Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
rebahas
Stały bywalec

Re: Live o wszystkim

Post autor: rebahas » 22 sty 2020, 22:11

To też ciekawe

Screenshot 2020-01-22 at 22.11.06.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 23 sty 2020, 11:58

Dzisiaj po sesji wyniki SWKS, INTC wczoraj wyniki miał TXN przez niektórych nazywany producentem kalkulatorów :) rzecz jasna nie zachwycił, ale tylko - 1%. Intc traci rynek procesorów na rzecz amd kto miał okazję składać komputer w ostatnim czasie to wie, że amd w tym samym segmencie cenowym ma do zaoferowania o wiele więcej. Zresztą polecałem amd w momencie gdy był dość drogi przy 30 kilku dolarach, ale dzisiaj jest jeszcze droższy i teraz powinien spaść wraz z pogorszeniem sentymentu.

W ogóle ciekawa sprawa z wyjaśnieniem dlaczego producenci półprzewodników są tak wysoko. Otóż Chiny miały robić zapasy w związku z niepewnością w stosunkach Chiny-USA. Czy teraz sytuacja się pogorszy w związku z zapasami chińskimi oto jest pytanie :)

W ostatnim czasie jest też głośno o wadliwych kartach graficznych nvidii, a wszystko w związku z kiepską jakością pamięci RAM produkowanych przez Microna (MU).

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 23 sty 2020, 20:42

Screenshot_2020-01-23 (obraz PNG, 979×615 pikseli).png

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 23 sty 2020, 21:38

Jakie jest wasze zdanie o książce (a w zasadzie to książkach) Tradera21, ktoś miał okazję już czytać?
Jest tam coś wartego uwagi czy raczej same podstawy i powielanie tematów z bloga?

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 23 sty 2020, 22:00

Nie czytałem i nawet za bardzo mnie nie ciekawi :-)

Tradera21 postrzegam jako świetnego przedsiębiorcę i marketingowca, a nie do końca trejdera/inwestora :-)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 23 sty 2020, 22:08

*SKYWORKS 1Q REV. $896M, EST. $880.9M
*SKYWORKS 1Q ADJ EPS $1.68, EST. $1.65
*SKYWORKS SEES 2Q REV. $800M TO $820M, EST. $786.9M

INTEL
-Sees 1Q Revenue: $19B (est $17.20B)
-Sees 1Q Adj EPS: $1.30 (est $1.04)
-Sees 2020 Revenue: c.$73.5B (est $72.2B)
-Sees 2020 Adj EPS: $5.00 (est $4.69)
-Boosts Quarterly Dividend: 33C/Share (est 33C)

INTEL mocno w górę, SWKS delikatnie w dół, przewieźli mnie :-)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 24 sty 2020, 10:00

Ryszard Wielkouch pisze:
23 sty 2020, 22:00
Nie czytałem i nawet za bardzo mnie nie ciekawi :-)

Tradera21 postrzegam jako świetnego przedsiębiorcę i marketingowca, a nie do końca trejdera/inwestora :-)

Nie mogłeś czytać bo nie wydał książki, takie info podał i zebrał kasę, a sam mówił, żeby złoto nie kupować z odroczonym terminem.

Masz też rację, jego inwestycje są bardzo słabe.
Jednak mi się wydaje, że książki mogą być ciekawe.
Dante pyta czy warto, a czy Dante poświęcił trochę czasu by przeczytać udostępnione rozdziały przez IT21?
Bo chyba po tym można już stwierdzić czy warto czy nie. Po następne cena, wysoka czy niska?
Ja odpowiedziałem sobie na te pytania i też miesiąc temu przeczytałem udostępnione rozdziały, więc powinieneś wiedzieć czy warto czy nie.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 24 sty 2020, 11:34

Tak książki mogą być ciekawe, ale to też zależy jakiego gatunku książki ktoś lubi czytać. Pamiętam komentarz pod jednym z wystąpieniem tradera21, które wydaje się dość trafnie go opisywać, to facet który zna odpowiedź na każde pytanie nawet jak na czymś się nie zna ;) Wielu ludzi łapało go na różnych błędach merytorycznych dotyczących inwestycji. Od polecania etfu na metale ziem rzadkich, które okazują się nie być tak rzadkie po etf na uran w którym nie było producentów uranu, srebro które ma być największą okazją inwestycyjną już od iluś lat, a to tylko rzeczy które mi przychodzą do głowy na szybko.

Jeśli jeszcze się do czegoś doczepić to współpraca z xtb i występowanie pod palmami, ale mnie takie rzeczy drażnią bo to czysta manipulacja działająca na najniższe instynkty.

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 24 sty 2020, 11:51

Pytałem książkę bo w wersji elektronicznej jest już od jakiegoś czasu dostępna i ktoś z forum mógł się już z nią zapoznać.

