Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
MELI oglosilo wyniki
Net Revenues: $1.11 BB, +148.5%
Total Payment Volume: $14.5 BB, +161.2%
Gross Merchandise Volume: $5.9 BB, +117.1%
Net Revenues: $1.11 BB, +148.5%
Total Payment Volume: $14.5 BB, +161.2%
Gross Merchandise Volume: $5.9 BB, +117.1%
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
- Załączniki
-
COVID zrobił swoje.
Inna rzecz, że sobie pomógł przez zarządzenie kryzysem, a już na pewno fatalne wypieranie i zaklinanie rzeczywistości.
Tym bardziej, że sami republikanie poradzili sobie lepiej niż ich kandydat.
PS. Jeśli republikanie utrzymają senat, to demokratom raczej nie udadzą się ich plany podatkowe (w tym szczególne opodatkowanie spółek tech) ani rozdęty do granic możliwości stimulus, co pomoże dolarowi.
Swoją drogą to co do spółek tech, to warto będzie obserwować co się będzie działo w kwestii postępowań antymonopolowych. Na razie wygląda to jeszcze niegroźnie.
W senacie tez już praktycznie pozamiatane, bo Demokraci potrzebowali by przewagi trzech miejsc, żeby mieć większość, a na te chwile jest 48:48, wiec status quo zostaje. To chyba najlepsza możliwa kombinacja dla rynków. Biden zapewni trochę spokoju i wyważenia w relacjach międzynarodowych, a Senat będzie blokował rozdawnictwo na socjal i wyższe podatki proponowane przez Demokratów.
PS. MELI to teraz największa pojedyncza spółka w moim portfelu :) Mega przyszłościowa branża, oni maja przed sobą taka sama ścieżkę rozwoju, jak Amazon lata temu.
PS. MELI to teraz największa pojedyncza spółka w moim portfelu :) Mega przyszłościowa branża, oni maja przed sobą taka sama ścieżkę rozwoju, jak Amazon lata temu.
Zasluzenie. Wyniki MELI absolutnie niesamowite. Jedyne co w tym roku moze jeszcze to pobic to SEA Limited (NYSE:SE). Jesli Meli to drugi Amazon, to Sea jest drugim Tencentem.
P.S. U mnie w porteflu najwieksze niechcacy sa BYD oraz NIO. To cholerstwo po prostu nie chce przestac rosnac :-).
P.S. U mnie w porteflu najwieksze niechcacy sa BYD oraz NIO. To cholerstwo po prostu nie chce przestac rosnac :-).
Kurde, ciągle zapominam zerknąć na to SEA, bo przewija mi się w Twoich wpisach i cały czas mam z tyłu głowy, żeby się tym zainteresować. W weekend w końcu przysiądę i poczytam jakieś raporty na ich temat.
Tomku, potrzebowaliby dwóch miejsc. Jak jest 50:50 decyduje głos wiceprezydenta.
Nie mniej jednak wszystko wskazuje na to, że będzie 51:49 na rzecz republikanów. Głosy w pro-republikańskich stanach Georgia i North Carolina już prawie policzone. A na Alasce kandydat republikanów prowadzi 2-krotnie, więc nie sądzę żeby coś się zmieniło.
Od roku w zasadzie nie do kupienia... Trzeba poczekać na przywalenie jakąś asteroidą w ziemię, albo chociaż wojnę, wtedy może potanieje.
Skoro demokraci wygrali, to może jednak powinniśmy się zwrócić w stronę zbrojeniówki? General Dynamics nie jest aż tak tragicznie drogie. Albo Safran?
@glina, nudna, rosnąca spółka z mniej oblężonego sektora - AWK ;)
Jesli moge poradzic, to wyjdz ze strefy komfortu. Analitycy guzik wiedza :-).
Poczytaj o wydarzeniu jakim byl turniej League of Legends w Shanghaju. Developerem LoL jest nie kto inny jak SEA.
Zerknij na Sensor Tower w statystyki i miesieczne obroty Garena International oraz najgoretszy tytul 2020r Free Fire.
Poczytaj o Shopee i jak wykurzyli Alibabe z rynkow Azji Poludniowowschodniej oraz o SeaMoney ktory jest Azjatyckim Paypalem.
To wszystko SEA. Sorry Q'bot taniej nie bedzie ;-).
Wojtas, no tak, też prawda, że wiceprezydent głosowałby raczej jednoznacznie. Futuresy na NASDAQ (+2% obecnie) też chyba są zdania, że na 50:50 nie ma już szans :)
Glina, ja całe moje życie jestem poza strefą komfortu, więc zainteresuję się spółką na pewno. Dzięki za cynk!
Glina, ja całe moje życie jestem poza strefą komfortu, więc zainteresuję się spółką na pewno. Dzięki za cynk!
