Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Nawet Goldman Sachs został pozwany w aferze Enrona tfu Tesli ... Grubo się zaczyna robić. Teraz już 0$ kasy będzie, a 1.5M później po takiej samej akcji z Enronem, to Enron ogłaszał bankructwo... Elon - jail time... :)
Odsetek % Amerykanów uważających, że czas kupować mieszkanie, bo będzie tylko lepiej ... No to ja akurat tu sprzedałem na tym peaku .. Zobaczymy czy dobrze zrobiłem za jakiś rok...
Odsetek % Amerykanów uważających, że czas kupować mieszkanie, bo będzie tylko lepiej ... No to ja akurat tu sprzedałem na tym peaku .. Zobaczymy czy dobrze zrobiłem za jakiś rok...
Ah to inflationary slow-down ... To czas polowania na oszustów i CHECK TO FUNDAMENTALS ... Zobaczymy, kto jest oszustem a kto zwycięzcą po 10 latach easy-money...
My nawet w naszych założeniach dajemy pierwszy strzał w USA przez "Tesla files for bankruptcy", a może to już być bardzo blisko ...
My nawet w naszych założeniach dajemy pierwszy strzał w USA przez "Tesla files for bankruptcy", a może to już być bardzo blisko ...
Jak Tesla złoży Ch7 czy Ch11 to możemy mieć początek deflationary slow-down ... Zapewne zobaczymy to tutaj + DXY wyleci ponad 97 ... Zaczyna robić się ciekawie ...
Tak Chiny wywalają ... Chyba na gwałt USD potrzebują.Kejumbija pisze:Obstawiam z okruchów po moich chrupkach, że to Chiny próbnie wywalają US Treausries w przygotowaniu do nadchodzących negocjacji. Póki co to chyba najrealniejsze "zagrożenie" dla rajdu w górę dolara.Hermetic pisze:Dzisiaj jakieś QT czy to reakcja na trade wars, na obligach US?
Jest gdzie to sprawdzić (poza rentownością), czy chrupki mnie nie oszukują?
Ustalmy sobie, że gdy USDPLN > 4.00 capnęło oficjalnie nas ... Coś trzeba założyć.
Na razie idzie nam dobrze, jutro kolejne odczyty.
Employment Growth hamuje w Polsce (od kiedy wyliczyliśmy inflationary slow down? 26/01/2018 ...). Jeżeli nie pomyliliśmy się, to będzie tylko ... gorzej.
Na razie idzie nam dobrze, jutro kolejne odczyty.
Employment Growth hamuje w Polsce (od kiedy wyliczyliśmy inflationary slow down? 26/01/2018 ...). Jeżeli nie pomyliliśmy się, to będzie tylko ... gorzej.
Tak jak na 10Y zbliżamy się do wyjścia, tak samo na TLT zbliżamy się do wyjścia gwałtownego (to to samo prawie)... (zapewne połączonego z wydarzeniem przejścia w deflationary slow-down)
Ja twardo obstawiam, że to będzie "Tesla files for bankruptcy", a co będzie szybko się dowiemy ...
Ja twardo obstawiam, że to będzie "Tesla files for bankruptcy", a co będzie szybko się dowiemy ...
Greg, jak sądzisz, czy to ostatni tydzień 'odwilży' na dolarze? Biorąc pod uwagę, że w następnym tygodniu stopy FEDu + 40B$ QT?
Wczoraj do roboty wzięło się Chińskie PPT. Wypunktowane i wytłumaczone - https://seekingalpha.com/article/420707 ... ction-team
No to było jasne, mówiłem, że po 200B$ taryf ruch +1.82% na Shanghai to skup wszystkiego za wszystko przez rząd chiński, aby nie załamać rynku. Bo jak stracą kontrolę to na 10 lat znikną z mapy świata. Nie wierzyliście? :)
"Słabiej niż się spodziewaliśmy"
"Słabiej niż się spodziewaliśmy"
Nie wiem. Ja wyciągałem 2 dni temu kolejną partię $ do fizycznej gotówki. Za chwile jest 50B$ QT od 1 października.Hermetic pisze:Greg, jak sądzisz, czy to ostatni tydzień 'odwilży' na dolarze? Biorąc pod uwagę, że w następnym tygodniu stopy FEDu + 40B$ QT?
Moja rozpiska mi mówi, że mam tu się alokować przede wszystkim w cash i tak robię i nawet nie myślę.
