Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 13:05

hasior pisze:skoro ma lecieć to nic nie stoi na przeszkodzie aby dalej trzymać UVXY, SQQQ, DWT, SOXS +szortowanie TESLI.
Nope ...

RUSS powinien szybciej spadać... W szczególności jak ropa zacznie lecieć w dół...

Tak patrzę teraz :

NASDAQ : -0.90%
RTS : -1.50%

SQQQ : dziś będzie koło +3.0%
RUSS : dziś będzie koło +4.5%

To taki szacunek na rozpoczęcie.

Ale jak leci w dół to chyba złoto powoli zacznę wyciągać i kasę z banku hehehe...

Dziś fajne stwierdzenie słyszałem "If the market will crash all you need is a tripple G ... Guns, Gold and Get-away plan" ...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 13:45

:) Brakuje mi paniki takiej prawdziwej ... Jeszcze wszyscy licza na SP500 = 3000 -> ja póki co nie ...

Obrazek

Jak się panika zacznie to zobaczycie w jakim tempie 3xshort leci do góry hehehehe, a w/g mnie bliziutko jesteśmy ...

Dziś chyba wszystko co mam na long jeszcze nawet jak na jakiejś stracie to wywalam...

FED się właśnie spostrzegł razem z PPT - że g..wno mogą już zrobić, muszą uwolnić rynki, aby same się wypozycjonowały...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 14:08

Żeby nie było ... Załamanie rynku NIE MA NIC wspólnego z żadnymi taryfami celnymi Trumpa - NIC ... ZERO! Nie dajcie sobie bujd wciskać. Złamanie rynku to nic innego jak drenaż płynności dzięki QT...

Oto winowajca. FED nie odpuszcza i spadki przyspieszą. Nawet nie macie co liczyć na wzrosty ... Te takie wzrosty do góry to hamowanie spadków przez FED (chwilowe zwiększenie bilansu), a potem znowu wywalają bilans i ani się obejrzymy a kontrolowanie zjedziemy -20%...

Patrząc na trajektorię FED przyspiesza QT...

Obrazek

To jest moja ulubiona TESLA ... Szczyt przypadł na September/October 2017, a zobaczcie gdzie FED miał szczyt bilansu ... Zbieg okoliczności? Nope ...

Obrazek

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 02 mar 2018, 14:37

Powiedziałbym, że w jakiejś części to załamanie ma związek z taryfami celnymi. Historia lubi się powtarzać.
FBhqPivX.jpg
Jednak najważniejszym jest tu zmniejszanie bilansu przez FED.

Można zadać sobie pytanie kto najbardziej ucierpi na taryfach celnych na stal. Pewniakiem jest tutaj GM, F.
gm.png
Kto najbardziej zyska, to na pewno producenci stali z USA.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 14:45

A jak VIX nam się dzisiaj wyrywa do góry :)

Dolara zbili wczoraj z 90.80 do 89.80 ... i właśnie rynek obligacji się podrywa pionowo do góry z rentownościami...

PanSpekulant

Post autor: PanSpekulant » 02 mar 2018, 14:47

Wystrzał rentowności 10-latek, które się ruszyły razem z dolarem...

Już 2.84.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 14:49

PanSpekulant pisze:Wystrzał rentowności 10-latek, które się ruszyły razem z dolarem...

Już 2.84.
:) co będzie dalej ... chyba wiemy hehehe

Giełda tąpnie indeks dolara się podniesie, a 10Y spadną ... i tak w kółeczko... Aż rynek sam zleci do takiego poziomu równowagi, że ustabilizują się rentowności obligacji i index DXY, ale to tego daleka droga (chyba, że FED włączy QE i obniży stopy)...

Tu w innym wydaniu możecie zobaczyć co to znaczy Quantitative Tightening i z jaką siłą wodospadu FED wyzbywa się bilansu, aby dług USA wessać poświęcając ceny akcji :

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 mar 2018, 15:14

Greg pisze:Oto winowajca. FED nie odpuszcza i spadki przyspieszą.
Niezły zbieg okoliczności by musiał być, że na początku lutego, chwilę przed tym jak runęła giełda, nagle znacznie zmniejszył się bilans FED-u (zaczęli wyprzedawać aktywa), a po tygodniu zaczęli je skupować na nowo, zwiększając bilans, przy czym giełda w tym czasie odbiła. I potem pod koniec lutego znowu zaczęli zmniejszać bilans i znowu zbieg okoliczności – giełda runęła.
fredgraph-3.png
Tu są dokładne dane odnośnie zmian bilansu FED-u:
https://www.federalreserve.gov/monetary ... ssible.htm

Mimo tego nie wydaje mi się, żeby urzędnicy w banku centralnym siedzieli przed monitorami i na bieżąco reagowali wystawiając potężne zlecenia kupna/sprzedaży za każdym razem jak giełda spadnie o półtora procenta. Przecież oni tam nie zamówią papieru toaletowego bez odpowiednich procedur i bez uzyskania siedmiu podpisów. To jest zinstytucjonalizowany organ polityczny, a nie prop shop. Wydaje mi się bardziej, że to jest jakiś zaplanowany harmonogram zakupów/sprzedaży i że ruchy akcji są jego skutkiem, a nie przyczyną.