Możliwe... Dlatego rozglądam się wciąż za pociągami, które jeszcze nie odjechały, albo choć jadą na tyle powoli, bym mógł je dogonić na kuniu i złapać na lasso ;)
Tak jak kilka dni temu w ostatnim momencie złowiłem $NTES, zanim uciekło 10% w górę ;P
Yandex niestety nie spadł do mojego punktu wejścia, więc muszę się obejść ze smakiem.
Q'bot, dobre spółki nigdy nie będą tanie. To tak, jakbyś czekał, kiedy Ferrari stanieje, żeby sobie kupić. To się nie dzieje. W spółkach growth wskaźniki typu P/E czy P/S nie mają żadnego znaczenia, ponieważ dzisiejszy liczebnik (Price) odnoszony jest do historycznego mianownika (EPS czy Sales). Natomiast tym spółkom mianowniki rosną z roku na rok w tempie o kilkadziesiąt procent. Jaki sens ma patrzenie na wyceny, które odnoszone są do tego, jaki przychody firma wypracowała w zeszłym roku? Tu trzeba odnosić dzisiejszą cenę do tego, co firma wypracuje za dwa czy trzy lata.
Ja nie rozumiem ten koncepcji wyszukiwania tanich spółek i inwestowania tylko w to, co jest tanie. Jak idziesz kupić sobie buty, to też szukasz takich, które będą najtańsze i nie patrzysz na inne parametry? A komputer? Telefon? Samochód? Mieszkanie? Jedzenie? Kupujesz tylko te produkty, które są najtańsze? W przypadku każdego innego produktu większość kupujących patrzy na to, co jest dobre, a nie na to, co jest akurat tanie. Nie wiem czemu w przypadku akcji ta sama większość robi zupełnie odwrotnie... Tanie rzeczy to złe rzeczy!
Będę to wklejał aż do skutku, aż wszyscy zostaną przekonani, jak kończy się kupowanie rzeczy tanich:
PS. Nie wiem, jaka logika przyświeca inwestowaniu w spółki zbrojeniowe w sytuacji, gdy karty rozdają Demokraci, ale niech Ci będzie :)
Ja nie rozumiem ten koncepcji wyszukiwania tanich spółek i inwestowania tylko w to, co jest tanie. Jak idziesz kupić sobie buty, to też szukasz takich, które będą najtańsze i nie patrzysz na inne parametry? A komputer? Telefon? Samochód? Mieszkanie? Jedzenie? Kupujesz tylko te produkty, które są najtańsze? W przypadku każdego innego produktu większość kupujących patrzy na to, co jest dobre, a nie na to, co jest akurat tanie. Nie wiem czemu w przypadku akcji ta sama większość robi zupełnie odwrotnie... Tanie rzeczy to złe rzeczy!
Będę to wklejał aż do skutku, aż wszyscy zostaną przekonani, jak kończy się kupowanie rzeczy tanich:
PS. Nie wiem, jaka logika przyświeca inwestowaniu w spółki zbrojeniowe w sytuacji, gdy karty rozdają Demokraci, ale niech Ci będzie :)
Dobre spółki bywają tanie, gdy im się na chwilę noga podwinie ;)
Przykładowo $ADP - raz na parę kwartałów przydażają im się gorsze wyniki i wtedy zawsze jest moment na zakupy - wykres lagarytmiczy prezentuje się zacnie, sam musisz przyznać.
Samemu na początku swojego inwestowania kupowałem 'bo tanio', ale nie szło to w parze z "jakością". Teraz mam dłuuugą listę porządnych fundamentalnie spółek i czekam jak sęp na skale, aż którąś nagle przecenią. Logitech miesiąc temu był dobrą ilustracją - badziewny news, kurs leci.
Jeśli miałbym wymyślić analogię, to kupowanie dobrych butów zimowych na wiosnę, po sezonie, ale za to 30% taniej ;)
A wojna, cóż no.. Trump się zapierał ile tylko mógł, więc teraz przydałaby się odmiana - zakładając, że Biden będzie chciał dogodzić wszystkim ze swojej świty ;P
Przykładowo $ADP - raz na parę kwartałów przydażają im się gorsze wyniki i wtedy zawsze jest moment na zakupy - wykres lagarytmiczy prezentuje się zacnie, sam musisz przyznać.
Samemu na początku swojego inwestowania kupowałem 'bo tanio', ale nie szło to w parze z "jakością". Teraz mam dłuuugą listę porządnych fundamentalnie spółek i czekam jak sęp na skale, aż którąś nagle przecenią. Logitech miesiąc temu był dobrą ilustracją - badziewny news, kurs leci.
Jeśli miałbym wymyślić analogię, to kupowanie dobrych butów zimowych na wiosnę, po sezonie, ale za to 30% taniej ;)
A wojna, cóż no.. Trump się zapierał ile tylko mógł, więc teraz przydałaby się odmiana - zakładając, że Biden będzie chciał dogodzić wszystkim ze swojej świty ;P
Ostatnio zmieniony 05 lis 2020, 09:51 przez Q'bot, łącznie zmieniany 1 raz.