Live o wszystkim
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Re: Live o wszystkim
Rusell, S&P500 prawde mówią, ale na pewno nie nasdaq :-)) nie wspominając o złocie, obligacjach i dolarze, który póki co sie broni.
*POWELL: POPPING ASSET BUBBLE WOULD HURT JOB-SEEKERS
Mniejsze zlo.
A co mowia surowce? Miedz, ropa moim skromnym zdaniem wlasnie wyprzedzaja dolara. Poki co DXY -0.6% co wcale nie jest malym ruchem. Trend pewien widac i z pewnoscia nie ustawialbym sie w poprzek. Zgadzam sie, ze w USA wzrosty w duzej mierze juz sa wyczerpane i jestli scenariusz z dalszym spadkiem USD mialby sie sprawdzic, to ewentualne wzrosty na indeksach beda kontrowane strata na walucie. Swiat jest duzy. EMQQ i tak bije QQQ na glowe ;-)
Mniejsze zlo.
A co mowia surowce? Miedz, ropa moim skromnym zdaniem wlasnie wyprzedzaja dolara. Poki co DXY -0.6% co wcale nie jest malym ruchem. Trend pewien widac i z pewnoscia nie ustawialbym sie w poprzek. Zgadzam sie, ze w USA wzrosty w duzej mierze juz sa wyczerpane i jestli scenariusz z dalszym spadkiem USD mialby sie sprawdzic, to ewentualne wzrosty na indeksach beda kontrowane strata na walucie. Swiat jest duzy. EMQQ i tak bije QQQ na glowe ;-)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
DXY -0,32%, Ropa w raportach jest na szort, miedź jest neutralna. Ostatecznym ciosem dla dolara bedzie ustalenie oprocentowania obligacji na stałym nieprzekraczalnym poziomie i dla złota to bedzie dopalacz, ale do tego zakładam, że bedą potrzebne nastepne spadki.
Dzisiaj 1:0 dla niedźwiedzi, potencjalnie dobra informacja, a oprócz Nasdaqa reszta na czerwono :)
Dzisiaj 1:0 dla niedźwiedzi, potencjalnie dobra informacja, a oprócz Nasdaqa reszta na czerwono :)
Powiedzial cos Powell o yield curve control czy cisza?
Powell: Capping US Treasury yields 'remains an open question'
Nic wiecej na ten temat nie zostalo powiedziane.
Nic wiecej na ten temat nie zostalo powiedziane.
Dla technikow; bardzo ciekawy uklad na wykresach ACWI
VWRL denominowany w EUR. Jestesmy idealnie na linii trendu, Opor widac wyrazny, klin sie zweza. Przed koncem miesiaca jeszcze bedzie ciekawie.
Denominowany w USD wyglada chaotyczniej. Gielda z USA jeszcze zamknieta, ale VT powinien otworzyc sie w okolicach $75. Opor u gory jeszcze bardziej wyrazny, ale do wsparcia od dolu brakuje jeszcze kilku procent.
VWRL denominowany w EUR. Jestesmy idealnie na linii trendu, Opor widac wyrazny, klin sie zweza. Przed koncem miesiaca jeszcze bedzie ciekawie.
Denominowany w USD wyglada chaotyczniej. Gielda z USA jeszcze zamknieta, ale VT powinien otworzyc sie w okolicach $75. Opor u gory jeszcze bardziej wyrazny, ale do wsparcia od dolu brakuje jeszcze kilku procent.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, 10:34 przez glina, łącznie zmieniany 2 razy.
Ew. VT (USD) w alternatywnej wersji bez poprzednich nieudanych wybic dolem. Dzisiejsze okolice $75 uderza o linie trendu.
Jako permabull obstawiam, ze odbije, ale czas mnie jeszcze zweryfikuje :-). Wersja pesymistyczna to S&P @ 3000pkt i tym samym 200 DMA.
Jako permabull obstawiam, ze odbije, ale czas mnie jeszcze zweryfikuje :-). Wersja pesymistyczna to S&P @ 3000pkt i tym samym 200 DMA.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, 10:49 przez glina, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopiero drugi dzień spada, a ja już myślę o zakupach... Niech mnie ktoś walnie młotkiem w czerep!
Jak na razie (od)kupiony Nemetschek (NEM), którego zbyt wcześnie sprzedawałem w maju, a teraz ładnie korekci.
Kusi dorzucenie SPCE, gdyż mam bardzo niewiele w portfelu po średniej 14$.
Jak na razie (od)kupiony Nemetschek (NEM), którego zbyt wcześnie sprzedawałem w maju, a teraz ładnie korekci.
