Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Tomek » 08 lut 2018, 11:30

Na ropie akurat fajnie sprawdzają się sygnały generowane przez sigmę i MACD, wystarczy poczekać z zakupami na kolejne -2 STD i na kolejny BUY po przecięciu się średnich na oscylatorze.
brent.png
Trochę też nie do końca rozumiem tę całą panikę w związku z ostatnimi dniami. Spadły indeksy o parę procent, a wszyscy już wieszczą armagedon i koniec świata. Zerknijcie na to z dystansu i z nieco szerszej perspektywy:
Zrzut ekranu 2018-02-08 o 08.50.00.png

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 08 lut 2018, 11:42

No właśnie to jest clou programu, żeby nie mieszać horyzontów. Greg handluje tymi wszystkimi VIX-ami i innymi derywatami w horyzoncie kilkudniowym (max!), o czym sam zresztą mówi, tylko chyba nie wszyscy na to zwracają uwagę i próbują z opóźnieniem wchodzić na rynek, kiedy on już dawno z niego wyszedł :)

scyther5

Post autor: scyther5 » 08 lut 2018, 13:38

Miałem podobne odczucie tylko nie wiedziałem czy napisać. Jak czytam komentarze GREG-a to czuje się jakbym oglądał transmisje na żywo po jakimś zamachu :) Emocje, relacja minuta po minucie itp....co za ciśnienie :) i Nagle koniec, Greg spi, na rynku nie ma gwałtownych ruchów ... życie toczy się dalej.

Ale mam jeszcze prośbę bo widzę, że nie została udzielona odpowiedź na pytanie SEBO w poście 50-tym:
".... Tomku chodziło mi o emitentów wszystkich, którzy posiadają akcje, co się stanie jak będzie mocne załamanie co w przypadku krachu i nie wypłacalności.
przykładowo Global X Funds URA, jest wyprzedaż akcji z tego ETF, rynek się załamuję, ETF musi rzucić na rynek akcje z tego ETF, a brak kupujących bo rynek wyprzedaje np Cameco.
Inwestorzy rzucają masowo jednostki ETF URA na rynek.
Jak wygląda ten proces? ...."

Też jestem ciekaw jak to może być bo nie wiem czy unikać ETFów czy nie. Zdania są podzielone bardzo w tym temacie, a ja znawcą nie jestem.

Kaizen

Post autor: Kaizen » 08 lut 2018, 14:15

A ja bym chciał żeby Greg w ogóle nie spał tylko komentował rynek bo super dla mnie to robi :) Proponuje też nie oczekiwać od niego snajperskiej precyzji ;) Swoją drogą to dziwię się że nikt z właścicieli tych balonów w USA nie sprzeda swojego biznesu. To mógłby być katalizator ;)

Kaizen

Post autor: Kaizen » 08 lut 2018, 14:22

Greg wstawaj, ile można spać :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 lut 2018, 14:36

Teatr sie zaczyna ...

10Y = 2.86, gieldy do gory ... wszyscy wiemy, ze to sciema.

Chyba na otwarciu zaczne skupowac amerykanskie obligacje, to moze byc niezly deal.

Do konca tygodnia spadniemy ze 100pkt na SP500. Mamy na to 2 dni, chyba, ze obligacje sie uspokoja.

Ide kawke sobie zrobic i do roboty :)

FED robi teraz QT, dolujac rynek, ale czyszczac bilans przed spora recesja. Wiec jest tak :

FED wywala 30MLD$ obligacji, 10Y leci do gory, gieldy spadaja, ludzie rzucaja sie na obligacje, FED pomniejsza bilans, ale pozbywa sie papierow. Bedziemy schodkowo schodzili z cenami akcji (pod warunkiem, ze FED bedzie robil caly czas QT). Potrzebuja chetnych na dlug USA jak cholera - poswieca zatem ceny akcji. FED musi sciac bilans, bo inaczej moze to zachwiac USD jako waluta rezerwowa.

To pokazuje, ze FED przygotowuje sie do kryzysu finansowego. Kiedy? Nie wiem, ale w 2018 bedziemy w/g mnie mieli na 75% kryzys finansowy.

Zabawa na 102 dzisiaj będzie ...

Obrazek

Czyli scenariusz ten sam :

VIX (i/lub 3xshort), obligacje, VIX (i/lub 3xshort), obligacje ... itp itd...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 lut 2018, 15:32

Otwarcie ... (3xlong na obligacje)

Direxion Daily 20+ Year Treasury Bull 3X Shares (TMF) 17.79$

VIX (+24%) i 3xshort NASDAQ (+3%) trzymamy ...

Jednak REAL ESTATE pada :

Obrazek

Teraz pop-corn bierzemy w rękę i czekamy na spadki :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 lut 2018, 15:57

Zaraz rynek zacznie się zwijać...

