarczego po 2 latach sporej recesji. Kwestia embarga to kwestia czasu. Jak je zniosą to ... aż nie chcę myśleć jak wszystko tam eksploduje (w sensie giełda poleci do góry) :).
Rosja jest be, ale w/g mnie smart money już tu się zapakowały...
Rosja jest najtańszym rynkiem biorąc pod uwagę tzw. CAPE, czy Shiller P/E - okolice 5ciu. Statystycznie jest najtańszym rynkiem na świecie i statystycznie średnio rocznie przez następne ileś lat powinno dawać nawet do 10% wzrostu. Patrząc na stopy procentowe na poziomie 9.5%, które właśnie maleją (widać przesunięcie w fazie cyklu w stosunku do krajów rozwiniętych) inflację opanowaną na poziomie 4% i zalążki wzrostu gospodarczego po 2 latach sporej recesji. Kwestia embarga to kwestia czasu. Jak je zniosą to ... aż nie chcę myśleć jak wszystko tam eksploduje (w sensie giełda poleci do góry) :).
Rosja jest be, ale w/g mnie smart money już tu się zapakowały...