Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
No, tak to mi wygląda :) akurat na 3x lewarach polece... 2680 do 2720-2740 na 3x long, a pod 2740 3xshort gdy 10Y dobiją pod 2.93. That's my plan :)
Jeżeli będzie po mojemu to ta fala która teraz idzie do góry rozbudzi byków na all-time-high, zmasakruje shorty a na koniec zmiażdzy byków a Gartman zroby przy tych poziomach cover, albo powie, że czas na all-time-high :)
Jeżeli będzie po mojemu to ta fala która teraz idzie do góry rozbudzi byków na all-time-high, zmasakruje shorty a na koniec zmiażdzy byków a Gartman zroby przy tych poziomach cover, albo powie, że czas na all-time-high :)
Już miało być po przebiciu MA200 pionowo w dół a poszło pionowo do góry. Pewnie wszyscy myśleli podobnie i wyszło jak zawsze gdy wszyscy myślą podobnie.
I pisałeś że wzrost rentownosci tylko raz może przegiąć akcje i już to zrobił i że teraz już to jest nieaktualne.
Nie wierzę w te poziomy które wszyscy kontrolują bo ostatnio działa wszystko na odwrót.
Podejrzewam ze jak bedzie załamanie to bedzie to przypadkowy moment którego nikt się nie bedzie spodziewał.
W poniedziałek przelecielismy MA200, w środę rano info o taryfach (mocna odpowiedz Chin),środowy premarket -2 lub -3% w pewnych momentach chyba był na indeksach a na Boeingu -6 % byłą panika i to wyglądało na dobry pretekst do rozpoczęcia wiekszej przeceny a stało sie zupełnie co innego- 3 dni wzrostów na wszystkich indeksach.
I pisałeś że wzrost rentownosci tylko raz może przegiąć akcje i już to zrobił i że teraz już to jest nieaktualne.
Nie wierzę w te poziomy które wszyscy kontrolują bo ostatnio działa wszystko na odwrót.
Podejrzewam ze jak bedzie załamanie to bedzie to przypadkowy moment którego nikt się nie bedzie spodziewał.
W poniedziałek przelecielismy MA200, w środę rano info o taryfach (mocna odpowiedz Chin),środowy premarket -2 lub -3% w pewnych momentach chyba był na indeksach a na Boeingu -6 % byłą panika i to wyglądało na dobry pretekst do rozpoczęcia wiekszej przeceny a stało sie zupełnie co innego- 3 dni wzrostów na wszystkich indeksach.
Widzisz prawdopodobieństwa Bartek na rysunku? Nic na wujka Kurodę nie poradzę. Skubany skupił już 80% całych ETFów Japonii i chyba cały ich dług i ratuje kumpli z FEDu bo i tak Yen jest do odstrzału. Czy skupi jeszcze 30% ETFów w USA - co to za różnica?
75% dawałem w dół, ale nie wykluczałem 25% w górę - w myśl zasady orientuj się. Sam longowałem jedną falę long chyba z 2580 na 2615 gdy USDJPY leciało do góry.
Może raz, ale znowu na wujka Kurodę nic nie poradzę. Od 2008 mamy gracza w postaci banków centralnych, które robią co mogą aby tą banię pompować, dlatego orientowanie się jest tu ważne. Widzisz te -6% co daje na taryfach? Że dzień później USDJPY leci do góry i algosy zapominają o sławetnych taryfach, które nie mają nic wspólnego z wycenami spółek. To wydmuszka dla ludu. Tfu algosy. Algosy to nawet dotknąć tego nie chcą, gdyby nie pion w USDJPY i uncle Kuroda to dawno falę "C" byśmy zobaczyli.
75% dawałem w dół, ale nie wykluczałem 25% w górę - w myśl zasady orientuj się. Sam longowałem jedną falę long chyba z 2580 na 2615 gdy USDJPY leciało do góry.
