Live o wszystkim
Re: Podsumowanie tematu Stock Market Crash 2018
Z cyklu, spokojnie to tylko korekta.
To ja tylko dorzucę wersję z forecastami EPS-ów po ostatnich redukcjach, bo właśnie oglądam:
Ten wzrost EPS-ów w 2018 był po prostu pionowy, ale to efekt podatków i repatriacji. Trudno się dziwić, że na 2019 wzrost będzie wolniejszy. Mimo tego, to ciągle jest wzrost.
Ten wzrost EPS-ów w 2018 był po prostu pionowy, ale to efekt podatków i repatriacji. Trudno się dziwić, że na 2019 wzrost będzie wolniejszy. Mimo tego, to ciągle jest wzrost.
Tymczasem XOM zszedł poniżej $65 i 2 tyg pózniej już jest powyżej $72, Jak ktoś kupował short-term przez ostatnie 2 razy jak pisałem o XOM to ma lekko 20%. Czekać na XOM za $50 i koniec świata wciąż można :)arku pisze:Co do XOM to jeśli nie zatrzyma się na poziomie 67 to poleci co najmniej na 55-56 i dopiero tam zastanawiałbym się czy nie próbować go podkupić. jeśli przebije to wsparcie otwiera drogę do spadków w okolice 30.
Za chwilę jeśli rzeczywiście spadki się rozkręcą takich okazyjnych "perełek" będzie znacznie więcej, oczywiście jeśli zakładać że bessy nie będzie dzisiejsze wyceny mogą być okazją.
No nie wiem Rastignac. Dla mnie XOM od 2014 jest w trendzie spadkowym wręcz książkowo, obsuwa się systematycznie, a zachowanie wolumenu wskazuje cały czas na dalsze spadki, łącznie z ostatnim dołkiem i obecnym rally.
Re: Live o wszystkim
No ale znowu kasa ma na koncie leżeć i nie pracować?
Tak chociaż dywidendy wpadają i można kolejne sztuki dokupić.
Zgadzam się, że jeszcze może spaść, tylko czy to nie szkoda czasu tak wiecznie czekać?
Ostatnio było odbicie na tym segmencie, wczoraj zastanawiałem się jak wysoko pójdzie by spaść i czy to właśnie będzie moment by zrobić zakupy czy może jednak nie.
Ja jednak bardziej preferuje dokupowanie pakietami niż czekanie.
Tak chociaż dywidendy wpadają i można kolejne sztuki dokupić.
Zgadzam się, że jeszcze może spaść, tylko czy to nie szkoda czasu tak wiecznie czekać?
Ostatnio było odbicie na tym segmencie, wczoraj zastanawiałem się jak wysoko pójdzie by spaść i czy to właśnie będzie moment by zrobić zakupy czy może jednak nie.
Ja jednak bardziej preferuje dokupowanie pakietami niż czekanie.
No coz nie jestem w dobrym humorze po dzisiejszym dniu. Cisna do góry. Trzymam ręce pod tylkiem. Zobaczymy gdzie nas wyniosą dziś. Jakie info powoduje taki optymist dziś?
Trump zatweetowal, ze negocjacje z Chińczykami idą tak dobrze, ze zostały przedłużone o jeden dzień. Pewnie stad ten optymizm.
Czytałem gdzies dzisiaj wypowiedzi Steva Eismana (tego pesymisty, który grał główna role w Big Short), który mówił, ze nigdy jeszcze nie widział tak dobrej sytuacji w sektorze konsumenckim i stad nie może być tu mowy o żadnej recesji w najbliższej przyszłości. No ale to tylko taka ciekawostka, chociaż kopiowana dzisiaj na lewo i prawo.
Czytałem gdzies dzisiaj wypowiedzi Steva Eismana (tego pesymisty, który grał główna role w Big Short), który mówił, ze nigdy jeszcze nie widział tak dobrej sytuacji w sektorze konsumenckim i stad nie może być tu mowy o żadnej recesji w najbliższej przyszłości. No ale to tylko taka ciekawostka, chociaż kopiowana dzisiaj na lewo i prawo.
