Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Re: Live o wszystkim

Post autor: Q'bot » 25 sty 2020, 01:21

Patryk Rozgwiazda pisze:
25 sty 2020, 00:43
inwestuje w jakieś totalnie specyficzne spółki i niby ciągle dobrze mu idzie.

Gazprom kupił w dobrym momencie ;P
Z tego co wspominał, to prowadzi 'doradztwo' inwestycyjne dla portfeli powyżej 500k no i ma tą swoją klinikę, która pewnie wiele jeszcze nie zarabia... No i pytanie jakim kapitałem obraca - w teorii parę spółek dywidendowych dawałoby mu przyzwoite zyski, zakładając, że nie jest rozrzutny ;P

Na książce o finansach da się zarobić? Jakoś wątpię, przecież to nie leży w każdym empiku...

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 25 sty 2020, 10:19

Wynajmuje sale do operacji a nie klinikę ma.
Na książce da się zarobić, popatrz Szafrański, ponad 1mln złotych, tylko sprzedaje przez swoją stronę, sam kupiłem i przeczytałem dwie, pierwsza lanie wody przez 100stron później coś tam w miarę ciekawego, ale ogólnie dla zwykłego kowalskiego bez wiedzy, druga słaba to jakiś pamiętnik życiowy. Nie wiem czy zauważyliście, wszyscy blogerzy wydają książki, jest to normalny trend.
Gazprom kupił kilkukrotnie raz drogo a raz po splicie i mówi, że dał tanio, zapomniał dodać po slipcie więc cena była 2:1 z tego co pamiętam.
Za wywiady dostaje około 50tyś zł na oko, dlatego klepie ich dużo, ma dużo wielbicieli i książka się sprzeda w dużej ilości. On jest zwykłym inwestorem jak inni kupuje coś co wydaje się tanie ETF i to wszystko daleko mu np do Tomka i profesjonalnego inwestowania jak i wiedzy. Jednak fajnie, że są takie osoby.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2020, 10:20 przez sebo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Besso
Moderator

Post autor: Besso » 25 sty 2020, 10:20

Akurat gadanie ciągle tego samego dla mnie jest na plus. Nie zmienia zdania co pięć minut i jest wierny swoim przekonaniom. Jaki przynoszą efekt to już inna sprawa. Generalnie go nie śledzę i nie słucham, ale życzę powodzenia. Co do książki raczej nie mam zamiaru jej czytać, ale skomentuję tytuł - porażka. To tak jakby zrobić film "Ojciec Chrzestny XXI wieku" z polskimi aktorami. Uderza w tony taniego marketingu, aż uszy bolą.

Ps. W końcu spadki (i to w piątek!). Nie wiem jak Wy, ale ja trochę się stęskniłem.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 25 sty 2020, 10:38

A w przyszlym tygodniu raportuje Apple i Tesla. Oj bedzie sie dzialo.

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 26 sty 2020, 21:12

Tak jeszcze odnośnie Tredjera to chciałbym zauważyć, ze w samym dołku nakręcał na shorty, natomiast teraz w jednym z ostatnich wywiadów twierdzi, ze krachu nigdy nie będzie bo banki centralne będą drukowały pieniądze i do krachu nie dopuszcza!! To jest inwestor-celebryta jaich to teraz multum na yt. Zobaczcie ilu pojawilo się "milionerów" ktorzy maja po 50-100 nieruchomości (oczywiście zakredytowanych pod korek) i mówią ludziom jak żyć. Mnóstwo ludzi ich podziwia i probuje naśladować. Sytuacja przypomina lata 20 ubiegłego wieku, kiedy to każdy bez opamiętania kupował akcje na kredyt a sławni inwestorzy zostawali bohaterami w mediach. Jak to się skończyło, doskonale wiemy. Uważam, ze właśnie tak to wszystko sie skończy i teraz ale najpierw zobaczymy jeszcze bardziej dynamiczne wzrosty. Poczekajmy na moment, w którym wszyscy beda krzyczeć, tak jak teraz Tredjer, ze krachu nigdy nie będzie.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 26 sty 2020, 21:15

https://twitter.com/CGTNOfficial/status ... 0084560896
Chiny zawieszają wyloty i przyloty turystów od 27 stycznia.
Zawieszone loty międzynarodowe od 27 stycznia, a krajowe od 24.
https://www.wsj.com/articles/u-s-plans- ... 1579951256

nie chcę "armagedonić" czy coś ale za dobrze to nie wygląda.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 26 sty 2020, 21:28

