Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Re: Live o wszystkim

Post autor: CoinsMakingCoins » 02 lis 2020, 12:54

Tomek pisze:
01 lis 2020, 09:09
The Economist fajnie dzisiaj podsumował pięć lat prezydentury Trumpa zbiorem swoich okładek z tego czasu :)

9127DABE-E37F-4309-80D6-0D3A7CE71746.jpeg

Gazeta Polska zrobiła to samo, tylko z 18 ostatnich miesięcy :D
Załączniki
Image Pasted at 2020-11-2 12-37.png

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 02 lis 2020, 13:06

glina pisze:
02 lis 2020, 12:40
Granty i subwencje naleza sie tym, ktorzy maja szanse oddac je z nawiazka, a nie tym ktorzy je przejedza czekajac na lepsze czasy.

Granty dla sektora energii odnawialnych bynajmniej nie są i nie były kierowane jego zyskownością. Po prostu w dłuższej perspektywie nie ma innego wyjścia (klimat).
Natomiast co do ropy, to po prostu przestrzeliła. Za dużo firm wrypało się na ten rynek w czasach wysokich cen, powodując jego przesycenie już przed pandemią. COVID natomiast bardzo mocno dokręcił tę śrubę, więc firmy przestały mieć z czego spłacać kredyty.

Tylko zauważ, że teraz zaczyna się dziać odwrotnie, mamy falę upadłości i cięć na inwestycjach w eksplorację i poszukiwanie. W efekcie możliwości podaży zmaleją w przyszłych latach.

PS. Węgiel ma sens tylko w Chinach i Indiach, ale to tylko dlatego, że nie mają jeszcze infrastruktury, która pomogła by im się od niego uniezależnić.

CoinsMakingCoins pisze:
02 lis 2020, 12:42
Zupełnie nie chodzi o cmentarze tylko o prawdomówność i dotrzymywanie tego, co się obiecuje.

Właśnie dlatego nie lubię rozmawiać o polityce. Ta polska małostkowość.

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 02 lis 2020, 13:18

Co obstawiacie na otwarciu za wielką wodą?

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 02 lis 2020, 13:37

Nie trzeba obstawiac, mozna sobie sprawdzic :-)
https://www.investing.com/indices/indices-futures

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 02 lis 2020, 13:44

Wojtas pisze:
02 lis 2020, 13:06
Właśnie dlatego nie lubię rozmawiać o polityce. Ta polska małostkowość.

Ta polska małostkowość karze jednak patrzeć dalej niż czubek własnego nosa, i zauwazać takie detale jak rząd nie mówiący jednym głosem - Gowin swoje, a np. Muller swoje: Piotr Müller o lockdownie: Rząd nie chce takich obostrzeń jak na wiosnę. Niestety nasze apele nie są wystarczające.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 02 lis 2020, 14:07

Rzecznik rządu mówi do szerszej publiki, nie może społeczeństwa zbytnio uspokajać, bo zaczną nie przestrzegać obostrzeń, a to jest absolutnie kluczowe.
Po drugie jak już wyjaśniano, istotny jest tylko lockdown gospodarczy, nie zakaz spotkań towarzyskich czy godzina policyjna.

Po trzecie nie chce mi się kontynuować tej dyskusji, wyczuwam żal i typowo polskie podejście roszczeniowo-pretensjonalne.
Gdy byłem dzieckiem, wujek powiedział mi kiedyś "Każdy naród ma takie władze na jakie zasługuje". Zapamiętałem do końca życia, choć zrozumiałem dopiero po latach.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 02 lis 2020, 14:47

Wojtas pisze:
02 lis 2020, 14:07
Po trzecie nie chce mi się kontynuować tej dyskusji, wyczuwam żal i typowo polskie podejście roszczeniowo-pretensjonalne.

to źle wyczuwasz, nie mam ani pretensji do nikogo, ani nie roszczę sobie do niczego praw, znaczną część życia mieszkam poza krajem i w czasach poza pandemicznych bywam tu tylko okazjonalnie - ani mnie ziębi ani grzeje tutejsza polityka. Uważam po prostu że bezkrytyczna wiara w słowa reprezentantów klasy politycznej to najzwyklejsza naiwność.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 02 lis 2020, 15:13

Mylisz umiarkowaną wiarę popartą logicznym myśleniem, z obsesyjną nieufnością rodem PRL.

