Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 14:36

Obrazek

Wow bonds :

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 14:41

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 14:46

Ale rynek szybko się zmienia chyba w bullish, pierwsza reakcja zła ... Rynek chyba chce iść trochę wyżej bo ... "Chyba nie podwyższą stóp procentowych - nie ważne że reszta siada"... W sumie to fajnie by było te 30pkt dostać wyżej...

Moja pozycja short volatility od wczoraj trochę urosła, ale przyznam szczerze, że nie mam pojęcia o co come come w tej chwili...

Obrazek

Lewo i prawo ... WTF?

Obrazek

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 04 maja 2018, 14:56

moze testuja nowe "bledy systemu" ;)

w poczatkowej fazie etf'ow na crypto (nasdaq q finlandii albo szwecji) tez takie numery robili czyszczac stop lossy- tak mi sie skojarzyło

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 15:06

Albo ktoś próbował za wszelką cenę all-in zdławić volatility na dzisiaj ...

That's not bullish :

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 15:25

Chyba dobrze się nie skończy dzisiaj...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 15:41

VIX nawet o 1mm nie podskoczy - nie wolno mu... bo będzie źle...

Zawsze mnie interestowało kiedy VIX vs DXY+10Y przestanie działać

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 16:01

Wyłączam to pudło - dziś robię przerwę...

2630 to make or break, do 2660 by mogli podgonić. Cała mieszanka to jak DXY się zachowa i VIX. Gartman zamknął shorty na UST, więc znając życie DXY spadnie, 10Y wzrosną, VIX spadnie i giełda odbije do góry... piewsza 1-2h to musi przetrawić dane które były... Więc będzie się kisiło...

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 04 maja 2018, 16:43

Widzę Greg już masz dość :D

Szczerze ja nie jestem tym szczególnie zaskoczony co się dzieje. Duży kapitał zawsze lubi sobie zrobić ludzi w bambuko i zagrać zupełnie na odwrót niż się wszyscy by spodziewali. Ostatnio bardzo często zauważyłem, że robią dokładnie odwrót niż np. wskazuje analiza techniczna z której przecież korzysta sporo osób. Giełda to też po prostu głupia gra i krótko-średnio terminowo bywa kompletnie bez znaczenia jaki jest kurs dolara, jak stoją obligacje, czy cokolwiek innego. Ważne żeby jak najwięcej ludzi nadziać.

Dlatego bardzo polecam pragmatyzm Tomka, który niedawno zacząłem doceniać. Jak wtedy w lutym były spadki to chyba jako jeden z niewielu zrobił buy the dip w dołku i bardzo dobre zyski w kilka dni miał. To bez znaczenia, że akcje są przewartościowane czy tam coś innego. Ważne co się faktycznie dzieje. W końcu rynki są podobno większość czasu źle wycenione i zachowują się nieracjonalnie.

Ja aktualnie jestem poza rynkiem, obserwuję tylko sobie. Czekam na dobry moment na wejście w inwestycje długoterminowe na które mam kilka pomysłów. Na spekulacje nie mam aktualnie czasu i powiem szczerze, że nie jestem w tym zbyt dobry. Więcej widzę przypadku w tym co się dzieje krótkoterminowo niż swojego wpływu. Wierzę, że będąc cierpliwym i konsekwentnym da się zarabiać w ten sposób, ale to nie dla mnie, bo giełda to nie jedyne moje zajęcie, a do tego trzeba naprawdę dużo czasu żeby być skutecznym.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 17:31

Nie ...dziś spać mi się chce i tak jednym okiem zerkam... Coś chory jestem czy coś, ale spać mi się ciągle chce chyba, że to efekt późnego chodzenia spać :)

Leci bounce ... "szczurzy bounce" do 2660 :) tam w/g mnie będzie reload shortów... Watch that out!...

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 maja 2018, 17:50

To masz podobnie mi się nic nie chce i najlepiej jak bym tylko leżał, wczoraj chciałem pojeździć na rowerze ale mi się nie chciało wstać.
Nie wiem czy to starość czy lenistwo ale kręgi mnie też bolą.

Może takie wyczekiwanie bardzo obciąża głowę/mózg, wiem na pewno, że zajebiście pomaga basen. Niestety u mnie często tak bywało, że basen, ploteczki a po basenie piwo i wracałem zmęczony.

Polecam basen przed 15 będziesz wypoczęty do sesji.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 04 maja 2018, 18:28

Bartek pisze:Tomek troche zbyt ogolnikowo piszesz- gdzie akurat trwa hossa która nie jest w trakcie korekty gdzie sa wlasnie new all time high i pewne dalsze wzrosty i gdzie dodatkowo latwo zainwestowac przez np IB lub innych latwo dostepnych brokerow?
Zbyt ogólnikowo? :) Chwilę po pierwszej lutowej korekcie napisałem tekst: https://www.tradingforaliving.pl/krach-na-gieldzie/ w którym podałem dwadzieścia konkretnych aktywów na budowę prostego portfela equal-weighted. To są instrumenty oparte o akcje (USA, Japonia, Chiny, Indie, Brazylia, Korea, Rosja) i o surowce (lit, kobalt, uran). Od 9 lutego niedotykany portfel przetrwał marcową falę korekcyjną na plusie, a finalnie do dzisiaj urósł o 3%, co w ujęciu rocznym daje 12% zysku przy minimalnych wahaniach. Szału nie ma, ale w tym czasie S&P 500 wzrósł ledwie o 0.1%, a YTD jest na minusie -1.64%. To świadczy o dwóch rzeczach:

1. Można stworzyć portfel "long only", który nie będzie skorelowany z USA
2. Można stworzyć niehedgowany portfel, który w tym samym okresie bije benchmark o 300%.

Wiem, że to za krótki czas na porównania, że za mało danych, i-te-de i-te-pe, ale wrócimy do tematu pod koniec roku.

Greg, masz rację, że Wy tu spekulanty, a ja mam skrzywienie pro-inwestycyjne, stąd różnice zdań. No ale ja nie deprecjonuję żadnego podejścia i nikogo nie pytam jak zarabia na życie. Mnie po wielu latach summa summarum cała ta spekulacja wychodziła... na zero. Dlatego dałem sobie spokój i zacząłem zawierać dziesięć razy mniej transakcji, za to dwadzieścia razy bardziej przemyślane. I takie podejście "jakość ponad ilość" skutkuje tym, że mam minimalne wahania w portfelach, przy stabilnym zysku od wieeeelu lat.

W każdym razie nie mam nic do spekulantów, do analizy technicznej, ani nawet do voodoo. Byle by tylko działało w terminie dłuższym niż parę tygodni i miało podtrzymywalną skuteczność powyżej 50% :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 18:29

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 maja 2018, 18:32

Z bliska ... No come on określ się...