Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
W ogóle te ich strony to jest jakiś jeden wielki koszmar. I przed redesignem i po. Ostatnio rozmawiałem z ich pomocą techniczną przez chat tekstowy, zrywało co 2-3 minuty. Czy ktoś im powiedział, że już nawet są takie cuda jak wideo konferencje, które się nie rwą?
EDIT: Właśnie od kilku minut przestało mi wyświetlać wykresy w TWS.
EDIT: Właśnie od kilku minut przestało mi wyświetlać wykresy w TWS.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2020, 17:12 przez reuptake, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Zakończenie europejskich sesji zaczyna wyglądać obiecująco, piękne młotki się rysują. Ameryka też jakby już znalazła dno i coraz przyjemniejsze formacje rysuje. Dołek? Myślę, że do MA200 conajmniej powinni pociągnąć do góry, wtedy ewentualny zwrot i potem test dołka znowu. Ale jest też inna opcja i wydaje mi się to nadzwyczaj prawdopodobne jakoś teraz, że zrobimy V jak po grudniu 2018 i tak jak spadaliśmy pionowo, tak będziemy lecieli do góry pionowo i pourywa ręce każdemu kto postanowił grać na spadki. Pewnie wszystko zależy od tego jakie informacje będą napływały, jeśli epidemia w najbliższym tygodniu będzie hamować to możemy mieć odbicie typu V.
Portfel akcyjny porządnie uzupełniony w tym tygodniu, short volatility kupione wczoraj pod koniec sesji. Faktycznie tak jak koledzy wyżej pisali, relaks i niech czas zrobi swoje.
Portfel akcyjny porządnie uzupełniony w tym tygodniu, short volatility kupione wczoraj pod koniec sesji. Faktycznie tak jak koledzy wyżej pisali, relaks i niech czas zrobi swoje.
Paniczna sprzedaz zakonczona, zaczyna sie paniczne kupowanie :-)
Są przypadki w Estonii, Islandii, Macedonii…. Aż dziwne, że inwestorzy ciągle nie widzą, że jesteśmy narodem wybranym. Duże państwo, tysiące osób na ferie do Włoch pojechało, nikt wirusa nie złapał. Powinni się rzucać na Taurony i Orleny.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ryszard Wielkouch pisze: ↑25 lut 2020, 17:31Zaskakująca jest postawa złota, bitcoina, który miał być save heaven. Wygląda to tak jakby wszyscy uciekali z rynku bojąc sie czegoś na wzór tego co działo sie w 2007/8. Wtedy też były poteżne spadki na złocie.
Mam wyrzuty sumienia bo szortowalem złoto i srebro :-) Na tym rynku, przy tak duzych ruchach wystarczy zagrac cos na wzor np. call x+1 i put x-1 gdzie x to obecna cena i cieszyc sie gotowka, tylko IV nie moze byc zbyt wysokie :-)
Końcówka sesji była dziwna. Podejrzana wręcz... Ze spadków -2% o 21:40 wyciągnięto do zielonego pinbara.
Może przesadzam, ale "bóg forexów" bardzo chce wszystkich przekonać, że to moment na zakupy ;P
Może przesadzam, ale "bóg forexów" bardzo chce wszystkich przekonać, że to moment na zakupy ;P
Ja sprzedałem, połowę, jak planowałem. Niestety nie na zamknięciu, ale też nie najgorzej. W poniedziałek reszta i w marcu się nie patrzę.
Moim zdaniem to nie koniec spadków. Niepewność jest najgorsza. Szok dla branży turystycznej, usługowej, rozrywkowej, problemy z płynnością. A wygląda na to, że w USA epidemia dopiero się zaczyna. Ale gdy za kilka tygodni powiedzą magiczną formułkę "increase is slowing"...
Ryszard, taki strangle teraz to byłby świetny trejd, nawet wczoraj przeglądałem losowo swoje spółki czy któraś czasem nie ma przyzwoitego IV, żeby tak zagrać, ale nie znalazłem... Przy VIX na poziomie 40 to nie jest jednak czas na kupowanie opcji. Chyba, ze uda Ci się znaleźć coś dużego i zmiennego, co ma akurat niskie IV, to ja bym poprosił o podzielenie się :)Ryszard Wielkouch pisze: ↑28 lut 2020, 19:19Na tym rynku, przy tak duzych ruchach wystarczy zagrac cos na wzor np. call x+1 i put x-1 gdzie x to obecna cena i cieszyc sie gotowka, tylko IV nie moze byc zbyt wysokie :-)
Marek, to wszystko się zgadza, tylko pytanie czy rynek już czasem tego szoku nie zdyskontował w cenach. Akcje spółek turystycznych typu Carnival spadły po 40%, a linii lotniczych po 20-30%. To trochę kuriozalne, bo przecież roczne przychody nie spadną im o taki poziom w związku z tym, ze przez dwa miesiące zamknięta jest cześć tras i nie ma chińskich turystów. Ten szok na pewno odbije się na sprawozdaniach finansowych, ale chyba nie aż w takim stopniu, żeby uzasadniało to spadek kapitalizacji o kilkadziesiąt procent.
