Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Glina, jest bridge przez Hongkong z dostępem do spółek w Shenzhen. Nie wszystkie akcje w juanie są co prawda dostępne, ale całkiem sporo: https://www.interactivebrokers.com/en/ ... hp?f=11759
No to -8.7% w Chinach na start ale to raczej innego wyniku się chyba nikt nie spodziewał:
https://worlddaily.us/shanghai-index-pl ... break/amp/
https://worlddaily.us/shanghai-index-pl ... break/amp/
Nie wiem jak tam u was ale moj portfel chinskich spolek dzis zielony jak cholera. IQ, TAL, JD prowadza.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ciekawe jak tam Gregowi idzie szortowanie Tesli :-)
Greg pozostanie na zawsze w naszych sercach :-)
Dziś aż z wrażenia wbiłem małego shorta na Tesli. To hiperbola większa niż na palladzie ;P
TP gdzieś na poziomie 680-690
TP gdzieś na poziomie 680-690
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Na palladzie są większe perspektywy niż na Tesli. Szortowanie palladu zarzucili nawet komercyjni :-) Myślę, że szorta na Tesli chce złapać każdy dopiero gdy większość odklepie matę zacznie spadać :-)
Ryszard Wielkouch pisze: ↑03 lut 2020, 17:56Ciekawe jak tam Gregowi idzie szortowanie Tesli :-)
Screenshot_2020-02-03 (obraz PNG, 1480×927 pikseli).png
Ryszard, pamiętam, że nieco ponad rok temu doszliśmy do wniosku, że tak to masowe szortowanie Tesli właśnie sie skończy..
Uważam, ze takie paraboliczne ruchy zobaczymy rowniez na złocie, srebrze, sp500 i nasdaq.. jeśli wirus bedzie dalej rozrabial to banki centralne prawdopodobnie zwiększą dodruk..
Grunt to wejść w shorty na szczycie tego szaleństwa typu fang i technology na to wg mnie zdecydowanie za wcześnie.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Mam nadzieję, że tak duże ruchy przyjdą na złocie i srebrze, ale sentyment na metalach jest wysoki, a to znaczy że jakieś ryzyko spadków nawet przed dalszym rajdem istnieje.
Wzrosty na spółkach technologicznych może przerwać koniec inżynierii finansowej, skupowania akcji własnych za kredyt o niższym oprocentowaniu niż wynosi dywidenda. Dopóki stopy procentowe będą spadać są dalsze szansy na wzrosty. Drugie wyjście to wybranie na prezydenta kogoś kto zakończy ten proceder.
Jeśli demokraci nominują Sandersa to będzie to godny przeciwnik dla Trumpa, prezentujący odwrotne poglądy na giełdę. Szansa na samą elekcję Sandersa może spowodować głębokie spadki. Gdyby został wybrany to przepis na wieloletnią bessę na giełdzie.
---------------------------------
Zastanawiam się jaki wpływ na cenę złota ma koszt ropy naftowej. Tania ropa naftowa powinna pozytywnie wpłynąć na przychody spółek wydobywających metale szlachetne, tylko nie wiem w jakim stopniu.
Wzrosty na spółkach technologicznych może przerwać koniec inżynierii finansowej, skupowania akcji własnych za kredyt o niższym oprocentowaniu niż wynosi dywidenda. Dopóki stopy procentowe będą spadać są dalsze szansy na wzrosty. Drugie wyjście to wybranie na prezydenta kogoś kto zakończy ten proceder.
Jeśli demokraci nominują Sandersa to będzie to godny przeciwnik dla Trumpa, prezentujący odwrotne poglądy na giełdę. Szansa na samą elekcję Sandersa może spowodować głębokie spadki. Gdyby został wybrany to przepis na wieloletnią bessę na giełdzie.
---------------------------------
Zastanawiam się jaki wpływ na cenę złota ma koszt ropy naftowej. Tania ropa naftowa powinna pozytywnie wpłynąć na przychody spółek wydobywających metale szlachetne, tylko nie wiem w jakim stopniu.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2020, 23:03 przez Ryszard Wielkouch, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm... ale że równocześnie?
