Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
sebo
Forumowy wyga

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: sebo » 10 sie 2018, 22:08

Greg pisze:Changed ... x2 bonds, i dodaje VXX... Zamieniam prawie całe PLN na USD... Zawsze twierdziłem, że Long US Bonds to będzie największa pozycja...

2% DWT, 2%, DRIP, 2% TESLA Short, 1% AMZN Short, +2% APPL Short, 1% Short GDX, 8% (+4%) Long US Bonds, 4% (Short Nasdaq Index (2% short NASDAQ, 2% short Semiconductors)), 3% VIX (+1%), % 60% USD Cash, 10% PLN Cash, 5% Other Cash.
Gdzie kupić USD w najlepszej cenie + dostęp fizyczny, ja to brałem jak $ był przy 3,68 ostatnie zakupy przez wzrostem parę dni.

dammad
pozwolenie na broń nie robi się z dnia na dzień, po następne jak będzie coś się działo, to będzie wstrzymane, po następne trzeba kupić sejf itd.

frank od dłuższego czasu idzie za dolcem pisałem o tym, akurat mam i czekam by się pozbyć.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 00:38

Ja to biore z Alior Banku i kantor Alior ...

It's all about the dollar ... Spadnie, mamy szanse, wzrośnie -> szans brak ... LIBOR-OIS pokazuje run na ok 99-100 pionowo do góry, a to bullish nie jest w/g mnie choć PPT mnie zadziwia siłą swoich działań coraz mocniej...

A co do wyborów ... Zobaczymy jak spadną dane Polski. Dane wychodzą pod koniec sierpnia. To się dowiemy jakie nastroje. Jak dolar poleci na 99-100 to giełda nasza dupnie grubo, a wtedy i to odbije się echem na wyborach, powinna coraz szybciej pojawiać się inflacja i wzrost gospodarczy spadać, ale czy do października się wyrobi I don't know.

Ponoć jest jeszcze taka szansa, a więc 1.11 i bounce pod 1.20 (pfffff oby się on odbył), a potem bang w dół... Jak 1.11 przeleci to potem się zatrzyma gdzieś koło 1.05 i wtedy ten wykres poniżej jest DEAD, bo fala #3 leci i jeńców nie bierze. 1.11 to będzie kluczowy opór do patrzenia.

Ja tego nie widzę tak jak niżej. Fala #2 jest płaska jak LIBOR-OIS i 3cia po prostu zmiecie z powierzchni EEM... Nie widzę żadnej zasadności do bounce'u na 1.20 na EURUSD...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 00:46

Elon - Enron ...

Obrazek

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 11 sie 2018, 01:05

Gdy kupujesz usd lub obligacje amerykańskie, to podczas tradewar stajesz przeciwko swojemu kraju i pogłebiasz kryzys. Waluta zamiast być środkiem rozliczeniowym (czyli miernikiem wartości) oraz środkiem regulowania płatności (należności i zobowiązań) w transakcjach międzynarodowych, służy do spekulacji. Ta spekulacja jest z góry przegrana, bo przeciwnikiem jest ten kto może mieć nieskończoną ilość pieniędzy. W takich warunkach łatwiej dać impuls do wojny o skalii światowej(Nato, Islam,Europa,Izrael,Rosja,Chiny,Turcja). Na zgliszczach 3wś, zmniejszyć lub zlikwidować role państw. W imię demokracji i pokoju stworzyć z ONZ, MFW, BIS, Unii twór który zjednoczy i zwasalizuje wszystkie państwa.Brak wolności i inwigilację, zrekompensują prosperity i hossą na kredyt.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 11 sie 2018, 10:13

onufry pisze:Gdy kupujesz usd lub obligacje amerykańskie, to podczas tradewar stajesz przeciwko swojemu kraju i pogłebiasz kryzys. Waluta zamiast być środkiem rozliczeniowym (czyli miernikiem wartości) oraz środkiem regulowania płatności (należności i zobowiązań) w transakcjach międzynarodowych, służy do spekulacji. Ta spekulacja jest z góry przegrana, bo przeciwnikiem jest ten kto może mieć nieskończoną ilość pieniędzy. W takich warunkach łatwiej dać impuls do wojny o skalii światowej(Nato, Islam,Europa,Izrael,Rosja,Chiny,Turcja). Na zgliszczach 3wś, zmniejszyć lub zlikwidować role państw. W imię demokracji i pokoju stworzyć z ONZ, MFW, BIS, Unii twór który zjednoczy i zwasalizuje wszystkie państwa.Brak wolności i inwigilację, zrekompensują prosperity i hossą na kredyt.
W punkt.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 11 sie 2018, 10:18

Według mnie Greg to jak wczoraj pisałem o tym 1.11 to powinno wytrzymać, musiałby się totalnie wysypać temat z bankami EU=krach, aby to padło tak przy pierwszym strzale i zeszło na 1.05 czy niżej. Natomiast moim zdaniem odbicie na 1.20 jest możliwe tylko i wyłącznie w momencie kiedy wmiesza się Trump lub odpuści FED. To jest jedyny tak silny impuls, który moim zdaniem ma siłę sprawczą na wypchnięcie kursu up, bo nie wierzę, że ECB zacznie podnosić stopy nagle. Okienko czasowe znamy sierpień-listopad, pamiętajcie, że będziemy mieć wtedy również earnings za 3Q i jeśli nie ściągną dolara w dół to nie będzie różowo. Cały czas powtarzam, że dopuszczam taki scenariusz choć wiem, że dziś wydaje się mało prawdopodobny.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 11 sie 2018, 11:46

Nie wiem czy zauważyłeś ale Alior coś ostatnio nie trzyma cen atrakcyjnych w kantorze. W kasach przy wypłacie też nie jest najlepiej.
Bardziej im zależy na wyższych cenach.

