Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Dziros
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Dziros » 30 mar 2018, 00:36

chyba nikt tym ziomkom z after market nie powiedział, że giełda już zamknięta. oni tam ciągle handlują ;) teraz -3,99% tsla. skacze góra/dół
Ostatnio zmieniony 30 mar 2018, 00:42 przez Dziros, łącznie zmieniany 2 razy.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 30 mar 2018, 00:36

Coraz gorzej ... Kur.. a na tym 263 chciał przywalić shortów (podwoić podwojone), ale ... przywaliłem SQQQ... Przyjdzie taki moment na Tesli (gdzieś około 200$, że nagle szybko spadniemy -20% w sekundę -> to będzie znak, że Elon zbankrutował i krzyż kretynowi i megalomanowi na drogę). Ja jako short seller też dołoże cegiełkę do jego bankructwa i sobie medal sam za to przyznam (z 1.5r na to czekałem) :) Te oszustwa niech wyjdą na wierzch i pokażą prawdziwe oblicze Enrona jak wydymał wszystkich na kasę to teraz giełda go wydyma na całą resztę... Nienawidzę tego człowieka i to do takiego stopnia, że ...

Obrazek

Koszt pożyczenia akcji na Tesli do krótkiej sprzedaży urósł :) Rynek wycenia coraz bliżej bankructwo.
Dziros pisze:chyba nikt tym ziomkom z after market nie powiedział, że giełda już zamknięta. oni tam ciągle handlują ;) teraz -3,99% tsla. skacze góra/dół
Otworzy się z niezłą luką podejrzewam w nowym miesiącu ... Luką w dół... Patrzcie jak ceny za pożyczenie akcji rosną aby grać na krótko. Każdy chce pogrążyć spółkę. Już 3.5%.

Obrazek

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 30 mar 2018, 00:59

@Greg
ciekawe info. nawet nie wiedziałem, że tak shortowanie wygląda i tam jest liczba dostępnych akcji na short i procent się zmienia. to dlatego na starcie sharpnęło mnie ~ -1%

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 30 mar 2018, 01:03

Każdy broker ma to inaczej... Cena za wypożyczenie akcji do shorta zamienia się gdy tłum się rzuca do krótkiej sprzedaży czując krew, a broker chce na tym zarobić.

Swoją drogą :

Obrazek

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 30 mar 2018, 01:09

Obrazek
popsułeś Greg, ale ja już naprawiłem.;) jak tak dalej pójdzie, to dostaniesz aka 'psuja'
Obrazek
nieźle się bawią w after market.

muszę znaleźć jak wyglądają koszty shortu u mnie w suck_so (saxo)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 30 mar 2018, 01:17

W/g mnie z -10% otworzymy w przyszłym tygodniu i to niezamykanlnym gapem w dół i dopiero się panika zacznie...

I teraz tak .. Jak nagle zobaczymy taki sell-off że z -20% zobaczymy W DZIEŃ na Tesli = Elon zbankrutował (o Tesli nie wspominam). Kwiatka mu wyślemy :D

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 30 mar 2018, 01:27

ostra prognoza. mam nadzieje, że dalej emocje masz wyłączone i wishful thinking. ale nawet jak nie trafisz, to kto się na giełdzie nie myli. ta tsla to ciekawy film.

po spadkach na srebrze powoli się przekonuję, że QT może rzeczywiście kapitał zasysa. zobaczymy jak to wyjdzie. srebro long zamknięty, a teraz resztki z kryptowalut zaczynam zamykać. w krypto możliwe, że już nie wejdę spowrotem, bo może jednak wygląda jak przerost formy nad treścią i też chyba niewiele mogą, bo regulacjami można dziabnąć jak się by się miało rozpasać.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 30 mar 2018, 02:21

Podbijanie kursu przez Elona :

PUMP :

https://www.bloomberg.com/news/articles ... production
Greg pisze:Nie zauważyłeś, że Tesla zawsze takie coś robi na dzień przed ważnymi wydarzeniami?
and DUMP ze 3h później. Poduszka na +3% wcześniej zrobiona.

https://www.bloomberg.com/news/articles ... ering-part

Inaczej wygląda to tak :

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 30 mar 2018, 02:59

Dziros pisze:ostra prognoza. mam nadzieje, że dalej emocje masz wyłączone i wishful thinking. ale nawet jak nie trafisz, to kto się na giełdzie nie myli. ta tsla to ciekawy film.
Mówię co widzę, a nie co mi sie wydaje... Na wszystko pokazuje potwierdzenia. Nie oceniam tego.

Jak ktoś chce się pośmiać (jak już takie rzeczy ludzie robia to koniec jest bliski)

https://www.captiongenerator.com/960112 ... esla-bonds

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 30 mar 2018, 09:43

Czy istnieje jakieś przeciwwskazanie aby zakupić lewarowany (x2) ETF na spadek SP500 i trzymać go przez dłuższy czas?
Mam tutaj na myśli okres powiedzmy 2-3 tygodni w ciągu których powinniśmy zjechać porządnie w dół.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 30 mar 2018, 09:52

Tylko takie, że z perspektywy tych 2-3 tygodni, to wcale nie będzie dźwignia x2: https://www.tradingforaliving.pl/etfy-c ... -dzwignia/

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 30 mar 2018, 10:50

Czytałem ten artykuł i zdaję sobie z tego sprawę.
Pytając o to miałem na myśli jakieś nadzwyczaj wysokie ukryte opłaty, możliwość zupełnie nieracjonalnego wystrzału na indeksach lub coś w tym rodzaju.
Chciałbym zwyczajnie uszczknąć coś podczas spadków i zrobić to w miarę bezpieczny sposób.
Swoją drogą Tomku jaki masz plan na rozegranie tego ewentualnego spadku na giełdach?
Greg jest mocno zafiksowany na drastyczny spadek (pewnie i słusznie, argumenty ma naprawdę mocne), a ja jestem ciekaw jak Ty się na to zapatrujesz.

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 30 mar 2018, 10:59

@Tomek. dzięki za arta!

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 30 mar 2018, 11:03

No to raczej nie ma tutaj żadnych ukrytych pułapek, poza taką właśnie, że jeśli indeks będzie miał dość duże wahania i finalnie znajdzie się na tym samym poziomie, to wartość Twojego ETF-a będzie na minusie.

Światowa gospodarka póki co ma się dobrze, a EPS-y spółek ciągle rosną, więc ja nie spodziewam się żadnego kataklizmu przez najbliższy rok. Jednak zdaję sobie sprawę, że z Trumpem na czele sytuacja może się odwrócić o 180 stopni właściwie każdego dnia. Mam więc jakieś 60% gotówki, na wypadek gdyby jednak kolejna fala wyprzedaży nadeszła. Wtedy po prostu będę dokupował i uśredniał sobie te firmy, które mają solidne fundamenty i które są niedowartościowane. Cały czas staram się też wyszukiwać i dorzucać do portfela takie aktywa, które nie są skorelowane ani z rynkiem amerykańskim, ani z chińskim. No i w międzyczasie wystawiam sobie opcje na wszystkie posiadane instrumenty, żeby premiami offsetować trochę straty.

Awatar użytkownika
Makaron
Stały bywalec

Post autor: Makaron » 30 mar 2018, 11:21

@Tomek,
Tak z doświadczenia - jeżeli masz papiery danego podmiotu, którego fundamenty uważasz za stabilne a jego wycena spada - kiedy dokupujesz / uśredniasz kurs? Gdy spadnie o 5%? 10%?

Zablokowany