Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
sebo
Forumowy wyga

Re: Live o wszystkim

Post autor: sebo » 08 mar 2019, 17:51

A ja inwestowałem według pogody i było tutaj opisane i świetnie na tym wychodziłem.

Marek
Stały bywalec

Post autor: Marek » 08 mar 2019, 20:38

To jeszcze odrobina czarnego humoru - podobno najlepsze wyniki inwestycyjne (oczywiście chodzi o finalną wartość akcji na kontach) są na kontach nieaktywnych, czyli zmarłych ludzi...ponoć biją na głowę większość indywidualnych inwestorów i fundusze.
O dane nie pytajcie, to tylko podobno...
Czas umierać?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 08 mar 2019, 22:50

Nie do końca, kwestia kiedy było konto założone i na jakiej giełdzie, w PL to nie przejdzie w USA jak najbardziej jak nie było na szczycie kupione.
Kup teraz i idź do trumny.
W dawnych latach ponad 20 lat temu albo 50 lat temu jak kupiłeś Coca-Colę czy inne to jak najbardziej, ale też ile firma spadła do paru dolarów? Dużo.

Matthias

Post autor: Matthias » 09 mar 2019, 01:23

Jeśli chodzi o nasze podwórko, to duża część starszych osób ( czyli tych, którzy mogą już nie żyć) kupowała akcje podczas największych prywatyzacji, najczęściej z dyskontem do ceny, jaką płaciły instytucje. Dzisiaj prawie każda z tych spółek jest notowana powyżej ceny debiutu. Jeśli weźmiemy np. KGHM, to urósł w tym czasie ok. 520%, a jeśli dodamy do tego dywidendy, to będzie ok. 870% brutto. Pekao - ok. 250%, a z dywidendą ok. 410% brutto. Wynik dużo lepszy, niż lokaty w banku.

Średni wynik takich martwych kont zapewne nie imponuje, ale potrafię sobie wyobrazić, że ktoś kupił Optimusa po 2 złote i zmarł.

Milop84

Post autor: Milop84 » 09 mar 2019, 06:45

Rysiek pisze:
07 mar 2019, 07:30
Według mnie nie ma w tym momencie dystrybucji tylko trzepią z pozycji wszystkie słabe ręce żeby można było iść dalej. Wiadome było, że na 2800 będzie turbo dużo niedźwiedzi zakładało szorty, co zresztą można zobaczyć po forum, że na tym poziomie zrobiło się trochę więcej dyskusji odnośnie spadkow.
Wczoraj mnie olśniło uważam że masz racje. Już nie ma czasu na spadki. Za chwilę rozstrzygnie się brexit. I to na korzyść byków. Robienie teraz dystrybucji tylko po to żeby zrobić akumulację na poziomie 2600jest bez sensu. Teraz jest najlepszy moment żeby na oversold wejść że zleceniami buy i wrócić do strefy oporow.

Krzych_option fun
Stały bywalec

Post autor: Krzych_option fun » 09 mar 2019, 07:30

sebo pisze:
08 mar 2019, 17:51
A ja inwestowałem według pogody i było tutaj opisane i świetnie na tym wychodziłem.

Pogratulować fuksa, bo z inwestowaniem to nie ma nic wspólnego. No chyba że grasz na towarach dla których pogoda i różne anomalie pogodowe mają znaczenie.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 09 mar 2019, 11:37

Obserwujcie co się będzie działo w tych dwóch strefach ze znakiem zapytania. To główne strefy oporowe na tą chwilę wynikające z kilku rzeczy. Do dolnego powinni dotrzeć po wykazaniu przez rynek siły w piątek (brak podaży). Pytanie czy dadzą radę wyjść na ten drugi.

Zachowanie ceny w w/w punktach da nam informacje czy to była tylko delikatna korekta (-3.25%) przed wystrzałem pójściem wyżej czy też początek zmiany trendu krótkoterminowo i wstęp do większej korekty.

Myślimy samodzielnie, ostrożnie Panowie i Panie. Emocje nie są dobrym doradcą przy takiej zmienności, a jeśli ktoś inwestuje średnio-długoterminowo to kierujcie się wyższymi interwałami.
Załączniki
es.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 09 mar 2019, 17:53

Zaczyna się okres wyników za 1 kwartał stąd przez jakiś czas wpływ buybacków na ceny akcji będzie ograniczony. To o tyle ciekawe, że wielu uważa buybacki za główną siłę napędową giełdy. Dlatego niedźwiedzie mogły nie powiedzieć ostatniego słowa :>

Milop84

Post autor: Milop84 » 09 mar 2019, 19:46

Na SPX jest akumulacja podobna do tego https://stockcharts.com/h-sc/ui?s=LVS&p ... 1351892488 jestesmy obecnie w SPRING#2. Myślę, że jeszcze w poniedzialek wieczorem lub we wtorek dotkniemy lub nawet zejdziemy poniżej poziomu 2721.5 . A potem tylko na północ. Prośba o krytyczne i konstruktywne komentarze.

