Widać jak się cykle wymieniają ...

Deficyt ... A to bardzo źle gdy DXY rośnie... Ale tam waluta to też Argentyna się robi...South Africa's July Budget Gap Is Biggest in at Least 14 Years (BBG)
Daj mi argument fundamentalny za tym... z czego ta korekta spadkowa ma wynikać?Patryk Rozgwiazda pisze:Dlatego skłaniam się do tezy, że aktualna siła dolara to po prostu korekta w trendzie spadkowym i w długim terminie dolar znowu wróci do spadków.
Daj mi argument fundamentalny za tym... z czego ta korekta spadkowa ma wynikać?
Nie ... Zależy od cyklu gdzie jest... Pierwsza podwyżka to jest "ogromne oczekiwanie inflacyjne" i to jest wejście w fazę inflationary recovery = koniec mocnego dolara i spadek jego w dół wraz ze wzrostem commodities.noth pisze:Nie jest tak, ze dolar zazwyczaj był najmocniejszy przy 1 podwyżce stóp? Ogólnie jeśli DXY wybije ponad 100 to zaburzy to ten cały 16-letni cykl dolara.
Dlatego, że masz już 18bps na 10Y-2Y i dlatego, że teoria cyklu przesunęła się w inflationary slow-down, zależy jak się patrzy, ale powiedzmy, że dokładnie to się stało 26/01/2018... Chociaż ja podaje marzec 2018 dla pewności.Mówisz. Tylko weź mi wytłumacz dlaczego uważasz, że fundamenty wezmą górę właśnie teraz, a nie za rok czy 3 lata. Sam wiesz jak to często na giełdzie bywa - z dużej chmury mały deszcz.