Kusi dorzucenie SPCE, gdyż mam bardzo niewiele w portfelu po średniej 14$.
Pamietaj, ze dzis czwartek, czyli raport bezrobocia z USA o 14:30. Jesli bedzie jak co tydzien, to wiadomo co robic :-)
Adrian pisze: ↑06 cze 2020, 19:11Inwestorzy posiadają duze zapasy gotówki, gotowe do wejścia na rynek. Również pozycje krotkie sa rekordowo wysokie. Tomek wspomniał o tym w ostatnim newsletterze. Dodatkowo sentyment ze skrajnie negatywnego zaczyna pomalu przestawiać sie w druga stronę. Indeksy wzrosły około 50% podczas gdy media trąbiły o Wielkiej Depresji. Teraz z kolei inwestorzy powinni dostrzegać więcej pozytywów. Jako że FED wpompował bezprecedensowe ilości dolarow ekonomia wlasnie odbija na kilka kwartałów i otwiera się, a zatem w mediach będzie pozytywnej, dane ekonomiczne również będą wskazywały wzrost aktywności. FOMO to cholerne uczucie, które wciągnie inwestorów i właśnie tę wolną gotowke na rynki.
Niemniej zniszczenia sa olbrzymie, bankructwa, bezrobocie, zwolnienia, ogromne zadłużenie, protesty, Covid, frustracja i dramaty ludzkie.
Uwazam ze pobijemy szczyty o 15-20% po czym FED zaprzestanie dalszej stymulacji lub wyjdą dane obrazujące ze ogólnie sytuacja wcale nie jest taka różowa i doświadczymy zalamania deflacyjnego.
Dodatkowo wciąż liczę na korektę w najbliższych dniach, max 10% podczas ktorej dokupię opcji CALL. M.in. to co pokazałeś Ryszard w ostatnim poście wskazuje na korektę. Pozdrawiam
A ponizej kilka slow od naszego gospodarza. Naprawde warto przeczytac.
https://www.tradingforaliving.pl/wallst ... a-korekte/
Korekta należy się ja psu zupa :) Tylko jeszcze nie wiem kiedy zacząć zbierać i jak :) Bo jak jebnie szybko to szybko odbije wtedy zabawa w puty może być mniej opłacalna niż normalny buy. Moje spółki to muszą spaść około 15 % żeby ogóle zacząć myśleć o jakimś kupnie. Narazie obligacje pięknie balansują portfel i chyba wystawię jeszcze jakieś puty na GLD coby urozmaicić portfel. Tak na szybko policzyłem jakby złoto stało w miejscu do końca roku to takie wystawianie putów i zaraz jak wejdą to wystawienie calli da całkiem nieźle zarobić ( 15 % lekko rocznie ) no chyba że złoto wywali się na pysk to wtedy lipa ale wątpię żeby to się stało przy takim dodruku i pompowaniu kasy w rynek. Czy ktoś z was tak zagrywa na GLD albo innym stabilnym w miarę instrumencie ?
Nie wiem gdzie wyscie spedzili ostatnie 3 dni ale Small-cap value trzasnely o 10-25% w dol :-). Ile wy tej korekty chcecie?
Hubert pisze: ↑11 cze 2020, 13:02Korekta należy się ja psu zupa :) Tylko jeszcze nie wiem kiedy zacząć zbierać i jak :) Bo jak jebnie szybko to szybko odbije wtedy zabawa w puty może być mniej opłacalna niż normalny buy. Moje spółki to muszą spaść około 15 % żeby ogóle zacząć myśleć o jakimś kupnie. Narazie obligacje pięknie balansują portfel i chyba wystawię jeszcze jakieś puty na GLD coby urozmaicić portfel. Tak na szybko policzyłem jakby złoto stało w miejscu do końca roku to takie wystawianie putów i zaraz jak wejdą to wystawienie calli da całkiem nieźle zarobić ( 15 % lekko rocznie ) no chyba że złoto wywali się na pysk to wtedy lipa ale wątpię żeby to się stało przy takim dodruku i pompowaniu kasy w rynek. Czy ktoś z was tak zagrywa na GLD albo innym stabilnym w miarę instrumencie ?
Hubert, odnosnie zlota napisalem kilka slow w dziale Towary i Surowce.. Moim zdaniem zloto i srebro zdecydowanie w gore.
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, przeciez napisalem 6go czerwca ze spodziewam sie korekty. Mysle, ze nie bedzie gleboka, SP500 w okolice 3000. Jeszcze 2-3% i zaczne kupowac opcje CALL/Sprzedawac PUT. Przed nami (po korekcie) spore wzrosty - uwazam a taka korekta to niezly moment na przeladowanie opcji.