Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 20 sie 2018, 02:49

jfd pisze:Wiadomo czemu Lira po rekomendacjach zyskuje (sic!) do dolara?
Nastawiałem się, że będziemy całować 7-ke :)
Cichaczem BC Turcji podniósł stopy ... Ale im się nie upiecze ... Nie daje w to wiary :)

Really? Ropa spada bo gospodarka zwalnia ... Hmmmmmm

Obrazek

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 20 sie 2018, 07:45

loczkins pisze:
dammad pisze:
...
- podwyżka wrześniowa i grudniowa - Powell / Trump
- uspokojenie sytuacji USA vs CHINY - Trump / Xi Jinping

= korekta dolara...
nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem - zakładasz, że podwyżki przełożą się na korektę $?
Nie. W tamtym scenariuszu zmierzam ku temu, że brak podwyżki i/lub "rozmowy" na linii USA-Chiny mogą uspokoić nastroje, spowodować korektę dolara, paromiesięczne wzrosty na giełdach i odbicie na całym bajzlu, który spadał w tym roku.

Nie wiemy dokładnie co zrobi rynek (choć Greg ma w tym bardzo dużą skuteczność :) ), ani tym bardziej kiedy, a timing jest tutaj kluczowy, ale warto mieć świadomość różnych scenariuszy w średnioterminowym dystansie. Dlatego tak ważne jest zbieranie tego wszystkiego w całość, bo uważam osobiście, że sam rynek ciut wcześniej pokaże nam który scenariusz wybiera i dobrze mieć już na taką ewentualność opracowany plan (nie zapominamy o łabędziach, które mogą się zdarzyć nagle)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 20 sie 2018, 10:13

Turcja to kluczowy kraj, zakładam się, że chcą by była na kolanach, kwestia kiedy. Amerykanie staną się kochanym przyjacielem i dadzą dużo dolarów Turcji na pomoc.
Tylko, że Turcja będzie zawsze miała nóż w ręku (schowany) to jest bardzo ryzykowny kraj. Waluty może nie mają dobrej/mocnej ale maja inne plusy, który jak by chcieli użyć to by zrobili niezłą zadymę i proszę nie powielać, przemyśleń jednej osoby, bo tworzymy chorobę, która się rozpowszechnia, a jak widać mamy masę powielaczy głupoty.

Jak będzie tak będzie nikt tutaj nie wie co będzie, każdy scenariusz jest możliwy, upieranie się, że coś będzie nie znaczy że będzie a ślepo zapatrzenie w innych to już...
Życie to nie DXY są inne ważniejsze rzeczy w życiu. Dolar miał strzelić w górę nie zrobił tego, ropa miała spać nie zrobiła tego, wszystko się waha w tych samym zakresach i zjada czas wam, który moglibyście poświęcić na lepsze rzeczy.
Wzmianki typu o jak to ludzie są nie świadomi tego oj.. a muszą? To jest myślenie, że o teraz jestem taki mądry i żyję wśród ludzi nie świadomych co się dzieje dookoła, szczerze po co to komu, im żyje się gorzej czy tobie z takim bzdurnym myśleniem?
Trybik musi działać i tyle, coś się dzięki temu kręci.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2018, 10:22 przez sebo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 20 sie 2018, 11:10

sebo pisze:Turcja to kluczowy kraj, zakładam się, że chcą by była na kolanach, kwestia kiedy. Amerykanie staną się kochanym przyjacielem i dadzą dużo dolarów Turcji na pomoc.
Tylko, że Turcja będzie zawsze miała nóż w ręku (schowany) to jest bardzo ryzykowny kraj. Waluty może nie mają dobrej/mocnej ale maja inne plusy, który jak by chcieli użyć to by zrobili niezłą zadymę i proszę nie powielać, przemyśleń jednej osoby, bo tworzymy chorobę, która się rozpowszechnia, a jak widać mamy masę powielaczy głupoty.