Tu jest jego wypowiedź z grudnia:
https://edition.cnn.com/videos/business ... n-business
https://edition.cnn.com/videos/business ... n-business
Widać każdy ma swoją propagandę. W Chinach z kolei zbroją się na US bo to oni odpowiedzialni są za spadki na giełdzie.
https://www.scmp.com/news/china/militar ... fter-18000
https://www.scmp.com/news/china/militar ... fter-18000
usa nie jest bankrutem, i nie bedzie
bo to oni ustalaja lad gospodarczy i sa potega, jak sobie ustala ze nie sa bankrutami to nie beda
nawet jak techniczine beda :)
caly swiat za to zaplaci a oni na plecach swiata beda stali najwyzej
zrozumcie to :)
bo to oni ustalaja lad gospodarczy i sa potega, jak sobie ustala ze nie sa bankrutami to nie beda
nawet jak techniczine beda :)
caly swiat za to zaplaci a oni na plecach swiata beda stali najwyzej
zrozumcie to :)
W Niemczech słabo https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ku/syr47dr
A market do góry.
A market do góry.
Przeledzcie sobie to co pisalem w listopadzie i w grudniu co sie wydarzy jak wszyscy wieszczyli krach a Greg byl w szczytowej formie :)
bo nie chce mi sie cytowac tych moich wywodow
znajdzie sobie moje 1 wpisy.
1 czy 2 wpis, 23 listopad:
i cala reszta...
Poza tym do atakujacych mnie przypominam ze to jest HYDEPARK
Pisalem o dolarze, o rynkach em, o stopahc procentowych, o ropie, wtedy gdzy jeszcze NIC OFICJALNIE W MEDIACH NIE BYLO WIADOMO CO SIE WYDARZY I ZE BEDZIE LEPIEJ
W MEDIACH TYLKO KRYZYS KRYZYS
Greg sie spieral ze mna a propo nieobnizania stop i konsekwencji i a propo dolara, gdzie pisalem ze reke dam uciac za to co mowie ze tak wlasine bedzie
tlumaczylem wtedy co z czego wynika
I zobaczcie, kto mial racje, mimo ze rynek sam staral sie mnie przekonac ze sie myle.
Jedynie pomylilem sie z tym ze liczylem na przedswiateczna zwyczajowe odbicie, a to przyszlo dopiero na sam koniec roku
ale co do zasady i kierunku, 100% racji
i dopiero teraz zaczeliscie czytac u innych o rynkach em (dlatego nasza gielda sobie super radzi), ze sa perspektywy na waluty em, ze dolar oslabnie, ze ropa up, gieldy up, ze fed zmienil zdanie (zlagodzil), ze tradew wars sie zakonczy, ze brexit zalatwia, ze dane z usa sa bardzo dobre, itd
o wiekszosci pisalem jeszcze przed tym gdy bylo to faktem a bylem sam.
Widzicie, nie mozna sie sugerowac innymi, samemu trzeba miec opinie, oglad, poznac zasady i siedziec na 4 literach.
Juz sie nie bede udzielal, bo stwierdzam ze szkoda czasu sugerowac sie innymi. Bo nie dosc ze rynek wyprowadza w pole to inni tez. Czasem mam takie zrywy, ze sie wypowiem ale zawsze tak bylo, gdy pisalem cos to wygladalo to na herezje, a po latach jak znajdywalem wpis to sie okazywalo ze mialem racje.
Pamietam jak dolar byl po blisko 2zl, 10 lat temu, co wtedy pisalem gdy wszyscy twierdzieli ze dollar to lollar. Pisalem ze dojdzie do okolo 4 zotych jak kryzys sie rozkreci. Pisalem co bedzie z frankiem. Wszyscy negowali. Do tej pory sa te wpisy, moglbym pokazac :)
Te wzrosty co obserwujemy to nie jest bear market, chyba to do was juz dociera. To nie sa wzrosty z d###p. To ciagle ta 10 letnia hossa
a to co mielismy, to zaledwie korekta, ktora mogla zejsc i tak ciut nizej a nadal trend wzrostowy nie zostalby zlamany.
