Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 06 lut 2018, 21:23

LONG VIXx2 19.50$

Krótkie stop-lossy na 19$...

Ehh : wywaliło...

Teraz przynajmniej widać, że ostatnie 75% wzrostów to ShortVIX i handel alogytmiczny, który patrzył czy VIX nie skacze...
Ostatnio zmieniony 06 lut 2018, 21:37 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 06 lut 2018, 21:37

Kris pisze:Greg. Inwestując na rynku używasz zleceń obronnych (stop los)?
Przy takich pozycjach jak UltraLONG VIX - tak

Przy innych ... Różnie, ale w 75% NIE.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 06 lut 2018, 21:50

$ERY closed ... +35%

Znowu wszyscy SUPERBULLISH!

Nieważne, że ludzie stracili 99% w shortowaniu VIXa, ale znowu to otworzyli i wszyscy ALL-IN (a rentowności do góry...)
Kris pisze:Co do złota oczywiście miałeś rację. Cóż to u Ciebie taki standard. Czy według Ciebie na GDXJ szykuje się zjazd do poprzedniego dołka. Chce odrobinkę się poczęstować ale trudno mi wyczuć dobry moment.
Przy 1300$ będziemy patrzeć :) na razie to słabo na LONG wygląda :

Obrazek

GDX cieżko powiedzieć. Trzyma to 22$ ... Tak poniżej 21$ to bym patrzył nawet na 18$, a GDXJ to odpowiednio jakoś... Możesz przeliczyć.

Już popatrzyłem ... GDXJ = 28$ ??

Pamiętaj : Możesz mieć rację, ale jak rynek nawet pomimo tego, że masz teoretycznie rację daje Ci na tacy podpowiedzi, że będzie odwrotnie, to musisz powiedzieć swojemu mózgowi : NIE, NIE, NIE i grać przeciwko niemu. (Też myślałem, że złoto wybije, ale posłuchałem się rozumu a nie emocji).

Ale rajd, ze 3.5% na wszystkim ... A rentowności pionowo do góry :)

Obrazek

Przy 2.80% to się zaczął krach ale gdy SPX był wyżej, teraz jest niżej, pytanie ile trzeba na tym poziomie, żeby go zcrashować... 2.90%?

Crash 1987 vs 2018 (nikt nie mówi, że ma być tak samo, ani że na 100% będzie crash)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 06 lut 2018, 23:03

VXX (VIX) jumping A(fter) H(ours)

Nie da się utrzymać rynku przy 10Y = 2.80% KONIEC.KROPKA...
Kris pisze:Greg. Nawet nie próbuje się do Ciebie porównywać i śliczne dzięki za cenne rzeczowe wskazówki !! (Twoje wyczucie rynku robi na mnie Mega wrażenie)
Ja pracuje od 15:30 do ok 3 rano ... Taki tryb pracy. O 22:00 kończy się giełda, potem przeglądam wiadomości, wszystkie płatne newslettery czytam i kończę o 3:00 ale przynajmniej o 11:00 wstaje :)

To jest robota na 12h dziennie. Sobota niedziela często też przeglądam informację aby przygotować się do poniedziałku.

PanSpekulant

Post autor: PanSpekulant » 06 lut 2018, 23:26

Greg szaczuenk za analizy i wyczucie rynku. Tak powinny wyglądać profesjonalne koemntarze, a nie to co widzimy na polskich serwisach inwestycyjnych.

Jednak mam inne pytanie.
Rozumiem, że np. na opcje DUST kupowałeś call w atm lub lekko otm. Na krótkich terminach chyba to są najlepsze opcje ze względu na gamme.
ALe czy np.po takim ruchu nie myślisz zrolować tych opcji i np. kupić inne ( znowu atm lub otm).
Możesz zaksięgować jakiś zysk, lub zyskać tym że te opcje będać już ITM w razie ruchu w ich stronę już nie zyskają tak jak nowe zrolowane opcje.

