Na jakiej podstawie oceniasz coś, że jest dziadowskie? Bo chyba większość krajów według Ciebie jest "dziadowskie" a co nie jest dziadowskie i dlaczego?Greg pisze:Dlatego EU może się tu wywrócić, bo Turcja to dziadowski kraj, ale jak przez Turcję dolar dygnie wyżej i np. Polska dostanie, to wyłożymy się po całości ...
Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Dziadowski kraj w/g mojej wcześniejszej definicji to ten który na #1 fali dolara się wyłożył. (DX z 88 na 95) -> gospodarka jest tak słaba, że kraj nawet nie jest w stanie zaabsorbować "drobnego" wzrostu dolara jako waluty rezerwowej - > to definicja moja "dziadowskiego" kraju...
Fala #3 to m.in. Rosja i Indie ...
Fala #3 to m.in. Rosja i Indie ...
1 fala na DXY wywaliła dziadostwa
2 fala (korekcyjna) dała kopa NASDAQowi w ramach carry-trade USDJPY, ale bez 7 spółek NASDAQowych całe SP500 w 2018 byłoby ujemne
3 fala DXY wywali większe EEM i da spadki tak z 40% na tej fali na EEM, które powinny przełożyć sie jeszcze bardziej na USA
4 fala korekcyjna da wytchnienie
5 fala DXY doprowadzi do jakiegoś eventu, który da nam gigantyczne spadki.
Taka moja wersja.
EURUSD spada, USDPLN pionowo ...
A kurs leci ... Czekamy na 8-K a go brak ...
With SEC calling. Interesting day ahead for Tesla. No more bullshit. Time to release details of 420 plan and who is financing today in an 8-k. Every hour that goes by and markets may start to worry about him going to jail for fraud. He needs to get ahead of that ASAP.
Faktycznie oddaje kurs drugi dzień z rzędu. Tym razem nie zdecydowałem się na shorty bo aż mi się nie chce wierzyć, że zrobiłby tak ordynarną podbitkę. Przecież to przebija Petrolinvest i LeGuerna. Poza tym timing chyba słaby na to 360 bo oni coś chyba w listopadzie grudniu mają terminy dotyczące tych obligów (marcowych'19 i wcześniejszych)Greg pisze:A kurs leci ... Czekamy na 8-K a go brak ...
With SEC calling. Interesting day ahead for Tesla. No more bullshit. Time to release details of 420 plan and who is financing today in an 8-k. Every hour that goes by and markets may start to worry about him going to jail for fraud. He needs to get ahead of that ASAP.
Tu dla wszystkich niedźwiedzi jest w sumie dobry moment na szorty, bo upside risk jest tylko do 420$, jeśli rzeczywiście będzie zdjęcie z giełdy. Wyżej akcje przecież nie urosną. Natomiast downside potential jest nieograniczony, jak ktoś wierzy w bankructwo :)
A tak swoją drogą, na SA zauważyli, że jakby ktoś chciał zdjąć Teslę z giełdy, to potrzebuje tylko 11 mld, żeby wyłożyć na te akcje, bo pozostałe papiery są już w rękach instytucji, insiderów, Tencenta, Saudyjczyków, Muska itd., a tylko papiery za 11 mld latają w wolnym obiegu giełdowej drobnicy.
A tak swoją drogą, na SA zauważyli, że jakby ktoś chciał zdjąć Teslę z giełdy, to potrzebuje tylko 11 mld, żeby wyłożyć na te akcje, bo pozostałe papiery są już w rękach instytucji, insiderów, Tencenta, Saudyjczyków, Muska itd., a tylko papiery za 11 mld latają w wolnym obiegu giełdowej drobnicy.
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
W bajce Elona to chyba jeszcze mniej potrzeba bo każdy może zostawić sobie akcje i byc akcjonariuszem w prywatnej firmie. Liquidity leży wtedy, ale nie ma w tym nic złego. :)Tomek pisze:Tu dla wszystkich niedźwiedzi jest w sumie dobry moment na szorty, bo upside risk jest tylko do 420$, jeśli rzeczywiście będzie zdjęcie z giełdy. Wyżej akcje przecież nie urosną. Natomiast downside potential jest nieograniczony, jak ktoś wierzy w bankructwo :)
A tak swoją drogą, jakby ktoś chciał zdjąć Teslę z giełdy, to potrzebuje tylko 11 mld, żeby wyłożyć na te akcje, bo pozostałe papiery są już w rękach instytucji, insiderów, Tencenta, Saudyjczyków, Muska itd., a tylko papiery za 11 mld latają w wolnym obiegu giełdowej drobnicy.
