Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Kris
Stały bywalec

Re: Live o wszystkim

Post autor: Kris » 30 paź 2020, 20:54

winio: Coż zatem częściej bywaj na forum motocyklowym.......i poszukaj w słowniczku definicji określenia: tolerancja....(myślałeś powiadasz......) tylko nie ukrzyżuj Tomka za to co uczynił ze swoją stroną..........
Ostatnio zmieniony 30 paź 2020, 21:00 przez Kris, łącznie zmieniany 1 raz.

mkmk88

Post autor: mkmk88 » 30 paź 2020, 20:57

Kris pisze:
30 paź 2020, 19:46
A teraz zadajcie sobie pytanie jaka jest alternatywa, jaka jest klasa polityczna w Polsce a raczej jej brak ? gdzie są i jakie są autorytety ? gdzie są zasady ? gdzie są i czy są inteligentni rzeczowi liderzy patrzący długofalowo tam gdzie wzrok nie sięga ? sami sobie na te pytania odpowiedzcie. Gorzkie te odpowiedzi się nasuwają prawda..... ?
Dokładnie... to jest dla mnie największa porażka - brak merytorycznej opozycji, nawet na horyzoncie.
Co nie zmienia faktu, że ***** *** .

winnie-the-pooh
Stały bywalec

Post autor: winnie-the-pooh » 30 paź 2020, 20:57

winio pisze:
30 paź 2020, 20:37
Dziwi mnie tylko, że w tym tygodniu w zasadzie jednocześnie spadają akcje (MTUM/SP500/GPW), obligacje i metale.
Dziwne, teoretycznie zyskuje... gotówka (deflacja)?
To aby zejść na ziemię, to mnie to tez dziwi, ale gówn...rz w te klocki jestem więc pytanie zdecydowanie ciekawe.

mkmk88

Post autor: mkmk88 » 30 paź 2020, 21:03

winio pisze:
Dziwi mnie tylko, że w tym tygodniu w zasadzie jednocześnie spadają akcje (MTUM/SP500/GPW), obligacje i metale.
Dziwne, teoretycznie zyskuje... gotówka (deflacja)?
No cóż, to samo było w marcu. Tylko wtedy nie było aż tyle dolarów w systemie, więc sporo ruchu (i korelacji) było tłumaczone małą płynnością.
Być może dalej jest mała i fed musi swoje drukarki dalej rozdmuchiwać, na co w krótkim okresie bym się nie obraził ;>

Dzisiaj akurat jest ostatni dzień miesiąca, to jeszcze rebalansowanie może dodatkowo mieszać.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 30 paź 2020, 21:18

to kiedy bedzie dostatecznie tanio na nowy batch softbankowych CALLi?

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 30 paź 2020, 22:30

Kris pisze:
30 paź 2020, 20:54
winio: Coż zatem częściej bywaj na forum motocyklowym.......i poszukaj w słowniczku definicji określenia: tolerancja....(myślałeś powiadasz......) tylko nie ukrzyżuj Tomka za to co uczynił ze swoją stroną..........

Kris, właśnie dlatego nie lubię polityki - wywołuje w ludziach silne emocje, zwykle negatywne niestety.
Nie wiem co masz na myśli jeśli chodzi o moją 'tolerancję'? Po prostu staram się trzymać z daleka od polityki.
Niektórym co bardziej zaangażowanym w tę parszywą dziedzinę życia nie mieści się w głowie, że ktoś może być... neutralny.
Ja taki jestem przez co regularnie zbieram baty zawsze od obu stron konfliktu jednocześnie.
Co do strony to rozmawiałem z Tomkiem przez email - pisałem tam, że to jego strona i robi z nią co chce (myślałem, że ktoś mu się włamał więc zgłosiłem mailowo). Nikogo krzyżować nie zamierzam (i liczę na to samo, jak również brak niszczenia jakiegokolwiek mienia, w tym publicznego).
Co do motocykla, to jak chcesz to mogę podrzucić Cię nim na zadymę, bo autem raczej nie dojedziesz :)

Jeśli chodzi o giełdę, to głównie po to wchodzę na Forum - macie ogromną wiedzę i chciałbym się od was uczyć. Nie ma drugiego takiego forum, bo co innego zostaje? Bankier? Trader21? No litości... Jakbym chciał się pokłócić wszedłbym na Wykop, więc proszę Cię Kris o spuszczenie z tonu.

