Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
W końcu jakaś ciekawa sesja się szykuje :) Ja jeszcze czekam może w środę jak się to trochę napędzi .
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Poczekałbym do środy wtedy jest zebranie FEDu będą chcieli ratować sytuację. Nie pakowałbym się w linie lotnicze, wypoczynek bo to najbardziej spada przy zagrożeniu takimi chorobami.
Z drugiej strony sytuacja jest zdecydowanie inna i bardziej nieprzewidywalna niż miało to miejsce z wcześniejszymi spadkami na indeksach. Szczepionka ma być gotowa za 3 miesiące do czasu opanowania sytuacji będzie panował chaos.
Z drugiej strony sytuacja jest zdecydowanie inna i bardziej nieprzewidywalna niż miało to miejsce z wcześniejszymi spadkami na indeksach. Szczepionka ma być gotowa za 3 miesiące do czasu opanowania sytuacji będzie panował chaos.
Nie liczylbym na to, ze FED uratuje Chiny, a dopoki DOW i SP500 sa nad 200 MACD to zadnej interwencji bym sie nie spodziewal. Zamierzam jak najbardziej polowac na okazje wsrod linii lotniczych i innych uslug turystycznych :-)
BTW tak waskich spreadow w pre-market w USA to jak zyje nie widzialem. Chyba wszyscy ustawili budziki na 5 rano.
Aż dziw, że brokerzy jeszcze nie podnieśli wymaganych marginów ;P
Ryszard Wielkouch pisze: ↑27 sty 2020, 12:38Nie pakowałbym się w linie lotnicze, wypoczynek bo to najbardziej spada przy zagrożeniu takimi chorobami.
A może spojrzeć na to od drugiej strony - zagrożenie spowoduje wzmożony ruch (nie turystyczny)z Chin do państw ościennych?
Oj nie, tego bym nie obstawial. Na pewno linie lotnicze i wszystko co zwiazane z turystyka odnotuje straty, chociazby w wyniku obowiazujacego juz nakazu anulacji wycieczek grupowych.
Wlasciwym pytaniem jest to, czy wlasnie retownosc szeroko pojetej gospodarki Chin spadla w ciagu tygodnia o 15% (o tyle spadlo CNYA). Nikt nie jest w stanie odpowiedziec na to pytanie, bo nie ma twardych danych ktore mozna wstawic w model. To jest rzadka okazja na wykorzystanie niewydajnosci rynku. Kupujac w tym momencie, zakladam, ze rynek przyjal zbyt katastrofalny wariant i wyceny odbija. Moge sie tez pomylic, wtedy bede musial dluzaj poczekac na zwrot, ale i tak kupuje tylko to co chce trzymac dlugoterminowo.
Wlasciwym pytaniem jest to, czy wlasnie retownosc szeroko pojetej gospodarki Chin spadla w ciagu tygodnia o 15% (o tyle spadlo CNYA). Nikt nie jest w stanie odpowiedziec na to pytanie, bo nie ma twardych danych ktore mozna wstawic w model. To jest rzadka okazja na wykorzystanie niewydajnosci rynku. Kupujac w tym momencie, zakladam, ze rynek przyjal zbyt katastrofalny wariant i wyceny odbija. Moge sie tez pomylic, wtedy bede musial dluzaj poczekac na zwrot, ale i tak kupuje tylko to co chce trzymac dlugoterminowo.
glina pisze: ↑27 sty 2020, 14:34Oj nie, tego bym nie obstawial. Na pewno linie lotnicze i wszystko co zwiazane z turystyka odnotuje straty, chociazby w wyniku obowiazujacego juz nakazu anulacji wycieczek grupowych.
No to jest chyba kluczowe pytanie czy ryzyko zostało wycenione odpowiednio czy jest zdecydowanie przeszacowane - jeżeli to drugie to tak jak napisałeś jest to dobra okazji to kupienia/dokupienia interesujących rzeczy.
