Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Cofnął się fakt... Wczoraj w nocy wybiło i poszedłem spać, a dziś się cofnęło... Zobaczymy na ile sił starczy po dzisiejszym FOMC
Proszę ... Oczekiwania EPSów o dziwo spadają ...
A to jest to co mówię... Wszystko spada, tylko 4-7 spółek ciągnie...
Teraz pomyślmy ... Skoro w 2001 tyle spółek było wydmuszkami a 10Y=6% to albo ja czegoś nie rozumiem z tego wykresu, albo mamy 4x takie dot.com bubble jak w 2001 roku, tylko przez T$ wartości nam się myli już, że spółki klasy Netflix, Tesla, Spotify, Dropbox, Snapchat i 1/2 NASDAQa są serio czymś co tak naprawdę jest warte ZERO...
i ktoś chce powiedzieć, że w 2001 roku mieliśmy firmy wydmuszki? To co teraz? Gdy przy 6% było 3% zombie, a teraz jest 12%, bo 12/3=4x takie bubble jak w dot.com ...
Po dzisiejszym FOMC, za chwilę powinniśmy mieć inverted yield-curve = rynek kredytowy zostaje zamknięty ... Ciekawe skąd kasę na finansowanie weźmie 1/2 NASDAQa..., 10Y niech jeszcze wyjdą górą, bo cały czas brakuje Enron moment... EURUSD płaściutko jak od linijki 1.765. Dziś to warto o 20:00 tylko posłuchać, co tam Jerome powie.
Teraz pomyślmy ... Skoro w 2001 tyle spółek było wydmuszkami a 10Y=6% to albo ja czegoś nie rozumiem z tego wykresu, albo mamy 4x takie dot.com bubble jak w 2001 roku, tylko przez T$ wartości nam się myli już, że spółki klasy Netflix, Tesla, Spotify, Dropbox, Snapchat i 1/2 NASDAQa są serio czymś co tak naprawdę jest warte ZERO...
i ktoś chce powiedzieć, że w 2001 roku mieliśmy firmy wydmuszki? To co teraz? Gdy przy 6% było 3% zombie, a teraz jest 12%, bo 12/3=4x takie bubble jak w dot.com ...
Po dzisiejszym FOMC, za chwilę powinniśmy mieć inverted yield-curve = rynek kredytowy zostaje zamknięty ... Ciekawe skąd kasę na finansowanie weźmie 1/2 NASDAQa..., 10Y niech jeszcze wyjdą górą, bo cały czas brakuje Enron moment... EURUSD płaściutko jak od linijki 1.765. Dziś to warto o 20:00 tylko posłuchać, co tam Jerome powie.
Morgan kilka miesięcy temu pisał o 4%. Zauważ, że linia trendu na 10y-2y nie okazała się wiarygodna i spread musi zejść na ujemne wartości. A jak na ujemne to może być tak jak w poprzednich zejściach np. -0,5%. A to by oznaczało jeszcze 2-3 może 4 podwyżki licząc z dzisiejszą.Greg pisze:Pewnie, że nie wierzyłem i nie wierzę, ale to nie oznacza, że FED nie wyjdzie i nie będzie wspominać o 4%. Rynek wycenia jeszcze 1 podwyżkę do inverted yield curve czyli jutrzejszą.
Akurat tak dziwnie się składa, że mamy potencjalny drugi top na pierwszej fazie relief rally DXY. Pierwszy top się niszczy na WAVE#1 na DXY, potem relief rally do double top na "double-top" i WAVE#2 i potem WAVE#3 pionowo w dół.
US.T - czy Chiny wywaliły we wrześniu "próbnie" przed negocjacjami - dowiemy się zapewne ok. grudnia (muszę zapamiętać, aby to sprawdzić potem)
Poniżej info z 17/09 (ostatnie dane z końca lipca)
http://ticdata.treasury.gov/Publish/mfh.txt
Co moim zdaniem ciekawe, to zmniejszanie posiadania US.T prze Chiny i ich zakup przez Kajmany, Belgię (jeśli dobrze pamiętam, to już chyba wykorzystywaną przez US do zbierania nadpodaży w przeszłości lub Chiny jako bufor).
Poniżej info z 17/09 (ostatnie dane z końca lipca)
http://ticdata.treasury.gov/Publish/mfh.txt
Co moim zdaniem ciekawe, to zmniejszanie posiadania US.T prze Chiny i ich zakup przez Kajmany, Belgię (jeśli dobrze pamiętam, to już chyba wykorzystywaną przez US do zbierania nadpodaży w przeszłości lub Chiny jako bufor).
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2018, 11:11 przez Kejumbija, łącznie zmieniany 1 raz.
No nie bo spread powinien zejść na minus po następnych 25bps podwyżki, bo teraz już mamy okolice 20bps, więc jednej brakuje. Oczywiście to nie przekalkuluje się tak, że jutro będzie spread ujemny, ale względnie szybko powinniśmy to ujrzeć. Poza tym jeżeli 10Y będą dalej szły do góry (a pewnie będą), to coraz więcej firm będzie bankrutowało, aż do wydarzenia, które spowoduje wyssanie kapitału z akcji do obligacji, zinwertowania yield-curve ostro i oficjalnego rozpoczęcia recesji.
