Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Ja nigdy nie rozumiałem i dalej nie rozumiem, dlaczego ludzie wybierają do szortowania wszystkie te szalenie popularne spółki typu Tesla czy Amazon. Przecież one zawsze znajda swoich wiernych fanów, którzy skłonni będą windować ich kursy akcji. Naprawdę nie ma na giełdzie większego chłamu niż Tesla? Ze spadającymi a nie z rosnącymi przychodami? Z mniej przyszłościowym produktem? Z mniej charyzmatycznym liderem? Z mniej przekonująca narracja? Nie lepiej szortowac, nie wiem, kopalnie węgla? Albo stacjonarny sklep z ciuchami? Coś, co traci rynek, zamiast go zyskiwać?
Jaka logika stoi za graniem na spadki czegos, co zaczęło właśnie każdego roku podwajać swoje przychody? Przecież jak coś generuje dwa razy większa sprzedaż, to nic dziwnego, ze akcje tego czegos stają się dwa razy droższe.
Jaka logika stoi za graniem na spadki czegos, co zaczęło właśnie każdego roku podwajać swoje przychody? Przecież jak coś generuje dwa razy większa sprzedaż, to nic dziwnego, ze akcje tego czegos stają się dwa razy droższe.
Nie chce nikogo urazic, ale podsumuje krotko. Tym sie rozni zakup (ew. sprzedaz) wykresu zamiast spolki.
Tesla wlasnie przebila $900.
Zapomnialem podziekowac za link do HK-Connect. Nawet nie wiedzialem, ze mam do tego dostep u IB. Thx
Tesla wlasnie przebila $900.
Zapomnialem podziekowac za link do HK-Connect. Nawet nie wiedzialem, ze mam do tego dostep u IB. Thx
To ja tylko jeszcze postawie kropkę nad „i” cytując samego siebie sprzed trzech lat. To z leadu artykułu blogowego z czasów, kiedy kupowałem Tesle po 180$ i kłóciłem się z Gregiem po knajpach o to, ze Elon Musk nie pojdzie do więzienia, a Tesla nie zbankrutuje, bo zawsze znajda się chętni, żeby rzucać w nią pieniędzmi. Ten lead brzmiał: „Czy akcje motoryzacyjnego pioniera naszych czasów okażą się inwestycją tak dobrą jak niegdyś kupno papierów wartościowych Google lub Apple? Wierzę, że tak, dlatego przedstawiam kilka powodów, aby nie czekać, tylko już dzisiaj zainwestować w akcje Tesli i załapać się na być może największy rajd giełdowy tego stulecia.”
https://www.tradingforaliving.pl/tesla ... -stulecia/
Ja tam dalej trzymam te akcje pomimo kilkusetprocentowego zysku. Zajrzę do nich za dwadzieścia-trzydzieści lat, jak samochody elektryczne będą już na każdej ulicy w każdym mieście. Póki co procent składany niech robi swoje :)
EDIT: Ah, i jeszcze tylko jeden screen, bo nie mogę się powstrzymać, a potem wsiadam do samolotu i się już nie puszę:
https://www.tradingforaliving.pl/tesla ... -stulecia/
Ja tam dalej trzymam te akcje pomimo kilkusetprocentowego zysku. Zajrzę do nich za dwadzieścia-trzydzieści lat, jak samochody elektryczne będą już na każdej ulicy w każdym mieście. Póki co procent składany niech robi swoje :)
EDIT: Ah, i jeszcze tylko jeden screen, bo nie mogę się powstrzymać, a potem wsiadam do samolotu i się już nie puszę:
Bo jakie słabe i nielubiane spółki (poza kilkudniowymi chwilowymi Pump&Dump'ami) osiągają nowe ATH, generując okazję do założenia shorta? Te spółki z reguły są już na tyle nisko, że nie mają gdzie spadać... Utknęły po wsze czasy w warstwie mułu i sobie wesoło konsolidują.
No może czasami się trafi jakaś 'głowa Barta', która jest łatwym celem, ale nie będąc insiderem, przewidywanie spadków nudnych spółek to czysta ruletka ;|
Dlatego odpowiadając na pytanie - w lesie sosnowym najławiej wypatrzeć sekwoję, która wyrasta ponad resztę drzew. Stąd ogrom ludzi próbuje się nań wspiąć z maczetą i ściąć wierzchołek.