Może raz, ale znowu na wujka Kurodę nic nie poradzę. Od 2008 mamy gracza w postaci banków centralnych, które robią co mogą aby tą banię pompować, dlatego orientowanie się jest tu ważne. Widzisz te -6% co daje na taryfach? Że dzień później USDJPY leci do góry i algosy zapominają o sławetnych taryfach, które nie mają nic wspólnego z wycenami spółek. To wydmuszka dla ludu. Tfu algosy. Algosy to nawet dotknąć tego nie chcą, gdyby nie pion w USDJPY i uncle Kuroda to dawno falę "C" byśmy zobaczyli.
Ja się teraz tylko boję takiego odjazdu na północ jak nam zafundowali od 8 do 26 lutego. Bo odbijamy z tego samego poziomu około 2580pkt SP500.
Boję się też że gielda to szulernia i robi co się animatorom bardziej opłaca w danym momencie- jak jest w danym momencie wiecej szortów do wytrzepanie z kasy to jazda do góry.
I na odwrót.
Czy to już zbyt duza teoria spiskowa i niemozliwe to jest?
Na plus dla nas na pewno dolar index - najwyzej od miesiaca- zwykle po czyms takim przychodził spadek na indeksach.
I drugi plus rentownosci znow dosc wysoko.
I tzreci plus odpływ z funduszy w stylu QQQ ( chociaż niewykluczone ze po kilku dniach wzrostów znow trafi tam kasa)
Zaczyna wyglądać jak dobre srodowisko dla szortujacych.
Czy w takim razie jutrzejsze dane z rynku pracy beda miały jakies znaczenie?
Boję się też że gielda to szulernia i robi co się animatorom bardziej opłaca w danym momencie- jak jest w danym momencie wiecej szortów do wytrzepanie z kasy to jazda do góry.
I na odwrót.
Czy to już zbyt duza teoria spiskowa i niemozliwe to jest?
Na plus dla nas na pewno dolar index - najwyzej od miesiaca- zwykle po czyms takim przychodził spadek na indeksach.
I drugi plus rentownosci znow dosc wysoko.
I tzreci plus odpływ z funduszy w stylu QQQ ( chociaż niewykluczone ze po kilku dniach wzrostów znow trafi tam kasa)
Zaczyna wyglądać jak dobre srodowisko dla szortujacych.
Czy w takim razie jutrzejsze dane z rynku pracy beda miały jakies znaczenie?
I wszystko poszło ... w pi..du. Niech Chiny wywalą 200MLD$ US Treasuries w końcu bo to już żałosne co tu się dzieje...
I Twój plan zeby pojechac chwile na longu tez chyba poszedł w p...du. Może i lepiej bo może bedzie taki armagedon że nie zdążyłbyś wyskoczyc :) A moze nic z tego nie bedzie :)
Ja wczoraj wieczorem wziałem shorty i dzisiaj chciałem sqqq za 17.50 usrednic ale nie doszło.
Nie wierzyłem w ten rajd i w tego Boeinga ze poszedł w góre i pewnie jutro w premarket wszystko odda z nawiazka.
PS: Szortujecie DJIA? Ja mam DOG. Znacie/ polecacie jakies inne? Nie chce szortowac pojedynczych firm ze wzgledu na ryzyko.
PS2: To na razie premarket i rano jak sie obudzimy to moze byc to zupelnie inaczej odebrane przez rynek.
Natomiast dobra okazja zeby opchnac szorty w premarket jak ktos chce juz zrealizowac zysk.
Ja wczoraj wieczorem wziałem shorty i dzisiaj chciałem sqqq za 17.50 usrednic ale nie doszło.
Nie wierzyłem w ten rajd i w tego Boeinga ze poszedł w góre i pewnie jutro w premarket wszystko odda z nawiazka.
PS: Szortujecie DJIA? Ja mam DOG. Znacie/ polecacie jakies inne? Nie chce szortowac pojedynczych firm ze wzgledu na ryzyko.
PS2: To na razie premarket i rano jak sie obudzimy to moze byc to zupelnie inaczej odebrane przez rynek.
Natomiast dobra okazja zeby opchnac szorty w premarket jak ktos chce juz zrealizowac zysk.