Poza tym, ja się tym za bardzo nie interesuję, ale czy docelowo QT czasem nie ma przebiegać pasywnie? To znaczy, że FED nie będzie aktywnie wyprzedawał obligacji i MBS-ów, tylko po prostu pozostawi je u siebie w księgach do wygaśnięcia i nie będzie reinwestował środków z odsetek? W ten sposób nadmiar wyemitowanej gotówki z rynku zniknie w sposób organiczny.

A co do tych taryf na stal, GM czy F nie stracą tak bardzo, bo oni i tak mają dostawców z USA. Poza tym wyliczyli, że taryfy spowodują wzrost ceny nowego samochodu o jakieś 35$, a sześciopaka piwa o półtora centa. Najbardziej chyba straci Kanada, Brazylia, Korea i Niemcy, bo to są główni eksporterzy do USA. Chiny są w ogóle poza pierwszą dziesiątką. Ale to pewnie będzie tak, że Trump się trochę wycofa i wyłączy z taryf te zaprzyjaźnione kraje.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 15:17

Tomek, FEDu nawet nie da się zaudytować. Co oni tam robią Bóg jeden raczy wiedzieć :) Plunge Protection Team jest za to ustawowym tworem (a FED jest jego członkiem), który ma sekundy na podejmowanie decyzji.

To tak działa nie wiem czemu się dziwisz i widzisz tu zbieg okoliczności. Tu nie ma żadnego zbiegu. Bilans w dół -> giełdy w dół. Prosta arytmetyka :)

a FED w/g mnie nie chce wywołać paniki, więc jak spadki przyspieszają to podkłada poduszkę aby te -2.00% zrobić max i potem od nowa ...

Tomek pisze:Poza tym, ja się tym za bardzo nie interesuję, ale czy docelowo QT czasem nie ma przebiegać pasywnie? To znaczy, że FED nie będzie aktywnie wyprzedawał obligacji i MBS-ów, tylko po prostu pozostawi je u siebie w księgach do wygaśnięcia i nie będzie reinwestował środków z odsetek? W ten sposób nadmiar wyemitowanej gotówki z rynku zniknie w sposób organiczny.
A jaka jest różnica? I tu i tu drenuje płynność bo niszczy bazę monetarną więc i tak pozbywa się bilansu. Żadna różnica czy aktywnie to robi czy pasywnie... MLD$ wyparowują z systemu... Pytanie na które chciałbym znać odpowiedź to : "Czemu FED tak spieszy się z wyprzedażą bilansu"...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 15:33

Ale wszystko lata na rozpoczęciu wow... Jakbym EKG oglądał ...

Aaaaa, ratują znowu ...

Kurde ale czemu Herbalife jest na plusie to nie wiem ...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 mar 2018, 15:44

To ironia była, z tym zbiegiem okoliczności. Przypadki czasem się zdarzają, ale częściej jednak się nie zdarzają :) A ten Plunge Protection Team to bardziej chyba ciało doradcze i opiniotwórcze niż aktywnie handlujące na rynkach.

I jak to czemu FED spieszy się z wyprzedażą bilansu? Żeby zrobić miejsce na buyback w 2020 r., czy kiedy ta recesja tam ma niby nadejść :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 15:45

Tomek pisze:A ten Plunge Protection Team to bardziej chyba ciało doradcze i opiniotwórcze niż aktywnie handlujące na rynkach.
Niestety ... NIE - to ciało aktywnie jest na giełdzie każdego dnia :)

Ale lawina wyprzedaży leci ... WoW ... Trzeba uważać, żeby FED nie zrobił zaraz +50MLD$ do bilansu hehe ...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 mar 2018, 15:46

Hmm, serio? To muszę zgłębić ten temat. Mnie się wydawało, że oni tylko produkują tony papieru w celach ustawodawczych.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 15:48

UVXY -> zbliżam się już do +50% :)

Nasdaq jakby tak ze 200pkt spadł dzisiaj to byłoby fajnie... Zobaczymy czy skontrolują panikę ...

W każdej chwili możemy mieć takie wywalone odbicie do góry -> trzeba uważać

Jak VIX rośnie (a rośnie cały czas) to gitara, PPT się podda może niedługo :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 mar 2018, 15:57

Ale chamstwo ... nie pozwalają na trzask ala 1987 rok grrrrrr ...

Obligacje jeszcze nie zyskują ... Zabawa trwa w najlepsze ... PPT już chyba komputerów brakuje heheh

Ale jaja VIX coraz wyżej a NASDAQ odrabia ...

Aaaa, daj Panie ropę po 59$ to przyspieszymy spadki ...

Zablokowany