Ja tak przynajmej sądzę i stosuję.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 06 lut 2018, 23:39

Hej.
Greg pisałeś niedawno ze wg Ciebie jestesmy pomiedzy greed a delusion i ze oczekujesz pionowych wystrzalow w gore. Tego nie było.
A teraz wg Ciebie juz bull trap?
Myslisz ze poszlo z pominieciem New Paradigm?
Moze to jednak korekta tylko bardziej spektakularna bo i rynek bardziej rozgrzany.
Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow.
Tym bardziej dzieki za Twoje informacje i przemyslenia jesli gielda do dla Ciebie praca i poswiecasz nam tutaj regularnie troche swojego czasu.

GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM » 06 lut 2018, 23:43

Greg pisze: O 22:00 kończy się giełda, potem przeglądam wiadomości, wszystkie płatne newslettery czytam i kończę o 3:00 ale przynajmniej o 11:00 wstaje :) To jest robota na 12h dziennie. Sobota niedziela często też przeglądam informację aby przygotować się do poniedziałku.
Greg (sorry że tak bezpośrednio, nowy tu jestem) ale nie opisałbyś swojego warsztatu tak jak Tomek tutaj https://www.tradingforaliving.pl/narzed ... westowania ?
Sam niedawno pytałem w innym wątku o PŁATNE newslettery (tutaj: viewtopic.php?f=5&t=116 ) ale nikt nic a widzę że Ty jeden (?) tutaj subskrybujesz.

Zagrania masz mega, analiza dedukcja i wnioski jak widać skuteczne ale... kopiowanie w ciemno zawsze źle się kończy stąd wychodzę sam z założenia że najpierw edukacja. A ta jak wiadomo najlepiej ze sprawdzonych i polecanych źródeł bo jak wiemy jeśli chodzi o finanse to na rynku jest mega dużo chłamu/piramid/cudownych systemów/quasi-doradców którzy są tak naprawde sprzedawcami itd. (wszystko przerabiałem)

Oczywiście pozdrawiam, dalszych sukcesów i podziękowania że dzielisz się tą wiedzą!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 lut 2018, 01:14

Bartek pisze:Hej.
Greg pisałeś niedawno ze wg Ciebie jestesmy pomiedzy greed a delusion i ze oczekujesz pionowych wystrzalow w gore. Tego nie było.
A teraz wg Ciebie juz bull trap?
Bartek,

Zgadza się, zmieniłem wydawało się, że pójdzie do góry ale wtedy nie wiedziałem kiedy pęknie zależność pomiędzy 10Y a wysokością SP500. Wyglądało to na wręcz wieczny pułap. To, że pękło przy SP500 = 2850pkt gdy 10Y = 2.85 = CRASH. Czekałem na ten moment potwierdzenia. Teraz już wiemy, że aby rynek leciał w górę ponad 2850pkt 10Y muszą być tak mniej niż 2.60%. Na SP500 3200pkt to ja nie wiem ... z 10Y = 2.30% ???

Teraz już to wiem. Czekałem na ten punkt przegięcia. Co zrobić, żeby obniżyć rentowności 10Y?

a) Anulować wydatki infrastrukturalne Trumpa
b) Zdemolować ceny ropy (ale też rynek w dół pociągnie z innego powodu)
c) Obniżyć stopy procentowe
d) Po cichu skupować obligację (QE) i zaprzestać QT
e) Gadać dookoła, że będzie 5% wzrostu gospodarczego
f) Obniżyć wydatki rządowe, zwiększyć produktywność (czyli nie buy-backi)
g) Drastycznie obniżyć zakredytowanie ludzi
h) Obniżyć drastycznie dług publiczny
i) Dać rekomendację agencji rating'owych, że dług USA awansował na AAAAAAAA+ ;) (gorzej jak będzie downgrade ratingu, to wtedy zobaczysz pewnie +0.2% do 10Y)

Zobaczcie, VIX do góry, już kontrakty spadają. Dobiło do 2.80% ...

Jak nie obniżą rentowności obligacji to nie mamy żadnych szans na to by piąć się w górę. ŻADNYCH (chyba, że FED zacznie skupować akcje, czy ETFy itp)

Obrazek

I proszę :

Obrazek

Cudów tutaj nie ma. Znamy już, że przy 2850pkt, 10Y=2.85 = spadek.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2018, 01:37 przez Greg, łącznie zmieniany 4 razy.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 lut 2018, 01:26

Muszą coś zrobić, a są między młotem a kowadłem... Jedno źle drugie jeszcze gorsze... Obstawiam nadal 1 podwyżkę w tym roku.

