Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Niby tak, ale widać, że coś jest nie halo, bo taką kolejność mamy:
Russel - Nasdaq - S&P- Dow Jones
Russel w ogóle wybił dołek i zleciał dzisiaj -1,5%, Nasdaq i S&P flirtują z 200~, a jedynie DJI ładnie ponad, bo zakładam, że kapitał uciekł/ucieka do value z growth.
Russel - Nasdaq - S&P- Dow Jones
Russel w ogóle wybił dołek i zleciał dzisiaj -1,5%, Nasdaq i S&P flirtują z 200~, a jedynie DJI ładnie ponad, bo zakładam, że kapitał uciekł/ucieka do value z growth.
ITALY CUT TO BAA3 FROM Baa2 BY MOODY'S
Bedzie zapewne co obserwować przez następne już 2M... (rozliczę się z końcem 2018 z prognoz). Zapewne też mniej będę się udzielał, bo teraz warto już obserwować. Sam muszę się mocniej w swoje sprawy zaangażować, bo teraz chyba nie dość, że kluczowy kwartał to ręce na spuście, bo dość gwałtowne ruchy w lewo i prawo mogą być w/g mnie i muszę teraz bardzo uważać, w szczególności jak 3xshort wybiły kluczowe formacje i opory sygnalizując 3/10/2018 był drugi i ostatni top na SP500/Nasdaqu itp...
Nie dajmy się zwieść. Dziś usłyszałem :
W 2001 same dziadostwa właziły na rynek, a teraz jest gorzej
i to najcenniejsza myśl... Jak trend się zmienia ... i ludzie zostają z ręką w nocniku i się zastanawiają o co chodzi... Jak się zastanowią to będzie za późno...
Nie dajmy się zwieść. Dziś usłyszałem :
Także watch Wyckoff logic :) Rynek pójdzie 1:1 w/g tego schematu. (spadek do ok 2400pkt potem bounce do ok 2600pkt, a potem to już bye-bye to okolic 1200-1500pkt - tak to wygląda - mowa o SP500. Podejrzewam, że spadek 1200-1500pkt przypadnie na 2019, ale już 2018 zamkniemy przy ok tych 2400pkt... - LETS SEE)Most bull markets end with wyckoff springs, this one was not an exception. This is perhaps the second most dangerous pattern (after parabola) that has potential to trap maximum number of bulls and keep them hopping until recognition phase
W 2001 same dziadostwa właziły na rynek, a teraz jest gorzej
i to najcenniejsza myśl... Jak trend się zmienia ... i ludzie zostają z ręką w nocniku i się zastanawiają o co chodzi... Jak się zastanowią to będzie za późno...
@Greg
Libor idzie znów do góry! Pytanie teraz jak z lagiem... jeśli to są dalej 3-4 miesiące, a stał w miejscu przez 6 miesięcy... to mamy wiosnę 2019 :)
Libor idzie znów do góry! Pytanie teraz jak z lagiem... jeśli to są dalej 3-4 miesiące, a stał w miejscu przez 6 miesięcy... to mamy wiosnę 2019 :)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2018, 11:17 przez dammad, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest wszystko OK. LIBOR może w granicach tolerancji wyskoczyć ... W 2008 też tak zrobił, ale ten wyskok jest na tyle mały vs poziom podwyżek stóp procentowych, że to jest do zignorowania ... A tu macie ściągę :
Pójdzie zapewne tym schematem ... Aby jak najwięcej oszukać byków i aby zapakowali się w akcje.
Pójdzie zapewne tym schematem ... Aby jak najwięcej oszukać byków i aby zapakowali się w akcje.
Wszystko robi zawsze double-top... Teraz się na 99% wyłamie w dół (tzw. BREAK-THE-ICE)... Dlaczego i co będzie powodem ... Mało mnie interesuje. Sam rynek znajdzie powód. Zapnijcie pasy na 2 lata... i powodzenia, bo będzie potrzebne na tej bańce...
A tu widać jak rynek się PIĘKNIE do tego przygotował :
Zatem podsumujmy ... Czas zweryfikuje :
A tu widać jak rynek się PIĘKNIE do tego przygotował :
Zatem podsumujmy ... Czas zweryfikuje :
26/01/2018 - GLOBAL BEAR MARKET (EFA)
03/10/2018 - US joining the party -> BEAR MARKET in US (SP500, NASDAQ, Russell2000, Dow)
Od 26/01/2018 ... A jak US pójdzie w dół to te cyfry się zrobią x2, albo i x3 ... Na razie alarmu nie ma, bo US ostatni teraz robi join the party i teraz powinna się zacząć lekka panika...
Over $11 trillion has been erased from global equity markets since 2018’s highs.
YTD peak-to-present drawdown:
--- > China -29%
--- > Germany -15%
--- > Spain -16%
--- > Italy -23%
--- > Argentina -36%
--- > Turkey -47%
Pamiętajcie nie dajcie się złapać ... jak powybija jak w 2001 czy 2008
Wyckoff-Logic :
[quote]Most bull markets end with Wyckoff springs, this one was not an exception. This is perhaps the second most dangerous pattern (after parabola) that has potential to trap maximum number of bulls and keep them hopping until recognition phase[/quote]
Mówiąc o SP500 - Buying Climax (I top) - 2878,50, Failed Rally (II top) ~2945, (TEST) - coś około 2790, Break-The-Ice okolice 2400-2450, Low-Volume Rally okolice 2580-2600, a potem powinno być melt-down do ok 1200-1500pkt. Jak to się w czasie rozłoży zobaczymy, teraz trzeba czekać na Break-The-Ice (coś koło 100pkt w 1 dzień). To nie potrwa dzień czy dwa, kolejne kilka miesięcy zabawy.
