Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Po UT mamy squezze pattern. Myśle, że wystrzeli z tego trójkąta w górę.
Jest jeszcze 3. możliwość której nikt się nie spodziewa. Korekta do okolic wsparcia 2630 następnie wybicie kolejnych szczytów euforia o której wspominasz. Która spowoduje parabolic pattern na rynkach, a następnie krach o którym przekonywał Greg. To by było bardzo podobne do zachowania DOW z 1929 roku.dammad pisze: ↑05 mar 2019, 21:31Jeśli ktoś ma jeszcze sporo akcji do sprzedania to chce to zrobić po możliwie najwyższych cenach, przy pozytywnym sentymencie. Wyobraźcie sobie jaka euforia zapanowałaby po przebiciu 3k+? Pozytywne newsy wylewające się z portali, optymizm w kosmosie dosłownie. Ile ludzi pukałoby się w czoło, że krach/kryzys itd. Kto otwierałby longi nowe, nie wspominając już o pozamykanych shortach na stracie (w międzyczasie shortsqueeze), itd.
Dzięki chłopaki, że się dzielice wiedzą i spostrzeżeniami.
Tą 3 opisuje wyżej właśnie, którą uważam, za najbardziej prawdopodobną na tą chwilę :)
Mysle, ze najważniejsze jest to co powoduje szczyty w wyckoff.
1. szczyt to jest dotarcie trendu do oporów,
2. szczyt to jest reversed head and sholder,
3. szczyt to jest squeez pattern.
I to by się zgadzało z obecną sytuacja gdzie mielismy dopiero UT. Jak wybije do dołu z trójkąta, który wrzucilem wyżej to dammad ma rację a jeśli w górę to ja.
1. szczyt to jest dotarcie trendu do oporów,
2. szczyt to jest reversed head and sholder,
3. szczyt to jest squeez pattern.
I to by się zgadzało z obecną sytuacja gdzie mielismy dopiero UT. Jak wybije do dołu z trójkąta, który wrzucilem wyżej to dammad ma rację a jeśli w górę to ja.
Heh :) Dobrze myślisz Milop, ale ja obstawiam oba scenariusze, bo zwyczajnie nie wiem co zrobi rynek, więc tutaj nie chodzi o rację.
Z tego trójkąta co wyrysowałeś mogą wyjść na 2808 dokładnie w punkt! i się zawinąć stamtąd w dół w silnym impulsie lub zrobić to od razu z tego poziomu na którym są. To będzie widać na sesji.
W zależności od tego co zrobią target min. na drop to 2766 lub 2757. Jeśli podaż wyleje silniej mogą zejść ciut niżej w tym jednym swingu, ale sądzę, że nie mniej niż 2735. Tak czy siak po pierwszym impulsie spadkowym o ile do niego dojdzie nastąpi odbicie kilkadziesiąt pkt i retest oporu. Potencjalnie będzie to 2782-90 strefa. Dokładne wartości będę znał i napiszę na grupie na pewno, jak (jeśli) się ruszą, bo na razie to scenariusz do realizacji.
I to wszystko intra naturalnie, bo jeśli dojdzie do korekty to wówczas celujmy mid w 2600-2620 jako TP dla pierwszego spadku.
Edit: I jeszcze raz napiszę, że to wszystko scenariusze, nie mam go jednego, a kilka, bo na bieżąco myślę co robi rynek i podejmuje poprawne decyzje na bazie tego co widzę, a nie tego co pisałem x godzin wcześniej. Mam nadzieję, że to każdy rozumie, stąd powtarzam, aby myśleć i tworzyć plany samodzielnie, nauczyć się rozumieć co robi rynek, jaki scenariusz realizuje/neguje, a nie oczekiwać w biasie :)
Pozdr
Z tego trójkąta co wyrysowałeś mogą wyjść na 2808 dokładnie w punkt! i się zawinąć stamtąd w dół w silnym impulsie lub zrobić to od razu z tego poziomu na którym są. To będzie widać na sesji.
W zależności od tego co zrobią target min. na drop to 2766 lub 2757. Jeśli podaż wyleje silniej mogą zejść ciut niżej w tym jednym swingu, ale sądzę, że nie mniej niż 2735. Tak czy siak po pierwszym impulsie spadkowym o ile do niego dojdzie nastąpi odbicie kilkadziesiąt pkt i retest oporu. Potencjalnie będzie to 2782-90 strefa. Dokładne wartości będę znał i napiszę na grupie na pewno, jak (jeśli) się ruszą, bo na razie to scenariusz do realizacji.
I to wszystko intra naturalnie, bo jeśli dojdzie do korekty to wówczas celujmy mid w 2600-2620 jako TP dla pierwszego spadku.
Edit: I jeszcze raz napiszę, że to wszystko scenariusze, nie mam go jednego, a kilka, bo na bieżąco myślę co robi rynek i podejmuje poprawne decyzje na bazie tego co widzę, a nie tego co pisałem x godzin wcześniej. Mam nadzieję, że to każdy rozumie, stąd powtarzam, aby myśleć i tworzyć plany samodzielnie, nauczyć się rozumieć co robi rynek, jaki scenariusz realizuje/neguje, a nie oczekiwać w biasie :)
Pozdr
Ostatnio zmieniony 06 mar 2019, 12:43 przez dammad, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak byłem za Gregiem w 2018r. to jednak wszystko się zmieniło za sprawą Fed. Powell uległ presji Trumpa, koniec podwyżek, chyba też kończą QT więc czeka nas jeszcze jedna ostatnia fala wzrostów, po drodze jakieś małe spadki kilkuprocentowe, ale ogólnie to niedługo ath na indeksach w usa. Uważam, ze Greg miał racje, ale właśnie decyzja Fedu zmieniła całe rozdanie, szkoda tylko, że Greg tego nie dostrzega. Jednak to wiele nie zmienia, po prostu Fed dał sobie czasu trochę, pewnie do wyborów 2020 bo załamanie na rynkach równałoby się z końcem Trumpa.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2019, 12:48 przez noth, łącznie zmieniany 1 raz.
