Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Teraz się zaczyna strach...
Greg, teraz kto ma szorty typu SQQQ, DWT, SOXS, UVXY, DUST to trzyma i się smieje pod nosem...no moze poza DUST
DUST na końcu dołączy ;)
Kto pamięta takie czasy sprzed ostatnich 10 lat?
It can only go up. Sky is the limit -> 800$ za 2 miesiące to bedzie kosztowało pewnie...
Kto pamięta takie czasy sprzed ostatnich 10 lat?
It can only go up. Sky is the limit -> 800$ za 2 miesiące to bedzie kosztowało pewnie...
Początek mamy super. Najgorszy od 1929 roku -> historia. Blisko 100 lat :)
Good Luck :)
Sądzę, że cena będzie i 1000$ za NVIDIE i wcale nie jest to bańka :
Sądzę, że cena będzie i 1000$ za NVIDIE i wcale nie jest to bańka :
Oj bounce do góry chyba leci...
Będą bounce'ować pod 2600-2640... Niech bounceują. Nie ma co oglądać póki co level 2600-2640 pewnie RELOAD i docelowo na 2450 ... Nikt nie chce oddać akcji za -30%, niech sobie zrobią buy-the-dip.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
To kto zakłada etf'a inverse Gartman? :)
Witam wszystkich, to mój pierwszy post, ale portalowi przyglądam się od kilku miesięcy i robi na mnie bardzo pozytywne wrażenie, żeby nie powiedzieć niesamowite. Giełdą zajmuje się od samego pocztku, chodzi o polską gieldę, przeszedłem właściwie wszystko, od papierowych, śmiesznych zleceń na 5 spółek, po stanie w nocy po akcje ( sic!), tak jak wiekszość chyba z nas miałem wzloty i upadki. Przechodziłem drogę od skomplikowanych wykresów, nafaszerowanych wszystkim, co na tym świecie stworzono, czytanie książek, wzorowanie się na różnych guru giełdy, ale w efekcie nie przynosiło to wielkiej satysfakcji, do czasu aż doszedłem do wniosku, że wszystko tkwi w mojej psychice i złych nawykach, bardzo często nabytych przez ślepe naśladowanie innych, tudzież podpowiedzi tzw. analityków i szkoleniowców : ). Każdy musi dojść do etapu, gdzie stanie przed pytaniem, kim jestem? Jaki mam charakter? Co chcę osiągnąć? itd. Początki mojej giełdy, to obowiązkowa analiza fundamentalna, kiedyś skuteczna, ale po radosnej twórczości dziadka Greenspena, nadaje się właściwie do kosza. Następny etap, to słynna AT, owszem na krótko działa, ale w punktach zwrotnych, tudzież przełomowych puszcza wszystkich w skarpetkach. Do czego zmierzam? Uważam, że w dzisiejszej spekulacji ( tak jestem wrednym spekulantem) niezbędna jest wiedza z pogranicza wielkiej polityki i czystego hazardu. Uważam, że w "dziwnych czasach" w jakich przyszło nam żyć, nie istnieje pojęcie długoterminowego inwestowania np .w akcje, ekonomia w normalnym, akademickim rozumowaniu nie istnieje. Statystyki są dopasowywane pod potrzeby grubasów, dane sortowane, przeżuwane i wymlaskane wypuszczane są pod konkretne zamówienie. To nie jest rynek z lat 90. czy nawet początku obecnego wieku, to jest rynek pokerzysty, ten kto rozdaje karty chce ciebie orżnąć bez mydła, nie ma żadnych zasad, ani reguł, to tylko tak z pozoru wygląda, że ładnie pieknie, wszystko pod kontrolą. Dlatego też, bez zbędnego kadzenia, bo tego nie uznaję, obserwuję poczynania " Grega" i powiem krótko - " Wszyscy szkoleniowcy łączcie się i uczcie się od niego". Facet czyta rynek, jak chyba nikt inny, z którymi miałem do czynienia. Wyciąga trafne wnioski na przyszłość, mimo wszechobecnej papalaniny o tym, jak to wszystko jest ok. i super i cacy. Piszę to dlatego, że mam całkowicie zbieżne poglady z nim na temat przyszłości balonowej giełdy, rozdętego euro, skali podwyżek FED i dalszej prosperity. Wchodzimy w okres mroczny, być może nawet, z końcowym napisem "WOJNA", notabene historia świata ,to historia wojen. Pamiętajmy jednak, że tak jak w słynnej piosence " A po nocy, przychodzi dzien, a po burzy spokój..." po wstrząsie i oczyszczeniu, znowu będzie długoterminowo pięknie, a ekonomia nie będzie kuglarskimi pokazami. Sorry, że tak ogólnikowo i tasiemcowo, ale tak mi wyszło, święta :).
PS. Moja prognoza USD - 120 i historyczne szczyty, oczywiście docelowo, ale za ok. 3 lata ostre doły. Strefa euro i unia upadek najpóźniej do 2024. Nadchodzi nowy podział świata, być może będzie nawet lepszy dla nas. Optymizmu życzę i elastyczności.
PS. Moja prognoza USD - 120 i historyczne szczyty, oczywiście docelowo, ale za ok. 3 lata ostre doły. Strefa euro i unia upadek najpóźniej do 2024. Nadchodzi nowy podział świata, być może będzie nawet lepszy dla nas. Optymizmu życzę i elastyczności.
