Numbers na macOS - nowa rewelacyjna funkcja

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Numbers na macOS - nowa rewelacyjna funkcja

Post autor: Tomek » 28 mar 2017, 17:38

Jeśli ktoś używa arkusza kalkulacyjnego Numbers do śledzenia wyników swoich inwestycji, to dzisiaj razem z aktualizacją programu pojawiła się nowa funkcja, która pozwala... automatycznie w czasie rzeczywistym zasysać aktualne kursy instrumentów i inne dane giełdowe bezpośrednio do komórek arkusza kalkulacyjnego. Wszystko na bieżąco bez naszej ingerencji, arkusz sam się aktualizuje. Dane pobierane są z Yahoo Finance. REWELACYJNA SPRAWA!

Tutaj można poczytać o tym więcej: https://support.apple.com/en-us/HT207109

To jest lista danych jakie mogą być automatycznie zaciągane do arkusza:

• “price” (0 or omitted): The current share price of the specified stock.
    “name” (1): The full name of the stock or company.
    “change” (2): The change in the stock’s share price between the last trade and the closing price on the previous day. If the stock hasn’t traded today, the change reported is “0.”
    “percent change” (3): The percentage change in the stock’s price since the close of trading on the previous day.
    “open” (4): The starting price at which the stock traded at the opening of trading on the current day.
    “high” (5): The highest price at which the stock has traded on the current day.
    “low” (6): The lowest price at which the stock has traded on the current day.
    “market cap” (7): The total market value of all the outstanding shares of the stock on the current day. This is calculated as the total number of outstanding shares multiplied by the current price per share.
    “volume” (8): The number of shares of the stock that have changed hands on the current day.
    “yield” (9): The ratio of the stock’s annual dividend (cash payout) per share as a percentage of the share price.
    “1-year target” (10): The one-year target price estimate, which is the median target price as forecast by analysts covering the stock.
    “52-week high” (11): The stock’s highest trade price in the last 52 weeks.
    “52-week low” (12): The stock’s lowest trade price in the last 52 weeks.
    “ask price” (13): The price sellers are willing to accept for the stock (the offer price).
    “ask size” (14): The number of shares of the stock that sellers are offering at the ask price.
    “avg. 3-month volume” (15): The monthly average of the cumulative trading volume during the last 3 months divided by 22 days.
    “beta” (16): The measure of the volatility (systematic risk) of a security or commodity in comparison to the market as a whole.
    “bid price” (17): The highest price that buyers are willing to pay for the stock.
    “bid size” (18): The number of shares bid at bid price.
    “currency” (19): The currency in which the stock is priced.
    “annual dividend” (20): The yearly dividend (cash payout) amount per share.
    “eps” (21): Earnings per share—calculated as a company’s total earnings divided by the number of outstanding shares (the stock currently held by all its shareholders).
    “exchange” (22): The stock exchange on which the stock is traded (for example, NYSE, NASDAQ, Euronext, and so on).
    “p/e ratio” (23): The price/earnings ratio, calculated by dividing the stock’s current market price by trailing 12-month Earnings Per Share.
    “previous close” (24): The stock’s closing price for the trading day prior to the last trade reported.
    “symbol” (25): The stock symbol (ticker symbol) that uniquely identifies the stock.

Dlaczego nikt nie wpadł na to wcześniej?

sebo
Forumowy wyga

Re: Numbers na macOS - nowa rewelacyjna funkcja

Post autor: sebo » 13 kwie 2017, 19:13

A to ostatnio zauważyłem na androidzie to samo tez z yahoo. Aplikacja investing.com.

Co do Numbers to muszę to później sprawdzić, na razie leci update.

