Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
sebo
Forumowy wyga

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: sebo » 27 cze 2018, 22:09

Greg tęskniłem, welcome-back.

Co ze złotem na najbliższy okres, czeka na ropę jak spadnie i dołączy, czy się rozjedzie ropa góra złoto w dół, albo na odwrót?
Załączniki
Screen Shot 2018-06-27 at 22.08.22.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 27 cze 2018, 22:35

Niedawno wyszła rekomendacja dla NFLX na sporo wyższą cenę. Zastanawiam się czy to nie był top ;)

Złoto w dalszym ciągu w dół chociaż jutro może przyjść odreagowanie. Dzisiaj na koniec sesji już nie było btfd :)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 cze 2018, 22:38

Było ponad 100% jest z czego spadać, ale już się na dobre rozpędziło, ja na +20%
Czasami się zastanawiam gdzie koniec, na ropie byłem na plusie sprzedałem później dokupiłem i minus, wszystko to gra na krótko teraz, trzymanie tydzień czy dwa to ryzyko.
Załączniki
Screen Shot 2018-06-27 at 22.19.14.png

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 27 cze 2018, 22:42

Co do ropy:
Doszło do awarii transformatora w Kanadzie i stanęła produkcja/rurociąg i USA będą dostawały 350000 baryłek ropy dziennie mniej do końca lipca lub dłużej.
W Libii znów rozwalono jakieś magazyny ropy i jakieś instalację znów przeszły z jednej bandy do drugiej.
W Wenezueli spada produkcja.
Kilku producentów ropy na szczycie OPEC poinformowało podobno, że nie mają możliwości zwiększenia produkcji.
Iran...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 cze 2018, 22:43

sebo pisze:Greg tęskniłem, welcome-back.

Co ze złotem na najbliższy okres, czeka na ropę jak spadnie i dołączy, czy się rozjedzie ropa góra złoto w dół, albo na odwrót?
A skąd mam wiedzieć. Mój scenariusz znacie. To jest mój long term już teraz. Do niego różne urozmaicenia dochodzą, ale long-term od lutego tego roku tak wygląda :

LONG USD
SHORT GDX
SHORT OIL
LONG US BONDS
SHORT SOX+QQQ

A i to na razie jest 10% całego portfela a 90% mam w cashu ...

Co do Emerging Markets ... 2007 to bajeczka vs 2018 w ilości długu dolarowego. Dlatego każdy nawet mały tick w dolarze to panika :

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 cze 2018, 23:07

Ropa to się kompletnie rozjechała, ale już na maxa ... Czeka na finalny strzał ...

1/ TIP który śledzi złoto, a więc obligacje zabezpieczone przed inflacją (naśladują 1:1 złoto) wyglądają tak ... (wiadomo ropa to 50% inflacji)

Czyli obligacje TIP wycieniają inflację w USA, a złoto wycenia deflację globalnie ... Rozjazd jest srogi, żeby nie powiedzieć bardzo :

Obrazek

2/ Interest rates ... Spadają - wyceniają delfację jednak w USA. Ropa do góry, a 10Y rentowności obligacji w dół? Obligacje mają zawsze racje ...

3/ Ropa póki co wrażliwa tylko na zapasy w USA ... Ostatnim razem jak spadała to zignorowała kompletnie ujemne zapasy, ale teraz znowu do nich nawiązała i odbiła. Ropa w ogóle nie uwzględnia tego co się dzieje z indeksami Emerging Markets (na razie...), a tam rosnący dolar + ropa wyrażona w dolarach powoduje istne spustoszenie inflacyjne jeszcze bardziej załamując indeksy EEM.

4/ Rosnący DXY i malejąca para EURUSD to killer dla ropy, ale jak widać nie działa to od razu 1:1... Obligacje mają zawsze racje, a po nich rynek walutowy ...

5/ Kwestia duża co się dzieje z Chinami i USDCNY ... Złoto bardzo lubi parę USDCNY, a że para ta się osłabia (Yuan się osłabia vs USD) to złoto leci. Widać, że złoto bardziej przywiązuje wagę deflacji do USDCNY niż innych par walutowych -> coś jest na rzeczy, że Chiny największy przeciwnik.

6/ Dr. Copper w końcu poniżej 3.00 -> deflacyjnie ... Ale Dr.Copper bardzo lubi Chiny ostatnim czasem, więc w sumie wiadomo czemu spada :

Obrazek

7/ Globalny yield curve już poniżej zera. Prym wiodą chińczyki w tym temacie. Oni już tam mają cieplutko. Drukują ile mogą i luzują bankom komercyjnym jak mogą, bo tam podaż kredytu się załamała, chociaż oficjalnie jest wszystko CACY.

