Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Re: Live o wszystkim

Post autor: Q'bot » 31 sty 2020, 13:35

Gamestopa ma w portfolio Michael Burry. Ale ma longi, nie shorty, więc pewnie wszyscy grali przeciw niemu ;P W sumie tą spółkę czeka smutny los, jeśli nie zacznie użyczać używanych kluczy do gier, zamiast płytek.

Pytanie czy da się pożyczać akcję na shorty bez spisywania umowy za każdym razem? Nie widziałem brokera, który by oferował takie usługi swoim użytkownikom.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 31 sty 2020, 14:47

Dzisiaj 17.5 % . Ja to chciałem szortować od 6.80 ale odpuściłem a szkoda:) Odpuściłem też bo wtedy było około 80 % oprocentowania .

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 31 sty 2020, 14:52

Hubert pisze:
31 sty 2020, 14:47
GME Dzisiaj 17.5 % . Ja to chciałem szortować od 6.80 ale odpuściłem a szkoda:) Odpuściłem też bo wtedy było około 80 % oprocentowania .

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 31 sty 2020, 16:00

Q'bot pisze:
31 sty 2020, 13:35
Pytanie czy da się pożyczać akcję na shorty bez spisywania umowy za każdym razem? Nie widziałem brokera, który by oferował takie usługi swoim użytkownikom.

Może na bananowej giełdzie trzeba tak robić, ale w USA dzieje się to automatycznie. Wystarczy, że wyrazisz zgodę na pożyczanie swoich akcji. Taki broker ze znanych mi to IB czy Lynx

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 31 sty 2020, 16:03

Ryszard Wielkouch pisze:
31 sty 2020, 16:00
Może na bananowej giełdzie trzeba tak robić, ale w USA dzieje się to automatycznie. Wystarczy, że wyrazisz zgodę na pożyczanie swoich akcji. Taki broker ze znanych mi to IB czy Lynx

O takim 'użyczaniu' poza udziałem giełdy, to ja wiem, zdaje się liderem w tej dziedzinie jest degiro ;P
Ja mówię o użyczaniu na shorty. Kup sobie na LYNX'ie CDP i sprzedaj mi 100 akcji na shorta, skoro to takie proste i broker umożliwia. Bez mieszania w CFD oczywiście.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 31 sty 2020, 16:16

nie ma możliwości szorta CDP przez IB

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 31 sty 2020, 17:43

Q'bot pisze:
31 sty 2020, 16:03

O takim 'użyczaniu' poza udziałem giełdy, to ja wiem, zdaje się liderem w tej dziedzinie jest degiro ;P
Ja mówię o użyczaniu na shorty. Kup sobie na LYNX'ie CDP i sprzedaj mi 100 akcji na shorta, skoro to takie proste i broker umożliwia. Bez mieszania w CFD oczywiście.

No ale to wlasnie oferuje IB. Kupujesz sobie akcje tesli, amzn czy innych szortowanych spolek, zaznaczasz w portalu ze uczestniczysz w yield programm i za wypozyxzanie (automatyczne) dostajesz ilestam %

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 31 sty 2020, 17:53

Q'bot pisze:
31 sty 2020, 16:03
Tak Degiro pożycza, ale Ty nic z tego nie dostaniesz. Napisałem o bananowej giełdzie w sensie GPW, a na niej jest notowany CDR.

Nie zdziwiłbym się jakby to był lokalny dołek.

to.png

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 31 sty 2020, 21:54

Tak trochę luźno weekendowo. Jakoś to tak szło o ile dobrze pamięta: że socjalizm to jest taki ustrój, który bohatersko walczy z problemami, które nigdzie indziej nie występują.

https://www.portalsamorzadowy.pl/prawo- ... 48945.html

/ mówi "Rz" minister rozwoju Jadwiga Emilewicz. "Marzeniem rzecznika jest możliwość wspierania przedsiębiorcy w sporach sądowych z ZUS" - dodaje. /

