Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 26 lut 2018, 16:55

Dolar do góry, rentowności ponownie do góry, VIX do góry, giełdy do góry ...

Toż to nowy paradygmat :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 lut 2018, 17:31

Następna ciekawostka ...

XLE stoi w miejscu a ropa do góry +0.80%, a złoto stoi w miejscu ... No jasne, ropa jest podbijana, żeby "stłuc" dolara, aby puścić akcje wyżej. Gdyby było to realne, to XLE dostałby kopa równego wzrost ropy x 2 (w szczególności po takim wyprzedaniu jak ostatnio), a stoi prawie na zero... Złoto nie reaguje - bo gdyby wzrost ropy był realny, to złoto poleciało by ostro za ropą.

Ropa prawie +1.00% a OIH na minusie, XLE ledwo na plusie... Ropa +1.00% to OIH powinien z +3% już dawno mieć...

Tu nic się kupy nie trzyma, a banki centralne w tle cały czas robią co mogą aby puszczać akcje wyżej, ale wszystko się już rozjeżdża...

A w między czasie tak tłukli dolara, że już 10Y z 2.83 są 2.85 - i kółeczko się zamyka...

Sprzedaż domów zanurkowała, boeing ma 11 zamówień w styczniu zamiast 250 w Grudniu, ale kurs Boeinga wzrósł przecież o +1% bo to jest super bullish wiadomość...

To jest arcymistrzostwo oszustwa co tam za kulisami robią. Każda wiadomość z gospodarki USA która dziś wyszła była nawet nie zła... była tragiczna, ale jak widać nic nie stoi na przeszkodzie by iść wyżej... Ale zaklinowali się już chyba nieźle... Small Caps nie mogą nawet +0.01% zrobić, wolumen malutki, każdego dnia coraz mniejszy.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 26 lut 2018, 17:53

Też na to zwróciłem uwagę, ale dzisiaj ogólnie spółki związane z ropą sobie słabo radzą nie tylko ETFy OIH itd ale ogólnie spółki paliwowe, ja tam nic dziwnego w tym nie widzę.
Co ma rosnąć jak obrotów nie ma, od jakiegoś czasu są niskie obroty.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 lut 2018, 17:58

To się nazywa sebo właśnie ZEROWA płynność. Do góry sił nie ma, ale jak posiadacze akcji rzucą się do sprzedaży to kupujących też nie będzie ... Na tym cały trick polega niskiej płynności.

Teraz wystarczy takie maluteńkie domino popchnąć...

Znowu wszystko umarło wg mnie ... Po prostu MARKET IS DEAD ...

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 26 lut 2018, 18:16

To jest normalne funkcjonowanie giełd na świecie na każdej giełdzie to się zdarza, czasem trwa to krótko a czasem wiele lat. Tylko jeśli wiele lat albo długi okres niskich obrotów to zazwyczaj nisko są indeksy a tutaj mamy, martwy rynek i wysoko indeksy, więc jak ktoś pierdnie cichacza na końcu sali to wiadomo jak się skończy.
Dla mnie, osoby z giełdą powinny się pożegnać na co najmniej dwa lata, ja się pożegnałem. Zostawić coś musiałem, bo nie da się pozbyć wszystkiego.
Polecam osobą zajęcie się czymś innym bardziej produktywnym teraz.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 26 lut 2018, 18:35

Kurs rośnie a obroty że ho ho. Zwykle rosnący kurs na niskich obrotach kończy się raczej źle.
Cały czas jednak realizuje się mała formacja RGR.
Załączniki
FU500.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 lut 2018, 20:07