Nawet bym tego nie przetrzymał przez noc patrząc po schamacie powyżej jak to rośnie a potem lawinowo spada... ;) Jutro pewnie i tak odbije pionowo do góry... To chyba sobie Trump gra na krótko a potem zbiera LONG...
Wczoraj zakończyliśmy realizację formacji podwójnego dna. 1:1. A mówicie że technika tutaj nie działa. Co prawda ja liczyłem że jeszcze pociągniemy dalej co raczej nie napawało mnie optymizmem biorąc pod uwagę pozycje. Ucieszyła mnie tak techniczna wiadomość z rynku dzisiaj. dwa lub trzy dni temu pisałem że cena dąży do równowagi (D1) i EMA 50, mimo że patrzy spadkowo, działać będzie jak magnes na cenę która dąży do równowagi. I też się tak stało. EMA50 ściągnęła do siebie cenę.
Jak widać z wykresu utknęliśmy na 50% Fibo. Tutaj też jest wsparcie. Wykres 2H
Dwa dni temu EMA50 i SMA20 z wykresu D1 dały sygnał sprzedaży.
Jak widać z wykresu utknęliśmy na 50% Fibo. Tutaj też jest wsparcie. Wykres 2H
Dwa dni temu EMA50 i SMA20 z wykresu D1 dały sygnał sprzedaży.
- Załączniki
-
Z tym Boeingiem to też tak z umiarem trzeba podchodzić. Jego sprzedaż w Chinach to niecałe 12 mld, czyli ledwie 12% przychodów. Chiny zapowiedziały taryfy o wartości 50 mld rozłożone na 1333 towarów. Jak podzielisz 50 mld na 1333, to wychodzi na to, że taryfy przypadające na jednego producenta wyniosą 37 mln USD, a to jest... 0,037% przychodów Boeinga w skali total. Wiem, że te taryfy nie będą rozłożone po równo na wszystkich 1333 firm, tylko proporcjonalnie, bo sa firmy, które wytwarzaja wiele produktów z tej listy, ale nawet wtedy, to wpłynie w sposób mikroskopijny na przychody takich gigantów jak Boeing. Cały amerykański eksport do Chin (wszystkich dóbr łącznie) to jest 1% GDP.Bartek pisze:Nie wierzyłem w ten rajd i w tego Boeinga ze poszedł w góre i pewnie jutro w premarket wszystko odda z nawiazka.
Ta wczorajsza wypowiedź Trumpa, że zlecił swoim doradcom sprawdzenie czy kolejne taryfy na 100 mld mają uzasadnienie (a jeśli mają, to żeby przygotowali potencjalną listę produktów), wygląda trochę jak gra w pokera, gdzie wszyscy blefują i z każdą kolejną kartą na stole podbijają stawkę, a na koniec okaże się, że i tak nikt nic w tych kartach nie miał. Wydaje mi się, że jutro Chiny odpowiedzą coś w rodzaju: OK, to my czekamy na tę nową listę i jeśli ona się pojawi, to odbijemy piłeczkę nakładając współmierne własne taryfy. No ale to wszystko i tak kwestia kolejnych miesięcy, przez które nic się nie powinno wydarzyć. Chyba, że nie mam racji, ale wolałbym jednak mieć :)
Tomaszu oczywiście masz rację. Hasło taryfy celne ma bardziej wymiar spektakularny i niż bardzo bolesny biorąc pod uwagę dane realne. Jednak jak sam wiesz rynki nie do końca działają w taki sposób. Pojawiła się na początku plotka nie mająca żadnego twardego uzasadnienia taryfy celne = Boening ucierpi. Nikt sobie nie zadawał trudu aby to zweryfikować. To poszło w masę. I masa zadziałała wyprzedażą. Działanie rynków dużej mierze opiera się na takich pseudonewsach. Jak pojawi się lawina wyprzedaży to nikt w pewnym momencie nie może jej zatrzymać aż sama się nie wyczerpie.