To już wiem dlaczego nie mogłem wypłacić.
Tymczasem DXY wypadł dołem ze swojego krótkoterminowego kanału, rysując ładny H&S. Ciekawe czy to ostatni oddech dla EMs, czy jednak zobaczymy jeszcze trochę słabości w dolarze.
Nasze RPP jest już "przygotowane" na kryzys EM.
Łon z RPP szykuje się do wojny ekonomicznej:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lon-Sz ... 58920.html
Jestem ciekawy co za idiota zrobił go doktorem
Łon z RPP szykuje się do wojny ekonomicznej:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lon-Sz ... 58920.html
Jestem ciekawy co za idiota zrobił go doktorem
Łoniak is the best (on jest profesorem chyba)... Chyba kupił tą pracę, bo takiego (już tu nie będę się wypowiadał) to już dawno chyba w całej RPP nie było... Jeszcze Żyżyński jest drugi taki oszołom, ale nie aż taki. Widać, że tzw. reguła autorytetu (bo gość ma prof.) nie powinna w obecnych czasach być brana serio...
Skończy się tak jak w Rosji ... GDP leci na pysk, inflacja do góry i RPP stopy z 1.5 na 5% i ratki kredytów +50% ... W 2008 na bazie weak DXY mieliśmy banię na kredytach w CHF, teraz na bazie strong DXY jest to samo na znacznie większą skalę w PLN... Good luck.
Lirka ma jeszcze 2tyg do określenia się i zrobienia contagion na strefę EURO
Skończy się tak jak w Rosji ... GDP leci na pysk, inflacja do góry i RPP stopy z 1.5 na 5% i ratki kredytów +50% ... W 2008 na bazie weak DXY mieliśmy banię na kredytach w CHF, teraz na bazie strong DXY jest to samo na znacznie większą skalę w PLN... Good luck.
Lirka ma jeszcze 2tyg do określenia się i zrobienia contagion na strefę EURO
Naprawdę nie wiecie jak u nas robiło się doktorów i profesorów?
Były braki, więc kolega koledze dawał, kiedyś to nawet wyszło na jaw jak się okazało, że paru idiotów w polityce ma profesora i zostali poddani sprawdzeniu, oczywiście nigdy nie powinni mieć, brak publikacji, brak pracy naukowej itd.
Znowu młodzi doktorzy też nie są lepsi.
No ale ci starzy i jeszcze co są w polityce to już tragedia i patologia, zresztą pewnie sami kiedyś widzieliście jak prezes NBP, nie znał słów ekonomicznych i je mylił, deprecjacja/aprecjacja i wiele innych, wszystko mu pisali i mówili.
Kto ich wybiera ? Drugi taki sam.
Polityka to rodzina/koleśiostwo/układy w końcu kasa duża i za darmo, nie narobi się, nie musi nic umieć.
Dzisiaj słyszałem, że nasze tęgie głowy szykują jak tu wydać naszą kasę na wojska USA na naszym terenie. I że to super inwestycja no bo wydamy kasę u siebie.
A może zrobimy gdzieś ranking ekonomistów naszych, który to warty jest słuchania a który nie, pewnie by się obrazili ?
Były braki, więc kolega koledze dawał, kiedyś to nawet wyszło na jaw jak się okazało, że paru idiotów w polityce ma profesora i zostali poddani sprawdzeniu, oczywiście nigdy nie powinni mieć, brak publikacji, brak pracy naukowej itd.
Znowu młodzi doktorzy też nie są lepsi.
No ale ci starzy i jeszcze co są w polityce to już tragedia i patologia, zresztą pewnie sami kiedyś widzieliście jak prezes NBP, nie znał słów ekonomicznych i je mylił, deprecjacja/aprecjacja i wiele innych, wszystko mu pisali i mówili.
Kto ich wybiera ? Drugi taki sam.
Polityka to rodzina/koleśiostwo/układy w końcu kasa duża i za darmo, nie narobi się, nie musi nic umieć.
Dzisiaj słyszałem, że nasze tęgie głowy szykują jak tu wydać naszą kasę na wojska USA na naszym terenie. I że to super inwestycja no bo wydamy kasę u siebie.
A może zrobimy gdzieś ranking ekonomistów naszych, który to warty jest słuchania a który nie, pewnie by się obrazili ?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2018, 11:34 przez sebo, łącznie zmieniany 3 razy.