Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
WIG20 chyba już zacznę dobierać. Mam tylko jakieś obawy, że to dopiero początek. Pamiętam okolice 2008 jak np Arcelor zaczął wzywać do wydłużnia terminów płatności. Teraz dużo większa baza klientów ale Ci najwięksi zaczynają wydłużać płatności. Jednocześnie przestają płacić w terminach. Rok 2008 udało się w miarę przetrwać bez większego uszczerbku ale teraz wygląda to jakoś inaczej.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2020, 21:11 przez domi, łącznie zmieniany 2 razy.
Dobre a złoto w dół po pierwszych spadkach powinno później iść do góry. A jednak będzie dozynanie w najbliższym czasie.
Ciężko o analogię do lat 2003-2008 dla Emerging Markets gdyż sam W20 przeżywał wtedy niezły rajd na ponad 280%
Licząc od dołka w 2009, obecnie jesteśmy aż 21% wyżej. Nie było wzrostów, a spadki są - to jest dopiero perpettum mobile ;P
(Nałożone SPX)
@Petrus - dożynanie złota?
Spółki górnicze mam znów na minusie, mogliby się na wungiel przestawić, a nie jakieś metale szlachetne kopać...
Licząc od dołka w 2009, obecnie jesteśmy aż 21% wyżej. Nie było wzrostów, a spadki są - to jest dopiero perpettum mobile ;P
(Nałożone SPX)
@Petrus - dożynanie złota?
Spółki górnicze mam znów na minusie, mogliby się na wungiel przestawić, a nie jakieś metale szlachetne kopać...
Dobry tekst Howarda Marksa z 3 marca o obecnej sytuacji:
Nobody Knows II
https://www.oaktreecapital.com/insights ... arks-memos
Nobody Knows II
https://www.oaktreecapital.com/insights ... arks-memos
Ciekawe czy może się stać coś takiego, że zawieszą giełdy na czas wirusa. No skoro firmy nie mogą działać, ludzie zarabiać etc. to po co te giełdy mają działać ;)
Żebyś można było sprzedać. Nie każdy może sobie zamrozić gotówkę w akcjach na czas koronawirusa, 😉 ktory potrwa kto wie ile. Na np. na Tesli ludzie co kupowali rok temu są jeszcze do przodu, więc czemu nie zrealizować zysku
Wiem, ze cytowanie Zerohedge to niezawsze mile widziana rzecz ale:
- Nasdaq Futures Limit-Down, Crude Crashes After Trump Announces EU Travel Ban
- Trump Bans All Travel From Europe For 30 Days; Tom Hanks Infected; NBA Suspends Season: Live Updates
Gotowi?
- Nasdaq Futures Limit-Down, Crude Crashes After Trump Announces EU Travel Ban
- Trump Bans All Travel From Europe For 30 Days; Tom Hanks Infected; NBA Suspends Season: Live Updates
Gotowi?
Nie wiem co mam o tym sądzić... Trumpka się jednak rozmyśliła z ponownej kadencji?
DAX rano spadał koło 30% od szczytów - czyli trzy tygodnie i połowa spadków typowych dla kryzysu.
DAX rano spadał koło 30% od szczytów - czyli trzy tygodnie i połowa spadków typowych dla kryzysu.
W pre markecie mityczne 20% zjazdu na sp500 jest przebite z armaty. Zamykamy dzisiaj giełdy? Wszyscy się wygodnie rozsiedli, pasy zapięte?
Świetny, jajcarski profil. Już z rok śmieję się z ich wpisów.
Przy kryzysie 2008r szczyt cen złota został osiągnięty dopiero w sierpniu 2011.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2020, 11:46 przez Thorwald, łącznie zmieniany 1 raz.
Recesji/kryzysu nie ma, nie było i nie będzie :)
"W negatywnym scenariuszu nastąpi spowolnienie wzrostu, ale nie ma mowy o recesji - prezes NBP"
https://stooq.pl/n/?f=1341456
"W negatywnym scenariuszu nastąpi spowolnienie wzrostu, ale nie ma mowy o recesji - prezes NBP"
https://stooq.pl/n/?f=1341456
Jeśli zamykanie sklepów, odwoływanie eventów, ograniczanie jakiejkolwiek działalności nie jest sytuacją kryzysową to nie wiem co nią jest :)
Ciekawe, co to jest "negatywny scenariusz". Jak dla mnie negatywny scenariusz to 30 mln zarażonych. I śmiertelność nie będzie wówczas ok. 1%.
Na Titanicu orkiestra też grała do samego końca.
Znowu wszystkie indeksy są wstrzymywane...
DAX -8,5% i to po wystąpienu EBC...
Czy to już czas by umrzeć?
DAX -8,5% i to po wystąpienu EBC...
Czy to już czas by umrzeć?