Biorąc pod uwagę wieczne spory i przepychanie się na liczby w naszym kraju, gdy ktoś przebąkuje o ustawowym dniu wolnym... To ile muszą znaczyć te dodatkowe trzy dni wolnego w Chinach? O_o
A dziś odebrałem trzy paczki z Aliexpressu. Z zawartością organiczną ;)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Odbijamy za dużo pewnych siebie niedźwiedzi. Zniesienie Fibo zostało dotknięte i w górę przynajmniej na jakiś czas.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ryszard Wielkouch pisze: ↑11 sty 2020, 19:07Jeszcze coś mi się rzuciło w oczy. W poprzednim tygodniu nastąpiło spektakularne przycięcie pozycji krótkich na dolarze do wszystkich walut. To jest coś czego nie widzi się często. Nikt nie wie kiedy, ale to pocałunek śmierci dla EM.
Ktoś tu się ze mną spierał, że dolar będzie spadał, a rynki wschodzące będą rosły ;) Jeszcze za szybko na obwieszczenie zwycięstwa bo powyższe prognozy raczej są średnioterminowe.
- Załączniki
-
-
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Posłuchajcie sobie tego https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
Doradcy Trumpa mówią, że Tesla jest skończona chyba, że coś źle tłumaczę :-) Tylko szkoda, że nie wiem którego dnia została ta taśma zarejestrowana
Doradcy Trumpa mówią, że Tesla jest skończona chyba, że coś źle tłumaczę :-) Tylko szkoda, że nie wiem którego dnia została ta taśma zarejestrowana
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Zarejestrowano w kwietniu 2018 więc to stary kotlet.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Znowu uczestnicy rynku akcji uwierzyli we wzrosty w przeciwieństwie do rynku obligacji, który nieśmiało rośnie. Jeśli nie pokonają oporu w okolicach 3261 to będziemy spadać.
Dzis druga fala poteznej wyprzedazy na Chinskich spolkach. W Hong Kongu np. Xiaomi -8%, a w tle informacja, ze utrzymali pozycje lidera w Indiach (mieli juz ok 30% rynku) i zwiekszyli dostawy o +14% r/r . Na ADRach w US pewnie tez bedzie panika, zwlaszcza w premarkecie.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Śmiem ryzykować tezą, że mamy dzisiaj dołek. Tylko trochę SP500 mało oberwał jak na ostatnie wzrosty, linia trendu wzrostowego utrzymana jak na razie, chociaż musi się to skorekcić mocniej prędzej czy później, bo strasznie mocny jest ten trend wzrostowy od października. EEMy tak oberwały, że trudno sobie wyobrazić jak bardzo by spadły gdyby Ameryka dalej spadała i ciągnęła w dół.
No ale Chiny można kupować myślę już, ja w poniedziałek już sporo zakupów zrobiłem. Szanghaj otworzy się dopiero w poniedziałek (miało to nastąpić w piątek, ale zdecydowali że będzie przerwa jeszcze w piątek). Koronawirus moim zdaniem się rozejdzie po kościach i to był pretekst do korekty, ale realnego zagrożenia nie stworzy. Oczywiście gospodarka trochę oberwie na pewno, bo pozamykane miasta i każdy omija Chiny jeśli tylko może, ale to nie jest żaden koniec świata jak sugerują niektórzy.
No ale Chiny można kupować myślę już, ja w poniedziałek już sporo zakupów zrobiłem. Szanghaj otworzy się dopiero w poniedziałek (miało to nastąpić w piątek, ale zdecydowali że będzie przerwa jeszcze w piątek). Koronawirus moim zdaniem się rozejdzie po kościach i to był pretekst do korekty, ale realnego zagrożenia nie stworzy. Oczywiście gospodarka trochę oberwie na pewno, bo pozamykane miasta i każdy omija Chiny jeśli tylko może, ale to nie jest żaden koniec świata jak sugerują niektórzy.