Poza tym, może nie wiesz, ale generalnie ufne osoby dużo łatwiej wykrywają fałsz niż osoby obsesyjne nieufne. Pomimo, że wydaje się to pozornym paradoksem.
Były nawet prowadzone badania w tym zakresie, więc nie jest to czcze gadanie.

PS. Jeśli idzie o polityków to nie ufam im bardziej, ale też nie mniej niż dziennikarzom, sędziom czy mechanikom samochodowym :)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 02 lis 2020, 16:05

promyczek.png

Ryszard Wielkouch pisze:
30 paź 2020, 17:13

Jest to jakiś promyczek nadziei dla byków bo mamy wsparcie, ale nie wiem czy jest ktoś kto będzie chciał z akcjami zostać na weekend. Chociaż jeśli dobrze pamiętam to właśnie zostawanie z akcjami na weekend jest najbardziej opłacalną taktyką ;)

Promyczek okazał się konkretny. To może teraz przetestujemy dolną linię tego trendu spadkowego :> Zostawanie z akcjami na weekend oraz zostawanie z akcjami na noc i sprzedaż rano najbardziej opłacalna od wielu lat :)

chfpln.png

Frank odpuszcza, dzisiaj wywaliłem widząc niższe górki i niższe dołki.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 02 lis 2020, 16:21

Ciekawe czy będą po wyborach testować wsparcie . W sumie bym jakoś zabezpieczył portfel ale za bardzo nie mam pomysłu :) Myśle nad jakimś dalekim putem OTM w razie jakieś totalnej katastrofy jak np wojny domowej w USA:)

winnie-the-pooh
Stały bywalec

Post autor: winnie-the-pooh » 02 lis 2020, 16:26

W sumie to patrząc na VIX futures to spodziewamy się, że jeszcze pokiwa trochę ta łajbą (listę skradłem z pomysłu TT).
Załączniki
VIX.JPG
VIX Skew

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 02 lis 2020, 16:28

Na wojne domowa w USA najlepszy Tencent i Alibaba. Just sayin'

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 02 lis 2020, 18:15

Korekta, wydaje się, dobiega końca. Rewelacyjne kwartalne wyniki okazały się "sell the news event" a sentyment znów szoruje po dnie - niecałe 10% od szczytów. Pasażerów prosimy o powrot na miejsce i zapięcie pasów. Mieszanie tematu polityki do gospodarki i bezsensowne zamartwianie się nie jest wskazane - wszystko co złe jest już przez rynki wycenione. Złoto i indeksy na ATH.
Odnośnie złota i spółek wydobywczych to sporo ostatnio przejęć i połączeń. Sam też się załapałem z Guyana Goldfields i Monarch Gold Corp. Również dużo producentów raportuje w pierwszych dwóch tygodniach listopada. Będzie to drugi kwartał niebagatelnych wyników i najwyższy czas na zainteresowanie sektorem funduszy, które jak zwykle wolą inwestować w to co modne. Nazywanie takich funduszy "smart money" jest błędem - smart money zajmuje pozycje duzo wcześniej od nich, po znacznie niższych cenach. Świetnym przykładem smart money jest Warren Buffet.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 02 lis 2020, 19:32

Wielbiciele marichuany przewidują zwycięstwo Bidena, a wielbiciele ropy Trumpa ;) W moim portfelu są obie ewentualności i trochę złota bo nie wierzę, że to koniec wzrostów na złocie. Złoto jest specyficznym instrumentem do trejdowania. Najpierw męczy długimi konsolidacjami, a gdy następuje wystrzał większość zostaje na peronie ;)

Pozostaje mi jeszcze szort z którego się nie wyprztykałem tak na wszelki wypadek.

Jeżeli miałbym na coś stawiać to wygra Biden. Każdy kto pamięta poprzednie wybory wie, że Hilary zdobyła więcej głosów, ale dzięki temu że o wygranej decyduje nie liczba głosów, a większa liczba zdobytych stanów wygrał Trump. Każdy sondaż dawał zwycięstwo Hilary czyniąc Trumpa underdogiem. To mogło rozleniwić demokratów tym razem podejrzewam, że będzie inaczej.

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 02 lis 2020, 19:47

Ryszard, a nie pisałeś, że 04.11 miał być krach?

ODPOWIEDZ