Obrazek

Reasumując ropa jeszcze nie zobaczyła co się dzieje poza USA ... Choć ostatnio pokazała, że pomimo ujemnych zapasów w USA spada po -3% (tym mnie oszukała), ale znowu zaskoczyła patrząć tylko na to co się dzieje w USA (zapasy), bez patrzenia na nic innego.
Greg. Napisz, że to 90 % to PLN ;)
Nie ... 65% USD 30% PLN 5% inne - coś koło tego, ale gdybym miał pewność, że USD wybije na 120 to bym złota nie trzymał, a je trzymam... Choć patrząc się na całą sytuację globalnie nie wiem co by musiało się stać aby wysadziło na razie dolara w powietrze. To nie 2008 rok, tylko 2001 póki co...

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 cze 2018, 23:17

Frank naśladuje dolara tylko w 50%, dolar do góry 1% to frank 0,50% i tak cały czas w stosunku do PLN.
NOK się nie za szczególnie trzymał mimo, że ropa do góry mocno, no ale właśnie nadrabia.
Co do złota to tak; fizyk w kieszeni a gramy na spadki.
Ja miałem wchodzi w spadki ale się wstrzymałem, nie wyczuwam teraz złota jak wcześniej, więc nie dotykam, bo złoto może być wielką niespodzianką około 2019.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 cze 2018, 23:26

Złoto to głównie teraz para USDCNY ... Kiedyś była USDJPY, ale od ok roku przerzuciło się złoto na trakowanie USDCNY. Zatem, jeżeli Chiny padają to złoto leci w dół, jeżeli Chiny rosną to złoto leci do góry. Pochodną są też inne pary które tracą wobec dolara i go umacniają dając pozory, że wzrost DXY to złoto w dół. Tak jest, ale głównie wzrost pary USDCNY powodują masakrę na złocie.

Chiny mogą teraz zrobić interwencję i nagle USDCNY się umocni, ale wtedy z automatu eksport im siądzie. Tak źle tak niedobrze. Do tego rosnący DXY powoduje że Chiński dług eksploduje = deflacja = depresja w Chinach.

USA mają idealną sytuację. Nie dość, że mają walutę rezerwową gdzie kapitał zawsze płynie to jeszcze mają ogromne deficyty handlowe i w "pseudo" wojnie handlowej na pewno wygrają, więc Chińczycy są 2x w ciemnej d... Mogą sobie poumacniać Yuana i wyprzedać rezerwy ale to zadziała na chwilę. Mówi się, że jutro Chiny wyprzedadzą dług USA. Ok super, zcrashują rynek w USA, ale ich 1T$ w posiadaniu jest pikusiem w stosunku do tego co mają US Pension Funds. Do tego jak wyprzedadzą te 1T$ obligacji to nagle 10Y wzrosną do np. 3.5% i kapitał w ułamku sekundy poleci do DXY i UST na taki procent, więc Chinom się tu nic nie kalkuluje, oprócz błagania USA i dawania im ustępstw, bo sami wiedzą, że ten dług ich dolarowy wybucha i rozsadzi im system bankowy i w chwilę zje wszystkie rezerwy, wiec ratunek pomoże na dosłownie "sekundę".

USDCNY i gold ... Jaka odwrotność piękna :) Jeżeli Chiny będą siadały to złoto dostanie strasznie po tyłku im mocniej Yuan będzie się dewaluował.

Słabość Chin = słabość złota (interwencje ich PBOC mogą na chwilę to zaburzyć, ale długoterminowo rynku nie oszukają...)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 cze 2018, 23:37

Swoją drogą mawia się, że wyższe interest rates są bullish dla banków bo będą kosiły większe procenty od kredytów ... Do momentu gdy nie są i więcej tracą z powodu tego, że ludzie tych kredytów nie spłacają :
2018 Returns...
JP Morgan: -2.4%
Bank of America: -3.6%
Morgan Stanley: -9.2%
Citigroup: -11.3%
Goldman Sachs: -13%
All closed at year-to-date low today.
Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 cze 2018, 00:00

W związku z tym zaczęła się globalna rewizja "Earnings"ów ... No cóż jak można się domysleć nie da się robić +20% R/R w nieskończoność... Zobaczcie punkt początek 2016? Mówi to coś Wam? Nagle oczekiwania earningsów poleciały pionowo do góry? Why? Ten sam cykl miał miejsce w latach 1999-2000... (2008 to co innego)

Obrazek

Pamiętacie też przy okazji ... to? Ale się pokrywa co?

Obrazek

Ano dlatego ... Zaczęła się faza inflacyjnego ożywienia. Na bazie taniego dolara Emerging Markets rozkiwtły a firmy zaczęły mnożyć sobie earningsy licząc na to, że gro ich przychodów jest spoza USA więc tani dolar napędzi im kupę kasy ... Czarno na białym akurat widać jak cykl zaczął się w styczniu 2016 roku ... Korporacje z USA dużo więcej mają przychodów spoza USA niż z samego USA, więc potrzebują Emerging Markets jak powietrza ... Wow jaki zbieg okoliczności co? :) Teraz idą downgrady earningsów ... Ah ten dolar i te podwyżki stóp procentowych jak szybko się to odwraca.

