Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 15:36

Kris pisze:Greg. Moja szklana kula działa z opóźnieniem;) Zawsze informuje mnie już po fakcie ;) Ale ja tym razem osobiście obstawiłbym, że dolar spadnie.
To wybieraj opcje na najbliższy tydzień :

a) Dolar dół, ropa do góry
b) Dolar do góry, ropa w dół.

ShortVIXerzy walczą, ale jak ropa tąpnie mocniej, to znowu się mocno poddadzą :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2018, 15:43 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 13 lut 2018, 15:41

https://wolfstreet.com/2018/02/12/four- ... ill-spike/

If:
- the Fed raises its target range for the federal funds rate four times this year
– so to a range of 2.25% to 2.50% in December
– and if the still relatively flat yield curve remains relatively flat without steepening,
- the 10-year Treasury yield would reach about 3.85% by December.

But if:
- the yield curve steepens toward a more normal-ish slope,
- it would push the 10-year yield somewhere near or above 4.5% by the end of this year.
- And this would likely cause the 30-year fixed-rate mortgage rate for top-tier borrowers, which is currently at around 4.5%, to rise above 6%, by the end of December.

And if:
- 2019 also sees four rate hikes,
- those mortgage rates are likely to climb above 7% by the end of 2019.

Przy obecnym poziomie zadłużenia - chyba niemożliwe.

Więc pytanie za 100 punktów - kiedy FED odwróci politykę: i wracamy do QE i rates-down???

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 15:48

Kris pisze:Dolar w dół Ropa do góry (obecnie Ropa jest w tym samym dołku co 9.02/2018 (drugi dołek). Pasowałoby na ropie odbicie a dolar poszedłby swoim trendem (obecnie była na nim korekta wzrostowa).
OK, to obserwuj ... Jak zejdziemy dziś na Crude na 57.xx to ShortVIX jest ugotowany i polecimy pionowo w dół na giełdzie...

Obrazek
piap pisze:Przy obecnym poziomie zadłużenia - chyba niemożliwe.
Więc pytanie za 100 punktów - kiedy FED odwróci politykę: i wracamy do QE i rates-down???
Bingo, dlatego obstawiam jedną podwyżke stóp i podwoiłem mojego TMFa (3xlong na obligacje).

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 16:19

Kris pisze:Panowie :) Dzisiaj położyłem na stole pierwszego puzzla :))))))))
:D :D

Generalnie wygląda na to, że jak SP500 przeleci przez 2635... to będziemy zapinać pasy ... Aby to sie uspokoiło najlepiej aby ropa nagle zaczęła iść w górę... ale wtedy dolar is dead...

Ropa delikatnie do góry ShortVIX dokłada cały czas do pieca ile może i odrobinkę prostujemy... Ropa to teraz klucz do sukcesu...

PS : Moje oczy teraz są skierowane i tak na mój wczorajszy trejd ... Natural Gas...

10Y zawróciły i znowu 2.86% ... Gdyby nie ShortVIX to już dawno bam byśmy mieli...

Albo rynek obligacji wyczyści ShortVIXowców, albo ShortVIXowcy wyczyszczą rynek obligacji ... Hmmmm.....

Mamy tak z -5% zlotu w tej chwili, gdyby nie to, że retail investors pchają ogromne pieniądze w ShortVIXa.. Dawaj ropa ... Spadnij te -2.00% ... Wyczyśćmy ShortVIXa one-more-time :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 16:42

Z tym ShortVIXem jest tak, jakbyście wsadzili kamień do procy. ShortVIX naciąga gumę gdy trzymacie w procy kamień i naciągacie go (im więcej kasy do shortVIXa tym mocniej guma się napina), a 10Y obligacje tłuczą was w pewnym momencie młotkiem po ręce, która trzyma naciągniętą gumę z kamieniem skierowanym w dół...

Kamień = ceny akcji oczywiście -ah taka metafora :)

Ktoś musi wygrać może ShortVIXowcy znowu będą górą, ale na końcu skończy się tak jak ostatnio...

