Live o wszystkim
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Re: Live o wszystkim
Dzień się jeszcze nie skończył, ale nie wydaje mi się, żeby coś miało zmienić bieg wydarzeń. USDEUR i giełda w górę.
W zanadrzu jest jeszcze znany komik Larry Kudlow, powinien dodać parę punktów do indeksów :)
W zanadrzu jest jeszcze znany komik Larry Kudlow, powinien dodać parę punktów do indeksów :)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2019, 14:45 przez Ryszard Wielkouch, łącznie zmieniany 1 raz.
Bedzie dobry dzien.
"November nonfarm payrolls: +266K vs. +186K consensus and +156K previous (revised from +128K).
Unemployment rate: 3.5% vs. 3.6% consensus and 3.6% prior."
edit: kliknalem odpisz zanim wczytal sie obrazek w poprzednim poscie :-)
edit2: dla zainwestowanych w spolki energetyczne:
"London (CNN London)OPEC and its allies have reportedly agreed to deepen its production cuts by 500,000 barrels per day in an attempt to support crude oil prices in the face of booming US output."
"November nonfarm payrolls: +266K vs. +186K consensus and +156K previous (revised from +128K).
Unemployment rate: 3.5% vs. 3.6% consensus and 3.6% prior."
edit: kliknalem odpisz zanim wczytal sie obrazek w poprzednim poscie :-)
edit2: dla zainwestowanych w spolki energetyczne:
"London (CNN London)OPEC and its allies have reportedly agreed to deepen its production cuts by 500,000 barrels per day in an attempt to support crude oil prices in the face of booming US output."
A jeszcze dwa dni temu wychodziło, że mamy "fałszywe wybicie i lecimy w dół". Jak się to wszystko zmienia. Jak żyć? ;)Ryszard Wielkouch pisze: ↑06 gru 2019, 14:43Dzień się jeszcze nie skończył, ale nie wydaje mi się, żeby coś miało zmienić bieg wydarzeń. USDEUR i giełda w górę.
Ciekawy fakt dla techników: SPX odbił się dokładnie na linii wsparcia wyznaczonej przez trzy poprzednie szczyty.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Jeśli byłeś wystarczająco uważny w śledzeniu wątku to dzień później rzeczywiście indeksy spadały i tam szukałem miejsca na longa, którego mam do teraz :) Teraz właśnie jesteśmy w strefie oporu 3138 - 3140. Szortowanie tego rynku to generalnie samobójstwo :)
Faktycznie przegapiłem. Osobiście nigdy nie szortuję szerokiego rynku, ale siedzę teraz zhedge'owany na putach różnej długości i czekam na jakąś korektę.
A tymczasem WIG20 najgorszym indexem swiata.
Nie wiem czemu się trzymają tak tego wig20 zamiast wig50 czy jakoś, 20spółek to za mało na te czasy.
To dobrze, może debile dojdą do tego, że podatek trzeba znieść i w prowadzić, więcej instrumentów oraz usunięcie podatku z inwestorów long. Po następne co robi prezes tej giełdy, śpi?
Polityka czy giełda.
To dobrze, może debile dojdą do tego, że podatek trzeba znieść i w prowadzić, więcej instrumentów oraz usunięcie podatku z inwestorów long. Po następne co robi prezes tej giełdy, śpi?
Polityka czy giełda.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Słabość GPW zbiegła się w czasie z wieloma sprawami, wczoraj padła informacja że Orlen ma przejąć Energę, sprawa kredytów frankowych, jakieś przejęcia banków, ppk do które miało ponieść giełdę, a do którego nie wszyscy chcą się zapisać.
Aż zastanawiała mnie siła złotówki i to, że umacnia się do większości walut i wychodzi na to, że dzisiaj jest dzień odwrotu.
Ten rynek mało co jest w stanie wystraszyć.
Aż zastanawiała mnie siła złotówki i to, że umacnia się do większości walut i wychodzi na to, że dzisiaj jest dzień odwrotu.
Ten rynek mało co jest w stanie wystraszyć.
A może oni implementują matematykę tak jak ta Pani ;)
https://www.facebook.com/PeoplesMomentu ... o&d=n&vh=e
https://www.facebook.com/PeoplesMomentu ... o&d=n&vh=e
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Może to chwilowy przystanek, a może coś więcej. Zamykam tu longi :)
Świeczka z 4 grudnia jednak coś znaczyła :)
Świeczka z 4 grudnia jednak coś znaczyła :)
Ryszardzie to Ty tak na krótko grasz?
Co z tym dolarem, zaczyna się umacniać?
Zastanawia mnie sektor wydobycia minerałów, co on sobie myśli, kompletnie jakby nie wiedział w którą stronę iść, dzisiaj spadają mimo, że nie widać w tym sensu.
Nie wiem czy słyszeliście ale teraz trwają/były przejęcia spółek wydobywczych, KL był coś tam Chiny chyba kupił z Kanady, podobno policzyli przy tym przejęciu, że wydobycie uncji tzn koszt to na dzisiaj 600$.