Wniosek taki :

podwyższą = super gospodarka, ale tak zalewarowana kredytem, że każda minimalna podwyżka może wywalić rynek na grubo
niepodwyższą = ups, coś jest nie tak z gospodarką skoro FED nie podwyższa - pewnie chwilowo giełdy polecą, bo obligacje mocno zyskają (rentowności spadną), tylko, że jeszcze bardziej zalewarują gospodarkę kredytem, zamykając sobie drogę do jakiejkolwiek podwyżki i stając na 1.5%, wtedy np. mamy SP500 = 3200, 10Y = 2.30% i GAMEOVER, bo podwyżka i 10Y=2.45% = np. -20% spadków.

I tu źle i tam źle. Na bieżąco trzeba analizować.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2018, 01:32 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 lut 2018, 01:33

Tak, pomaga matematyka i logika i ścisły umysł :)

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 07 lut 2018, 02:25

Moim zdaniem jeszcze bedzie new paradigm przed nami.
To byla mala korekta,
Chcieli sprawdzic jak ludzie zareaguja.
Znajda jakiegos winnego calego zamieszania np: algo trading lub handlowanie VIXem lub cos podobnego na czym wiekszosc sie nie zna.
Dzisiaj jak zawiesili handlowanie VIXem to wszystko wrociło do normy. Łatwo to ludziom wmowic.
Po akcji na bitcoinie tez znajda winnego i zrobia jakies sledztwo/postepowanie/ regulacje majace zapobiegac takim przypadkom w przyszlosci.
W CNBC TV juz nakrecaja na kupowanie akcji.
Wypuscili SNAPa 28 procent after hours- czesciowo zeby pokazac ze cierpliwosc poplaca i ze na akcjach zawsze sie zarabia.
Puszcza jutro reportaz o FANG z okazji 5 lecia uzywania tej nazwy- pewnie pokaza ze kazda z nich w ciagu 5 lat to zysk 500 lub 1000 procent wiec czym jest mala korekta w obliczu tego.
Dzis rynek jest the best day since 1,5 year co tez ladnie sie sprzeda.
Pompowania ciag dalszy
Moim zdaniem punkt przegiecia jest w okolicach 10Y obligacji 3% lub minimalnie powyzej.
I okolicach 3000 S&P.
Czasowo kilka miesiecy.
Dałoby to czas na szybki skok czyli New Paradigm.
Wszystkie wczesniejsze zakonczenia hossy byly poprzedzone mala korekta- teraz rosło non stop- ale moze this time is different :)
Mysle tez ze chca przyzwyczaic ludzi do korekty- wtedy dłużej wytrzymają i wiecej wchlona gdy bedzie Game Over a ludzie beda spokojni bo to przeciez korekta bo juz cos takiego znaja i sie nie boja bo pozniej bylo tylko lepiej i ze korekty sa potrzebne.
Poza tym zauważyłem że w CNBC zaczeli wszystko bardzo dokladnie tlumaczyc o inwestowaniu o tym co to VIX o ETFach.
Zaczeło sie takie edukowanie dopiero w styczniu wiec troche malo czasu zeby ludzi wyedukowac.
Dla mnie sygnalem do rozpoczecia sprzedazy bylo jak Kim Kardashian ( najpopularniejsza celebrytka jakby nie bylo) dostala akcje na swieta w prezencie m.in. Netflixa i inne popularne/ogolnie znane firmy.
Poza tym jest olimpiada za 3 dni a to wielkie sportowe swieto ktore by zepsuli w ten sposob.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 07 lut 2018, 07:54

A kim są ci mityczni „oni”, którzy tak sterują rynkiem?:)