Wyobraźmy sobie o ile zyskowniejsze byłoby shortowanie poszczególnych walorów, gdyby do każdego został przydzielony odpowiednik VIX'a ;P
Bo tak, można i mieć rację (co mi po niej), skoro zacznie spadać zbyt późno z wyższego pułapu?
Moim zdaniem rozumowanie że nowe ATH to okazja do założenia shorta jest błędne. Ja dla odmiany wśród spółek wybijających ATH szukam kandydatów na longa :-)
Zastanawiam się od dłuższego czasu co powoduje że przeciętnemu inwestorowi tak trudno grać z trendem?
Hmm... granie z trendem to nie przypadkiem kupowanie wyższych dołków i sprzedawanie górek? ;P
Bo kupowanie ATH kończy się zwykle tak... https://www.newsbtc.com/2018/02/10/suic ... y-traders/
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
To jest chyba po prostu coś w rodzaju, że kiedy patrzysz sobie na wykres to masz wrażenie, że przepłacasz jeśli coś rok temu kosztowało mniej. A przecież fundamentalną kwestią nie jest sama cena, tylko to co za nią dostajemy - jeśli spółka dalej się rozwija i pędzi jak rakieta to akcje też będą rosły. A jak coś spada to często też z jakiegoś powodu i nie każda przecena to okazja, więc to że akcje były po 20 a są po 10 to nie znaczy, że są tanie bo może są nawet droższe jeśli spółka się skurczyła 4-krotnie.
Ja dzisiaj patrzę z niedowierzaniem - z jednej strony było to oczywiste, ale z drugiej nie do końca - eksplozja na giełdzie i chińskich spółkach, każdy kto miał odwagę zrobić zakupy już mocno na plus, także po raz kolejny rynek udowadnia, że nie można się bać tylko trzeba korzystać z tego co dają. :)
Przez Teslę mam silny dysonans podecyzyjny, bo sprzedałem jakiś czas temu myśląc, że jakaś korekta chociaż nastąpi - teraz to już za późno żeby wchodzić w takim momencie kiedy mamy co dzień +20% :D
Ja dzisiaj patrzę z niedowierzaniem - z jednej strony było to oczywiste, ale z drugiej nie do końca - eksplozja na giełdzie i chińskich spółkach, każdy kto miał odwagę zrobić zakupy już mocno na plus, także po raz kolejny rynek udowadnia, że nie można się bać tylko trzeba korzystać z tego co dają. :)
Przez Teslę mam silny dysonans podecyzyjny, bo sprzedałem jakiś czas temu myśląc, że jakaś korekta chociaż nastąpi - teraz to już za późno żeby wchodzić w takim momencie kiedy mamy co dzień +20% :D
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ulubiony wykres wszystkich szortujących Teslę :)
Dzisiejsze spadki na złocie tak samo przewidywalne jak to, że po nocy przychodzi dzień :-) Jakby ktoś nie wiedział dlaczego to pozycja szort na złocie rekordowa.
Pallad za to może lecieć do gwiazd nikt go nawet nie chce szortować. Jedyna znana ekspozycja na pallad poprzez SBGL
Ale co ze zlotem? Te -1.5%? Pewnie wszyscy wszystko wyprzedaja, zeby kupowac TSLA ;-)
Q'bot pisze: ↑04 lut 2020, 17:23
Hmm... granie z trendem to nie przypadkiem kupowanie wyższych dołków i sprzedawanie górek? ;P
Bo kupowanie ATH kończy się zwykle tak... https://www.newsbtc.com/2018/02/10/suic ... y-traders/
Dla mnie granie z trendem, to kupno spółki która systematycznie rośnie, czyli min. wyznacza systematycznie nowe ATH po czym trzymając ręce pod tyłkiem pozwolenie rynkowi aby zrobił swoje. Mam w tym momencie na myśli inwestycje średnio i długoterminowe czyli min. 1 rok w perspektywie do kilku lat. Oczywiście nie znaczy to że momentem wejścia jest wyznaczenie nowego ATH, tylko raczej kupno na jakiejś lokalnej korekcie.
