Koszty transakcyjne, przelewów itd

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
marttin

Re: Koszty transakcyjne, przelewów itd

Post autor: marttin » 07 lut 2018, 10:24

Nie wiem jak to jest między bankami z różnych krajów, ale ja miałem następujący przypadek:
Przelewałem USD z ING do BOSSY chyba jakieś 2 tyś. $. Jeden i drugi bank pobrali mi opłaty - pierwszy 12 $ drugi 20$ . Dzwoniąc do nich usłyszałem w bankach że mają takie procedury przy przelewach w walucie innej niż waluta kraju i sztywne opłaty za przelewy zagraniczne nawet na ternie kraju. Taki regulamin

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 07 lut 2018, 10:26

Miałem lepszy numer... kupiłem w kantorze internetowym 10k USD i kazałem przelać bezpośrednio do Saxo, dotarło 9970, ale Saxo nie uznało wpłaty mimo kilku maili i potwierdzeń, że moje, odesłali do mojego banku, kasując prowizję, ja im znowu przelew ze swojego rachunku i ostatecznie dotarło do nich 9907,73$... Banksterzy skasowali 93$, generalnie nie wiem za co... :-)

marttin

Post autor: marttin » 07 lut 2018, 10:43

Nie jest tak do końca ja przelewam z konta wspólnego i nie ma problemów - w Bossie mi tłumaczyli kiedyś, że rachunek który wpisałem w ramach podpisywania z nimi umowy jest rachunkiem nadrzędnym i tylko z tego rachunku przyjmą ode mnie przelewy i na ten rachunek pójdzie ewentualna dyspozycja wypłaty środków - nie gra roli czy to rachunek wspólny. W kantorze walutowym - jeżeli dobrze kojarzę w walutomacie bo tam mam konto - też stworzone mam subkonto z tym że przelew przechodzi przez ich główne konto

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 07 lut 2018, 10:53

Nie wiem jak to wygląda przy osobach fizycznych, natomiast u mnie w firmie przy przelewach z krajów wschodnich było to tłumaczone tym, że np polski bank (w tym wypadku było to PKO) nie ma podpisanych jakichś umów z krajami ze wschodu, w związku z czym przelew z Emiratów Arabskich do nas szedł z wykorzystaniem po drodze jeszcze jakiegoś jednego banku, który za to pobierał prowizję.

marttin

Post autor: marttin » 07 lut 2018, 10:54

No tak wypływ w BOSS-ie ( z rachunku brokerskiego) jest możliwy tylko na rachunek który podany jest w umowie

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 07 lut 2018, 10:59

cezary692 pisze:Domi, tak i pewnie tu są te opłaty międzybankowe. Kłopot w tym że nie bardzo cżłowiek wie jak to sprawdzić przed dokonaniem przelewu.
Wiem coś o tym, ostatnio dostaliśmy 2 wpłaty z Egiptu (przedpłata 25% oraz reszta płatności 75%) z czego za pierwszy przelew pobrali nam 20 euro, a przy drugiej płatności nie znikło nic. Będziemy próbowali to wyjaśnić dlaczego tak się stało bo u nas w banku nie wiedzą :/

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 07 lut 2018, 14:26

Nie sprawdzicie tego, opłaty bierze bank pośredniczący.
I nikt wam nie powie ile będzie naliczona prowizja, jak był to was pierwszy raz i była prowizja 15$ to za drugim i kolejnym będzie ta sama, więc już będziecie wiedzieć ile zapłacićie.
Tez trzeba uważać na nasze banki bo w pdf odnośnie opłat macie info ile pobiorą za o opłaty oni nie bank pośredniczący.
Co do kont i brokera, musi być te konto co było przy zakładaniu, jak wyslesz z innego broker nie może przyjąć takich pieniędzy, chodzi o pranie brudnych pieniędzy.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 07 lut 2018, 15:47

Cezary, ja w IB mam konto prywatne i firmowe, a w LYNX tylko firmowe, więc nie robiłem transferów pomiędzy nimi, bo nawet bym nie mógł, dlatego że formalnie należą do zupełnie różnych właścicieli. Teoretycznie istnieje ta formuła ACATS, gdzie środki i papiery w ciągu 2-3 dni są transferowane pomiędzy brokerami bez żadnych kosztów. Tylko zastanawiam się czy w ogóle mógłbyś otworzyć drugie konto na tę samą osobę w IB, posiadając już konto w LYNX. Jak zakładasz konto za pośrednictwem LYNX, to de facto zakładasz konto w IB. A więc gdybyś chciał teraz drugi konto założyć w IB na tę samą osobę, to diabli wiedzą czy w ogóle było by to możliwe.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 07 lut 2018, 15:48

Błąd w pisaniu, u brokera podajesz konto i właściciela i z tego banku i konta przyjmie z innego konta banku nie powinien przyjąć, wkradł się błąd i napisałem innego brokera.
Przy zakładaniu konta też masz taka informację podaną, ze broker odeśle środki jeśli wyślesz z innego konta nawet jak jest twoje kont.
trzeba pamietać, że dzisiaj konta nie podlegają weryfikacji pod kątem nazwy ale numeru konta. Moge Ci wysłac kasę z mojego banku do twojego i wpisać Piotruś Pan i przejdzie.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 07 lut 2018, 15:58

Może dla Nest bankiem pośredniczącym w przelewach USD jest Citi? W mBanku dla USD to jest Deutsche Bank i Wells Fargo, więc jak wysyłasz przelew z mBanku w USD, to on najpierw idzie do DB/Wells, a dopiero potem do Citi, dlatego to trwa dłużej.

PS. Wiesz, że do Lynx możesz robić krajowe przelewy w PLN do Citi naszego i dopiero potem te pieniądze wymieniać na USD już na platformie transakcyjnej?

ODPOWIEDZ