Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Re: Live o wszystkim

Post autor: Rastignac » 28 lut 2020, 11:56

Tyle, że w USA jeszcze panika się nie rozpoczęła na dobre. Giełda panikuje, ale nie ma jeszcze zamykanych szkół, kościołów, fabryk i miast. Zamykam dzisiaj 1/3 putów i kupuję najbardziej wyprzedane akcje ze swojego portfela. Niektóre PUTy, które mają termin wygasania 20 marca wzrosły mi w tym tygodniu... 60 razy.

imjw

Post autor: imjw » 28 lut 2020, 11:59

Miałem otwarte 3 calle 15 VXX 20 Mar kupowane po 2.4. 2 poszły po 3.5, bo zabrałem profit ze stołu, a trzeci ze stopem na 4.5. Trochę niedosyt, aczkolwiek miesiąc temu raziło czerwienią i wtedy brałbym w ciemno taki scenariusz. Do tego miałem puta 219 na QQQ, ale już odszedł z 30% zyskiem, a wczoraj najmocniej się oberwało. Niestety timezone mi nie pomaga, bo sesja się otwiera jak idę spać, a zamyka jak wstaję.

Zakupiłem T, TWTR, KEYS, PAGS.

Szkoda, że bitkojn też trochę obrywa, gorzej jak telefon od marginesu (w serialu billioneires autentycznie ktoś takie tłumaczenie zrobił) ludzie dostaną i zaczną wyprzedawać co się da. Altbagi zaladowane pod sufit.

Pytanie: dlaczego nie mogę handlować ETF-ów na IB i jak mogę to zmienić?

Rastignac pisze:
28 lut 2020, 11:56
Tyle, że w USA jeszcze panika się nie rozpoczęła na dobre. Giełda panikuje, ale nie ma jeszcze zamykanych szkół, kościołów, fabryk i miast. Zamykam dzisiaj 1/3 putów i kupuję najbardziej wyprzedane akcje ze swojego portfela. Niektóre PUTy, które mają termin wygasania 20 marca wzrosły mi w tym tygodniu... 60 razy.

Pytanie czy będzie z czego jeszcze spadać. Tomek świetnie napisał, że to nie korona jest przyczyną, a jedynie motylkiem na sztandze dwuboisty.

Wleciał też call USO 17 Jul $9.

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 28 lut 2020, 12:10

imjw pisze:
28 lut 2020, 11:59
Pytanie czy będzie z czego jeszcze spadać. Tomek świetnie napisał, że to nie korona jest przyczyną, a jedynie motylkiem na sztandze dwuboisty.

Na rynkach rozwijających się nie ma już z czego spadać... Dziś się głowię, czy chcę mieć więcej ETF'ów na EM, czy jednak wolę mieć poszczególne akcje, które w długim terminie taniej wyjdą. Czy pokonam benchmark? ;P

Za to SPX może podążyć dwoma scenariuszami:
- spadki zaczną wyhamowywać, ale marzec będzie dalej na czerwono albo
- w poniedziałek znów trafi do TOP10 wolatylnych sesji rysując zieloną świecę przecinającą ksieżyc na pół

BTW. Kupujecie ETF'y TR na indeksy, czy raczej Wam to zwisa?

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 28 lut 2020, 12:13

Pytanie: dlaczego nie mogę handlować ETF-ów na IB i jak mogę to zmienić?

Jeśli jesteś w UE (? - strefa czasowa by na to nie wskazywała), to musisz ubiegać się o status profesjonalisty (w sensie MIFID). Zobacz w wątku o IB.

Nie umiem powiązać zachowania kryptowalut z wirusem. Jedyne co mi się wydaje, spadki kiedy giełda choć minimalnie próbuje odreagować. Mi portfel krypto ratuje wynik miesięczny.

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 28 lut 2020, 12:16

Rastignac pisze:
28 lut 2020, 11:56

Wow gratuluje putow. Poki co w USA nie ma paniki związanej z wirusem dlatego mysle, ze fundy wystrzela ze swoich zapasów gotówki i kupią ten dołek. Te 15% korekty wystarczyło, zeby na Twitterze pojawily sie informacje o NIE kupowaniu dołka i o totalnym załamaniu. Nie zapominajmy ze dodruk trwa i prawdopodobnie zostanie zwiększony. Nowe ATH przed nami, myślę że SP 3700-3800 nie powinno byc niespodzianka.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 28 lut 2020, 12:33

Adrian pisze:
28 lut 2020, 12:16
Wow gratuluje putow.
Akurat te, które wzrosły 60x były kupowane pół roku temu i były już warte grosze, także to nie jest jakiś mój wspaniały timing, ani jakiś specjalny zysk, bo tak naprawdę mam na nich dopiero 50-100% zysku, który zgarnę dzisiaj. Nie będę ryzykował potencjalnego odbicia w tak krótkim terminie i po tak spektakularnych spadkach.
Resztę mam na maj i czerwiec, więc mogą poczekać.