Zwłaszcza, ze w Chinach już jest od wielu dni widoczne wypłaszczenie wzrostu nowych zachorowań, wiec skoro Chiny sobie dość szybko poradziły z wirusem, to USA sobie nie poradzą?
Mieliśmy najgorszy tydzień na giełdzie od czasu kryzysu w 2008 roku, gdzie realne zagrożenie dla gospodarki światowej i systemu finansowego jest dzisiaj o wiele mniejsze niż wtedy. Mam wrażenie, ze teraz strach przed wirusem rozprzestrzenia się szybciej niż sam wirus i ze inwestorzy pójdą jednak w którymś momencie po rozum do głowy.
Jak zwykle tylko pytanie - kiedy. A na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi, bo rynki w krótkim terminie są jednak zupełnie irracjonalne. W każdym razie mnie rabaty po kilkadziesiąt procent zdecydowanie przekonują do zakupów.
Aczkolwiek, jestem też racjonalistą i wiem czego nie wiem, a nie wiem jak wirus sie rozwinie i jak zareaguje na to świat, dlatego jestem jeszcze daleki od wchodzenia all-in w same akcje i ciagle mam jakieś 30% gotówki na boku. Chociaż obligacji pozbyłem się już wszystkich, poza korpo.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Tomek pisze: ↑29 lut 2020, 08:08Ryszard, taki strangle teraz to byłby świetny trejd, nawet wczoraj przeglądałem losowo swoje spółki czy któraś czasem nie ma przyzwoitego IV, żeby tak zagrać, ale nie znalazłem... Przy VIX na poziomie 40 to nie jest jednak czas na kupowanie opcji. Chyba, ze uda Ci się znaleźć coś dużego i zmiennego, co ma akurat niskie IV, to ja bym poprosił o podzielenie się :)
Sprawdzałem spółki wydobywające złoto i srebro i tam rzeczywiście IV było wysokie i zniechęcało, ale już GLD, SLV ma niskie IV w porównaniu do ruchów, które ostatnio miały miejsce.
Odnośnie rynku i tego kiedy będzie okazja do zakupów. Jak to ktoś znany powiedział, rynek jest jak rozpieszczone dziecko, chce coraz więcej i więcej od przedstawicieli polityki monetarnej. Będą obniżki stóp, wszyscy będą szczęśliwi, nie będzie to można zapomnieć o giełdzie :-)
Ta epidemia to jest terror, a nie wojna. Nie ma większego sensu rozpatrywanie tego, jak bardzo jest śmiertelny, skoro widać, że powoduje paraliż całych regionów (notabene wczoraj jakiś minister dowodził, że to może być dobrze dla polskiej gospodarki i chwalił np. producentów mebli, że to nasz polski biznes niezależny od Chin – co jest o tyle śmieszne, że jest branża zależna od… Włoch, które są producentem wszelkich zawiasów, uchwytów i innych mechanizmów i to nie produkują ich raczej na Sycylii, a właśnie w Lombardii czy Emilii Romanii).
To jest najgorsze. Że – wracając do takich Włoch – było tam chyba kilka, czy kilkanaście przypadków i nic się nie działo. I nagle ktoś jeden spowodował epidemię na setki. I to samo może stać się czy w USA, czy w Londynie albo na większą skalę w slumsach New Dehli.
Z kolei, w co trudno uwierzyć: "Vietnam has announced that all 16 infected coronavirus patients detected in the country have been discharged from hospital and declared cured, Al Jazeera reports. According to the broadcaster, the Vietnamese government has also detected no new cases of coronavirus for the past 15 days. For the past 15 days, including on Friday, the government also detected no new cases of infections, the last one having been reported on February 13."
Jak na państwo z ogromną wymianą z Chinami, bezpośrednio sąsiadujące, byłoby to conajmniej dziwne. Ale przypadek włoski też jest dziwny.
Ryzyko jest więc moim zdaniem bardzo trudno kalkulowalne.
Co nie oznacza, że nie będzie jakiegoś dnia, kiedy ogłosi się duży postęp w kwestii szczepionki albo inny dobry news i rynki wyskoczą 5% w górę.
A co do spadków firm turystycznych, to myślę, że losy Diamond Princess zostaną ludziom w głowach na długo. Zwłaszcza starszym, którzy są główną klientelą i mają dużą awersję do ryzyka, zwłaszcza zdrowotnego.