Dekadę temu PM zaczęły zyskiwać, ale już po tąpnięciu, nie w trakcie. Bo na indeksach wybijanie stop lossów właśnie takim dzikim ruchem w górę może się skończyć.
Ryszard, uwazam, że korektę na złocie mieliśmy w Q4 2019. Co do sentymentu to DSI zawsze utrzymuje sie wysoko i to przez długi czas podczas gwałtownych ruchów. Commercials byli mocno short przez cały 2019 z tego co pamiętam, zresztą jak dla mnie ten wskaźnik nie jest miarodajny od kiedy każdy blogger o nim pisze :) jeśli znasz inne to proszę podziel się.
Jest za to spory rozjazd między tym o ile wzrosło złoto i srebro a o ile minersi i tutaj oczekuję nadrobienia ze strony tych drugich.
Również nie mam pojęcia jak bardzo cena ropy wpływa na koszty wydobycia. Natomiast jestem przekonany ze ropa bedzie taniec.
Qbot, zarówno złoto, jak i indeksy wzrosły ok 30% w 2019 :)
Jest za to spory rozjazd między tym o ile wzrosło złoto i srebro a o ile minersi i tutaj oczekuję nadrobienia ze strony tych drugich.
Również nie mam pojęcia jak bardzo cena ropy wpływa na koszty wydobycia. Natomiast jestem przekonany ze ropa bedzie taniec.
Qbot, zarówno złoto, jak i indeksy wzrosły ok 30% w 2019 :)
Analitycy grają z trendem 😂
Ark Invest, a fervent Tesla bull, also raised its price target for 2024 to an eye-watering $7,000 based on optimism about its gross margins and capital efficiency. Ark analyst Catherine Wood told Bloomberg over the weekend that she felt the stock was still "incredibly undervalued."
Adrian pisze: ↑03 lut 2020, 21:52
Ryszard, pamiętam, że nieco ponad rok temu doszliśmy do wniosku, że tak to masowe szortowanie Tesli właśnie sie skończy..
Uważam, ze takie paraboliczne ruchy zobaczymy rowniez na złocie, srebrze, sp500 i nasdaq.. jeśli wirus bedzie dalej rozrabial to banki centralne prawdopodobnie zwiększą dodruk..
Grunt to wejść w shorty na szczycie tego szaleństwa typu fang i technology na to wg mnie zdecydowanie za wcześnie.
Parabol a hiperbola to są dwa zupełnie różne wykresy z racji tego że są wykresami różnych funkcji. Na Tesli jest klasyczna hiperbola czy też jak kto woli bańka.
Co do short to łatwo się mówi "wejść w shorty na szczycie tego szaleństwa" ale gorzej z wykonaniem. Dlatego lepiej jest grać sobie long bo ma on tę zaletę, że można grać go w nieskończoność a short tylko do zera :)
Jednak pozostane przy okresleniu "paraboliczne wzrosty" ale dzieki za wyklad. Napisalem rowniez ze na shorty jeszcze nie jest pora. Poki co oczekuje niewielkiej korekty, a po niej szybkiego skoku w gore na ideksach. W pozycje krotka zamierzam wejsc kilkoma transzami usredniajac, przeciez nikt nie jest w stanie zlapac dokladnie szczytu czy tez dolka - nie badzmy naiwni. Kazdy gra to co lubi (a wiekszosc i tak traci) :)
Hubert pisze: ↑04 lut 2020, 08:24Ark Invest, a fervent Tesla bull, also raised its price target for 2024 to an eye-watering $7,000 based on optimism about its gross margins and capital efficiency. Ark analyst Catherine Wood told Bloomberg over the weekend that she felt the stock was still "incredibly undervalued."
Pamiętam czasy, gdy analitycy mówili, że 1 000 000$ USD to słuszna cena za 1 BTC, więc... ;P
Nie zazdroszcze tego shorta na TSLA. Juz $850 w premarkecie. Edit: $880