Adrian dlatego wydają książki i kręcą masę wywiadów za kasę, kiedyś była moda na pier... o kryzysie/krachu ta moda już minęła, wiec kolesie są w d.. bo uwalili się na shortach, ale książki się dobrze sprzedają tak jak wywiady a z czegoś żyć trzeba.

rebahas
Koniec Chińskiego roku, Chiny zawsze ukrywały wszystko, nie wiadomo co kombinowali i ilu już poległo. Dobrze, że z biletem się wstrzymałem, czekam na rozwój sytuacji, na szczęście mieszkam na wyspie ale Chińczyków wszędzie pełno. Jestem mocno w d.. przez to.

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 26 sty 2020, 21:49

sebo pisze:
26 sty 2020, 21:28
Adrian dlatego wydają książki i kręcą masę wywiadów za kasę, kiedyś była moda na pier... o kryzysie/krachu ta moda już minęła, wiec kolesie są w d.. bo uwalili się na shortach, ale książki się dobrze sprzedają tak jak wywiady a z czegoś żyć trzeba.

rebahas
Koniec Chińskiego roku, Chiny zawsze ukrywały wszystko, nie wiadomo co kombinowali i ilu już poległo. Dobrze, że z biletem się wstrzymałem, czekam na rozwój sytuacji, na szczęście mieszkam na wyspie ale Chińczyków wszędzie pełno. Jestem mocno w d.. przez to.

Tak, książki, kursy, szkolenia sprzedają sie doskonale jeśli przedstawisz sie jako milioner z prostą receptą na sukces. Takie osoby jak T21 są pewnego rodzaju wyznacznikiem sentymentu. Jeśli wypisują rzeczy typu "krach nigdy nie nastąpi" to należy być ostroznym, tym bardziej, ze nieco ponad rok temu mówil cos zupełnie odwrotnego.
Inna sprawa to taka, że ludzie maja za duzo pieniędzy. W UK, gdzie mieszkam, często spotykanym zjawiskiem jest rezygnacja z dobrze platnego etatu w celu prowadzenia własnego biznesu typu paznokcie, masaże, sklep z kanapkami lub wlasnie kupowanie nieruchomości celem ich wynajęcia. To zwiastuje początek konca.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 27 sty 2020, 08:58

"China A50 futures - crashes 5,6%, below the 200 day average"

No dobra, to chyba moment zeby zaczac sie martwic

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 27 sty 2020, 09:43

I dobry moment na pytanie czy kupować już chińskie akcje czy poczekać jeszcze trochę :D

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 27 sty 2020, 10:09

Chyba trzeba jeszcze poczekac na otwarcie gield w Chinach i HK, bo z powodu swieta nie mieli jeszcze okazji na dobre spanikowac.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 27 sty 2020, 10:44

027fa3d96bb496bb5705603367791976.png

Moze sie przydac ;-)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 27 sty 2020, 12:05

Ryszard Wielkouch pisze:
11 sty 2020, 17:58
W mojej kryształowej kuli widzę dużo dowodów na większą korektę

Screenshot_2020-01-11 (obraz PNG, 1458×891 pikseli) — Skala (84%).png

Za wzrosty indeksu odpowiada tylko część spółek. Wszyscy grają opcjami na wzrosty. Jest też subtelne ostrzeżenie od IB bo zaczęli wymagać dodatkowej zgody na lewarowane instrumenty.

Pomyliłem się o dwa tygodnie, rynek nie spada z powodu niebezpieczeństw, które są znane, ale tych których się nikt nie spodziewa i nie ma się na nie wpływu tzw. czarne łabędzie :)

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 27 sty 2020, 12:06

Ja bym poczekał bo już lecą grube teorie z różnych stron, więc to chyba dopiero początek spadków, no ale jak będzie to się okaże.
Z ciekawostek spiskowych i okolic ;)

https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... aponize-it

http://www.prisonplanet.pl/polityka/trz ... 1336514866

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 27 sty 2020, 12:23

Spedzilem weekend na analizach i porownaniu tego epizodu z SARS.

Wtedy gieldy tracily duzo wolniej i przez 2 miesiace. Tylko dzis CNYA -9% od rana. Oczywiscie planuje kupowac te spadki, ale musze jeszcze pomyslec nad jakas strategia.

Chyba na razie wrzuce jakies absurdalnie niskie zlecenia kupna w pre-markecie, a noz cos fajnego wpadnie.

ODPOWIEDZ