Zostalo ze 2-3 lata na wykonczenie tej hossy.
Oczywiscie to nie bedzie tylko roslo i roslo bo jakies obsuwy beda zawsze, ale ten kto kupil w styczniu albo w grudniu lepiej, wyjmnie z zyskiem w tym roku.
Dziekuje za uwage :)
bo nie chce mi sie cytowac tych moich wywodow
znajdzie sobie moje 1 wpisy.
1 czy 2 wpis, 23 listopad:
rynek zawsze czeka na jakis impuls zeby zmienic kierunek
jestesmy na gorce z dolarem (po ucieczcce z EM i gield) i w dolku z gieldami
wstrzymanie sie z podwyzkami lub obnizka
bedzie tym wlasnie impulsem do wzrostu (do powrotu wzrostow) na gieldach a tym samym do spadkow dolara
ale spokojnie, poczekajcie do 1 komunikatu fedu o niepodwyzszaniu albo o obnizce i zobaczymy kto mial racje :)
reke sobie dam uciac, ze to bedzie impuls wzrostowy dla gield i wypadkowa dla spadkow na dolarze, jakas korekta przeciez sie nalezy, czyz nie? chocby obecnego wzrostu dolara
ekonomisci jak i sam wszechmogacy Trump ("ropa ma byc tania") postuluje do fedu o niepodwyzszanie, co argumentuja potrzeba podtrzymania wzrostu gospodarczego, bo na gieldach spadki...
i racja, tez tak uwazam
ale zadajcie sobie pytania, juz nie bierzcie tego co ja tu pisze, ale wezcie pod uwage tylko to, jak argumentowane sa naciski na fed
czy ich uzasadnienia zaprzestania podwyzek sa bezpodstawne? i czy po obnizce stop nie bedzie wzrostow? euforii?? czyz tego nie chca ci co naciskaja?
moim zdaniem wroci optymizm na gieldy (chocby umiarkowany, krotkoterminowy) a skoro tak, to dolar tez oslabnie
i cala reszta...
Poza tym do atakujacych mnie przypominam ze to jest HYDEPARK
Pisalem o dolarze, o rynkach em, o stopahc procentowych, o ropie, wtedy gdzy jeszcze NIC OFICJALNIE W MEDIACH NIE BYLO WIADOMO CO SIE WYDARZY I ZE BEDZIE LEPIEJ
W MEDIACH TYLKO KRYZYS KRYZYS
Greg sie spieral ze mna a propo nieobnizania stop i konsekwencji i a propo dolara, gdzie pisalem ze reke dam uciac za to co mowie ze tak wlasine bedzie
tlumaczylem wtedy co z czego wynika
I zobaczcie, kto mial racje, mimo ze rynek sam staral sie mnie przekonac ze sie myle.
Jedynie pomylilem sie z tym ze liczylem na przedswiateczna zwyczajowe odbicie, a to przyszlo dopiero na sam koniec roku
ale co do zasady i kierunku, 100% racji
i dopiero teraz zaczeliscie czytac u innych o rynkach em (dlatego nasza gielda sobie super radzi), ze sa perspektywy na waluty em, ze dolar oslabnie, ze ropa up, gieldy up, ze fed zmienil zdanie (zlagodzil), ze tradew wars sie zakonczy, ze brexit zalatwia, ze dane z usa sa bardzo dobre, itd
o wiekszosci pisalem jeszcze przed tym gdy bylo to faktem a bylem sam.
Widzicie, nie mozna sie sugerowac innymi, samemu trzeba miec opinie, oglad, poznac zasady i siedziec na 4 literach.
Juz sie nie bede udzielal, bo stwierdzam ze szkoda czasu sugerowac sie innymi. Bo nie dosc ze rynek wyprowadza w pole to inni tez. Czasem mam takie zrywy, ze sie wypowiem ale zawsze tak bylo, gdy pisalem cos to wygladalo to na herezje, a po latach jak znajdywalem wpis to sie okazywalo ze mialem racje.