Co z tym dolarem, zaczyna się umacniać?
Zastanawia mnie sektor wydobycia minerałów, co on sobie myśli, kompletnie jakby nie wiedział w którą stronę iść, dzisiaj spadają mimo, że nie widać w tym sensu.
Nie wiem czy słyszeliście ale teraz trwają/były przejęcia spółek wydobywczych, KL był coś tam Chiny chyba kupił z Kanady, podobno policzyli przy tym przejęciu, że wydobycie uncji tzn koszt to na dzisiaj 600$.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Mam dwa portfele, jeden duży zrównoważony na którym wykonuje mało ruchów, wystawiam opcje, wymieniam waluty. Za to drugi portfel mam ściśle spekulacyjny gdzie zawieram dużo transakcji.
Dolar był lekko wyprzedany, zareagował tam gdzie tego oczekiwałem, musiałem wejść. Stawiam na odreagowanie spadków.
Na metalach w dalszym ciągu sentyment duży, jeśli dane z gospodarki jak dzisiaj będą zaskakiwać pozytywnie to sektor wydobywczy będzie spadał.
Wczoraj była brzydka świeczka, która dała wskazówkę co się może wydarzyć.
Na spółach z ropą powiedziałbym, że będzie odreagowanie. Testujemy linię kanału wzrostowego od dołu i poziom fibo. Za to Saudi Aramco potrzebuje wysokich cen ropy i kto wie czy każdy spadek może być okazją do kupna.
Na rynku widzę kapitulację szortów, dodatkowo kurs się zatrzymał na oporze na 3150 jest potencjał na spadki :)
Dolar był lekko wyprzedany, zareagował tam gdzie tego oczekiwałem, musiałem wejść. Stawiam na odreagowanie spadków.
Na metalach w dalszym ciągu sentyment duży, jeśli dane z gospodarki jak dzisiaj będą zaskakiwać pozytywnie to sektor wydobywczy będzie spadał.
Wczoraj była brzydka świeczka, która dała wskazówkę co się może wydarzyć.
Na spółach z ropą powiedziałbym, że będzie odreagowanie. Testujemy linię kanału wzrostowego od dołu i poziom fibo. Za to Saudi Aramco potrzebuje wysokich cen ropy i kto wie czy każdy spadek może być okazją do kupna.
Na rynku widzę kapitulację szortów, dodatkowo kurs się zatrzymał na oporze na 3150 jest potencjał na spadki :)
Dzięki, czemu GDXJ a nie GDX?
Od paru dni się zastanawiam, XLE czy XOM kupić na dłuższą inwestycję i przyznam się nie moge się zdecydować czy bardziej wchodzić w spółki plus dywidendy wypłacane, czy ETFy które rzadziej wypłacają i mniejszą dywidendę.
Dolar mnie martwi bo kupiłem mało i nie zdążyłem zrobić przelewu a niestety cały czas go potrzebuję.
Co do ropy ja akurat spodziewam się lekkich spadków ale to lekkich i kontynuacja wzrostowa.
Od paru dni się zastanawiam, XLE czy XOM kupić na dłuższą inwestycję i przyznam się nie moge się zdecydować czy bardziej wchodzić w spółki plus dywidendy wypłacane, czy ETFy które rzadziej wypłacają i mniejszą dywidendę.
Dolar mnie martwi bo kupiłem mało i nie zdążyłem zrobić przelewu a niestety cały czas go potrzebuję.
Co do ropy ja akurat spodziewam się lekkich spadków ale to lekkich i kontynuacja wzrostowa.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
GDXJ czy GDX dla mnie te wykresy pokazują dokładnie to samo. GDXJ mam wyżej na liście :)
Mam prostą zasadę im niżej jest aktywo po którym spodziewam się wzrostów tym bardziej zmienną spółkę lub lewarowany etf wybieram. Teraz nie spodziewam się piorunujących wzrostów patrząc na wykres więc pewnie coś mniej zmiennego. XLE czy XOM musisz porównać XLE ma w sobie XOMa 22,5%
To ostatni wykres nie będę już zanudzał.
Mamy obronę linii trendu wzrostowego i odrzucenie od oporu więc tak na prawdę nic nie wiadomo :)
Mam prostą zasadę im niżej jest aktywo po którym spodziewam się wzrostów tym bardziej zmienną spółkę lub lewarowany etf wybieram. Teraz nie spodziewam się piorunujących wzrostów patrząc na wykres więc pewnie coś mniej zmiennego. XLE czy XOM musisz porównać XLE ma w sobie XOMa 22,5%
To ostatni wykres nie będę już zanudzał.
Mamy obronę linii trendu wzrostowego i odrzucenie od oporu więc tak na prawdę nic nie wiadomo :)
Możesz powiedzieć jak masz skonstruowany ten portfel?Ryszard Wielkouch pisze: ↑06 gru 2019, 21:03Mam dwa portfele, jeden duży zrównoważony na którym wykonuje mało ruchów, wystawiam opcje, wymieniam waluty.