Sebo w którym miejscu można znaleźć te udostępnione rozdziały?
Wśród artykułów na stronie widziałem 1-2 z informacją o tym, że są one fragmentami książki, ale to by raczej było na tyle.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 24 sty 2020, 15:08

Tam gdzie książkę zamawiasz masz fragmenty oraz rozdziały z opisami, po następne czemu nie pytasz na jego forum tam są jego wyznawcy tutaj ich nie ma.
Jeśli nawet, ktoś przeczytał to będziesz się tym wzorował ? Powiem Ci tak, nie ważne kto co mówi ważne co Ty myślisz. Szkoda Ci paru groszy na książkę ? Kupiłem ostatnio wiele książek i większość książek to na raz i do wywalenia. Myślę tak jak kolega poniżej, tyle, że ja odpowiem inaczej, pytania mu zadają zawsze te same wiec zawsze będzie podobna odpowiedź. Myślę, że jest osobą wartą posłuchania ale nie słuchaniem i kierowaniem się tym co mówi, bo już było wspomniane, tak jak myślę, że warto przeczytać to co napisał, bo jednak duży wkład zrobił. Ja dawno temu zamówiłem i ja się nie wypytuję obcych ludzi czy kupić czy nie. Nie podoba mi się tylko, że nie wiadomo kiedy będzie i nie wiadomo w jakiej ilości.
Po następne książka to książka ja nie rozumiem czemu za eboka mam płacić 50zł czy tam więcej, lepiej kupić książkę, przyjemność dotyku, wydania, odsprzedania, rozpalenie grila, ebook powinien być dodatkiem, no ale wiadomo, ebook to piractwo, jak bym powiedział, że mam i przeczytałem, zaraz bym miał na PW hey wyślesz mi itd. od debili.

Książek kupuję w ciemno a nie po jej przeczytaniu, tak jak nie chce słyszeć od kogoś czy dobra czy zła. Ile ludzi od niego za darmo się nauczyło a szkoda im wydać parę groszy, same dziady na tych giełdach są :)

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 24 sty 2020, 19:52

Tutaj do zapoznania się tekst, który podobno nie ukazał się w książce T21 dlatego opublikowali go u 3r3. Wrzucam celem zapoznania się z drugiej strony płotu.

https://zarobmy.se/rzecz-o-inwestowaniu-by-gruby/

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 24 sty 2020, 20:41

Armagedonistow trzeba poznac, zrozumiec i nauczyc sie nie sluchac :-)

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 24 sty 2020, 23:27

Kiedyś ktoś gdzieś dobrze podsumował Tradera21, diagnoza jest dobra - często wielowymiarowe spojrzenia na temat, ale wnioski i realne transakcje już niezbyt. Ja lubię korzystać z danych w jego artykułach, ale wnioski lepiej wyciągać samemu z tego co zbierze.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 24 sty 2020, 23:43

Ja o Polskim swiecie popularno-inwestycyjnym do niedawna nie wiedzialem absolutnie nic. Trafilem na jakas wypowiedz Tradera21, film, bloga, po czym zorientowalem sie, ze od wielu lat powtarza nieustannie to samo. Do tego wszystko to przedruki ze stron, ktore czyta sie dla rozrywki i zrozumienia psychologii tlumu, niz w ramach nauki. Kazdy kto sie w tych tematach w miare regularnie porusza, dosc szybko dojdzie do wniosku, ze z tymi predykcjami Trader21 pieniadzy raczej nie zarobil.

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 25 sty 2020, 00:43

No on ma dosłownie jakąś tam pulę swoich tekstów. Jak posłuchasz go sobie raz to może się to wydawać fajne czy ciekawe, ale jak słyszysz go po raz kolejny to orientujesz się, że za każdym razem gada dokładnie to samo i ma ograniczony zasób faktów i ciekawostek, które opowiada. Ja uważam, że co nieco wyciągnąłem od niego wiedzy, nie skreślałbym go zupełnie, bo dla zupełnego laika może prezentować przydatne informacje. Ale jego fiksacja na niektóre rzeczy jest absolutnie niezdrowa, od lat inwestuje w złoto, od lat shortuje Teslę i Netflixa, inwestuje w jakieś totalnie specyficzne spółki i niby ciągle dobrze mu idzie. Ale nie wiem, może to po prostu jakiś obraz wykreowany na blogu, bo to się dobrze sprzedaje. Kto wie co on naprawdę robi z pieniędzmi, blog mu idzie dobrze i sprzedawał wcześniej szkolenia a teraz książki - skoro się sprzedaje i ktoś chce za to płacić znaczy to, że osiągnął sukces i do kogoś trafił.

ODPOWIEDZ