sebo pisze:To jest normalne funkcjonowanie giełd na świecie na każdej giełdzie to się zdarza, czasem trwa to krótko a czasem wiele lat. Tylko jeśli wiele lat albo długi okres niskich obrotów to zazwyczaj nisko są indeksy a tutaj mamy, martwy rynek i wysoko indeksy, więc jak ktoś pierdnie cichacza na końcu sali to wiadomo jak się skończy.
Dla mnie, osoby z giełdą powinny się pożegnać na co najmniej dwa lata, ja się pożegnałem. Zostawić coś musiałem, bo nie da się pozbyć wszystkiego.
Polecam osobą zajęcie się czymś innym bardziej produktywnym teraz.
Normalne funkcjonowanie zdarzało się do października 2017 gdy FED zaczął wypompowywać płynność. To nie jest nic normalnego. Od 2008 przez QE jest podawana płynność duża, teraz zniknęła jak za czarodziejską różdżką. Te same obrony jeszcze z rok temu powodowały wzrost SP500 o jakieś +0.1% a teraz już +1.0%. Pewnie, że trzeba się zająć czymś produktywnym :) Ale to dobra nauka ... Zobaczcie jakie tempo wzrostu. Znowu huczy ... Yeeeeeeeee, szybko odrobiliśmy zaraz 3000pkt :)

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 26 lut 2018, 20:30

Wpisy Grega i kwestie które nam przekazuje w syntetycznej formie są super. Jednak gdzieś jest błąd w ocenie fundamentalnej. Fundamenty obiektywnie mówią wzrosty raczej nie są realne. Ocena fundamentów swoje a ruch ceny swoje. Nie jestem ekspertem ale wydaje się mi że gdzieś jest popełniony błąd w ocenie fundamentów jako takich. Skoro więc fundamenty nie działają bądź nie umiem ich właściwie ocenić to pozostaje tylko jedno. Trzymać się tego co mówi technika. W ujęciu technicznym brakuje nam 10 dolarów do technicznego wypełnienia małej formacji RGR. I pewnie dzisiaj to zrobimy. Pozostaje nam realizacja dużej formacji podójnego dna. Ta formacja zawsze się sprawdzała na SP500/FU500/ mało tego pokrywa się z zasięgami fibo . Jedno i drugie wypada na 2900. W najgorszym razie zatrzyma nas górne organicznie wstęgi Bollingera które właściwie wypada na wysokości poprzedniego szczytu. Całość okraszona jest w ostatnich dniach niskimi obrotami co nie jest dobrym zjawiskiem. Tym samym pozycja długa obarczona jest olbrzymim ryzykiem. Z tego co widzę obligi JNK i HYG zaczynają się korekcić więc może dadzą jakiś impuls do kierunku przez nas oczekiwanego.. Nie załączam wykresów bo nie ma sensu. Już były. Fibo i formacje każdy chyba raczej zna lub słyszał .
Co robi cena na niższych interwałach a bezczelnie idzie sobie wzdłuż ema8. Jak za daleko odleci to korekci się do ema8 i znowu. EMA 21 działa na nia jak rozpalone węgle. Każdą próbę przebicia EMA21 rynek traktuje ja sygnał do zakupów.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 lut 2018, 21:26

Ten rynek po ostanim spadku oderwał się od fundamentów kompletnie. Tu nie ma nic do rozumowania Gregory - właśnie dlatego uważam, że przez to, że się oderwał - jest bardzo groźny. Wszystko lata jak chce - a to nie kończy się nigdy dobrze. Jak ktoś nerwów na to nie ma, niech sobie z gotówką poczeka na boku.

Mnie to się śmiać już chcę z tych wpisów : W środę SP500 = 2900, w czwartek SP500=3000, w piątek SP500=3100 i tak w nieskończoność. Ludzie kupują gigantyczną ilość CALLi na SP z poziomem 3000...

Amazon wygląda jak bitcoin przed krachem, Netflix, NViDiA tak samo, pionowy ruch do góry, w tle banki centralne ratują sytuację jak cholera, pytanie tylko czy uda im się to opanować.

To już jest cyrk a nie giełda...