Pamietam jak dolar byl po blisko 2zl, 10 lat temu, co wtedy pisalem gdy wszyscy twierdzieli ze dollar to lollar. Pisalem ze dojdzie do okolo 4 zotych jak kryzys sie rozkreci. Pisalem co bedzie z frankiem. Wszyscy negowali. Do tej pory sa te wpisy, moglbym pokazac :)
Te wzrosty co obserwujemy to nie jest bear market, chyba to do was juz dociera. To nie sa wzrosty z d###p. To ciagle ta 10 letnia hossa
a to co mielismy, to zaledwie korekta, ktora mogla zejsc i tak ciut nizej a nadal trend wzrostowy nie zostalby zlamany.
Zostalo ze 2-3 lata na wykonczenie tej hossy.
Oczywiscie to nie bedzie tylko roslo i roslo bo jakies obsuwy beda zawsze, ale ten kto kupil w styczniu albo w grudniu lepiej, wyjmnie z zyskiem w tym roku.
Dziekuje za uwage :)
Damn, następny z podobnym usposobieniem. Co Wy tacy wrażliwi na krytykę i to w dodatku w necie..
Wiesz jaki jest tu szkopuł? Mam na myśli Wasze (Twoje i Grega) wizje. Mianowicie ogłaszacie swój sukces przed rozstrzygnięciem. Poczekajmy jeszcze z tym werdyktem i rozdaniem medali
Obserwując obecną sytuację nie widzę powodów do tak spolaryzowanych poglądów (krach albo new ATH)
Najbliżej mi do Białka i obecnie gram na kolejne spadki
http://wojciechbialek.blox.pl/2019/01/C ... ustra.html
Wiesz jaki jest tu szkopuł? Mam na myśli Wasze (Twoje i Grega) wizje. Mianowicie ogłaszacie swój sukces przed rozstrzygnięciem. Poczekajmy jeszcze z tym werdyktem i rozdaniem medali
Obserwując obecną sytuację nie widzę powodów do tak spolaryzowanych poglądów (krach albo new ATH)
Najbliżej mi do Białka i obecnie gram na kolejne spadki
http://wojciechbialek.blox.pl/2019/01/C ... ustra.html
@Besso
Ominąłeś moje wpisy, bądź w ogóle nie czytasz bloga/strony na FB, przynajmniej tak sugeruje twój komentarz.
W żadnym wypadku nie sugerowałem sukcesu przed rozstrzygnięciem. Z Gregiem zasadniczo przestałem się w pełni zgadzać w sierpniu, bo nie akceptuję jednego scenariusza jaki proponuje czyli krach.
Wrzucasz linka, który odpowiada mojemu sposobowi myślenia od dłuższego czasu, omawiałem go zresztą w zeszłym tygodniu zarówno tutaj na forum jak i na blogu. Zabawne w sumie jest, że piszesz o braku powodów do spolaryzowanych poglądów krach lub ATH, a potem właśnie wrzucasz link do Białka ;)
http://wojciechbialek.blox.pl/2019/01/1 ... iebie.html
A konstruktywna krytyka jest dobra i pożądana, natomiast większość wpisów jest jaka jest, więc nie ma się co dziwić naszemu podejściu.
Ominąłeś moje wpisy, bądź w ogóle nie czytasz bloga/strony na FB, przynajmniej tak sugeruje twój komentarz.
W żadnym wypadku nie sugerowałem sukcesu przed rozstrzygnięciem. Z Gregiem zasadniczo przestałem się w pełni zgadzać w sierpniu, bo nie akceptuję jednego scenariusza jaki proponuje czyli krach.
Wrzucasz linka, który odpowiada mojemu sposobowi myślenia od dłuższego czasu, omawiałem go zresztą w zeszłym tygodniu zarówno tutaj na forum jak i na blogu. Zabawne w sumie jest, że piszesz o braku powodów do spolaryzowanych poglądów krach lub ATH, a potem właśnie wrzucasz link do Białka ;)
http://wojciechbialek.blox.pl/2019/01/1 ... iebie.html
A konstruktywna krytyka jest dobra i pożądana, natomiast większość wpisów jest jaka jest, więc nie ma się co dziwić naszemu podejściu.
Dokładnie i potwierdzam co mówi kolega.