Pytanie jest takie czy ... Damy radę pociągnąć samoistnie z małymi bankructwami w tle gdy 10Y=3.2% potem 3.3% 3.4% itp itd... aż do trafienia czegoś dużego i gdzie to się wysypie.
Brakuje teraz takiego spike'u na ropie, która razem z 10Y będzie szła do góry do BUM czegoś spektakularnego, co spowoduje gwałtowny spadek rentowności w połączeniu z pierwszą wyceną rate-cuts. Tyle, że problem jest taki, że ropa to EURUSD, więc to by sugerowało w teorii wyższe EURUSD i niższy dolar, więc przerzucenie inflacji do USA, a w to zaczynam wątpić na poziomie EURUSD=1.18 przy spreadach pomiędzy niemieckimi obligacjami a tymi z US na poziomie największym od 1998 roku. Coś tu się grubo nie zgadza i idę o zakład, że to strefa EURO się tu nie zgadza, co by znaczyło, że ropa jest już napięta już do granic możliwości
Ale z ciekawości ... Bank Centralny Indii, też jest na giełdzie jak SNB szwajcarskie ... Albo ja czegoś nie pojmuje, albo jest już praktycznie po rupii i Indiach...
Pytanie jest takie czy ... Damy radę pociągnąć samoistnie z małymi bankructwami w tle gdy 10Y=3.2% potem 3.3% 3.4% itp itd... aż do trafienia czegoś dużego i gdzie to się wysypie.
Brakuje teraz takiego spike'u na ropie, która razem z 10Y będzie szła do góry do BUM czegoś spektakularnego, co spowoduje gwałtowny spadek rentowności w połączeniu z pierwszą wyceną rate-cuts. Tyle, że problem jest taki, że ropa to EURUSD, więc to by sugerowało w teorii wyższe EURUSD i niższy dolar, więc przerzucenie inflacji do USA, a w to zaczynam wątpić na poziomie EURUSD=1.18 przy spreadach pomiędzy niemieckimi obligacjami a tymi z US na poziomie największym od 1998 roku. Coś tu się grubo nie zgadza i idę o zakład, że to strefa EURO się tu nie zgadza, co by znaczyło, że ropa jest już napięta już do granic możliwości
Ale z ciekawości ... Bank Centralny Indii, też jest na giełdzie jak SNB szwajcarskie ... Albo ja czegoś nie pojmuje, albo jest już praktycznie po rupii i Indiach...
Czy SP500 > 3000? Oczywiście, że możliwe ... Wszystko zależy gdzie się ta para zatrzyma w ramach blow-off top. Potencjalnie może nawet dotknąć 1.23, a to wtedy z +10% jeszcze spokojnie się zrobi i to wszędzie...
10Y też pokazują potencjalnie 3.11% top czyli EURUSD=1.18 na max WAVE#2 (DX=93.5), bo dotykają górnej linii tego raising wedge'a, wszędzie może za to powybijać...
Naprawdę jestem ciekaw kiedy w USA rynek nieruchomości wybuchnie ...
Odczyt z dzisiaj prawie 5%
Odczyt z dzisiaj prawie 5%
Argentyna 100-letnie obligacje teraz Ghana ... 50B$ ... I gdzie ten $ ma słabnąć jak go w obiegu brakuje już teraz ... a wszyscy biegną po dług w $
Patrzcie gdzie rotują ... i RED FLAG ...
No tak tax-cuts dodatkowo wyssał kasę z EEM + QT ... przeszło w buy-backi, a właściwie zapowiedzi, tyle, że znowu ktoś kłamie ...
Skoro Ci sami co zapowiadają buy-backi wyprzedają swoje akcje na potęgę, to pytanie za 100pkt dlaczego i czy te buy-backi w ogóle dojdą do skutku... To już zostawiam Wam interpretację...
Skoro Ci sami co zapowiadają buy-backi wyprzedają swoje akcje na potęgę, to pytanie za 100pkt dlaczego i czy te buy-backi w ogóle dojdą do skutku... To już zostawiam Wam interpretację...
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Żadnego wystrzału USD nie będzie o ile FED nie podniesie stóp bardziej niż jest to oczekiwane czy nie zaskoczy jakoś. Ostatnie wzrosty USD już wyceniają tę podwyżkę, jak nie kolejną. Ja bym obstawiał EURUSD w górę w krótkim-średnim terminie.
Przedwczoraj lira wyszła dołem, wrócili do konsolki. Wczoraj wyszła znów dołem i ponownie wrócili. Dziś ponownie wyszła dołem i na razie siedzą pod... pytanie co się stanie po 20.
Mamy 2 możliwości... To różnica w rentownościach obligacji US i Niemiec ...
a) Albo rentowności Włoch czy Hiszpanii sięgną 6%, żeby EURUSD utrzymało 1.15
b) Albo EURUSD spadnie jak kamień w wodę dążąc do zera... przy takiej przepaści największej od 1998 roku.
a) Albo rentowności Włoch czy Hiszpanii sięgną 6%, żeby EURUSD utrzymało 1.15
b) Albo EURUSD spadnie jak kamień w wodę dążąc do zera... przy takiej przepaści największej od 1998 roku.