W bankructwo może nie, ale w cenę porównywalną z innym pionierem motoryzacji i imieniu FORD. :)
No ale nie zdejmujesz z giełdy firmy po to, żeby mieć liquidity :) Tam mają być niby dwa okienka co sześć miesięcy na sprzedaż/kupno akcji. Ja generalnie zgadzam się z tym, że ta presja na publikowanie kwartalnych wyników i na ciągłe bicie kwartalnych prognoz to jest jakaś patologia, która zabija długoterminową wizję i hamuje rozwój każdej firmy, a to jest główny argument Muska, za delistingiem.
Była nawet taka inicjatywa, wystosowana m.in. przez Buffetta i Dimona, żeby firmy w ogóle przestały publikować kwartalne oczekiwania, ale pomysł chyba umarł... https://www.bloomberg.com/news/articles ... s-guidance
Była nawet taka inicjatywa, wystosowana m.in. przez Buffetta i Dimona, żeby firmy w ogóle przestały publikować kwartalne oczekiwania, ale pomysł chyba umarł... https://www.bloomberg.com/news/articles ... s-guidance
Co do wykresu ... wziąłeś pod uwagę, że było rolowanie na VOLX w XTB w nocy z 8/9 ? :)onufry pisze:BIS udziela kredyt, bankom komercyjnym i to one ingerują w rynek zamiast niego.Gregory pisze: nie mogą formalnie ingerować w rynek a z pewnością mogą to robić banki komercyjne,
Przyczyną krachu może być chęć stworzenia nowego systemu monetarnego, bardziej scentralizowanego opartego o SDR (Trader21 o tym pisał). Wydymanie każdego kraju po kolei np. ustawa 447 o bez spadkowym majątku żydowskim dla Polski. Spadek FB o 100 mld po 5 miesiącach od tej afery nie jest czymś dziwnym? że akurat w ten jeden dzień tak spadł a nie regularnie przez miesiąc. To jest właśnie chyba ta słynna ingerencja. Czy ktoś w ogóle w Polsce się zgodził na to żeby w Polsce był bank centralny, podległy BIS i EBC to są jakieś jaja. NBP został stworzony w 1945 roku, wiadomo co się wtedy w Polsce działo.
volls.png
To jeśli tak to ma to sens - pytanie czy wszyscy chętni chcą zrezygnować z płynności i jakiejś formy wymuszonej transparentności w imię mniejszego bólu głowy Muska ;)Tomek pisze:Tu dla wszystkich niedźwiedzi jest w sumie dobry moment na szorty, bo upside risk jest tylko do 420$, jeśli rzeczywiście będzie zdjęcie z giełdy. Wyżej akcje przecież nie urosną. Natomiast downside potential jest nieograniczony, jak ktoś wierzy w bankructwo :)
A tak swoją drogą, jakby ktoś chciał zdjąć Teslę z giełdy, to potrzebuje tylko 11 mld, żeby wyłożyć na te akcje, bo pozostałe papiery są już w rękach instytucji, insiderów, Tencenta, Saudyjczyków, Muska itd., a tylko papiery za 11 mld latają w wolnym obiegu giełdowej drobnicy.
Do tego pewnie trzeba doliczyć kwoty gdzie akcje są zabezpieczeniem bo przecież takie zabezpieczenie traci sens gdy nie ma firmy na giełdzie.