PS. Wydaje mi się, że skończył się czas pasywnego inwestowania i mówienia o giełdzie jako o całości. Teraz potrzeba będzie bardziej selektywnego podejścia. Zgadzam się z Gregiem, że jak rentowności obligacji będą dalej pięły się w górę, to rajd na giełdzie może zostać zatrzymany, ale giełda to nie jest jedna wielka całość. Spółki, które są zadłużone po uszy? Do piachu – racja. Ale co ze spółkami, które nie mają ani centa zadłużenia, cały czas zwiększają zyski, a dywidendy wypłacają z roku na rok coraz większe osiągając już poziomy 4-8%? Czy takim spółkom zaszkodzą rosnące rentowności obligacji? Moim zdaniem nie. Dlatego w końcu po dziesięciu latach pasywnego inwestowania w te wszystkie ETF-y, które tak napompowały rynek, wydaje mi się, że wracamy do czasów, gdy jednak aktywne zarządzanie portfelem i bardziej selektywny dobór spółek będzie odgrywał coraz większą rolę.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 lut 2018, 10:03

SNAP to jedna ze spółek która popłynie i zniknie w/g mnie... +28% i 300MLN$ straty ... To pokazuje, że handlują nie ludzie tylko algorytmy, którym wcześniej włączysz shortVIX. W sumie to FED sporo stracił shortującVIX, ale ich to przynajmniej w realu nic nie kosztowało. CNBC będzie pompować.

Ja wolę teraz postać z boku i popatrzeć. Tydzień, dwa, może 2 miesiące, kto wie ile to potrwa. Generalnie rynek pokazał środkowy palec dla właśnie pasywnego inwestowania i pokazał, że cały wzrost napędzany jest ściskaniem VIXa. Ściskanie VIXa padło to przygotujcie się teraz na prawdziwe volatility... Nikt tego nie pamięta bo 8 lat ściskali VIX, ale może w końcu te czasy się skończyły i czas na popis hedgefundów. Czyli ponownie znienawidzone hedgefundy zdominują rynki po tym jak pasywne inwestowanie się wysypie...

Co do bull-trapa, to jest to lokalny bull-trap, całościowo zobaczymy to w okresie ok rocznym. Rynki nigdy nie dają strzału w dół, to już pokazywałem. To nie wystrzał surowców. Prawdziwy bull-trap zobaczymy jak faktycznie coś będzie leciało.

Ja teraz cierpliwie czekam na mega-short ropy ile poczekam? Nie wiem. Tydzień, dwa, miesiąc... Teraz to będzie tak niestabilnie, że głowa mała... Dziś -2% jutro +2%.

Jeżeli jednak shortVIX poszedł w niepamięć, to wierzcie mi, ale teraz dopiero zobaczymy prawdziwe zależności pomiędzy rynkiem długu a rzeczywistością... Czy dojdzie do 3000pkt i 10Y=3%? Wszystko możliwe, ale wtedy muszą mocne QE pompować, bez tego w/g mnie będzie nam to cieżko zobaczyć. Ciężko to nie znaczy, że się nie da. To manipulowany rynek, jak chcą to wydrukują to co chcą.

Czasowo to ja daję temu rynkowi czas do 2H2018, jeszcze 1H sobie tak pocykamy, ale 2H może być ciekawa, w między czasie wypatrujmy jakiegoś większego konfliktu i oby nie obok nas.
A kim są ci mityczni „oni”, którzy tak sterują rynkiem?:)
Jakto kto? FED i parę banków. HSBC, UBS, Goldman, JPMorgan, DB i pewnie kilku by się tu znalazło... Dopiero co dostali kary za manipulowanie cenami metali szlachetnych i 6 osób poszło do więzienia. Kogoś trzeba było poświęcić...

marttin

Post autor: marttin » 07 lut 2018, 10:30

Co do ropy to nie będzie tak że do czasu debiutu Aramco, Opec a raczej rodzinka książęca z Arabi będzie chciała utrzymywać ceny jak najwyższe, a po debiucie okaże się, że cięcia w Opec są iluzją ,zaczną na potęgę wydobycie i w tedy będzie run??

GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM » 07 lut 2018, 11:31

Wyjaśnienie BNZ

"Bond yields moved sharply lower in response to the sharp declines in stock markets. The 10 year US Treasury yield, which had reached a 3 year high of 2.88% on Monday, fell more than 20bps at one point yesterday. As stock markets have stabilised overnight, bond yields have bounced back, and the 10 year yield is back above 2.75% (albeit below where it was before the US wages release). The decline in US bond yields was probably exacerbated by short covering from speculative investors."

Prosze o objaśnienie mi zielonemu - nie kumam tego..

Zablokowany