Standardowo dolar uderza o 95 po raz kolejny i odpada ... Akurat USDJPY pomógł + GBPUSD mocno się osłabiło to już n-ty raz podbija...
Dziś podbijam inwestycje w oparciu o to, że spready są już ... 25bps ... Wczorajszy rajd USDJPY dał strzał na Amazonie aż prawie 2.7%, a że Amazon to 36% SP500 to pięknie poleciało...
Dokładam po 1% short Nasdaq, 1% short Semiconductors, 2% Long US Bonds, 1% short oil...
Czyli zjechałem 15% portfela i 85% cash ...
2% DWT (+1%)
1% DRIP
2% TESLA Short
1% Short GDX
4% Long US Bonds (+2%)
4% (+2%) Short Nasdaq Index (2% (+1%) short NASDAQ, 2% (+1%) short Semiconductors)
1% VIX
50% USD Cash
30% PLN Cash
5% Other Cash.
Dziś wyniki banków ... No cóz Wells Fargo rozczarował wszystkim, generalnie wyniki take same jak w 2017 z tendencją lagowania (słabsze). Kredyty rozczarowują, ale od kiedy my tu piszemy, to dawno było wiadomo, że podaż kredytów się skończyła... Jedynie banki kasę trzepią na trejdingu.
Zobaczymy czy tu coś odbije ...
Z drugiej strony wracamy do Indii ... a więc mojego faworyta po Chinach ...
*INDIA TRADE DEFICIT IN JUNE WIDEST IN FIVE YEARS
Oraz najciekawsze ... W styczniu (wtedy jak 10% zleciało wszystko) giełda indyjska miała 90% spółek ponad MA200 ... Teraz co prawda jest wyżej ale 52% jest ponad MA200 ... Indie zaczynają lagować... ale standardowo bez strzału z dolara mało co się wydarzy...
Dolar ... No potrzebuje impulsu ... Czyli czegoś ze strefy EURO albo Japonii ... Tu musi być ponad 95 być mocne wybicie i wtedy następny zasięg 98-99, choć nie wykluczam zejścia niżej na ok 92-92.5 może takie SHS (RGR) tu się stworzy... FED będzie zaciskał dalej politykę monetarną bez 2 zdań. Mamy 25bps i chyba wczoraj o ile pamiętam jeden z przedstawicieli FEDu stwierdził, że na obecne czasy model "inverted yield curve" nie ma racji bytu ... Już to słyszałem jakiś czas temu chyba w 2007 roku...
A jesteśmy coraz niżej ... Co do inverted yield curve i spreadów. Tempo mamy super. Każda podwyżka stóp powinna obniżać już teraz rentowności 10Y (rynek zacznie coraz szybciej wyceniać obniżki - dlatego bullish US Treasury to największa moja pozycja będzie...)
2-10yr UST now +25bps
was +80 in late Jan
was +50 in late May
was +40 a month ago
+35 at end of June
Czyli mamy 25bps czyli ... Z 10% recesji już mamy prawdopodobieństwo wystąpienia... Od 20bps do 10bps rośnie to lawinowo ... Średnio spadamy już 10bps/miesiąc, więc zostało nam ... 3 miesiące? Akurat następna podwyżka stóp procentowych ... we wrześniu a więc magiczny 4Q2018 :)