Patrzę na wykres SP500 i chyba coś poszło nie tak w sesji azjatyckiej. W ciągu 30 min wywalono sporo papieru. Kurs zleciał 50$, Może tak w rzeczywistości było lub ktoś skorzystał z małej płynności. Jeżeli to drugie to powinniśmy zobaczyć dzisiaj powrót do punktu wyjścia.
Gregory, podpisuję się pod tym co powiedziałeś obiema rękami, obiema nogami i czym tam jeszcze mam. Dlatego cały czas uważam, że zachowanie się rynków w krótszej perspektywie jest czysto losowe i nieprzewidywalne. I dlatego też w pewnym momencie swojej giełdowej kariery odpuściłem zupełnie próby przewidywania tego, co się zaraz wydarzy z kursami, a zamiast tego skupiłem się na bardziej długofalowej perspektywie, którą można oszacować z mniejszym lub z większym prawdopodobieństwem, ale zawsze z jakimś :)
Pytanie czy *Kris jest doświadczonym inwestorem... Gdyby ludzie nie próbowali robic nowych rzeczy, to do dziś siedzieli by na drzewie...cezary692 pisze:Rady "inwestorów" z dopiskiem "doświadczony" na wagę złota ;)Kris pisze:Moja rada dla początkujących: Jak się nie znasz to trzymaj pieniądze na lokacie i nie dotykaj rynku bo Ci rączki pourywa ! (to że Ci się wydaje to grubo za mało :)
Na początku nikt się nie zna, nie umie jeździć, pisać, czytać, do wszystkiego jednak dochodzi, bo się uczy i próbuje, więc rada powinna być taka, że jeśli chcesz inwestować/spekulować to trzeba się uczyć, czytać i działać, zaczynając choćby niewielką kwotą...
A nie siedzą ?
Wiele ludów plemion żyje jeszcze w tych czasach, zobacz a amazonce jakiś czas temu odkryto nowe plemiona, które jeszcze żyją/żyły w czasach "kamienia łupanego"
Jedyna rasa, która zrobiła przeskok to rasa najmłodsza, czyli biała. Inne rasy wygineły a inne by dalej żył na drzewach, że strachu przed zwierzętami.
Dzisiaj mamy też, że większość jest idiotami i żyje w strachu przed różnymi rzeczami, ogólnie przed dobrem materialnym, że go stracą.
Wiele ludów plemion żyje jeszcze w tych czasach, zobacz a amazonce jakiś czas temu odkryto nowe plemiona, które jeszcze żyją/żyły w czasach "kamienia łupanego"
Jedyna rasa, która zrobiła przeskok to rasa najmłodsza, czyli biała. Inne rasy wygineły a inne by dalej żył na drzewach, że strachu przed zwierzętami.
Dzisiaj mamy też, że większość jest idiotami i żyje w strachu przed różnymi rzeczami, ogólnie przed dobrem materialnym, że go stracą.
Moja rada dla początkujących. Nie graj na demo bo nabierzesz złych nawyków. Działaj w realu, nie wchodź na Rambo. Nie analizuj wykresów przeszłych "jakbym tu wszedł to tyle bym miał". Nie rozpaczaj że nie złapałeś dołka, górki. Patrz na duże interwały gdzie idzie trend. Przede wszystkim czytaj, czytaj, ucz się. A błędy, każdy popełnia nie Ty jeden. Straty, każdy ponosi nie Ty jeden. Druga sprawa cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Słuchaj innych polegaj jednak na sobie. Jeżeli masz mało doświadczenia czytając innych np. Grega podejdź do tego na chłodno. Ci którzy mają dużą wiedzę często pomijają kwestie oczywiste i przechodzą od razu od A do D i dalej do M. To że Greg napisał będzie giga spadek nie oznacza że zaraz zakładasz sell a potem się dziwisz miało przecież spadać. Analizuj to co mówią inni.
Wreszcie nie gadaj tylko działaj. Aby wygrać w totolotka trzeba puścić kupon inaczej się nie da.
Wreszcie nie gadaj tylko działaj. Aby wygrać w totolotka trzeba puścić kupon inaczej się nie da.