To jest najgorsze. Że – wracając do takich Włoch – było tam chyba kilka, czy kilkanaście przypadków i nic się nie działo. I nagle ktoś jeden spowodował epidemię na setki. I to samo może stać się czy w USA, czy w Londynie albo na większą skalę w slumsach New Dehli.
Z kolei, w co trudno uwierzyć: "Vietnam has announced that all 16 infected coronavirus patients detected in the country have been discharged from hospital and declared cured, Al Jazeera reports. According to the broadcaster, the Vietnamese government has also detected no new cases of coronavirus for the past 15 days. For the past 15 days, including on Friday, the government also detected no new cases of infections, the last one having been reported on February 13."
Jak na państwo z ogromną wymianą z Chinami, bezpośrednio sąsiadujące, byłoby to conajmniej dziwne. Ale przypadek włoski też jest dziwny.
Ryzyko jest więc moim zdaniem bardzo trudno kalkulowalne.
Co nie oznacza, że nie będzie jakiegoś dnia, kiedy ogłosi się duży postęp w kwestii szczepionki albo inny dobry news i rynki wyskoczą 5% w górę.
A co do spadków firm turystycznych, to myślę, że losy Diamond Princess zostaną ludziom w głowach na długo. Zwłaszcza starszym, którzy są główną klientelą i mają dużą awersję do ryzyka, zwłaszcza zdrowotnego.
Tomek
"Zwłaszcza, ze w Chinach już jest od wielu dni widoczne wypłaszczenie wzrostu nowych zachorowań, wiec skoro Chiny sobie dość szybko poradziły z wirusem, to USA sobie nie poradzą? ".
Byłem w chinach kilka razy w wuhan dwa razy kilka lat temu. Moim zdaniem Chińczycy sobie szybciej poradzą z coronavirusem niż USA czy Europa. W chinach jak szefostwo partii zdecyduje blokujemy miasto, budujemy nowe lotnisko, odgradzamy lub likwidujemy miasto to nikt się nie burzy tak ma być i się robi. W USA czy Europie zaraz pojawia się A to ci od ekologii od wolności słowa od łamania prawa swobody poruszania się i tak dalej zaraz hieny prawnicze wyczuwa interes. Więc kulturowo i dysplinarnie jest potężna różnica.
Tak myśląc z drugiej strony, nie to żebym był fanem od teorii spiskowych to dziwne że:
- epidemia wybucha w chinach kiedy USA ma problem ze wzrastającymi wpływami chin,
- w takim Iranie nagle pojawia się ten wirus i tak ładnie się rozprzestrzenia, a w takich Indiach jest cisza
- ubija głównie osoby chore i po 60ce, nieproduktywne dla rządów i finansjery
- gospodarka siada i nie ma pomysłu jak ja naprawić ciągle drukowanie nie rozwiązuje problemu więc taki coronowirus to super przykrywka będzie na co zrzucić
- idealny materiał aby usd oraz obligacje amerykańskie miały wzięcie
- a przy okazji jak ubić gotówkę i przejść na kartę lub płatność smartfonem, na banknotach mogą być zarazki
To tak na szybko;)
"Zwłaszcza, ze w Chinach już jest od wielu dni widoczne wypłaszczenie wzrostu nowych zachorowań, wiec skoro Chiny sobie dość szybko poradziły z wirusem, to USA sobie nie poradzą? ".
Byłem w chinach kilka razy w wuhan dwa razy kilka lat temu. Moim zdaniem Chińczycy sobie szybciej poradzą z coronavirusem niż USA czy Europa. W chinach jak szefostwo partii zdecyduje blokujemy miasto, budujemy nowe lotnisko, odgradzamy lub likwidujemy miasto to nikt się nie burzy tak ma być i się robi. W USA czy Europie zaraz pojawia się A to ci od ekologii od wolności słowa od łamania prawa swobody poruszania się i tak dalej zaraz hieny prawnicze wyczuwa interes. Więc kulturowo i dysplinarnie jest potężna różnica.
Tak myśląc z drugiej strony, nie to żebym był fanem od teorii spiskowych to dziwne że:
- epidemia wybucha w chinach kiedy USA ma problem ze wzrastającymi wpływami chin,
- w takim Iranie nagle pojawia się ten wirus i tak ładnie się rozprzestrzenia, a w takich Indiach jest cisza
- ubija głównie osoby chore i po 60ce, nieproduktywne dla rządów i finansjery
- gospodarka siada i nie ma pomysłu jak ja naprawić ciągle drukowanie nie rozwiązuje problemu więc taki coronowirus to super przykrywka będzie na co zrzucić
- idealny materiał aby usd oraz obligacje amerykańskie miały wzięcie
- a przy okazji jak ubić gotówkę i przejść na kartę lub płatność smartfonem, na banknotach mogą być zarazki
To tak na szybko;)
Uniwersytet Tomka nie idzie na marne :) W końcu pobiłem benchmark :)