Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
sebo
Forumowy wyga

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: sebo » 22 maja 2018, 10:48

kolumbija no jak się kupuje na kredyt to się tak ma. Szybki zyska szybka strata. Jak nie masz pieniędzy to po co pchasz się w lewar. Bez sensu. Jak się czasem zrobi podsumowanie to faktycznie wychodzą wakacje. Ja do tej pory gdzieś pewnie mam akcje Tonsilu i wiele innych co nie istanieją. Nawet Dudy sprzedałem parę lat temu z gigantyczną stratą. To tych wakacji by było parę razy.

domi w Polsce rosną wynagrodzenia ? Nie zauważyłem, fakt ludzie coraz więcej krzyczą za swoją pracę.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2018, 10:50 przez sebo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 22 maja 2018, 10:49

To wzrost cen przekłada się na wzrost płac , dla ludzi na minus oczywiście.Unia wprowadziła ograniczenia lewara , ja mam kupione jeszcze na starym lewarze a prawo nie działa wstecz.Strata jest około 80%-90% i prędzej sprzedam nerke niż moje shorty.Wczoraj na otwarciu margin call 49% , teraz mam 53% margin.Usd się osłabia póki co, akcje idą do góry ale wieczorem będzie na odwrót.Ropa do góry tnote na dół mnie podnosi na duchu.Moja pierwsza i wcześniejsza transakcja to wtopa na ura.us
Ostatnio zmieniony 22 maja 2018, 11:01 przez onufry, łącznie zmieniany 1 raz.

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 22 maja 2018, 11:00

Kejumbija pisze:
domi pisze:Aktualnie na horyzoncie widać podwyżki cen. Coraz większa ilość producentów informuje, że dostają mocne podwyżki półproduktów od zaraz, co się przełoży na sprzedawane przez nich produkty. Dodatkowo w Polsce mocno rosną wynagrodzenia co pewnie dodatkowo będzie widać w cenach.
Ale te podwyżki - mówisz w PL, tak?
Podwyżki w Polsce ale dostawcy półproduktów to Chiny, Włochy, USA.

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 22 maja 2018, 11:05

sebo pisze:kolumbija no jak się kupuje na kredyt to się tak ma. Szybki zyska szybka strata. Jak nie masz pieniędzy to po co pchasz się w lewar. Bez sensu. Jak się czasem zrobi podsumowanie to faktycznie wychodzą wakacje. Ja do tej pory gdzieś pewnie mam akcje Tonsilu i wiele innych co nie istanieją. Nawet Dudy sprzedałem parę lat temu z gigantyczną stratą. To tych wakacji by było parę razy.

domi w Polsce rosną wynagrodzenia ? Nie zauważyłem, fakt ludzie coraz więcej krzyczą za swoją pracę.
Tak, informacje już od kilku dni się pojawiają odnośnie dynamiki płac http://www.parkiet.com/Praca/305199987- ... ekady.html, ja natomiast opieram informację na rozmowach z przedsiębiorcami, z którymi współpracuje czy znajomymi, którzy opowiadają historie jak przy próbie zatrudnienia pracowników na aktualnych stawkach w firmie ludzie wstają i wychodzą.

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 22 maja 2018, 11:37

Co do podwyżek surowców/półproduktów - no niestety, wysoka cena ropy, drogi USD przedkłada się na wzrosty cen. Z drugiej strony jednak, przez ostatnie miesiące - ceny im spadały (z tych samych powodów).
Przynajmniej w moim otoczeniu takie rzeczy się zdarzają i będą zdarzać i na razie nie widać, aby powodowało to jakiś większy problem :)

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 22 maja 2018, 12:07

sebo pisze: Zapomniałem TATA w końcu jest w dobrej cenie, nie wiem czemu tak spada. Kurcze mnóstwo jest w dobrej cenie firm.
Sądzisz że to już koniec spadków. Cena istotnie nie jest zła. Też patrzę na ten instrument od dłuższego czasu.
Załączniki
TATA.png
TATA M1.png
Ostatnio zmieniony 22 maja 2018, 12:10 przez Gregory, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 maja 2018, 12:10

Moje zlecenie się nie zrealizowało o 2gr.
Ja nie kupuję CFD więc czy to będzie 20, 21 czy 22 nie ma znaczenia. Miałem koło 20$ wchodzić.
Martwi mnie, że bardzo dynamicznie spada, nie wiem czemu, ale ja niusów nie czytam.
Ja piszę o akcjach, niestety brak albo żenująca dywidenda. A Ty raczej CFD?