@noth
A co to ma do Grega? :) Cały czas ma rację moim zdaniem, tylko z braku wiedzy/nie docenienia rynku wyznaczył źle poziomy~ Natomiast w kwestiach ekonomicznych, gospodarczych to jeszcze nie przeczytałem nic od roku co negowałoby jego poglądy/scenariusz, a to jest kluczowa kwestia longterm przy zarabianiu dużych pieniędzy.
Owszem, buybacki i FED zrobiły swoje, ale nie zawrócą kijem rzeki. Cierpliwości nawet jak zrobią nowy top. Zarządzajcie ryzykiem odpowiednio i będzie dobrze.
A co to ma do Grega? :) Cały czas ma rację moim zdaniem, tylko z braku wiedzy/nie docenienia rynku wyznaczył źle poziomy~ Natomiast w kwestiach ekonomicznych, gospodarczych to jeszcze nie przeczytałem nic od roku co negowałoby jego poglądy/scenariusz, a to jest kluczowa kwestia longterm przy zarabianiu dużych pieniędzy.
Owszem, buybacki i FED zrobiły swoje, ale nie zawrócą kijem rzeki. Cierpliwości nawet jak zrobią nowy top. Zarządzajcie ryzykiem odpowiednio i będzie dobrze.
Zgadzam się, że nie zatrzymają tego i tylko opóźnili nieuniknione, ale uważam, że lepiej jest shortować poziom 3200 niż 2700 timing jest bardzo ważny.
Prawda, ale nie zawsze uda się wejść w pozycje blisko szczytu, a w długoterminowej skali ważniejszy jest w mojej opinii poprawny kierunek i wytrwanie w założeniach w początkowej fazie kiedy rynek nie chce iść w twoją stronę. Naturalnie jeśli się ktoś pakuje all in ze stref środkowych 2600-2800 i rynek go wyciągnie wyżej o paręset punktów to nie rozumie w ogóle zarządzania kapitałem/ryzykiem. Zresztą takie osoby w większości już dawno pozamykały na stracie swoje shorty, bądź zrobią to po wybiciu 2820~
Też wiele o tym myślałem. Ale przy obecnych trendach i danych makro przeczekanie 1,5 roku brzmi jak wieczność. Jeśli to im się uda, to wszystko będzie tak napompowane, że później chyba nastąpi tąpnięcie jakiego świat nie widział.
Tak, ale jak masz do wyboru 1) robisz dalej podwyżki stóp i QT co pogłębi spadki = prawdopodobny koniec szans Trumpa na nową kadencje, 2) luzujemy polityke, kończymy QT, dajemy oddech rynkom, może się uda doczłapać do wyborów może nie, ale nadal lepsza opcja niż 1).
Myślicie że to już koniec dystrybucji i poziomu 2800 na s&p500 nie zobaczymy? Ja ciągle nie mogę pozbyć się myśli że kształt topu na s&p500 dali specjalnie taki żeby zmylić tlum, że to był ostatni szczyt. Identyfikacja po kształcie byłaby zbyt prosta.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Możliwe, że od poniedziałku przeszliśmy w tryb STFR. Indeks Rusell 2000, który spadał jako pierwszy w październiku wyprzedzając SPX, NASDAQ od kilku dni robi dokładnie to samo. Jeżeli w końcówce nie będzie obrony będziemy mieli ciekawą końcówkę tygodnia.
Nie widzę za bardzo dlaczego minerzy tak spadają.
Nie widzę za bardzo dlaczego minerzy tak spadają.
-
- Stały bywalec
Witam, a kto to są Ci ,,oni" a kto "tłum"? Wszyscy mówią o rynku, ale czytając te posty często pojawiają się tajemniczy "Oni" co to niby wszystkich zamykają:)
Według mnie nie ma w tym momencie dystrybucji tylko trzepią z pozycji wszystkie słabe ręce żeby można było iść dalej. Wiadome było, że na 2800 będzie turbo dużo niedźwiedzi zakładało szorty, co zresztą można zobaczyć po forum, że na tym poziomie zrobiło się trochę więcej dyskusji odnośnie spadków.
Żeby była dystrybucja muszą być dobre wiadomości by ulica kupowała opychane im akcje. Tego tutaj nie ma. Co więcej wszystkie te spadki po 0,5 0,6 % jakie mamy są przy złych wiadomościach. Ludzie już zakładają szorty myśląc że będzie co najmniej tak jak 24 grudnia. Według mnie nie będzie.
Żeby była dystrybucja muszą być dobre wiadomości by ulica kupowała opychane im akcje. Tego tutaj nie ma. Co więcej wszystkie te spadki po 0,5 0,6 % jakie mamy są przy złych wiadomościach. Ludzie już zakładają szorty myśląc że będzie co najmniej tak jak 24 grudnia. Według mnie nie będzie.