Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Jak to walnie to się spuścimy nie o 70% a o 95% w dół...
26 January 2018 wyznaczyliśmy bear market ... LOL ...
Poprzednie strzały inflationary slow-down były March 2000 i June 2007 ... Hahahah, ale zbieg okoliczności...
W 2015 rynek spodziewał się w teorii załamania, ale shale-oil wyszedł na przeciw, dlatego faza inflationary slow-down przeciągnęła się dzięki temu o 3 lata do stycznia 2018. Spready 10Y-2Y nie zawęziły się. Rynek o tym widział.
26 January 2018 wyznaczyliśmy bear market ... LOL ...
Poprzednie strzały inflationary slow-down były March 2000 i June 2007 ... Hahahah, ale zbieg okoliczności...
W 2015 rynek spodziewał się w teorii załamania, ale shale-oil wyszedł na przeciw, dlatego faza inflationary slow-down przeciągnęła się dzięki temu o 3 lata do stycznia 2018. Spready 10Y-2Y nie zawęziły się. Rynek o tym widział.
Greg, jak wg Ciebie będą wyglądać pierwsze 24-48h po wystąpieniu eventu, na który czekamy?Greg pisze:Nikt nie powiedział, że będzie łatwo ... Oczekujecie jednego dnia ruchu -20%... Tak to nie działa... To drobne puzzle trzeba składać :
Jeżeli jutro się obudzisz i będzie -20% tzn, że nie przygotowałeś się... To jest wtedy deflationary slow-down gdzie każdy debil widzi, że spada i każdy umie to wyznaczyć...
Nie mam zielonego pojęcia... Nie wiem co się stanie, ale wiem, że się stanie ... Dlatego to co się stanie mnie mało co interesuje, ale kiedyś pisałem, że nie zdziwiłbym się -20% jednego dnia ...
Wszyscy oczekują, że wydarzy się XYZ, a potem wszyscy mądrzy, że XYZ się wydarzyło. Nie. My wiemy, że się wydarzy, ale nie wiemy czy to XYZ czy XXX, czy XYY, czy ZZZ... Na tym cały myk polega.
Wszyscy oczekują, że wydarzy się XYZ, a potem wszyscy mądrzy, że XYZ się wydarzyło. Nie. My wiemy, że się wydarzy, ale nie wiemy czy to XYZ czy XXX, czy XYY, czy ZZZ... Na tym cały myk polega.
widać, że do końca roku, chyba, że źle wedge został wyznaczony rynek wygeneruje XYZ, XXX, XYY, ZZZ lub ZXY ... Ale co to za wydarzenie ... Mało nas obchodzi ...
Wykres sprzed przysłowiowych 100 lat przypominam :
Grunt by gapem wywalić w dół poniżej topu pierwszego SP500(Futures) 2878,50 z 26/01/2018 ... Wywali, dlaczego? Nie wiem ... Czy to będzie XXX, ZZZ, YYY itp blablabla ... Rynek sam znajdzie powód...
Pytanie było do Grega, ale jeśli mogę dorzucę się.Blade pisze: Greg, jak wg Ciebie będą wyglądać pierwsze 24-48h po wystąpieniu eventu, na który czekamy?
Nie znam się na technicznych aspektach działania giełd, więc potraktuj to z przymrużeniem oka, ale z tego co czytam od dawna powstała taka teoria w mojej głowie.
Sądzę, że spadki będą niesamowicie gwałtowne i głębokie rzędu kilkunastu % w sesji, a wszystko będzie spowodowane dominem czyli połączeniem algorytmów + ogromną ilością kapitału w ETFach (m.in lewarowanych) + brak płynności na rynkach + wyciąganiu kasy przez ulice w panice.
Uważam, że to nie będzie przypominać poprzednich krachów, ponieważ żyjemy dziś w innym świecie pod względem technicznym (przepływ danych, informacji, prędkość działania). Wszystko jest znacznie bardziej zautomatyzowane niż kiedyś i zależne od siebie, więc dla mnie to takie domino/lawina w jednym na ogromną skalę.
Zmienność jaka zapanuje wtedy na rynkach będzie wprost oszałamiająca, bo spodziewam się też, że odbicia będą lecieć w iść w górę. W ogóle co kryzys mam wrażenie, że ta zmienność jest coraz większa.
Z naszego podwórka:
https://www.finanse.mf.gov.pl/c/documen ... pId=766655
Co prawda do plany, ale widać w nich w raczej zdrowe podejście (kontynuacja z 2017):
- zmniejszenie długu, kosztów obsługi długu, udziału długu w walutach obcych, główne źródło finansowania długu to rynek krajowy (ale tu znów najwięksi nabywcy do banki, fundusze), % udział długu w EUR w całości zadłużenia.