Co obstawiacie na otwarciu w poniedziałek? Ja chyba jednak wzrosty, możliwe że dość dynamiczne.
Do końca wahałem się nad bull putem na MTUM, ale jednak nie miałem odwagi.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 30 paź 2020, 22:45

Ja tez proponuje, zeby temat polityki zniknal i od polnocy 31.10.2020 wrocmy do rozmow o inwestcjach. To o wiele produktywniejsze.

winnie-the-pooh
Stały bywalec

Post autor: winnie-the-pooh » 30 paź 2020, 23:03

SP500 VIX w 2016 roku - od 1.10.2016 do 31.12.2016. Czerwona linia to 8 listopada 2016 - dzień ostatnich wyborów prezydenckich w USA.
SP500 VIX w 2020 roku - od 1.10.2020 do dziś.
VIX_2016.png
VIX 2016
VIX_2020.png
VIX 2020

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 30 paź 2020, 23:44

Można dobrze zarobić na opcjach.

winnie-the-pooh
Stały bywalec

Post autor: winnie-the-pooh » 31 paź 2020, 00:01

zakładając, że tym razem COVID się nie dokłada bardziej niż wybory.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 31 paź 2020, 04:32

winio pisze:
30 paź 2020, 22:30
Kris, właśnie dlatego nie lubię polityki - wywołuje w ludziach silne emocje, zwykle negatywne niestety.
Nie wiem co masz na myśli jeśli chodzi o moją 'tolerancję'? Po prostu staram się trzymać z daleka od polityki.
Niektórym co bardziej zaangażowanym w tę parszywą dziedzinę życia nie mieści się w głowie, że ktoś może być... neutralny.
Ja taki jestem przez co regularnie zbieram baty zawsze od obu stron konfliktu jednocześnie.

To łapką w górę i witaj w klubie. Jeden z nielicznych normalnych, którzy nie dadzą się wciągnąć w bezsensowną walkę Hutu vs Tutsi.
Problem z polityką jest taki, że większość ludzi nie potrafi o niej rozmawiać normalnie. Emocje zawsze biorą górę, a gdzie emocje tam rozsądek idzie papa.

Ja interesuję się polityką, ale w inny sposób. Zamiast sympatie i antypatie, staram się zrozumieć mechanizmy jej działania.
Po co mi to ?
Bo to ma wpływ na to co się dzieje na giełdzie (szerzej w gospodarce), a w konsekwencji na moje pieniądze. Przykładowo fakt, że nie ma jeszcze stimulusu nie jest zaskoczeniem dla nikogo kto trochę poczytał o amerykańskiej polityce. Dlatego nie liczyłem na żadne rajdy w październiku.
Powiem więcej, wcale nie jest pewne, że będzie on prędko po wyborach ani nawet, że wybory tym razem przejdą gładko.
Koronawirus, spory o głosowanie korespondencyjne i powołanie sędzi SN przez Trumpa, nie będzie bez wpływu, zwłaszcza jeśli różnice nie będą wielkie. Sprawa może skończyć się sporem w SN, w którym republikanie teraz mają większość. Trump nawet tego nie kryje i już kombinują z zaskarżeniem głosowań korespondencyjnych (czy głosy wysłane w terminie, a które doszły po wyborach mają być uznane czy nie - co ma wpływ na wynik).
Jeśli do tego dojdzie, zapomnijcie o wzrostach na jakiś czas. A pewnie będą dalsze zjazdy, bo odciąganie stimulusu to więcej bankructw. Rynek jest w stanie zaakceptować każdego w Białym Domu, ale na pewno nie lubi niepewności. Zwłaszcza teraz.

Z zagrywek Kaczyńskiego natomiast wnioskuję tyle, że rząd robi wszystko by nie zamknąć gospodarki. Ponieważ jednak konsekwencją tego będzie śmierć większej ilości ludzi (nie ma cudów), rozegrano to tematem zastępczym oraz zastępczym winowajcą.
Z punktu widzenia giełdy to dobrze, tak jak z punktu widzenia siły PLN. Niestety nie ma już dobrych rozwiązań, są tylko złe i bardzo złe.

winio pisze:
30 paź 2020, 22:30
Nie ma drugiego takiego forum, bo co innego zostaje? Bankier? Trader21? No litości...