Zakładając scenariusz głoszony przez Bearsów typu Chanos ect - czyli, że Tesla pali i będzie palić kasę w piecu oraz dodając do tego rosnące stopy procentowe, a co za tym idzie pogarszające się warunki kredytowania to jeśli Enronowi uda się taki skok do przodu to jest Mistrzem :)
Ja dosyć sceptycznie do tego podchodzę bo za taką akcję rozjechania wszelkich shorciarzy ktoś musi zapłacić. A nikt nie lubi przepłacać lub płacić nie swoich rachunków. Oczywiście to z perspektywy bearsa, którym jestem (TESLA). Mam świadomość, że oczami bullsa to może inaczej wyglądać i Tesla już niedługo będzie drugim applem ;) W przypadku Herbalife to trochę inaczej wyglądało - bo tam po pierwsze i najważniejsze firma zarabiała (w niemoralny ale jednak sposób). Kwestię nienawiści pomiędzy dwoma Panami pomijam bo pewnie jakby postawić obecnie kilku bullsów z Enronem na czele vs drużyna niedźwiedzia to pewnie też taka by była :)
PS. Ciągnie Cię Tomek do dyskutowania o Tesli, a takie postanowienia były ;)
A bo w końcu jest jakiś nowy trigger, który może zmienić sytuację na Tesli o 180 stopni, to i jest o czym dyskutować :)
Czytałem dzisiaj wypowiedzi tych różnych szorciarzy, którzy właśnie w takim tonie mówili o tym, że dalej trzymają szorty, bo im się risk-to-reward zmienił na korzyść, bo teraz stracić mogą tylko up do 420$, a ich zdaniem firma ma potencjał na 0$. W tym jednym przypadku zgodzę się, że patrząc z punktu widzenia czysto matematycznego, taka transakcja na krótko ma dzisiaj większy sens niż miała do tej pory. Problem tylko w tym, że oni te swoje szorty trzymają od trzech lat... :)
PS. Miałem nawet wcześniej napisać o tym rolowaniu VOLX i naliczeniu swapów, ale uznałem, że to nie ma sensu, bo niektórzy pacjenci są już po prostu nieuleczalni :)
Czytałem dzisiaj wypowiedzi tych różnych szorciarzy, którzy właśnie w takim tonie mówili o tym, że dalej trzymają szorty, bo im się risk-to-reward zmienił na korzyść, bo teraz stracić mogą tylko up do 420$, a ich zdaniem firma ma potencjał na 0$. W tym jednym przypadku zgodzę się, że patrząc z punktu widzenia czysto matematycznego, taka transakcja na krótko ma dzisiaj większy sens niż miała do tej pory. Problem tylko w tym, że oni te swoje szorty trzymają od trzech lat... :)
PS. Miałem nawet wcześniej napisać o tym rolowaniu VOLX i naliczeniu swapów, ale uznałem, że to nie ma sensu, bo niektórzy pacjenci są już po prostu nieuleczalni :)
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Jeśli jesteś fElonem to nie ma to większego znaczenia, jeśli inwestorem, szczególnie drobnym, to już tak i od tej strony to pisałem.Tomek pisze:No ale nie zdejmujesz z giełdy firmy po to, żeby mieć liquidity :) Tam mają być niby dwa okienka co sześć miesięcy na sprzedaż/kupno akcji. Ja generalnie zgadzam się z tym, że ta presja na publikowanie kwartalnych wyników i na ciągłe bicie kwartalnych prognoz to jest jakaś patologia, która zabija długoterminową wizję i hamuje rozwój każdej firmy, a to jest główny argument Muska, za delistingiem.
Pomysł był tyle że głupi. Każdemu się takie pomysly zdarzają. Bez publikacji nie znasz kondycji firmy i po roku może się okazać, że jesteś udziałowcem u Madoffa, a nie u Buffeta, a z nazwy takie podobne i tu 2f i tu 2f. Amazonowi nie przeszkadza realizować dalekosiężne cele gdyż jest spółką rozwojową, Buffet i Dimon siedą na najwyższej grzędzie i zamiast budować następną wyżej to wymyślają jak strącić na dno tych co chcą zasiąść kolo nich. A AMZN już 1900$+. Go Bezos!!!
Chodziło o to, żeby przestać publikować forecasty, a nie sprawozdania kwartalne, ale kto by tam klikał w linki przed ich skomentowaniem :P
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
To jeszcze glupszy pomysł, bo trzeba zamknąć buzię wszystkim analitykom, a i jeszcze taka pierdoła jak konstytucja USA i tylko punkt pierwszy Bill of rights.Tomek pisze:Chodziło o to, żeby przestać publikować forecasty, a nie sprawozdania kwartalne, ale kto by tam klikał w linki przed ich skomentowaniem :P
Ale kto by tam zawracal sobie głowę konstytucją pisząc takie artykuły. :)