Ropa pokazuje nam kierunek. Nie mam złudzień, że to się rozegra, tylko pytanie kiedy... Pierwsze 2 spadki były łatwe, teraz ludzie znowu ładują kasę w ShortVIXa twierdząc, że znowu będziemy po sznurku szli do góry znowu zaburzając po raz kolejny obraz rynku...

Minus - zjazd w dół, dolar się umacnia
Plus - akcje do góry, dolar się osłabia

No cóż przeciąganie liny kto puści póki co ... dzień powszedni ...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 17:42

Ależ się KISI, o matko!

Jak to wybuchnie to Buy-the-diperzy będą zbierać zęby z podłogi...

Znowu w tle na potęgę retail inwestorzy kupują jako buy-the-dip...

Widzicie jaka to nudna robota ...

SQQQ - wybuch i eksplozja do góry albo w dół - coraz bliżej :) Niech do 26$ dobije ... Come on! :)

Obrazek

VIX - z takich formacji to się wypada jak kamień wystrzelony z procy ... Taka tam analogia do ShortVIXa :)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 18:29

UVXY nie shortuje VIX, to jest LONG na VIXa. Eksploduje gdy są spadki... (znaczy leci pionowo do góry). Im bardziej gwałtowne tym szybciej leci. Takie -3% nagłe to +50-70% od razu na UVXY.

ShortVIX to SVXY. Tu wysadzili wszystkich. Kurs ze 140$ prawie spadł na 9$ w 2-3 dni. 8lat wzrostów 3 dni spadków i na zero...

Obrazek

Odpowiedzi na Twoje pytania są bardzo skomplikowane, bo w zależności od tego czego rynek się spodziewa są spore opłaty za zarządzenie tymi 2ma instrumentami. W zależności czego rynek się spodziewa na jedny jest contango na drugim backwardation itp blablablabla, to jest mało ważne i tylko komplikuje zagadnienie, które jest proste jak cholera :

Im szybciej spadają ceny akcji - UVXY robi eksplozję do góry. Na tym robiłem +70% potem +50%, może teraz uda się +100%... UVXY spada jak nie ma zmienności - czyli rynek się kisi. Dziś jest ciekawie, bo leci do góry, a rynek aż kipi do spadków. To mi pokazuje, że już za chwileczkę już za momencik zjazd na NASDAQu zacznie się kręcić :)

SVXY - bym w życiu nie tknął, a tym bardziej teraz gdy aż się gotuje - inwestorzy pompując tu kasę, sztucznie zmniejszają volatility - czyli zmienność dająć złudne poczucie np. algosom, że jest OK i powinny kupować akcje, ostatnio no cóż nie wypaliło.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 19:00

Kasa leci do SVXY, zmiejszając volatility które właśnie i tak wybucha. Aby utrzymać to status-quo, które mamy coraz więcej kasy musi lecieć do SVXY. 10Y = 2.85% wiemy, że jest crash-mode = ON. To że nie zleciało to zasługa wykładniczego dokładania do SVXY inwestorów wierzących w to, że uda im się rynek zawrócić, tą prymitywną zagrywką.

NIE UDA.

Ścigają się z rynkiem obligacji, który jest pewnie pierdyliard razy większy niż ShortVIX i sygnalizuje, że spory sztorm przed nami, ot choćby przy 10Y=2.85%, które widać, że przy tych poziomach akcji, gdyby nie wykładniczo lecąca kasa do SVXY byśmy zlecieli jak kamień. W pewnym momencie znowu będzie punkt-przegięcia. I będzie on 10x bardziej brutalny niż spadek pierwszy i spadek drugi. Brakuje nam do tego MAX tygodnia, ale to MAX...

Inwestorom skończy się kasa na buy-the-dip, tak samo jak dokładanie do ShortVIXa i rynek się po prostu załamie ciągnąc na dno tych co wierzyli, że są w stanie tak idiotyczną zagrywką zawrócić rynek.