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 01 lut 2020, 09:59

Zablokowali zerohedge na twiterze za tezę, popartą zdaniem kilku naukowców, że korona wirus to broń biologiczna, która uciekła z laboratorium w Wuhan :-)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 01 lut 2020, 10:26

Ryszard Wielkouch pisze:
01 lut 2020, 09:59
Zablokowali zerohedge na twiterze za tezę, popartą zdaniem kilku naukowców, że korona wirus to broń biologiczna, która uciekła z laboratorium w Wuhan :-)

Ciekawe :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 01 lut 2020, 11:46

Zablokowali go za to, że ujawnił nazwisko i adres zamieszkania konkretnego naukowca (później adres zniknął), a potem nawoływał do tego, żeby ludzie „złożyli mu wizytę”. Twitter uznał, że to zachęcanie do przemocy. Ten artykuł to była zreszta straszna bzdura i stek insynuacji, jak większość wpisów na tym blogu. Oni tam bardziej manipulują informacjami niż chińska telewizja, ruski Sputnik i nasz Greg razem wzięci.

Swoją droga, warto poczytać kto stoi za ZeroHedge i po co powstał ten serwis. Sam twórca (Bułgar, który w 2008 r. wyleciał z hedge fundu za Insider trading i dostał dożywotniego bana od FINR-a) przyznał, ze ten portal działa dla pieniędzy, a swoim autorom płaci po 6000 USD/mc za tworzenie kontrowersyjnych treści, które dobrze się klika.

Zreszta, biorąc pod uwagę fakt, ze facet dostał dożywotni zakaz pracy dla instytucji finansowych, to mnie nie dziwi nawet jego antysystemowe i prospiskowe nastawienie. Mimo wszystko większość treści z tego portalu to straszne manipulacje, a często zwyczajne głupoty.

Bloomberg pisał kiedyś o tym więcej: https://www.bloomberg.com/news/article ... egade-blog

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 01 lut 2020, 12:53

Co bardziej szokujace, polscy celebryci inwestycyjni zarabiaja niemale pieniadze jezdzac po kraju i pokazujac wykresy wraz z tezami przedrukowanymi zywcem z Zerohedge na przeroznych konferencjach. Ale ja tam zerkam codziennie, dobrze jest miec swiadomosc czym zyje publika.

A zmieniajac temat, ETF Ishares CNYA posiada Discount na poziomie -8.32% wzgledem NAV. Sugeruje to, ze wlasnie zblizonym do tego spadkiem otworzy sie CSI300 w Poniedzialek. Mozna spodziewac sie, ze wywola to kolejna fale paniki, zwlaszcza wsrod inwestorow nieswiadomych, ze ich szerokie indeksy EM maja ten spadek juz wyceniony.

Tomek, a moglbys podzielic sie info z pierwszej reki jak wyglada zycie w Azji w swietle obecnej paniki?

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 01 lut 2020, 13:16

Temat raczej wszystkim znany i nic nowego, no może poza tym że DB zaskoczył nawet analityków ;) tną tam widać ostro przy samej de.

"W 2019 roku Deutsche Bank zanotował 5,7 mld euro straty netto. To więcej niż spodziewali się analitycy, którzy oczekiwali straty niższej o 600 mln euro. "

https://businessinsider.com.pl/gielda/w ... ku/42t162p

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 01 lut 2020, 13:27

A moze w kazdej plotce jest ziarno prawdy? Zdaje sie, ze Zerohedge opublikowal dane autora tego artykulu z 2010. Artykul mowi o ... pseudotypowaniu wirusa HIV proteinami SARS. Miejscem przerprowadzania tych badan bylo "State Key Laboratory of Virology, Wuhan Institute of VirologyChinese Academy of Sciences Wuhan China". Wczesniejsze plotki mowily o maloprawdopodobnym w naturze podobienstwie nCov19 do HIV. Nie znam sie na tym ani troche, zeby wyciagnac jakiekolwiek wnioski.

https://link.springer.com/article/10.10 ... 010-3096-2

ODPOWIEDZ