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 08 lut 2018, 16:11

scyther5 pisze:Ale mam jeszcze prośbę bo widzę, że nie została udzielona odpowiedź na pytanie SEBO w poście 50-tym:
".... Tomku chodziło mi o emitentów wszystkich, którzy posiadają akcje, co się stanie jak będzie mocne załamanie co w przypadku krachu i nie wypłacalności.
przykładowo Global X Funds URA, jest wyprzedaż akcji z tego ETF, rynek się załamuję, ETF musi rzucić na rynek akcje z tego ETF, a brak kupujących bo rynek wyprzedaje np Cameco.
Inwestorzy rzucają masowo jednostki ETF URA na rynek.
Jak wygląda ten proces? ...." Też jestem ciekaw jak to może być bo nie wiem czy unikać ETFów czy nie. Zdania są podzielone bardzo w tym temacie, a ja znawcą nie jestem.
Nie ma tu ryzyka dla klienta końcowego, bo emitent ETF-ów nie handluje bezpośrednio na giełdzie, tylko używa pośrednika do obrotu ETF-ami, więc nawet jak jest krach na akcjach i klienci wycofują się przy okazji z ETF-ów, to pośrednik w obrocie ma obowiązek odkupić te ETF-y z giełdy publicznej i oddać je do umorzenia ich emitentowi. Więc jeśli nagle rynek akcyjny się zwali, to problem z pozbyciem się akcji, które leżały w ETF będzie miał emitent ETF-a, a nie inwestorzy. Zerknij tutaj jak to działa: https://www.tradingforaliving.pl/fundus ... od-kuchni/

Ty zawsze sprzedajesz ETF-y na giełdzie publicznej za gotówkę, po aktualnym kursie, który jest uzależniony od kursu aktywów wchodzących w skład ETF-a. Nie możesz zażyczyć sobie wymiany ETF-a na akcje, które są w środku. Jeśli sprzedajesz ETF-a na giełdzie, to pośrednik w obrocie daje Ci za to pieniądze (po aktualnym kursie ETF-a), a sam przekazuje ETF-a do umorzenia ich emitentowi, który wtedy dopiero sprzedaje akcje będące zabezpieczeniem tego ETF-a i umarza jego jednostki. Jeśli w międzyczasie akcje zlecą na giełdzie, to jest problem emitenta, a nie Twój.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 lut 2018, 16:18

Zobaczymy do ilu dobijemy ...

Obrazek

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 08 lut 2018, 16:23

Ostatnio miales ruchy w dol juz przy 2.85
PS. Fajny watek sie zrobil.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2018, 16:25 przez Bartek, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 08 lut 2018, 16:23

Czyli za 1000$ zainwestowanych dostanie 1centa a nie akcje, które są w ETF, bo Ty akurat nie chcesz sprzedawać, ale mieć jego zawartość, emitent bankrutuje a nie spółki. Czyli jak to by wyglądało ?
Emiten zmusi mnie do sprzedaży i odda mi grosze, mimo, że ja nie chce się pozbywać?

Rudy

Post autor: Rudy » 08 lut 2018, 16:29

Greg,

czy sądzisz, że taka wyprzedaż obligacji amerykańskich to w całości robota FED czy po prostu inwestorzy sprzedają bo się zorientowali, że ich ceny są napompowane - a jeśli tak to jaki w tym udział FED czy po prostu nie zaczął lawiny?

No i teraz zakładając, że nie będzie przepływów z equities do treauries i na odwrót w miarę 1:1, to gdzie miałby powędrować cały wydrukowany przez FED cash? Moim zdaniem nie ma innego rynku który go przyjmie, a skoro tak to zostaje albo wzrost rentowności do przecięcia się krzywych (pytanie gdzie on jest i czy już), albo wymiana przez Fed treasuries na equities..

Pozdrawiam i gratuluję trafnych analiz!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 lut 2018, 16:32

Rudy pisze:czy sądzisz, że taka wyprzedaż obligacji amerykańskich to w całości robota FED czy po prostu inwestorzy sprzedają bo się zorientowali, że ich ceny są napompowane - a jeśli tak to jaki w tym udział FED czy po prostu nie zaczął lawiny?
No i teraz zakładając, że nie będzie przepływów z equities do treauries i na odwrót w miarę 1:1, to gdzie miałby powędrować cały wydrukowany przez FED cash? Moim zdaniem nie ma innego rynku który go przyjmie, a skoro tak to zostaje albo wzrost rentowności do przecięcia się krzywych (pytanie gdzie on jest i czy już), albo wymiana przez Fed treasuries na equities..
Sterowane przez FED.

Jeżeli nie będzie przepływów z equities do treasuries (a będą w/g mnie na 99%) to masz koniec dolara jako waluty...

Rudy

Post autor: Rudy » 08 lut 2018, 16:42

Mam obawę że moze im się to wymknąć z rąk. To mamy koniec gry na akcjach w USA.

A jak uważasz czy to koniec hossy na EM?

https://stooq.pl/q/?s=msci.us&c=10y&t=c&a=ln&b=1

I czy w tym kontekście USD/PLN nie wróci wyżej niż 3,50 - 3,60, tj. w okolice 4 PLN? Jak widzisz CHF?

Zablokowany