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 28 lut 2020, 14:57

Ja mam ciągle zagwozdkę. Wg. strategii będę sprzedawał sporo SPY, QQQ a kupował IEF. Zastanawiam się, czy zrobić to dziś, w poniedziałek, czy może rozbić na 2 dni…

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 28 lut 2020, 14:59

Dlaczego nie robiłeś tego kiedy S&P 500 zdobywał nowe szczyty tylko teraz, kiedy już spadł kilkanaście procent? Przecież to bez sensu.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 28 lut 2020, 15:06

Mnie się wydaje, że dzisiaj może być dobry moment na zakup, a nie na sprzedaż akcji, bo jest ostatni dzień miesiąca, jesteśmy po dużych spadkach, a zatem sporo instytucjonalnych od wczoraj wyprzedaje to, co pospadało, żeby zaksięgować straty w celach podatkowych. Także początek kolejnego miesiąca to może być z kolei moment na odkupienie tych zamkniętych pozycji.

Dzisiaj obstawiałbym dalsze masowe zamykanie akcji przed weekendem, tak na wszelki wypadek, zatem będą dobre ceny, żeby coś podebrać w dołku. SPY na premarkecie już -3% i -14% od ostatniego szczytu. W ciągu ostatnich dziesięciu lat były tylko cztery takie okazje, więc kiedy jak nie teraz?

SPY_chart.png

Ja się zamierzam skusić na ten zestaw: DAL, SBUX, DRI, CVS, DIS, CCL, MLCO. A gdyby rynki w przyszłym tygodniu dalej się waliły, to będzie może w końcu czas na kupienie tych wszystkich growth typu MSFT, AAPL, MA etc.

EDIT: No i się skusiłem

Zrzut ekranu 2020-02-28 o 15.45.11.png

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 28 lut 2020, 15:12

Rastignac pisze:
28 lut 2020, 14:59
Dlaczego nie robiłeś tego kiedy S&P 500 zdobywał nowe szczyty tylko teraz, kiedy już spadł kilkanaście procent? Przecież to bez sensu.

Mam strategię TAA, która robi zmiany alokacji raz w miesiącu i przypada to na dziś.

Łatwo mówić "zdobywał nowe szczyty". Przecież S&P zdobywa nowe szczyty od kilku lat…

PS. Ale oczywiście zgadzam się, że to nie wygląda na dobry moment na sprzedawanie, stąd zagwozdka.

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 28 lut 2020, 15:55

Z ciekawostek - prócz Moderny (która zbyt szybko opyliłem) mam w swoim przepastnym portfelu Sangamo Therapeutics - dziś +30% - sprzedawać, czy liczyć na większy hype? ;P

@Tomek, dobrze upolowane ;)
Deltę chciałem kupić, ale zlecenie nie przeszło, a już po 47 lata...

BTW. Może mnie nikt nie posądzi o kryptoreklamę, ale obserwuję od dłuższego czasu spółki, które publikuje gościu na stronce Pamiętnik giełdowy - nawet obecnie trzymają się o wiele lepiej, aniżeli benchmark. Połowa to modne giganty, więc lecą, lecz druga 'nudna' połowa to typowe spółki value.
Zawsze się dziwiłem, jak można kupować tak drogo, ale niestety jego strategia się sprawdza ;P

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 28 lut 2020, 16:03

Dobra, puty pozamykane, zakupy zrobione - mogę iść na piwko i nie patrzeć na giełdę. Miłego weekendu i pamiętajcie, żeby nie panikować :)

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 28 lut 2020, 16:09

Rastignac pisze:
28 lut 2020, 16:03
Miłego weekendu i pamiętajcie, żeby nie panikować :)

Nawzajem - Panic Buying za nami ;)
Trzeba oderwać cztery litery od wykresów choć na kilka dni. Albo sposobem Buffeta kupić i zamknąć się z konserwami w piwnicy na rok.

Baldwin

Post autor: Baldwin » 28 lut 2020, 16:11

Dołączyłem i do was :-)
Miłego weekendu.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 28 lut 2020, 16:15

Kocham wystawiać PUTy przy takiej zmienności :)

ODPOWIEDZ