Algosy na razie są gdzieś w d..pie bo rynek spada, VIX lata jak echo-serca, drobny wyskok VIXa do góry i zlecenia SELL-EVERYTHING posypią się lawinowo. Brakuje impulsu. Jesteśmy na mm od zlecenia w dół.

ShortVIX to nic innego jak gaszenie pożaru benzynom...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 19:06

Rynek się właśnie zawiesił... Coś się szykuje...

Nawet ratują podbijając cenę ropy ... ale to nie za bardzo pomaga...

Powinniśmy tu wyskoczyć ponad linię, lekko-łatwo i przyjemnie, ale póki co każdy widzi, że rynek a lekkość to 2 sprzeczności. Możemy tu wylecieć do góry w ramach pułapki, bo póki co słabo to wygląda. Mam nadzieje, że to czujecie, że coś tu nie tak. Do tego 10Y=2.85% i stoi jak drut...

Obrazek

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 13 lut 2018, 19:40

Korekta jest, miejsce ważne, jak przejdziemy pewnie będzie wyżej...
Do tego usdjpy w kluczowym miejscu, jak sie obroni może pomagac rynkom akcji
Załączniki
USDJPY - Primary Analysis - Feb-13 1625 PM (1 day).png
SPX500USD - Primary Analysis - Feb-13 1939 PM (4 hour).png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 19:55

Wszystko w rękach ShortVIX'a i 10Y, oraz ceny ropy... Tu nie ma większej filozofii... Może jeszcze jeden bounce do góry na buy-the-dip...

Tak długo jak obligacje 10Y nie zaskoczą i ich rentowność nie spadnie = nie ma nawet szans na prawdziwy rajd do góry, chyba, że podlany benzynom z shortvixa...

Takich jaj jak dzisiaj to bardzo dawno nie widziałem... Wszystko po prostu UMARŁO...

Rudy

Post autor: Rudy » 13 lut 2018, 20:28

Faktycznie, totalny marazm, do obligów większa kasa nie popłynęła, na SPX to wygląda jak typowe odbicie zdechłego kota (w sumie dobrze bo można wyżej wziąć shorty), na reszcie instrumentów ruchy nic nie zmieniajace. Wygląda że giełda w USA poleci dalej, a my pewnie za nią. Tylko jedno mnie zastanawia - jak poważni inwestorzy mogą pchać pieniądze do takiego wehikułu jak SVXY i to po tym jak dostali lanie które powinni zapamiętać - ja po czymś takim bym zapomniał o istnieniu takiego instrumentu na zawsze...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 13 lut 2018, 20:44

SVXY będzie notowany do 20 lutego tylko.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lut 2018, 20:48

Kris pisze:Greg. Czy można napisać że UVXY odwrotnością SVXY ? i zachowują się identycznie tylko w przeciwnych kierunkach ?
Chyba mniej więcej tak... ale raczej mniej niż więcej z różnych powodów. Teoretycznie tak to powinno wyglądać.
Gregory pisze:SVXY będzie notowany do 20 lutego tylko.
I dzięki Bogu, może wtedy będzie zielone światło do dropa o 20%...
Rudy pisze:Tylko jedno mnie zastanawia - jak poważni inwestorzy mogą pchać pieniądze do takiego wehikułu jak SVXY i to po tym jak dostali lanie które powinni zapamiętać - ja po czymś takim bym zapomniał o istnieniu takiego instrumentu na zawsze...
To czysta psychologia... Leciało po 100% rocznie przez 8 lat, to teraz też będzie leciało. Ot czysta głupota i chęć bardzo agresywnego odzyskania gotówki... Najczęstszy błąd... Poza tym tam nie ma poważnych inwestorów... To spekulanci ala mania na bitcoinie... Zapłacą drugi raz stratą wszystkiego...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 13 lut 2018, 20:56

Technicznie sem500 15,30, H1 wygląda jak formacja spodka jedynie volumen się nie zgadza.

Zablokowany