Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
DAX na 12100 i tam pomyślimy co dalej chwilkę i kolejne dni na 11700 w końcu! bądź jeszcze raz wyciągną i dopiero potem zejdą. 10900 coraz bliżej :)
15 dzień ... Wypluwa się z kasy ... Tak się wypluje, że zbankrutuje zapewne ... Kolejny debilny buy-back program ... Zobaczymy na ile stać gigantów z USA do początku cofania buy-backów czy zrobią taki myk jak Tencent i się "wypsztykają" z kasy...
Dodatkowo mamy huragan na Morzu Śródziemnym (sic!), który zmierza w stronę Grecji i Turcji oraz drugi który celuje wprost w JaponięGreg pisze:Zobaczymy najbliższy tydzień w/g mnie kluczowy, ale dane ze strefy EURO optymizmem nie napawają...
Nie wiem jak to się stało, ale chyba książkę napiszę... Wszystko będzie sprzyjało nawet natura, żeby zrównać giełdy do przysłowiowego "zera"... Jak dobrze trafimy w 4Q2018 to napiszę książkę i pokaże jak dokładnie dzień po dniu w styczniu doszedłem po kolei do tego co się stanie i o historii i zasadach bear market...
Ze spokojem Greg :) ale jak coś to... BYŁEM TU!
Tak jak pisałem, to forum to eksperyment, żeby potem nikt nie powiedział, że sobie wymyśliłem :) Praca moja tutaj to 10%, 90% jest pod wodą (ala góra lodowa), której nie widać bo siedząc do 3:00 rano prawie codziennie w tym roku analizowałem wszystkie za i przeciw i to chyba najbardziej pracowity rok jaki miałem...
Na razie to nie ma co ... Gap w dół na SP500 jest potrzebny aby zejśc poniżej 2878.50 w SP500 Futures... Wydarzenie musi być ... Obstawiam, że Chapter 11 w Tesli niestety...
Na razie to nie ma co ... Gap w dół na SP500 jest potrzebny aby zejśc poniżej 2878.50 w SP500 Futures... Wydarzenie musi być ... Obstawiam, że Chapter 11 w Tesli niestety...
Ale niby w jaki sposób Tesla miałaby pociągnąc za sobą całą amerykańską giełdę/gospodarkę?
A dlaczego Enron pociągnął?
Z prostej przyczyny... To psychologia. Gdy Enron padł, nagle wszyscy zaczęłi się patrzeć tam gdzie nikt wcześniej ... Na cash i kto komu pożycza i nagle się okazuje, że Cash Flow Matters. Wtedy taki Netflix (Worldcom w 2001) ma (nie wiem ile ale dużo) 50B$ długu i ciągle negatywny cash-flow i rynek kredytowy się blokuje i spirala jedzie w dół...
Z prostej przyczyny... To psychologia. Gdy Enron padł, nagle wszyscy zaczęłi się patrzeć tam gdzie nikt wcześniej ... Na cash i kto komu pożycza i nagle się okazuje, że Cash Flow Matters. Wtedy taki Netflix (Worldcom w 2001) ma (nie wiem ile ale dużo) 50B$ długu i ciągle negatywny cash-flow i rynek kredytowy się blokuje i spirala jedzie w dół...
Musk dostał ofertę od SECu ... Kara + odsunięcie od CEO na 2 lata, ale się nie zgodził...
Jak kurs jednego dnia spadanie 30-50% ... To mamy koniec. Pytanie czy dzisiaj nam się to uda.
Jeżeli się nie zgodził to pytanie za 100pkt dlaczego... No dlatego, że kurs zapewne by runął poniżej 230$ i Elon zostałby bankrutem. Ponieważ się nie zgodził, SEC/DOJ poszły do sądu. Skończy się tak, że Elon nie dość, że zbankrutuje to teraz trafi do pierdla na 20 lat za oszustwa...Musk settlement would have barred him from Chairman for 2 years - CNBC. Would require the company to add 2 new independent directors
Jak kurs jednego dnia spadanie 30-50% ... To mamy koniec. Pytanie czy dzisiaj nam się to uda.