Dlaczego 120? Jakby to powiedziec, to mikstura, historycznych wykresow, zlozonosci sytuacji geopolitycznej, i zalozenia , ze w chwili panicznego krachu zielony jest dobrym schronem. Jestem juz w trasie, stad literowki. Moze jutro bardziej szczegolowo to przedstawie
Updated. Jutro polecą ponad MA200 w/g mnie (dla zmyły). Do 2620-2640 i sell-off.
Jakikolwiek dobry bounce ponad 2655 (powiedzmy 2660) = Plunge Protection Team wykupiło połowę FAANGu :)
UVXY : tu się nic nie zmienia. Dziś nie wywaliliśmy poziomów. Cofka wraz z odbiciem na 2620-2640 i atak do góry. UWAGA VIX może eksplodować o +100%!
Jakikolwiek dobry bounce ponad 2655 (powiedzmy 2660) = Plunge Protection Team wykupiło połowę FAANGu :)
UVXY : tu się nic nie zmienia. Dziś nie wywaliliśmy poziomów. Cofka wraz z odbiciem na 2620-2640 i atak do góry. UWAGA VIX może eksplodować o +100%!
cezary692 pisze:Dlaczego 120 a nie np 100 albo 60. Na czym opierasz swoje prognozy?belmont pisze:PS. Moja prognoza USD - 120 i historyczne szczyty, oczywiście docelowo, ale za ok. 3 lata ostre doły. Strefa euro i unia upadek najpóźniej do 2024. Nadchodzi nowy podział świata, być może będzie nawet lepszy dla nas. Optymizmu życzę i elastyczności.
Większość ludzi strzela i wróży z fusów.
Wartość pieniądza w czasie się zmienia.
Zawsze jest tak, że komuś się uda.
Ten Kepler ma spoko prognozy. Teraz celują blisko Gregowych poziomów :)
"Ta faza korekty nie osiągnęła jeszcze punktu kulminacyjnego, a inwestorzy powinni sprzedawać, gdy rynek tylko odbije się od obecnych poziomów" - piszą w nocie analitycy Kepler Cheuvreux.
"Ostatni etap tej korekty może charakteryzować się autentycznym bólem i paniką inwestorów oraz zmianą w aktywa defensywne, co powinno być widoczne do końca kwietnia. Zaczęlibyśmy kupować akcje, gdy S&P 500 znajdzie się blisko 2.500 pkt." - dodają.
"Ta faza korekty nie osiągnęła jeszcze punktu kulminacyjnego, a inwestorzy powinni sprzedawać, gdy rynek tylko odbije się od obecnych poziomów" - piszą w nocie analitycy Kepler Cheuvreux.
"Ostatni etap tej korekty może charakteryzować się autentycznym bólem i paniką inwestorów oraz zmianą w aktywa defensywne, co powinno być widoczne do końca kwietnia. Zaczęlibyśmy kupować akcje, gdy S&P 500 znajdzie się blisko 2.500 pkt." - dodają.
Wczoraj gdyby nie PPT to byśmy strzelili z -20% w 1 dzień... PPT poduszeczkę nam pod -4% podstawiło na NASDAQu... :)
1/ Teraz FED wywala obligacje w ramach QT. Rentowności rosną :
2/ Bilans FEDu maleje. Przez brak płynności robimy SELL-OFF (coraz mniej pieniądza w obiegu -> rynek nie ma prawa iść wyżej)
3/ Ludzie widzą, że obligacje są atrakcyjne -> strumień kasy zaczyna płynąć do US Treasuries
4/ Rynek spada -4% -> coraz więcej ludzi kupuje US Tresuries -> rentowności spadają
5/ PPT - podkłada poduszkę blokuje duże spadki -> patrz punkt #1 i w koło Macieju
A to bilans FEDu (PPT to też FED - schodkami będziemy schodzić coraz niżej)
FED pięknie wyzbędzie się bilansu, a US Treasuries to będzie to co wszyscy będą chcieli mieć. A FED będzie śmiało mógł zrobić QE z czystym (no ... z nieźle przeczyszczonym bilansem).
To jest dowód na to, że FED ratuje dług, a wyceny akcji ma głęboko gdzieś.
1/ Teraz FED wywala obligacje w ramach QT. Rentowności rosną :
2/ Bilans FEDu maleje. Przez brak płynności robimy SELL-OFF (coraz mniej pieniądza w obiegu -> rynek nie ma prawa iść wyżej)
3/ Ludzie widzą, że obligacje są atrakcyjne -> strumień kasy zaczyna płynąć do US Treasuries
4/ Rynek spada -4% -> coraz więcej ludzi kupuje US Tresuries -> rentowności spadają
5/ PPT - podkłada poduszkę blokuje duże spadki -> patrz punkt #1 i w koło Macieju
A to bilans FEDu (PPT to też FED - schodkami będziemy schodzić coraz niżej)
FED pięknie wyzbędzie się bilansu, a US Treasuries to będzie to co wszyscy będą chcieli mieć. A FED będzie śmiało mógł zrobić QE z czystym (no ... z nieźle przeczyszczonym bilansem).
To jest dowód na to, że FED ratuje dług, a wyceny akcji ma głęboko gdzieś.
czyli w "cyklu Grega" między 1 a 2 mamy odbicia na giełdach a 2 to to co zawsze nazywałeś "przełamaniem giełdy przez obligacje"? ostatnio coś 2,9-2,95