Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 21:23

Wiecie co to znaczy? Czas do ewakuowania się z ETFów i przejścia do hedge-fundów, które sprawnie shortują rynek ...

Obrazek

WhyNot

Post autor: WhyNot » 11 sie 2018, 21:31

Ja myślałem.ze.to będzie inaczej. Tzn FED doprowadza do krachu. Póki Ameryka się trzyma na nogach to nic z tym nie będą robili. EM płonie i banki europejskie zamykają możliwość wypłaty gotówki. Dolar podnosi się znacznie względem innych walut. Jak sięga kryzys Ameryki wtedy MFW wkracza implikujac sdr dla wszystkich krajów odpowiednio do PKB.

Wejście dla mnie z dolara na złoto było w przedziale 900$. Lecz jeśli MFW nic by nie robił z tym a deflacja trwała nawet te 10lat to po tym czasie faktycznie dolar to król.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 11 sie 2018, 21:36

Amerykanie chcą być potęga bo teraz jest dobry moment na to, inne kraje też chcą, więc ktoś komuś musi utrzeć nosa.
Bieda wkracza do USA i trzeba coś zrobić. Społeczeństwo biedniej a jest dość istotne.
Wzmocnić walutę.
Spłacić trochę długu kosztem innych krajów czyli całego świata.
Odkupić sobie tanio złoto od kopalni zawierając korzystne kontrakty terminowe. Silny dolar złoto tanie, te wydobyte i te wydobyte w przyszłości.
Takie to moje zdanie.

Co masz na myśli ucieczka z ETF może rozwinąć ta myśl.
hedge-fundów, które może coś więcej napisać?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 21:39

ja uważam, że tag #KingDollar jest na czasie.

Od zawsze mówiłem, że dzięki temu USA zapewni sobie nowe 10T$ długu publicznego. Dziwią was takie informacje :
The only other period when the federal government ran deficits above $1 trillion was for four years from 2009 through 2011. That's when the Obama administration was using tax cuts and increased spending, along with support for the banking system, to combat the 2008 financial crisis and Great Recession, the worst economic downturn since the Great Depression of the 1930s.
Bo mnie nie. FED dobrze wie, że ściągnie do siebie kasę z całego świata i takie dane dają mi wręcz 99,9% pewności, że skoro rząd USA zwiększa wydatki publiczne, to wiadomo, że FED idzie po bandzie i będzie hardcorowo zaciskał politykę monetarną do wysadzenia EEM i przepływu całej kasy w panice do USD.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 21:44

Teraz pomyślmy gdy DXY dąży do nieskończoności to ...

Currency against US Dollar, past year.

Venezuela: -2,000,000%
Sudan: -168%
Turkey: -67%
Argentina: -65%
Angola: -57%
Iran: -30%
Brazil: -21%
Ethiopia: -18%
Pakistan: -17%
Russia: -13%
Sweden: -12%
Tunisia: -11%
Nicaragua: -8%
Indonesia: -8%
Myanmar: -8%
Haiti: -8%
India: -7%
Wenezuela jako pierwsza zalicza cykl Kondratieva z kategorii "Inflacja" i zapewne pierwsza wyjdzie z niego. Ponieważ Wenezuela ma dużo ropy to wiadomo ... Niski DXY high commodities -> w następnym cyklu Wenezuela zapewne wyjdzie zwycięska.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 21:52

Mam nadzieje, że to będzie wyglądać tak, bo przed końcem roku zdąże pozamykać wszystko i uciec do cashu ... Bo jak nie i EURUSD spadnie poniżej 1.11 to też jestem udupiony trochę... Wtedy któryś z banków w EU zapewne się wywali...

Inaczej mówiąc między falą 1-2 (czerwone) na EURUSD będzie DEAD-CAT bounce na EEM... Jeżeli EURUSD przejdzie niżej niż 1.11 to jest game-over dla banków w EU.

Podejrzewam, że aby fala 1-2 się odbyła (czerwona) to FED wyjdzie i albo zacznie gadać, że gospodarka siada i nie wie co dalej ze stopami, albo wstrzyma się ze stopami, albo (niedajboże) je obniży ...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 22:34

Wiedząc o EURUSD nanieśmy sobie EEM i falę 1-2 (czerwoną) EURUSD i DEAD-CAT bounce wygląda jakoś ... tak

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 22:43

Love those comments ...
YOU ARE A LIAR ELON MUSK AND WILL LIKELY BE IN JAIL BEFORE THIS IS ALL OVER...which IMO is where you deserve to be
Top jest chyba właśnie ... teraz :)

A wujek Greg powtarza ... Elon pójdzie do pierdla, a Tesla to będzie drugi Enron ...