Jak będzie tak będzie nikt tutaj nie wie co będzie, każdy scenariusz jest możliwy, upieranie się, że coś będzie nie znaczy że będzie a ślepo zapatrzenie w innych to już...
Życie to nie DXY są inne ważniejsze rzeczy w życiu. Dolar miał strzelić w górę nie zrobił tego, ropa miała spać nie zrobiła tego, wszystko się waha w tych samym zakresach i zjada czas wam, który moglibyście poświęcić na lepsze rzeczy.
Wzmianki typu o jak to ludzie są nie świadomi tego oj.. a muszą? To jest myślenie, że o teraz jestem taki mądry i żyję wśród ludzi nie świadomych co się dzieje dookoła, szczerze po co to komu, im żyje się gorzej czy tobie z takim bzdurnym myśleniem?
Greg wierzy w swój scenariusz i ma ku temu powody, bo jego track record w przewidywaniu i sprawdzaniu się jest na razie najlepszy. Natomiast też ma pewnie określony punkt gdzie stwierdza: pomyliłem się lub zmieniło się otoczenie/sytuacja lub rynek wybrał inną drogę - zwał jak zwał, ale wie o co mi chodzi. Ktoś kto inwestuje i nie dopuszcza do tego, że może się mylić nie jest po prostu inwestorem, a zwykłym hazardzistą. Ja sam opieram się na jakiś scenariuszach opartych na prawdopodobieństwie i po prostu realizuje te, które dają największą przewagę/szansę na wygraną. Staram się również pisać co myślę, robię itd, aby być weryfikowalnym w swoim słowotwórstwie i doskonalić ten proces. Zauważcie jak mało jest osób, które tworzy unikalny kontent czy też ma własne zdanie tutaj (ewentualnie nie dzieli się nim, bo nie ma takiej potrzeby) a jak wiele kopiuje bądź zwyczajnie ulega danym wpływom. Myślcie samodzielnie Panowie, korzystajcie z wiedzy jaką macie udostępnioną, bo wyobraźcie sobie co by się stało, gdyby np. taki Greg przestał pisać? Koniec, finito. Dzieci we mgle. Dla większości osób czytających forum. Może niepopularna opinia, ale moim zdaniem prawdziwa.

Turcja na tą chwilę i niedaleką przyszłość moim zdaniem będzie jedną nogą w Europie/USA/NATO, a drugą nogą w Rosji/Bliski Wschód/Iran/Chiny zwał jak zwał. Moim zdaniem ma takie położenie i jest na tyle znacząca, że może lawirować w celu osiągnięcia własnych korzyści i widać przez całe ostatnie zamieszanie, że nie dadzą sobie w kasze dmuchać, choć razy zadawane przez USA są bolesne. Co ciekawe Polska jest w podobnej sytuacji jak Turcja, choć mniejszej skali, ale wybrała zupełnie inną drogę.

Nie wiem jaka dyskusja mnie ominęła co została skasowana, ale to może i dobrze, bo bardzo często kilka osób tutaj ma tendencje do odlatywania w personalne spory, ale to nie jest dziwne, bo pomimo "wyższego" poziomu świadomości na forum, dalej jesteśmy przekrojową pigułką społeczeństwa w PL.

A co do twojego pytania Sebo komu się żyje lepiej czy gorzej z takim myśleniem? MOIM zdaniem przez znaczną ilość debili w społeczeństwie dla których ważniejsze jest, że "umarła jakaś aktorka z Klanu" niż choćby to "kto rządzi tym krajem", żyje się mi i moim dzieciom GORZEJ. Podobnie jest na świecie, więc argumenty to wyjedź niestety odpadają.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 20 sie 2018, 11:27

dammad pisze:Zobaczymy czy podobnie jak w zeszłym tygodniu mam dobry timing ;)

SP500 TP1 2820 i TP2 2790.

DAX TP1 11920 i TP2 11600.