Z drugiej strony - zakładają USD/PLN na 2018+ po 3,3442 i EUR po 4,1461 (EUR/USD=1,2398) :D
Dług ogólnie maleć nie będzie, a jedynie jego wartość % do PKB.
Plan dobry, ale powoli staje się delikatnie mówiąc, nieaktualny. Trzymajmy kciuki!
https://www.finanse.mf.gov.pl/c/documen ... pId=766655
Co prawda do plany, ale widać w nich w raczej zdrowe podejście (kontynuacja z 2017):
- zmniejszenie długu, kosztów obsługi długu, udziału długu w walutach obcych, główne źródło finansowania długu to rynek krajowy (ale tu znów najwięksi nabywcy do banki, fundusze), % udział długu w EUR w całości zadłużenia.
Z drugiej strony - zakładają USD/PLN na 2018+ po 3,3442 i EUR po 4,1461 (EUR/USD=1,2398) :D
Dług ogólnie maleć nie będzie, a jedynie jego wartość % do PKB.
Plan dobry, ale powoli staje się delikatnie mówiąc, nieaktualny. Trzymajmy kciuki!
Stawialiśmy na Turcję, ale może najpierw Włochy się wywalą.
@Greg
"Emerging Market Highlights: Turkey reports September inflation on October 3. The lira's depreciation is boosting inflation, and the CPI is expected to rise above 21% from a little below 18% in August. The US dollar may find support a little below TRY6.0 after falling nearly 7.5% in September. India's central bank meets on October 5 and a 25 bp rate hike of the repo and reverse repo rates (to 6.75% and 6.50% respectively) is widely anticipated."
"Emerging Market Highlights: Turkey reports September inflation on October 3. The lira's depreciation is boosting inflation, and the CPI is expected to rise above 21% from a little below 18% in August. The US dollar may find support a little below TRY6.0 after falling nearly 7.5% in September. India's central bank meets on October 5 and a 25 bp rate hike of the repo and reverse repo rates (to 6.75% and 6.50% respectively) is widely anticipated."
Co do Włoch to najlepsze, że w ostatnim czasie ich obligi, kupował tylko EBC. Ciekawe jak z tego chcą wyjść.
+1dammad pisze:
Sądzę, że spadki będą niesamowicie gwałtowne i głębokie rzędu kilkunastu % w sesji, a wszystko będzie spowodowane dominem czyli połączeniem algorytmów + ogromną ilością kapitału w ETFach (m.in lewarowanych) + brak płynności na rynkach + wyciąganiu kasy przez ulice w panice.
Uważam, że to nie będzie przypominać poprzednich krachów, ponieważ żyjemy dziś w innym świecie pod względem technicznym (przepływ danych, informacji, prędkość działania). Wszystko jest znacznie bardziej zautomatyzowane niż kiedyś i zależne od siebie, więc dla mnie to takie domino/lawina w jednym na ogromną skalę.
ale to będzie duża zasługa lewarów i kredytów. ETF'y się dołożą do tego bo kasa będzie wyprowadzana jak w TFI u nas.
Tak więc wiemy jak to będzie wyglądać. Tyle, że nie da się całej kasy wyprowadzić, więc może będą wypłacać w ratach, ale nic.
Powiem wam, że się znowu wesoło robi, bo po raz drugi w tym roku: "Gold up, Dollar up, Bonds up. Helmets on!" i zasadniczo powinno być jeszcze Oil up~ ;)
Biorąc pod uwagę krytykę ze strony instytucji europejskich budżetu Włoch na 2019 oraz niezadowolenie rządzących Unią Europejską elit z powodu wyboru nowego rządu we Włoszech myślę, że ECB i EU będą chcieli upokorzyć rząd włoski. Będą chcieli doprowadzić to utraty poparcia społecznego dla rządu we Włoszech. Jak to zrobić ? Jeżeli ECB zaprzestanie rolowanie obligacji włoskich lub rozpocznie ich sprzedaż, oprocentowanie pewnie dojdzie do 5-6%. Wtedy ECB zaprzestanie dostarczać płynność włoskich bankom i włoski rząd w worku pokutnym ustawi się po "grecką terapię".
Sądzę, że tak nie będzie bo Włochy to zupełnie inna skala niż Grecja, która nie miała nic do powiedzenia. I wszelkie zabiegi EU mające na celu przyciśnięcie Włoch mogą się skończyć drgawkami dla całej EU / więc pole manewru ograniczone.