Wyckoff-Logic :
[quote]Most bull markets end with Wyckoff springs, this one was not an exception. This is perhaps the second most dangerous pattern (after parabola) that has potential to trap maximum number of bulls and keep them hopping until recognition phase[/quote]
Mówiąc o SP500 - Buying Climax (I top) - 2878,50, Failed Rally (II top) ~2945, (TEST) - coś około 2790, Break-The-Ice okolice 2400-2450, Low-Volume Rally okolice 2580-2600, a potem powinno być melt-down do ok 1200-1500pkt. Jak to się w czasie rozłoży zobaczymy, teraz trzeba czekać na Break-The-Ice (coś koło 100pkt w 1 dzień). To nie potrwa dzień czy dwa, kolejne kilka miesięcy zabawy.
Następni w kolejce ... Jak rynek pomimo nawet lepszych EPSów i zapowiedzi będzie reagował tak jak poniżej ... To rynek robi switch do bear. I żadne błagania nie pomogą, kto ile robi buy-backów i jakie cuda CEO naobiecują... Nie, nie, nie ... To jeden wielki bull-trap na tych co się na to nabiorą... Do tej pory wszystkie pierdoły o EPSach i zapowiedziach działały... Gdy bear market się zbliża... Nawet świetne earningsy nie pomogą i buy-backi ... Rynek sam wie, że to kłamstwo a CEO łgają i wyprzedaje w kilka dni pozornie świetne wyniki...
Next :
Next :
GRUBO! W kontekście kolejnych lat wygląda to dramatycznie.
To był martwy traktat i tak. Rosja go nie przestrzegała i budowała sobie co chciała. Chiny do niego nie należały i budowały sobie co chciały. Ja specjalnym fanem Trumpa nie jestem, ale w sumie ciężko mu się dziwić, że chce się z tego wycofać, bo to wtedy otworzy USA drogę do konkurowania z Rosją i Chinami na tym polu. Teraz wygląda to tak, że tego traktatu tylko USA przestrzega, więc dla nich to jest realne zagrożenie, że za chwile zaczną odstawać od uzbrojenia Chin czy Rosji. Tak więc na logikę, to umożliwienie stworzenia równowagi dla Rosji i Chin powinno w sumie być większym gwarantem bezpieczeństwa, a nie na odwrót. Z dwojga złego jak mam wybierać, to wolałbym, żeby te rakiety miały nie tylko Rosja i Chiny, ale też USA. Chyba.
Z jednej strony tak, ale z drugiej mamy zielone światło do wyścigu zbrojeń. Ustawianie rakiet bliskiego i średniego zasięgu pod nosem mocarstw będzie powodować wzrost napięcia, a potencjalnie również nasili się opcja tzw. błędu ludzkiego (bądź w dzisiejszych czasach mówimy już raczej o cyberbezpieczeństwie)
Greg, wszystko co napisałeś ładnie wygląda na papierze, ale jest jeden szkopuł - nie widać na rynku bodźca, który spowoduje ten 'break the ice'. sam też go nie widzisz, więc czemu tak usilnie sądzisz, że to wszystko pieprzenie już teraz w 2018 lub 2019 roku? na czym opierają się Twoje fundamenty takiego myślenia?
sytuacja na rynkach wygląda dość zdrowo. mam rękę na pulsie, ale obecnie wygląda mi to na zwykłą korektę
sytuacja na rynkach wygląda dość zdrowo. mam rękę na pulsie, ale obecnie wygląda mi to na zwykłą korektę
Nie chce mi się tłumaczyć ... Ale zdrowo? Ja się nad niczym nie upieram. Ja tylko patrzę w to co rynek robi. A co będzie break-the-ice? Nie wiem i mało mnie to obchodzi, bo rynek zaraz sam znajdzie sobie powód.
Widzisz Besso nauczysz się przynajmniej czegoś. Że jak Tobie wydaje się, że jest super to znaczy, że jest już bardzo źle.
Widzisz Besso nauczysz się przynajmniej czegoś. Że jak Tobie wydaje się, że jest super to znaczy, że jest już bardzo źle.
#TimeStop ...Besso pisze:Greg, wszystko co napisałeś ładnie wygląda na papierze, ale jest jeden szkopuł - nie widać na rynku bodźca, który spowoduje ten 'break the ice'. sam też go nie widzisz, więc czemu tak usilnie sądzisz, że to wszystko pieprzenie już teraz w 2018 lub 2019 roku? na czym opierają się Twoje fundamenty takiego myślenia?
KOREKTA ... Właśnie ... Zapamiętam to sobie ;) Wytłumaczenie dlaczego dostaniesz pewnie na przełomie 4Q2018/1Q2019 gdy zrobię podsumowanie.
Z rynku Chińskiego wyparowało więcej niż w 2008 roku w czasie krachu w USA już :) Ale zawsze GDP jest 6.5%-6.7% a PMI > 50, żeby strachu nie było... Ale to się wymsknie grubo spod kontroli w Chinach ...
Over $11 trillion has been erased from global equity markets since 2018’s highs.
YTD peak-to-present drawdown:
--- > China -29%
--- > Germany -15%
--- > Spain -16%
--- > Italy -23%
--- > Argentina -36%
--- > Turkey -47%