Milop84

Post autor: Milop84 » 09 mar 2019, 22:11

Wrzucam obrazek dla tych którzy nie klikną na powyższy link.

Krzych_option fun
Stały bywalec

Post autor: Krzych_option fun » 10 mar 2019, 12:02

Na dziennym SPY500 pojawiła się zielona świeczka, z dużym wolumenem, ale jak nie będzie potwierdzenia w poniedziałek i wtorek to ja siedzę na gotówce. Jak to kiedyś napisał Tomek - "lepiej stracić okazję, niż pieniądze".

Krzych_option fun
Stały bywalec

Post autor: Krzych_option fun » 10 mar 2019, 15:35

dammad pisze:
09 mar 2019, 11:37
Obserwujcie co się będzie działo w tych dwóch strefach ze znakiem zapytania. To główne strefy oporowe na tą chwilę wynikające z kilku rzeczy. Do dolnego powinni dotrzeć po wykazaniu przez rynek siły w piątek (brak podaży). Pytanie czy dadzą radę wyjść na ten drugi.

Zachowanie ceny w w/w punktach da nam informacje czy to była tylko delikatna korekta (-3.25%) przed wystrzałem pójściem wyżej czy też początek zmiany trendu krótkoterminowo i wstęp do większej korekty.

Myślimy samodzielnie, ostrożnie Panowie i Panie. Emocje nie są dobrym doradcą przy takiej zmienności, a jeśli ktoś inwestuje średnio-długoterminowo to kierujcie się wyższymi interwałami.

Hej Dammad

Spekulujesz na futures? , bo ja tylko na opcjach. Na SPDR SPY500 a w Europie na ESTX50. Depozyty nieporównywalnie niższe niż dla futures (piszę o cenie za kupywane opcje), do tego możliwość zabezpieczenia w postaci spread'ów lub założenia spread'a przy wejściu w pozycje, osobiście lubię spread'a typu debiut, jak się wstrzelisz w trend odkupujesz wystawioną opcję (ze stratą, jako jedna noga strategii) de facto i tak jesteś do przodu na całej strategii a dalej kupiona opcja zyskuje gdy trend trwa nadal. Dlatego jestem fanem opcji. Podziękowania dla Tomka za super artykuły i webinary dotyczące opcji :)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 10 mar 2019, 16:07

Nie znam się jeszcze na opcjach w stopniu wartym angażowania kapitału.

Wyniki na ten tydzień~ Pamiętajcie, że mamy zmianę godzin działania giełdy w USA od jutra do 29 marca.
Załączniki
earnings 11.jpg

Krzych_option fun
Stały bywalec

Post autor: Krzych_option fun » 10 mar 2019, 18:01

dammad pisze:
10 mar 2019, 16:07
Nie znam się jeszcze na opcjach w stopniu wartym angażowania kapitału.

Wyniki na ten tydzień~ Pamiętajcie, że mamy zmianę godzin działania giełdy w USA od jutra do 29 marca.

Szczerze polecam opcje, warto poświęcić trochę czasu i zgłębić temat. Odkąd je w jakimś stopniu poznałem porzuciłem futures na dobre :) I w dalszym ciągu ich się uczę. Jeśli miałbym porównać inwestowanie jako grę, to moim zdaniem opcje są jak szachy :)

Milop84

Post autor: Milop84 » 11 mar 2019, 07:10

Krzych_option fun pisze:
10 mar 2019, 12:02
Na dziennym SPY500 pojawiła się zielona świeczka, z dużym wolumenem, ale jak nie będzie potwierdzenia w poniedziałek i wtorek to ja siedzę na gotówce. Jak to kiedyś napisał Tomek - "lepiej stracić okazję, niż pieniądze".
Święta prawda, tak zrobie. Ja jestem początkującym spekulantem i brak doświadczenia mógłby mnie zabić na rynkach. I nie odważyłbym się w nie wchodzić gdyby nie to forum. Jeszcze raz dzięki chłopaki za to że się dzielicie wiedza i doświadczeniem:)

ODPOWIEDZ