WIG20 na minusie -2.2% pięknie... zero siły, idziemy w dół razem z resztą Europy.
Nie inwestowałem w tamtym czasie, ale czy raczej nie było tak, że to właśnie recesja utopiła Enron, a nie odwrotnie?
The NASDAQ index peaked on March 10, 2000, at 5048, nearly double over the prior year. Right at the market’s peak, several of the leading high-tech companies, such as Dell and Cisco placed huge sell orders on their stocks, sparking panic selling among investors. Within a few weeks, the stock market lost 10% of its value. As investment capital began to dry up, so did the lifeblood of cash-strapped dotcom companies. Dotcom companies that had reached market capitalization in the hundreds of millions of dollars became worthless within a matter of months.
Enron formował top w sierpniu/wrześniu 2000, a więc już po rozpoczęciu kryzysu dotcomów.When the recession hit in 2000, Enron had significant exposure to the most volatile parts of the market. As a result, many trusting investors and creditors found themselves on the losing end of a vanishing market cap.
Ja też nie, ale przeanalizowałem tamten okres od lewa do prawa i w/g mnie
Tak, recesja utopiła Enron i postawiła kropkę tym nad "i" kierując rynek w deflację.
Widzisz ten szczyt z marca 2000? Właściwie niczym nie spowodowany, cośtam upadło. To było nasze inflationary slow-down phase, Enron postawił kropkę nad i do deflationary slow-down w ramach double-top
A teraz od stycznia 2018 popatrz na Chiny, Emerging Markets itp itd ... w USA dobrze też nie jest. To, że widzimy Apple i Amazona to jest fake jakich mało i do tego nam wmawiają price target 3000$ ... Bujda na resorach też jakich mało.
Coraz więcej firm spada. Patrzcie na GE, które ponoć pokazuje trend ... Wszystko spada ... Dlatego teraz czas przejścia do deflationary slow-down i postawienie kropki nad i, bo recesja to się w styczniu zaczęła tego roku, tylko jeszcze nikt o tym nie mówi. Kropka nad "i" da zapewne bankructwo Tesli i będzie to tak spektakularne, że rynek się ocknie, że cash-flow matters i where are my money!!!!!!!!!!!!! O ile nic się nie zaneguje, a póki co od stycznia nic nie neguje tego scenariusza.
Tak, recesja utopiła Enron i postawiła kropkę tym nad "i" kierując rynek w deflację.
Widzisz ten szczyt z marca 2000? Właściwie niczym nie spowodowany, cośtam upadło. To było nasze inflationary slow-down phase, Enron postawił kropkę nad i do deflationary slow-down w ramach double-top
A teraz od stycznia 2018 popatrz na Chiny, Emerging Markets itp itd ... w USA dobrze też nie jest. To, że widzimy Apple i Amazona to jest fake jakich mało i do tego nam wmawiają price target 3000$ ... Bujda na resorach też jakich mało.
Coraz więcej firm spada. Patrzcie na GE, które ponoć pokazuje trend ... Wszystko spada ... Dlatego teraz czas przejścia do deflationary slow-down i postawienie kropki nad i, bo recesja to się w styczniu zaczęła tego roku, tylko jeszcze nikt o tym nie mówi. Kropka nad "i" da zapewne bankructwo Tesli i będzie to tak spektakularne, że rynek się ocknie, że cash-flow matters i where are my money!!!!!!!!!!!!! O ile nic się nie zaneguje, a póki co od stycznia nic nie neguje tego scenariusza.
OK, dzięki za wyjaśnienie.
A co nasze polskie gazety "branżowe" na to? Bo nie interesuje się tym w ogóle i pewnie Wy tam czytacie polskie newsy.
Tu jest ciekawie jeszcze ... Liry mi brakuje ... Niech cośtam padnie u Erdogana no...