Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: dammad » 23 lip 2018, 13:22

Kris pisze:Dzisiaj z utęsknieniem czekam na otwarcie rynku w USA :) i niestety mam pewne obawy co do korekty na DXY akurat dzisiaj, kompletnie nie zdziwi mnie kolejne odbicie. (Co nie znaczy, że tak się stanie)
A mi się dzisiejszy dzień bardzo podoba + sporo pracy w tym tyg będzie, długo czekałem na ten moment, a czy rynek zrealizuje mój plan to się okaże :) każdy indywidualnie rozpatruje swoje scenariusze, ja się trzymam własnych. Od zeszłego tyg w shortach na DAX/S&P, reity w USA, czekam na wejścia w oil/medical/semi lub tech + longi na surowce rolne, strategiczne, waluty AUD i NZD, CHF i naturalnie w złocie/spółkach, kilku rynkach EM + oczekiwanie na wymienienie PLN czyli wszystkie pozycje zajęte w dobrych miejscach vs dolar. Różne horyzonty czasowe, bo gdzieś gram pod zanegowanie ostatnich 2-3 miesięcznych spadków, a gdzieś krócej znacznie lub dłużej. W ciekawym miejscu jest np S&P500, bo albo mieliśmy fake wyjście górą i zacznie się sajgon jak nie obronią, bądź też im się uda i lecimy na nowe top :) W każdym razie pasuje mi wszystko co daje rynek, bo trzeba się go słuchać i dostosowywać, ale jak nadajemy na tej samej fali to zaczyna się bajka :)

Ogólnie będzie mała strata lub BE jak korekty jednak nie będzie albo zamówię sobie w nagrodę za miesiąc naprawdę dobrą whisky :)

Ps. Niech tylko EURUSD domknie tego pina na 4h i się otworzy USA :) może to będzie dziś... a może jeszcze zaczekamy :p

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 23 lip 2018, 13:34

Szeroko to myślę, że patrzy Greg i inne osoby na takim poziomie wiedzy. Ja natomiast staram się znaleźć własne miejsce dopasowane do moich możliwości i czerpać wiedzę, wiedzę i jeszcze raz wiedzę. A jak za parę lat się z tego coś wykluje to będę wdzięczny losowi, że mnie tą drogą pokierował.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 13:45

dammad pisze:W ciekawym miejscu jest np S&P500, bo albo mieliśmy fake wyjście górą i zacznie się sajgon jak nie obronią, bądź też im się uda i lecimy na nowe top :) W każdym razie pasuje mi wszystko co daje rynek, bo trzeba się go słuchać i dostosowywać, ale jak nadajemy na tej samej fali to zaczyna się bajka :) Ogólnie będzie mała strata lub BE jak korekty jednak nie będzie albo zamówię sobie w nagrodę za miesiąc naprawdę dobrą whisky :)

Ps. Niech tylko EURUSD domknie tego pina na 4h i się otworzy USA :) może to będzie dziś... a może jeszcze zaczekamy :p
Potrzebujesz niskiego dolara, aby dostać new all-time highs ... FAANG zaczyna tracić fason po netflixie, bloomberg krzyczy, że teraz czas na rozczarowanie wyników przez alphabet, choć może się uda... Jak FAANG zacznie rozczarowywać wynikami to mogiła, bo tylko 7 spółek napędza wzrosty. Tu cała nadzieja. 2Q czy możej dopiero 3Q(?)
Deutsche Bank also cautioned last week that Alphabet’s report could be “slightly tricky” for investors to decipher as analyst estimates for revenue don’t appear to reflect recent currency fluctuations.
Inaczej mówiąc mocny dolar zabija Alphabetowi revenue o zyskach nie wspomnę, a oczekiwania earningsów w ogóle tego nie biorą pod uwagę.

Obrazek

https://www.bloomberg.com/news/articles ... ng-laggard

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 13:53

Giełda kreuje wydarzenia a nie odwrotnie? Proszę. Normalnie stal powinna polecieć pionowo w dół jak miedź, ale w dziwnym miejscu mamy takie wydarzenie :

Obrazek

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 23 lip 2018, 13:58

Greg pisze:Potrzebujesz niskiego dolara, aby dostać new all-time highs ...

Tak, ale tylko w przypadku giełd w USA, DAX jest odwrotnie skorelowany od jakiegoś czasu.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 14:14

Bo teraz to w ogóle się wszystko odkorelowało ... Rynek ma nawet gdzieś, że Chiny są -25% ... Jakby ten kraj się w ogóle w światowej gospodarce póki co nie liczył, a % bondów się zrównują coraz szybciej... Dlatego wykorzystuje te 2tyg za wcześniej, aby uciec ze wszystkiego ...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 14:39

Pamiętacie koło cyklu Kondratiewa? Generalnie ostatnia deflacja była 1929-1949, teraz dążymy do takowej. W 1931 na bazie populizmu i krachu z 1929 Naziści doszli do władzy. Generalnie tuż przed zimą w cyklu Kondratiewa populizm, nacjonalizm a zatem skrajne prawicowe partie dochodzą do władzy... No to cyk wskaźnik populizmu ...

Obrazek

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 23 lip 2018, 14:43

Tak też czytałem o tym i pomijając już zupełnie aspekty finansowo-gospodarcze skupiając się na samej historii i polityce... wygląda to cholernie nieciekawie. Stąd polecam jako inwestycję na lata we własne bezpieczeństwo, zrobić pozwolenie na broń drogą sportową póki jeszcze można...
Ostatnio zmieniony 23 lip 2018, 14:45 przez dammad, łącznie zmieniany 1 raz.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 15:37

Raz na 100 lat ale jak się człowiek popatrzy to drukowanie kasy jeszcze nigdy nic dobrego nie wprowadziło...

Gdy Cash Flow zaczyna być ważny ... A 1/08 dopiero wyniki za 2Q oj to będzie super... Tesla chce aby w skrócie mówiąc dostawcy za darmo dostarczali części i dzięki temu przyczynili się do zyskowności firmy ...

Takie cyrki tylko przy spreadach 10Y-2Y poniżej 30bps zaczynają wychodzić...

Obrazek

durin
Stały bywalec

Post autor: durin » 23 lip 2018, 15:47

Q2 czy Q3 będzie rozczarowujące dla FAANG? Jak obstawiacie?

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 23 lip 2018, 15:59

Dolar chyba nie może się zdecydować, w którą stronę iść.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 16:35

durin pisze:Q2 czy Q3 będzie rozczarowujące dla FAANG? Jak obstawiacie?
Ja sądzę, że już przy Q2 będzie tak 1/2 na 1/2, ale Q3 to definitywnie powinno zjechać...
Hermetic pisze:Dolar chyba nie może się zdecydować, w którą stronę iść.
Jak $ się zdecyduje już iść, to albo trzeba go od razu mieć (jak pójdzie do góry), albo mieć duży zapas złota jak pójdzie w dół i na potęgę inwestować w Emerging Markets.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2018, 17:22

Ktoś tu bardzo agresywnie albo wyprzedaje obligacje (może jakiś Chińczyk), albo robi QT ... Rosną rentowność = stocks sucks... Malejące rentowności nie zabrały za sobą akcji póki co, więc te ... zawróciły ... akurat pewnie QT się robi...

Obrazek

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 23 lip 2018, 17:53

Dolar mocno w dół - EEM, i złoto w górę, ale co wtedy z bańką na akcjach w Stanach? FED raczej nie popuści, więc opcja z drogim dolarem chyba jest bardziej prawdopodobna?

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 23 lip 2018, 18:39

To jednak nie dziś ;)

Zablokowany