Bardziej chodzi mi o to pojscie bokiem . W obu przypadkach było (w 2000 przed tym finalnym nagłym spadkiem w dół spreada a w 2007 przed tym jak zaczął lecieć w górę). W obu przypadkach pójście bokiem trwało trochę czasu i w obu giełdy poleciały w górę na nowe szczyty. W obu przypadkach wcześniej pojscie bokiem zostało poprzedzone nagłym wzrostem spreada i jego spadkiem co skorekcilo giełdę. Zakładając że niedawny skok spreada i zjazd polaczony z korekta giełdy (początek 2018) był tym sygnalem poprzedzającym to teraz powinno być kilka miesięcy bokiem (i o to pytam w sumie) a dopiero potem wariant 2000(nagły zjazd poniżej 0 i krach) lub 2007 jazda w górę i po jakimś czasie krach. Teraz tego pójścia bokiem połączonego z rajdem na szczyty nie było jeszcze. Narysowalbym to na wykresie ale pisze z tabletacezary692 pisze:Wiem, że pytanie było do Grega ale ono mnie też nurtuje i moja "cegiełka" brzmi" hossa w 2000 była na DM w 2007 na EM w ramach przemienności hoss. Następna po tej powinna być na EM większa niż na DM. Może stąd różnice, tzn w USA waliło się nagle po przegięciu kiedy była tam hossa większa niż w EM a kiedy odwrotnie to przegięcie potrzebowało więcej czasu bo hossa była mniejsza w USA niż na EM.eleste pisze:Greg jedno mam pytanie patrząc na wykres 10y-2y. W obu poprzednich kryzysach spread najpierw poszedł bokiem przez kilka miesięcy. Podczas tego pójścia bokiem indeks poleciał na nowe szczyty. Dopiero po tych kilku miesiącach w dot com rabnal w dół razem z giełda a w drugim przypadku zaczął lecieć do góry co po jakimś czasie wywalilo giełdę. I teraz pytanie: czemu nie zakładasz tego pojscia bokiem (w domyśle równiez rajdu na giełdzie) i dopiero później wariant 2000 lub 2007?Greg pisze:I to jest moja zagadka za 1M pkt ... czy teraz już zrobimy inverse yield curve na 10Y-2Y czy jednak w dół na minus szybki :
Jeżeli zafunkcjonuje ta analogia to teraz w USA po przegięciu powinno się zawalić na giełdzie nagle, bo większą obecną kończącą się hossę mamy na DM.
Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Kolejna moja teoria spiskowa. Podczas kryzysu złoto wcale nie pójdzie do góry tylko na dół , może na chwile tylko wybije .Gdy stopy procentowe zaczną spadać to wtedy złoto pójdzie do góry czyli po kryzysie.Chronienie kapitału w złocie przez giełde to moim zdaniem zły pomysł.Im wyżej ropa , tym niżej Tnote ciekawy dzień dzisiaj się zapowiada.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
To, że złoto pójdzie w dół podczas krachu to raczej oczywistość.
Potwierdzeniem jest ostatni tweet Tomka z linkiem do wypowiedzi Jima Rogersa. Podczas krachu/kryzysu pieniądze wycofywane są do miejsc, które historycznie uznaje się za bezpieczne czyli dolara amerykańskiego, franka szwajcarskiego.
Jeśli dolar idzie w górę to złoto się osłabia. Co nie oznacza, że złym pomysłem jest kupienie złotych monet. Dlatego, że ich cena wyrażana jest w dolarach. Na pewno złym pomysłem jest wtedy trzymanie akcji spółek wydobywczych czy etfów na metale szlachetne..
Potwierdzeniem jest ostatni tweet Tomka z linkiem do wypowiedzi Jima Rogersa. Podczas krachu/kryzysu pieniądze wycofywane są do miejsc, które historycznie uznaje się za bezpieczne czyli dolara amerykańskiego, franka szwajcarskiego.
Jeśli dolar idzie w górę to złoto się osłabia. Co nie oznacza, że złym pomysłem jest kupienie złotych monet. Dlatego, że ich cena wyrażana jest w dolarach. Na pewno złym pomysłem jest wtedy trzymanie akcji spółek wydobywczych czy etfów na metale szlachetne..
Wyjątkiem tutaj mogą być fundusze Sprotta albo ZKB silver/Gold ETF, które mają pokrycie w fizycznym metalu.
Fizyczne złoto i srebro warto mieć. Jak złoto pójdzie w dół to dolar pójdzie w górę i cena będzie ta sama. Nawet jak giełdy spadają i złoto za nimi to ceny premium za fizyczny metal rosną. To jedna z metod dywersyfikacji. Złoto też bardzo szybko po spadkach odbija pionowo do góry... Dużo szybciej niż giełdy.
Dziś DXY=92.8 10Y=3.03 ... chciałoby się rzec uhahahahaha... Już wszystkie waluty główne tracą do USD... W/g mnie ten wyskok na takim niskim wolumenie ponad ten trójkąt (SP500) to bull-trap, ale trzeba popatrzeć. Wczoraj był najniższy wolument od 28/12/2017... Wybicia najniższymi wolumenami wcale nie są bullish. Ale zobaczymy USDPLN już ponad 3.60... Już na stacjach 5PLN za paliwo jest... Ale dolar wali matko...
Dziś DXY=92.8 10Y=3.03 ... chciałoby się rzec uhahahahaha... Już wszystkie waluty główne tracą do USD... W/g mnie ten wyskok na takim niskim wolumenie ponad ten trójkąt (SP500) to bull-trap, ale trzeba popatrzeć. Wczoraj był najniższy wolument od 28/12/2017... Wybicia najniższymi wolumenami wcale nie są bullish. Ale zobaczymy USDPLN już ponad 3.60... Już na stacjach 5PLN za paliwo jest... Ale dolar wali matko...
Mam przeczucie.Izrael atakuje Iran , a usa jako dawca pokoju i demokracji pomoże obalić "reżim".I wtedy do akcji wkracza Rosja i być może Chiny po drugiej stronie barykady coś jak w Syrii.Ropa dobija do ponad 100 usd a rentowność 10y ponad 5%.Izrael zostaje rozk$wiony przez Iran.
Ładnie już na 10y 3,037
Ładnie już na 10y 3,037
Retail Sales poniżej oczekiwań w USA ... Inflacja w USA macha nam z oddali... Krok w stronę disinflationary slowdown kolejny zrobiony
Niezły DROP się dzisiaj szykuje w akcjach ...
Niezły DROP się dzisiaj szykuje w akcjach ...
Brakuje Tylko Powella który wychodzi i mówi że jest podwyżka stóp o 0,5
na Vixie podobna sytuacja jak kilkanaście dni temu:
Ktoś próbuje uspokoić VIX za wszelką cenę... Zobaczymy czy się uda, czy w końcy DXY=93.05 + 10Y=3.05 wywali VIX o +100% w jeden dzień...
Kto by pomyślał. Dopiero co było, że dolar upada ...
1299$
1299$
Nie ma bata szybciej podniosą stopy niż w czerwcu.Ale ropa spadła do 0,27% nie może tak być , pewnie po 15:30 dobije do około 1%
Ostatnio zmieniony 15 maja 2018, 15:06 przez onufry, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolar rośnie mocno, a ropa +1%..
Gartman bullish -> dziś to chwilowa słabość ...
Jasne. Rynek tego nie jest w stanie wytrzymać...
Jasne. Rynek tego nie jest w stanie wytrzymać...
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Miałem to samo napisać. Nie wypada teraz nie mieć shorta ;)