Upadek Elona Muska i Tesli zapoczątkuje NASDAQ melt-down...

Jakby ktoś zapomniał fazy 2001 dot.com bubble i cult-style collapse due to interest rates hike to proszę ...

https://www.youtube.com/watch?v=VQe1MOv9Z7E

Przypominam, bo interest rates i cykl to only 2 things that matters ...

jfd
Stały bywalec

Post autor: jfd » 12 sie 2018, 00:48

Greg pisze: Upadek Elona Muska i Tesli zapoczątkuje NASDAQ melt-down...
Greg, uważasz, że Nasdaq ma większy potencjał spadkowy niż SP500?

I dlaczego trzymasz np. Apple short skoro grasz też na Nasdaq short? :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 sie 2018, 01:21

Bo FAANG dodatkowo znacznie szybciej przyspieszy spadki a trzymam short NASDAQ to to 3x short...

A Apple i Amazon i ogólnie FAANG będzie spadać najszybciej

Elon ogłasza najnowszy projekt i zbiera kasę ...

Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 12 sie 2018, 01:25

Uważam że hyper loop za zdecydowanie lepszy projekt. Ludzie to mają fantazję. ::))

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 12 sie 2018, 02:04

Co myślicie o tezie że to ''2004'' rok?

http://wojciechbialek.blox.pl/2018/04/A ... 4-rok.html

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 12 sie 2018, 07:25

Ja się zgadzam z pointą, że przewidywanie ruchów administracji Trumpa jest równie trudne, co przewidywanie ruchów rynku. Chociaż z drugiej strony, facet wydaje się robić dokładnie wszystko to, co zapowiadał w kampanii wyborczej.

No ale teza o recesji w okolicach 2020-2021 roku jest popierana przez większość ekonomistów, z czym tez sie generalnie zgadzam, bo póki co sygnały są zbyt słabe, o czym pisałem tutaj: https://www.tradingforaliving.pl/czy-na ... z-recesja/
8EE7304A-7D63-491C-8A25-C9CF2FAD0DD7.png
Jakbym miał się bawić w jakiekolwiek prognozowanie, to obstawiałbym teraz w Q3 lub na początku Q4 jakaś korektę na S&P 500 w okolice 2700 pkt., a potem dalej do góry. A skoro tak obstawiam, to znaczy, że rynek zrobi zupełnie coś innego :)

Ale w ogóle to wszystko stało się teraz zbyt nieprzewidywalne, dlatego ja akurat przenoszę coraz więcej kapitału pod strategie quantitative, które są ujemnie skorelowane ze wzrostami na giełdach, żeby się trochę uniezależnić od koniunktury na rynkach.

PS. Jeszcze trzy lata temu pan Wojciech obstawiał recesje w 2018 roku: http://wojciechbialek.blox.pl/2015/06/N ... -roku.html

Nie wklejam tego, żeby się pastwić, bo sam cały czas nie trafiam ze swoimi przewidywaniami i założeniami, tylko wklejam zeby pokazać, ze tak sobie opowiadać to możemy na forach i blogach w nieskończoność, ale trafność takich prognoz można włożyć między bajki, bo nikt nie potrafi skutecznie prorokować co i kiedy zrobi rynek.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 12 sie 2018, 10:28

Moim zdaniem również wróżenie z fusów jest trudne na kilka dni, tygodni do przodu, a co dopiero na miesiące czy lata. Wówczas to już praktycznie bajki takie określanie danego punktu w czasie przy takiej zmienności i ilości czynników wpływających na rynki. Można jedynie zakładać szerokie margines błędu, ale to się mija kompletnie z celem. Ja osobiście dużo bardziej wolę się skupiać na tym co może się zdarzyć dzisiaj/jutro i ewentualnie za tydzień lub w trakcie konkretnego zdarzenia np. podwyżka fed, wybory w USA, konflikt w zatoce, bankructwo Turcji itd. Do tego buduję sobie różne scenariusze wcześniej, które potem po prostu realizują jak jeden z nich okaże się prawdziwy, a reszta jest negowana. Tyle w temacie ode mnie.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 12 sie 2018, 12:21

No, ja się pod takim podejściem tez podpisuje w stu procentach obiema rękami, nogami i czym tam jeszcze mam :)

Zablokowany