Nie boisz się łapać tego noża?
Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Na razie jakąś mini-pozycję mam, a okolice cenowe są atrakcyjne pod względem technicznym. Do jesieni 2017 właśnie w takiej cenie kurs mielił długie miesiące przed ogólnoświatowym hype'm. Więc w mojej ocenie potencjał do spadków w dużej mierze wyczerpany - jedyne co może pogorszyć sentyment, to kiepskie wyniki spółek parających się tą samą uprawą.
Na tym rynku jest trochę jak po bańce "dotkomów" ciężko powiedzieć kto przetrwa zawieruchę i zostanie drugim Amazonem czy tam Google w tym sektorze rynku. Na razie to trochę jeszcze zawierucha, jakieś bankruty, przejęcia i fuzje. No ale to co zostanie to pewnie w końcu zacznie przynosić dobre zwroty myślę.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Nowa rzeczywistość w której wszystko rośnie no może oprócz surowców. Strategia dość prosta kupuj technologię hedzuj się obligacjami i złotem :-)
Ciekawe co zrobią niektóre amerykańskie firmy jak np. Apple jak w Chinach nie ruszy produkcja. No bo co im zrobią jak usłyszą - nie mam pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi? ;)
https://theconversation.com/we-estimate ... tile-99258
ile może być warta giełdowa spółka z EPS dążącym do zera? I wiem, że to się może wydawać jak SF/teoria spiskowa ale jeszcze miesiąc temu jakby ktoś powiedział, że można Chiny wyłączyć na pstryk to by się każdy pukał w czoło i śmiał.
https://theconversation.com/we-estimate ... tile-99258
ile może być warta giełdowa spółka z EPS dążącym do zera? I wiem, że to się może wydawać jak SF/teoria spiskowa ale jeszcze miesiąc temu jakby ktoś powiedział, że można Chiny wyłączyć na pstryk to by się każdy pukał w czoło i śmiał.
Ryszard Wielkouch pisze: ↑10 lut 2020, 22:08Nowa rzeczywistość w której wszystko rośnie no może oprócz surowców. Strategia dość prosta kupuj technologię hedzuj się obligacjami i złotem :-)
Ta rzeczywistość jest stara jak FIAT'y i zowie się inflacja ;P
Spójrz jak fajnie w Wenezueli rosły wykresy ^^ Właściwie to nadal są w ostrym trendzie wzrostowym.
A gdzie widzisz tę inflację, że tak zapytam?
Nowa rzeczywistość jest taka, że stopy procentowe są tak rekordowo niskie, że inwestorzy za jednego dolara zwrotu z akcji są w stanie zapłacić o wiele więcej za tę akcję niż jeszcze piętnaście lat temu. Dlatego wyceny spółek (PS, PE, PCFO, PB) są takie wysokie i dlatego pozostaną takie wysokie. Dlatego też obligacje cały czas rosną i dlatego dalej będą rosły. TINA. There Is No Alternative.
Podpisuję się pod tym, co powiedział Ryszard – stawiaj na rozwojowe sektory i hedguj się obligacjami. Na dzisiaj lepszego pomysłu po prostu nie ma.
Nowa rzeczywistość jest taka, że stopy procentowe są tak rekordowo niskie, że inwestorzy za jednego dolara zwrotu z akcji są w stanie zapłacić o wiele więcej za tę akcję niż jeszcze piętnaście lat temu. Dlatego wyceny spółek (PS, PE, PCFO, PB) są takie wysokie i dlatego pozostaną takie wysokie. Dlatego też obligacje cały czas rosną i dlatego dalej będą rosły. TINA. There Is No Alternative.
Podpisuję się pod tym, co powiedział Ryszard – stawiaj na rozwojowe sektory i hedguj się obligacjami. Na dzisiaj lepszego pomysłu po prostu nie ma.
W sklepach ;P Bo skoro surowce tanieją, gaz tanieje, ropa również niezbyt droga, rolnictwo się automatyzuje, a ceny potrafią rosnąć, to chyba oczywistym jest wzrost inflacji realnej. Pewnie Pan słyszał o 'Rzepa coin', który zawiera koszyk towarów, których wzrost cen niektórzy badają na własny użytek. W porównaniu do GUS'owskiego koszyka wskazuje dwukrotnie wyższe wartości.
A, że zimą zahedgowałem się kupując XRP, TRON i ETH, to jestem już 40% na plusie. Pytanie czy byłbym tak samo do przodu, gdyby nie ciekawe wydarzenia na początku roku, których nie szło przewidzieć... Bo jeśli dobrze rozumiem, by zauważyć inflację na FIAT'ach należałoby je przyrównywać do papierków od emitentów niezwiązanych z BIS'em. Problem w tym, iż chyba wszystkie nie są w pegu do czegokolwiek przedstawiającego stałą wartość?
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Tutaj trzeba rozróżnić między inflacją krajową, a zagraniczną. O ile inflacja w Polsce bije rekordy tak samo w Chinach to już w innych miejscach na świecie inflacji wg. oficjalnych statystyk nie ma bądź jest niska.
Czymś innym jest inflacja na giełdzie w USA, która nie przedostaje się do realnej gospodarki. Jak to powiedział Ray Dalio pieniądz w tych czasach jest śmieciem bo co to za pieniądz, który kreuje się naciśnięciem przycisku w komputerze i potem następnym przyciskiem kupuje za niego akcje na giełdzie w USA. Pije tutaj do narodowego banku szwajcarii, który w celu osłabienia swojej waluty wykonuje takie manewry.
Czymś innym jest inflacja na giełdzie w USA, która nie przedostaje się do realnej gospodarki. Jak to powiedział Ray Dalio pieniądz w tych czasach jest śmieciem bo co to za pieniądz, który kreuje się naciśnięciem przycisku w komputerze i potem następnym przyciskiem kupuje za niego akcje na giełdzie w USA. Pije tutaj do narodowego banku szwajcarii, który w celu osłabienia swojej waluty wykonuje takie manewry.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Nikt nie szortuje rynku właśnie budzi się we mnie niedźwiedź :-)
Ryszard Wielkouch pisze: ↑11 lut 2020, 17:25Nikt nie szortuje rynku właśnie budzi się we mnie niedźwiedź :-)
Zgłaszam się jako posiadacz dwóch longów na VIX'ie ;P
Ale już od kilku dni wygląda jakby miało rąbnąć, a tu cisza...
Wszystko pięknie rośnie, chce się żyć. Każdy chce wchodzić na giełdę. Ulica mówi o Tesli i dla wejścia w nią zakłada konta brokerskie. Niedawno otrzymałem tel od brokera ze strony, o której dawno zapomniałem. To wygląda na idealny moment... żeby wywrócić stolik do góry nogami. Od dzisiaj stoję z boku. 80% cash, reszta surowce.
Ryszard Wielkouch pisze: ↑11 lut 2020, 17:25Nikt nie szortuje rynku właśnie budzi się we mnie niedźwiedź :-)
Gdzie sprawdzasz pozycje short?
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
PUT/CALL ratio - ticker PCC na trading view
Nie traktowałbym tego jako informacji o natychmiastowym zawaleniu się indeksów. Jest to dobry wskaźnik, żeby zobaczyć po której stronie jest w tej chwili rynek. Brak szortujących to okazja do zajęcia szorta, za dużo szortujących to pozycja długa :-)