HYG/JNK w dół, NASDAQ/SP500 - +1%, dolar do góry, złoto do góry, ropa do góry, rentowności 10Y w górę, sprzedaż nowych domów spada, LIBOR wywala kredytobiorców, ale XHB (Homebuilders) prawie na plusie. Jak Amazon trzaśnie (a wygląda jak Bitcoin przy 19k$) to będzie zabawnie - ale nikt tego nie zakłada. Rząd USA też chce pchać akcje do góry, ale jak ludzie przestają spłacać kredyty, to mało co im to da. To istne naginanie sprężyny, która jak wyskoczy to ludzie będą pełni podziwu "Ale jakto?" - trochę jak bitcoin przy 19k$ i zastawianie domów. Dziś czytałem "Kup FAANG i w 6 miesięcy będziesz miliarderem"...

Każdy chce się dołączyć do pociągu "Bo rośnie" - to największa głupota jaką słyszałem EVER..., w szczególności, że rynek wysyła sygnały, że kompletnie oderwał się od rzeczywistości. Taki run jak mamy teraz w historii zdarzył się 2 razy ... w 1929r i 1987r. A 10Y już odbiły do 2.87...

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 26 lut 2018, 21:41

Greg, nie chcę być źle zrozumiany. Twoje wpisy są logiczne układają w ciąg przyczynowo skutkowy. Mało tego poparte olbrzymią wiedzą. Oczywistym jest że na zdrowym rynku tak by było jak piszesz. Jednak ten rynek toczy gangrena o swojsko brzmiącej nazwie FED. FED wykonuje epileptyczne ruchy bo tak jak odnoszę wrażenie traci kontrolę. Jak ją traci to punktuje rynek na zasadzie sprawdzimy empirycznie. Jakie są tego efekty ano takie jak piszesz. Wszystko się rozjechało. Biorąc powyższe pod uwagę. Co pozostaje przeciętnemu uczestnikowi. Przyłączyć się do większości? Tylko po której stronie jest ta większość? Czekać? Pytanie dokąd i do kiedy? Liczyć że margin wytrzyma? A może skoro nie można polegać na fundamentach bo się zrobiło arteriosclerosis obliterans postawić na postawić na technikę jedynie. W ujęciu technicznym nic nie da się wyczarować. To widzą wszyscy.
Całość można podsumować powiedzeniem które bardzo lubię, a nie jest moje, dni samochwalstwa zawsze są policzone.

hrynek

Post autor: hrynek » 26 lut 2018, 21:50

Na SP 500 podobne załamanie było też w kwietniu 2000 gdy był krach na dotcomach i wtedy zanim nastąpiło testowanie dołka SP500 wzrósł o 13 procent co by teraz dawało okolo 2900.

Do wejścia lub wyjścia z rynku używać chyba lepiej analizy technicznej a fundamentalnej do wyboru akcji...

hrynek

Post autor: hrynek » 26 lut 2018, 21:51

Z drugiej strony jutro przemawia Powell w kongresie i pewnie to wzmocni dolara tylko pytanie czy skutecznie i mocno i jak zareaguje rynek...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 26 lut 2018, 21:52

Greg tak sobie myślę. Jesteś bardzo dobry w archeologii fundamentów obecnego bałaganu. Nie wierzę abyś nie poszukiwał miejsca, punktu który może być potencjalnym zapalnikiem. To podejrzewam że to może być jakaś pierdoła która najczęściej jest cały czas przed oczami. Bo zwykle najbardziej oczywiste jest to co mamy cały czas przed oczami kiedy bez przerwy szukamy czegoś gdzieś tam głęboko niby ukrytego.

hrynek

Post autor: hrynek » 26 lut 2018, 21:54

żeby nie było Greg też siedzę w TVIX, SQQQ, SPXU, DRIP i od dziś mam JDST ;) jedynie co to ile można czekać ;)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, 22:01 przez hrynek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 26 lut 2018, 21:56

Być może coś to przemówienie wniesie. Jednak wątpię. Ci z FED ostatnio gadają jak moja ulubiona koleżanka Pythia. Tylko chyba wąchają coś nowocześniejszego. A jak nie mają czego wąchać to jest jeszcze gorzej bo przypomina to zespół paranoidalny. To tak na marginesie.

Zablokowany