Obrazek

Odnosząc się do pierwszej wypowiedzi "2008 to co innego" są 2 typy kryzysów :

a) DXY rośnie i wywala EEM potem USA (2001) (USA exportuje inflację do EEM, która wraz z wysokimi cenami ropy i dolara zabija te kraje)*
b) DXY maleje i wywala USA potem EEM (2008) (USA importuje inflację do siebie, która wraz z wysokimi cenami ropy zabija USA)*
* Znajdź punkt wspólny tych opcji ... zaczyna się na "rosnąca r___ naftowa"

Zwróćcie uwagę (na podstawie pierwszego wykresu), że w 2008 widać, że nie ma tej fali inflacyjnej (takiej typowej krótkiej 2 letniej, tu faza inflacyjna trwa od 2003 do 2008, aż 5 lat ... Raj dla Emerging Markets!). Tam cały czas na bazie słabego dolara firmy sobie doliczały ile będą kosić z EEM i inflacja w opcji b) wywaliła USA. Tam cały czas wskaźnik earnings jest na poziomie 1.4 (wow) 1.2 od 2004 do 2007. Obecny cykl (2018) znacznie bardziej przypomina 2001 niż 2008, dlatego tak jestem przekonany co do dolara. W 2008 roku kraje EEM znacznie lepiej i szybciej się rozwijały niż USA. W 2001 odwrotnie i w 2018 też tak samo jak w 2001 roku. To USA dużo lepiej się rozwija niż cała reszta :

Obrazek

A tu kolejny przykład. Na bazie cyklu 2001, rośnie bańka na TECH, gdy cykl leci ala 2008 to nie TECH dominuje aż tak bardzo, tylko Value... Wiadomo, że następny cykl obejmie słabego DXY i EEM wystrzalą z procy i trzeba inwestować w Value a nie TECH bubble... :)

Obrazek

Okładka z 2002 roku ... Worldcom i Enron ... Oba zbankrutowały ... 2001 i cykl dolara wywalił obie firmy, które nigdy nie zarobiły ani 1$. Potem zrobił się "smród" i przypięto łatkę oszustwa obu firmom ... (ile firm tak robi nawet teraz, o Tesli nie wspomnę z akcjami ala SolarCity czy SpaceX) ... Czekamy z utęsknieniem na powtórkę z rozrywki, które super TECH staną się bankrutami na fazie końca cyklu i ujemnych już yield curve globalnych ...

Obrazek

Przy okazji polecam ciekawostkę ... Firma nie notowana na giełdzie, ale znowu z super-tech zrobił się super skandal - Theranos :

http://money.cnn.com/2018/03/14/technol ... index.html

Firma wzięła chyba 30MLD$ (30B$) i potem się okazało, że jej produkt do badania krwi w sposób jakiś szybki (szczegółów nie pamiętam) działa w 12/100 przypadków ... I nagle okazało się to oszustwem... Wow!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 cze 2018, 01:28

A też żebyśmy nie wyszli z wprawy ... To dzisiejsze wyniki z US Economy świadczą, że booming ma się u nich super... Jeżeli USA ma najlepszą gospodarkę to co się dzieje w EU czy Chinach?

Obrazek

LIBOR3M nie rośnie już!!!!!!!!

Obrazek

Yupi India ... ! Wybiło ponad 69$ Sky is the limit, albo jeszcze bull-trap na tej parze! Indie dołączają do grona zacnych walut, które tracą jak szalone i przygarniają inflację do siebie ...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 cze 2018, 02:15

+USA zostaje ... Jeszcze kilka jest na plusiku :P

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 28 cze 2018, 10:41

Krótkie i szybkie pytanie, patrzę na te koło i ile czasu dolar będzie się umacniał i na jak długo?
Bo zastanawiam się czy poczekać x czasu na to aż dolar będzie tańszy niż teraz. Przydało by się kupić pod inwestycję ale ta cena 3,80 jakoś mnie nie kręci.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 cze 2018, 13:54

Dr.Copper ... ponizej juz 3.00...
Załączniki
430C0FB5-5C52-4C8F-A60D-EA07650E7F7F.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 cze 2018, 15:08

sebo pisze:Krótkie i szybkie pytanie, patrzę na te koło i ile czasu dolar będzie się umacniał i na jak długo?
Bo zastanawiam się czy poczekać x czasu na to aż dolar będzie tańszy niż teraz. Przydało by się kupić pod inwestycję ale ta cena 3,80 jakoś mnie nie kręci.
Skoro oczekujemy tego czegoś to w/g mnie sprawa będzie wyglądała jakoś tak ... Przynajmniej ja czegoś takiego się spodziewam. Wszystko zależy kiedy 3cia fala ruszy.

Obrazek

Lub w USDPLN :

Obrazek

Zablokowany