W Polsce bieda. To jedyne polskojęzyczne forum o sensownej treści. Na innych wiele się nie dowiesz, a jeszcze zrobią ci sieczkę w głowie. Co jest jeszcze gorsze niż nic nie wiedzieć.
Dlatego mam nadzieję, że forum zostanie.

winio pisze:

Bo generalnie to obligacje lepiej kupować na szczycie hossy, a sprzedawać na szczycie bessy. Odwrotnie niż akcje.
Teraz hossy nie mamy, jest hossa "K" (tj wszystkie spółki jechały do góry do czerwca, a później część jechała do góry a część na dół).

Mimo, że sytuacja z wirusem jest trudna, wiele wskazuje, że szczyt bessy mamy już za sobą (albo właśnie na nim jesteśmy).
Jeśli będzie stimulus i szczepionka, rozpocznie się hossa, wtedy warto byłoby inwestować w akcje, ale....
Ale ponieważ nic nie jest jeszcze pewne (możliwe zaskarżenie wyborów w USA, dalsze przepychanki o stimulus, przedłużający się temat szczepionki, możliwe lockdowny i ciągle niejasna sytuacja z wirusem), lepiej przeczekać na gotówce. Przynajmniej na razie.
Technologiczne spółki też niekoniecznie muszą być dobrą inwestycją teraz, choć były taką kilka miesięcy temu. Nic nie rośnie lawinowo cały czas, a najlepsi tego roku (pod względem wzrostów) nie muszą mieć najbardziej dynamicznych wzrostów w przyszłym. Mogą mieć nawet zjazdy/korekty.
Wszystko zależy od rozwoju sytuacji.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 31 paź 2020, 08:41

Przyznać się kto kupił 60000 opcji PUT na SPY 290 wygasających 4 listopada bo to znaczy krach :))

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 31 paź 2020, 11:41

Ryszard Wielkouch pisze:
31 paź 2020, 08:41
Przyznać się kto kupił 60000 opcji PUT na SPY 290 wygasających 4 listopada bo to znaczy krach :))

Kto jak kto, ale Ryszard ma nosa do spadków. Sugerujesz zwałę w nadchodzącym tygodniu?

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 31 paź 2020, 13:25

Kris pisze:
30 paź 2020, 15:47
Obecna sytuacja w kraju to dramat, tragedia rozpacz i brak nadziei wszyscy to widzimy. Nasuwa się pytanie kto jest winny za to co się obecnie dzieje ? Rządzący ? Otóż nie nic z tych rzeczy :))))))) Winni są Ci którzy głosowali na obecnie rządzących jak również Ci którzy olali wybory i nie zagłosowali. Obecne demonstrację KOMPLETNIE NIC NIE DADZĄ jest juz pozamiatane i to zgodnie z Konstytucją. To się nazwa szach i mat w precyzyjnie zaplanowanej grze. Tak kończy się ludzka naiwność i krótkowzroczne postrzeganie tak było jest i będzie....

Otóż to. Tak się kończy "nie lubię rozmawiać o polityce" lub "nie chodzę na wybory bo to nic nie zmieni". Skoro tak, to po co teraz rzucać wulgaryzmami w stronę wybranego rządu, blokować ruch czy niszczyć kościoły? Tutaj może dojść do ciężkich w skutkach eskalacji i rozlewu krwi.
Czas na przebudzenie był wcześniej, a teraz nie po to PiS ma wszystkie aparaty pod sobą, zeby ich nie wykorzystywać. Ziobro wypuści bojówkarzy, którzy biją kobiety, zamknie opozycjonistów a tvp uzasadni jego racje. Witajcie na Białorusi.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 31 paź 2020, 13:58

Szkoda, że winio nie jest moderatorem. Wyczyściłby wątek.

PS. Dla mnie ważniejsze jest to co się dzieje w Stanach. Trzymam kciuki z Trumpa. Małe ma szanse, ale jak to mówią "dopóki piłka w grze...."

ODPOWIEDZ