Negacja scenariusza jeśli SP500 wyjdzie ponad 2850 (a DAX praktycznie nie ma znaczenia na ta chwilę, ale gdzieś w okolicach 12250)
Co do mojej weryfikowalności. Oprócz inwestycji midterm, "bawię" się również w typowy trading/spekulacje, który szczególnie przy obecnej zmienności generuje sporo miejsc do zagrań krótkoterminowych w oparciu o to co się dzieje na świecie/rynkach i własne scenariusze. Określając poziomy takie jak wyżej nie znaczy to, że tak będzie, a jedynie pokazuje to potencjał danego ruchu oraz SL na zanegowanie scenariusza. Nie piszę o punktach pośrednich, które są istotne już typowo dla traderów, nawet nie wspominam o tym kiedy zamykam częściowo pozycje kasując zysk i przesuwam stopy na BE, bo nie ma to dla was znaczenia (nie ten horyzont czasowy), a dotyczy już typowo danej strategii. Zresztą już kiedyś Greg pisał, że wrzuca wiele rzeczy czysto informacyjnie, a nie w celu kopiowania itd.

Dla mnie osobiście wartościowe jest czytanie analiz, bycia na bieżąco z newsami, przygotowywanie scenariuszy, rozmowy na forum i w grupach, inwestowanie midterm, a także typowy shortterm trading łączy się w całość, tworząc pełen obraz rynku. Myk polega na tym, że robię to na pełen etat i najważniejsze dla mnie: robię to co kocham :)

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 20 sie 2018, 12:10

sebo pisze:proszę nie powielać, przemyśleń jednej osoby, bo tworzymy chorobę, która się rozpowszechnia, a jak widać mamy masę powielaczy głupoty.
To nie jest powielanie głupoty, tylko dzielenie się informacjami które nie są na twoim poziomie. To ty nie powielaj swoich komentarzy w tym wątku, bo tylko notorycznie osłabiasz morale, a merytorycznie nie masz nic do powiedzenia.
sebo pisze:ak będzie tak będzie nikt tutaj nie wie co będzie, każdy scenariusz jest możliwy, upieranie się, że coś będzie nie znaczy że będzie a ślepo zapatrzenie w innych to już...
Greg mówił że teraz korekta na usd i później następna fala, ropa raczej w tendencji spadkowej więc ci to nie wyszło.To już twój 20 komentarz w tym wątku, w którym piszesz że nie da się nic przewidzieć, że dxy to nie wszystko.

Nie wiem co tu się wydarzyło przez weekend. Greg pisz dalej swoje komentarze i nie patrz na niego, on powinien być zbanowany. Kiedyś się to bardzo źle dla niego skończy :)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2018, 12:18 przez onufry, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 20 sie 2018, 12:34

Wcale nie. Moją dziedzinę minister zdrowia też zawierzył i co z tego. Zawsze w ramach NFZ mogę Ci teraz wręczyć modlitewnik. Poznaj swoją siłę umysłu i siłę boga a zapanujesz nad chorobą. Tak tytułem wstępu. A na poważnie. Pierwsza ekipa której fanem nie jestem i nie tylko tej, jednak szacunek. Mają plan posiadania całej władzy i idą punkt po punkcie nie zważając na nic. Będą rządzić co najmniej 12 lat. To wszystko co Cię zaskakuje jest częścią planu. Najbliższy cel to większość konstytucyjna bo cel objęcia 90% w wyborach lokalnych które będą już osiągnięty.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 20 sie 2018, 12:41

To błąd brak szacunku dla skuteczności i siły a nie jakości w tym przypadku to prosta droga do porażki przekonała się o tym opozycja która właściwie jest już marionetkowym tworem. Nikt nie może w tej kwestii zaprzeczyć istnienia planu z celem cała władza nasza, systematyczności i skuteczności w działaniu.

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 20 sie 2018, 12:44

cezary692 pisze:W ogóle jak widzę sposób prowadzenia polityki przez marionetkowego reprezentanta narodu USA (każdy polityk to wydmuszka - awatar większych sił pozostających w cieniu) to mam wrażenie, ze polega to na tym żeby wywoływać kontrolowane napięcia gdzie tylko się da i patrzeć co się stanie, stosownie do tego dostosowując reakcję odpowiednimi narzędziami (sankcje, taryfy celne, wnerwianie sojuszników, poklepywanie wrogów itp...). Rudy blondyn zachowuje się niby jak ślepy i pijany ale to przemyślany plan rozniecania ognisk i ich gaszenia w celu osiągnięcia celu. Kwestia kiedy nie utrzymają równowagi na krawędzi.
To stara taktyka. Stwórz problem i daj rozwiązanie które jest częścią twojego planu. Wczasach recesji lub wojny, wszyscy tracą i są słabi. Tylko bankierzy przybierają na sile.