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 11 sie 2018, 11:53

Panowie, jak technicznie widziecie daxa w interwale d1, w1, month? nie jest to wg Was w najbliższym czasie instrument, którego short jest dużo bezpieczniejszy niż short akcji USA i walki z tymi całymi FAANGami? EURUSD - puściły opory, niedawno Niemiecka gospodarka pokazała jakieś kosmicznie negatywne dane, daxa nie pilnuje PPT :)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 11 sie 2018, 11:54

sebo pisze:Nie wiem czy zauważyłeś ale Alior coś ostatnio nie trzyma cen atrakcyjnych w kantorze. W kasach przy wypłacie też nie jest najlepiej.
Dokładnie też się zdziwiłem jak to wygląda przedwczoraj. Dlatego przede wszystkim Revolut i 0% opłat/prowizji, a spread z forexu.

A co do DXY to technicznie na ta chwilę wygląda dokładnie tak jak mówi Greg - idziemy na 100.

Daxa shortuje od kilku miesięcy ;) A zaraz doładuję na maxa jak wyjdą dołem z konsolidacji. Zresztą wrzucałem tu wcześniej wykres (kilka stron wcześniej)

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 11 sie 2018, 12:15

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 12:30

onufry pisze:Gdy kupujesz usd lub obligacje amerykańskie, to podczas tradewar stajesz przeciwko swojemu kraju i pogłebiasz kryzys. Waluta zamiast być środkiem rozliczeniowym (czyli miernikiem wartości) oraz środkiem regulowania płatności (należności i zobowiązań) w transakcjach międzynarodowych, służy do spekulacji. Ta spekulacja jest z góry przegrana, bo przeciwnikiem jest ten kto może mieć nieskończoną ilość pieniędzy. W takich warunkach łatwiej dać impuls do wojny o skalii światowej(Nato, Islam,Europa,Izrael,Rosja,Chiny,Turcja). Na zgliszczach 3wś, zmniejszyć lub zlikwidować role państw. W imię demokracji i pokoju stworzyć z ONZ, MFW, BIS, Unii twór który zjednoczy i zwasalizuje wszystkie państwa.Brak wolności i inwigilację, zrekompensują prosperity i hossą na kredyt.
Zadza posiadania miesa i marchewki aby wlozyc cos do gara jest u mnie silniejsza niz to czy jest to moj kraj czy nie. Tak dziala panika i spekulacja.
Jak mój kraj jest tak głupi za to co robi i rozdaje pieniądze. Do dlaczego mam stanąc po stronie głupiego kraju? Trochę to przypomina Erdogana wczoraj "Jeżeli ktoś ma złoto i dolary niech odda". Problem jest taki, że ten tłum dookoła niego nic takiego nie ma, a Ci co omijają Erdogana i chcą godziwie żyć, albo ich już w Turcji nie ma, albo otoczyli się ogromną ilością dolarów i złota. Teraz która postawa jest lepsza?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 12:54

Lewo albo prawo ... (ja obstawiam niestety Option #2)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 12:59

sebo pisze:Nie wiem czy zauważyłeś ale Alior coś ostatnio nie trzyma cen atrakcyjnych w kantorze. W kasach przy wypłacie też nie jest najlepiej.
Nie zauważyłem. Walę z przyzwyczajenia ... To jest coś "normalnego"? Czy trzeba lecieć do zwykłego kantoru?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 sie 2018, 13:03

dammad pisze:A co do DXY to technicznie na ta chwilę wygląda dokładnie tak jak mówi Greg - idziemy na 100.
Jak idziemy na 100 to ciekawe która waluta się odpali teraz, że znowu ekspozycja banków EU na dług EEM znowu pokaże rekord w Hiszpanii i Włoszech i kiedy łańcuch dojdzie to Emerging Union...

Tu jest klucz :

Rosja/Brazylia wygląda na NEXT przy kolejnym ticku ... Kiedyś taką tabelkę prowadziłem, które waluty przy jakim indeksie dolara się odpalają, więc obstawiam, że przy 97 pęknie wróbelek i realek i rand połudiowo-afrykański, może coś jeszcze.

Dam jeszcze jedną podpowiedź ... Poczekajcie jak tick następny dolara zrówna z ziemią ceny ropy ... wróbelek eksploduje... i Erdogan z Putinem będą mieć dopiero wiele wspólnych tematów...

Obrazek

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 11 sie 2018, 13:18

Greg pisze:Zadza posiadania miesa i marchewki aby wlozyc cos do gara jest u mnie silniejsza niz to czy jest to moj kraj czy nie.
Tym bardziej kiedy rząd sam jest przeciwko swojemu krajowi nieodpowiedzialnie pompując zagraniczny dług. Poddawanie się zbiorowej głupocie to nie cnota. Ja tylko czekam na dolara po 5zł.

Zablokowany