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 22 maja 2018, 12:13

Akurat wziąłem CFD mam też jak zapewne większość możliwość kupna akcja. Jednak jeśli dywidenda jest byle jaka to nie wiem czy sens jest kupować akcje. Można zwyczajnie kupić nieco mniej CFD to zrekompensuje brak dywidendy. Patrząc na miesięczny to cena raczej dąży w okolice 15.
Na akcjach wygląda tak samo.
Załączniki
TATAakc.png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 maja 2018, 12:18

Żeby CFD urosło ktoś musi kupić akcje :)
Mi jak się nie uda inwestycja to wolę przetrzymać akcje ewentualnie dokupić.
Próbowałem się przekonać do CFD i jakoś słabo to idzie.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 22 maja 2018, 12:22

Jasna sprawa CFD nie funkcjonuje w oderwaniu od ceny akcji. Ja staram się podejść do tego pragmatycznie . W przypadku braku dywidendy można kupić odpowiednio mniej +10%.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 maja 2018, 12:32

Wolę mieć akcję a czasem lubię zapomnieć o giełdzie i niech se leżą.
CFD to jak bym siedział non-stop to idelne by było. Szkoda, mi czasu na giełdę i pilnowanie instrumentów z lewarem.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 22 maja 2018, 14:44

sebo pisze:Zapomniałem TATA w końcu jest w dobrej cenie, nie wiem czemu tak spada. Kurcze mnóstwo jest w dobrej cenie firm.
Dzisiaj pewnie Tata zacznie mocno odbijać, po tym jak Chiny zapowiedziały wczoraj zmniejszenie cła na samochody z 25 do 15%. Nowe przepisy od lipca wchodzą w życie, a Tata ponad 15% sprzedaży generuje z terenu Chin, więc to powinien być niezły kop dla nich. W dodatku w tym roku wprowadzają do sprzedaży cztery nowe modele, co też powinno podbić wyniki na koniec roku.

W Bombaju na giełdzie +4.7% już poszły akcje do góry.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 maja 2018, 15:02

Szkoda, że moje zlecenie nie poszło, kurcze dwa grosze miałem za niskie, dzisiaj pewnie będą duże obroty i skok % więc nie wiem czy warto. ZObaczymy, może kupie mały pakiecik, Pakistan pewnie też wyleci do góry. Pisałem o tym wczoraj, że dzisiaj EM pójdą do góry.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 22 maja 2018, 15:05

Moje zlecenia wiszą właśnie na pre-markecie, może się uda jeszcze przed otwarciem dokupić. Ta spółka miała beznadziejny 2017 rok (taki miała mieć przez inwestycje w nowe fabryki w Rosji i w Brazylii), ale 2018-2020 z nowymi modelami na rynku i z absurdalnie niską wyceną tej firmy to powinny być tłuste lata. Zwłaszcza, że spółka ma dobrze zdywersyfikowanych odbiorców w sensie geograficznym i w sensie kategorii (od aut budżetowych z logo Taty po Jaguary i Land Rovery). No i teraz jeszcze pojawił się ten dodatkowy chiński katalizator.

Chociaż ja tu ustawiam akurat ciasnego stop lossa trochę poniżej 22$, tak na wszelki wypadek. Chociaż tu ostatnio straszne luki cenowe były, to w sumie zamiast stop lossa, może bardziej się opłaca kupić jakieś krótkie opcje PUT z poziomem 22$.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 maja 2018, 15:52

Te zlecenia pre-markecie są realizowane na rynku czy tylko między klientem danego brokera?

Zablokowany