Teraz mała ciekawostka. George Pell kardynał prefekt Sekretariatu ds. Gospodarczych Stolicy Apostolskiej od 2014, ma władze nad bankiem Watykańskim. Rok temu został oskarżony o pedofile. To nie przypadek tylka zmiana prezesa banku watykańskiego przed nadchodzącymi wydarzeniami.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2018, 12:50 przez onufry, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 20 sie 2018, 12:52

dammad

„Zauważcie jak mało jest osób, które tworzy unikalny kontent czy też ma własne zdanie tutaj (ewentualnie nie dzieli się nim, bo nie ma takiej potrzeby) a jak wiele kopiuje bądź zwyczajnie ulega danym wpływom. Myślcie samodzielnie Panowie, korzystajcie z wiedzy jaką macie udostępnioną, bo wyobraźcie sobie co by się stało, gdyby np. taki Greg przestał pisać? Koniec, finito. Dzieci we mgle. Dla większości osób czytających forum. Może niepopularna opinia, ale moim zdaniem prawdziwa.”

O to właśnie mi chodzi!

W naszym życiu są różne stanowiska i różne grupy ludzi, społeczeństwo rządzący itd.
To że rządzą klauny to chyba wiadomo, skąd się biorą to wiadomo, też są tam osoby, które naprawdę chcą coś zrobić.
Tak też jest w firmach, przychodzą świetne osoby chcą coś zrobić dla firmy ale niestety ile można walić głową w mur.

„Nie wiem jaka dyskusja mnie ominęła co została skasowana”
aż mnie to zainteresowało działo i jakie posty zostały usunięte nie jestem na bierząco (szkoda, że teraz tak szybko posty usuwają), inwestycje zostawiłem do przyszłego roku.

Ja nie patrzę kto rządzi anie kto umarł w Klanie, patrzę by mi było dobrze i moim najbliższym.

„Myk polega na tym, że robię to na pełen etat i najważniejsze dla mnie: robię to co kocham :)”
Brawo, ja to strasznie lubię ale nie robię tego na cały etat ani zarobkowo. Dla mnie problem taki, że to zajmuje za dużo czasu a mam bardzo dużo różnych hobby i zajęć a nie ma co się oszukiwać to 24h praca.

onufry
Możesz nie pisać do mnie personalnie! Ja nie piszę ani do Ciebie ani o Tobie.

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 20 sie 2018, 12:54

Ja pamiętam nie ma przedawnienia

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 20 sie 2018, 12:56

U mnie też! Ale zamilcz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 20 sie 2018, 13:02

Cezary zgadza się, to przykre, co więcej mówi niż robi.
Czasy Internetu tak działają. Wszyscy teraz są mądrzy!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 20 sie 2018, 13:08

Saudi Crude Exports Rose By 0.260 Mln Bpd Month On Month To 7.240 Mln Bpd In June -JODI
Przypadek? Czy przewidzielismy znowu?

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 20 sie 2018, 13:22

Greg tak patrzę na te spółki FAANG wszystkie oprócz Appla pozornie w odwrocie. Jednak jak spojrzeć chłodno na wykres Appla to z hukiem przebili 261,8. Z powodu braku punktu odniesienia poza Fibo skłaniałbym się do tezy że zaliczymy 289 tj. 423,6 Fibo. Takie spojrzenie trochę kłuci się z Twoją tezą o możliwości gwałtownych spadków na indexach bowiem FAANG ciągną je nieustannie w górę reszta się nie liczy. Jeśłi istotnie pociągnęli by Appla w ten rejon to nie wierzę że reszta FANNGu nie podąży w tym kierunku. Skutki takiego ruchu są wiadome. No może Telsa nie bo jej sytuacja niepewną jest, choć sądzę że nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Niepokojącym jest że spółki te rosną na wciąż spadających obrotach.
Załączniki
Apple.png

Zablokowany