Oczywiście jeśli precyzyjnie potrafisz wyznaczać lokalne dołki i szczyty to możesz kupować dołki i sprzedawać szczyty ale takie rzeczy fajnie brzmią w teorii :-)
Ze swojego doświadczenia najwięcej zarobiłem na spółkach które trzymałem długoterminowo do momentu wystąpienia oznak zakończenia/ odwrócenia trendu. Jednocześnie jest to mniej absorbująca i mniej stresująca forma inwestowania niż krótkoterminowa aktywna spekulacja (choć tę też stosuję :-)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Spadek na złocie, obligacjach był raczej z tych oczywistych. W większości przypadków taka sytuacja była okazją do kupienia minerów w dołku. Jeśli spojrzeć na godzinowy wykres gdxj to każde RSI = 30 to okazja do kupna. Nie czuję tego, żeby fundamenty dla złota jakoś diametralnie się zmieniły. Nikt nie znalazł cudownego leku na korono wirusa.
Ryszard Wielkouch pisze: ↑04 lut 2020, 20:27Spadek na złocie, obligacjach był raczej z tych oczywistych. W większości przypadków taka sytuacja była okazją do kupienia minerów w dołku.
No właśnie tak czasem myślę, czy by Ashanti nie dokupić nieco... Ale chyba się wstrzymam do liściopada, a nuż będą do jesieni wzrosty na SPX i bankructwo Tesli ;P
Krótkoterminowo najlepiej wychodzę na longowaniu VIX'a gdy ten się uspokaja.
Ryszard Wielkouch pisze: ↑04 lut 2020, 20:07Pallad za to może lecieć do gwiazd nikt go nawet nie chce szortować. Jedyna znana ekspozycja na pallad poprzez SBGL
Jakby ogłosić, że mamy w Polsce złoża Palladu większe od węgla, to W20 wzrośnie, czy cena Palladu spadnie? ;>
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ktoś uprzedził trejdera21 w stworzeniu portalu do sprzedawania monet https://szlachetneinwestycje.pl
Pomysł raczej średni, łączenie osób które chcą dokonać transakcji kupna/sprzedaży i od każdego pobierana jest prowizja w wysokości 1%.
No nikt Ci nie napiszę co masz robić, każdy ma swoją strategię. Jakby ogłosili, że w Polsce są złoża palladu to zgłosiliby się pejsaci panowie, że to idzie na spłatę roszczeń :-)
Pomysł raczej średni, łączenie osób które chcą dokonać transakcji kupna/sprzedaży i od każdego pobierana jest prowizja w wysokości 1%.
Q'bot pisze: ↑04 lut 2020, 20:43No właśnie tak czasem myślę, czy by Ashanti nie dokupić nieco... Ale chyba się wstrzymam do liściopada, a nuż będą do jesieni wzrosty na SPX i bankructwo Tesli ;P
Krótkoterminowo najlepiej wychodzę na longowaniu VIX'a gdy ten się uspokaja.
Ryszard Wielkouch pisze: ↑04 lut 2020, 20:07Pallad za to może lecieć do gwiazd nikt go nawet nie chce szortować. Jedyna znana ekspozycja na pallad poprzez SBGL
Jakby ogłosić, że mamy w Polsce złoża Palladu większe od węgla, to W20 wzrośnie, czy cena Palladu spadnie? ;>
No nikt Ci nie napiszę co masz robić, każdy ma swoją strategię. Jakby ogłosili, że w Polsce są złoża palladu to zgłosiliby się pejsaci panowie, że to idzie na spłatę roszczeń :-)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Dzisiaj z Tesli wyszedł fundusz Arabii Saudyjskiej. Ciekawe czy poziom 1000$ będzie jakąś psychologiczną barierą czy przebiją i zaraz spadnie :-)
Wczoraj gdzieś widziałem, że opcje ze call z ceną wykonania 1000 na Tesli kosztowały 300$ gdy dzień wcześniej kosztowały 5$ :)
Tu się chyba zatrzymamy
Wczoraj gdzieś widziałem, że opcje ze call z ceną wykonania 1000 na Tesli kosztowały 300$ gdy dzień wcześniej kosztowały 5$ :)
Tu się chyba zatrzymamy