Wygląda mi to, że wiele aplikacji dostało tą opcję.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 14 kwie 2017, 22:25

Kurcze sprawdzałem i działa tylko na nowym systemie, dupa ja używam ElCapitan i nie zamierzam go zamienić na nic innego.
Kurcze kombinują nie rozumiem, czemu nie może działać to na innych systemach.

tatat

Post autor: tatat » 08 maja 2017, 08:04

czy jest możliwość wstawiania do numbers aktualnych kursów walut na podobnej zasadzie jak dane dotyczące akcji?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 08 maja 2017, 09:07

Jasne. Numbers pobiera wszystkie kursy, które oferuje Yahoo Finance, więc waluty też tam są. Wpisz w to pole wyszukiwania, np. EURUSD i pojawi się podpowiedź z symbolem pary walutowej, którą będzie można wstawić do komórki w Numbersie.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 23 wrz 2017, 18:33

Podobna funkcjonalność jest też dostępna w dokumentach google, nazywa się to googlefinance https://support.google.com/docs/answer/3093281?hl=en

Można pobrać kursy walut, notowania giełdowe (na pewno jest giełda amerykańska, polska, niemiecka, znalazłem też Gazprom na giełdzie rosyjskiej). Jedyne czego mi brakuje to catalyst, ale to drobiazg ;-)

Dla odmiany arkusze google nie korzystają z Yahoo tylko z .... (uwaga, pełne zaskoczenie:-)) google finance.

Ja akurat używam na telefonie i jak na razie działa mi to bardzo dobrze.

Andrew10

Post autor: Andrew10 » 04 lis 2018, 09:52

Czy jest możliwe, by do Numbers ściągać dane z GPW czyli, żeby podpiąć inny serwis niż Yahoo Finance ?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 04 lis 2018, 10:03

Na 90% nie ma takiej możliwości. Jeśli chcesz mieć automatycznie ściągane do arkusza kalkulacyjnego dane z GPW, to możesz użyć Google Docs, tak jak pisał Kuba powyżej. Tam arkusze ściągają dane z Google Finance, a Google Finance już ma notowania z GPW.

jack

Post autor: jack » 19 lut 2019, 19:08

a czy ktoś próbował zrobić automatyczne pobieranie danych z yahoo finance do excela?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 20 lut 2019, 08:32

Nowy Excel już ma wbudowaną taką funkcję. Wpisz do komórki nazwę firmy albo ticker, a potem przejdź do zakładki: Data i wybierz: Stocks. Excel zaproponuje wtedy listę spółek, o które mogło Ci chodzić, a potem będzie można w kolejnych kolumnach wybrać typ danych (cena, zmiana procentowa, P/E, kapitalizacja etc.)

Funkcja działa tylko w Excelach na Windowsa.

jack

Post autor: jack » 20 lut 2019, 09:56

chodzi ci pewnie o to:
https://support.office.com/en-us/articl ... 3cf07fbc54

niestety, ta funkcja jest dostępna tylko dla ostatniej wersji office 365, więc muszę znaleźć inne rozwiązanie

jack

Post autor: jack » 20 lut 2019, 10:32

szukajcie, a znajdziecie. trochę pogrzebałem w sieci, przetestowałem kilka rozwiązań i najlepsze jest chyba to:
http://gaiersoftware.com/Excel/

instaluje się dodatek do wstążki w excelu i można pobierać dane. byłem miło zaskoczony, bo znajdywałem kwotowania takich instrumentów, których się nie spodziewałem. spółki, etfy, waluty, kryptowaluty, indeksy. co dusza zapragnie.
dane można aktualizować automatycznie lub ręcznie, jak kto woli.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 10 kwie 2019, 22:21

jestem mega pozytywnie zaskoczony tą funkcjonalnością nowego Excela. zasysa dane nawet dla bananowej giełdy NewConnect, cena, P/E, wolumen itp. zatem jest to mega ułatwienie :)
odnośnie źródeł zasysania danych, to tu: https://support.office.com/en-us/articl ... a6c8e787e6

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 11 kwie 2019, 12:28

Tak jest. Też przerobiłem swoje arkusze, żeby ściągały dane już wewnętrznym algorytmem Excela bez zewnętrznych płatnych pluginów :)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 11 kwie 2019, 14:24

W 2018 for MAC działa czy tylko Office 365 for MAC ?
Ewentualnie przez www w 2016 ?

ODPOWIEDZ