Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
A jest jakiś czas na rynku, kiedy się nie ryzykuje? :)
Jak jest zamknięty.
Realizuję zysk na prawie wszystkie short EEMy, które mam i swap w EDC :) (ale tylko częściowo, resztę indywidualnie dobiorę) Zastanawiam się jedynie co z Brazylią począć i tutaj się wstrzymam do środy prawdopodobnie.
Zobaczymy czy to będzie trafna decyzja za jakiś czas.
@Ryszard
Za mało czasu... nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego, więc wolę całość skupić się na fanpage.
Zobaczymy czy to będzie trafna decyzja za jakiś czas.
@Ryszard
Za mało czasu... nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego, więc wolę całość skupić się na fanpage.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2018, 18:01 przez dammad, łącznie zmieniany 1 raz.
ja zamknąłem tez dzisiaj ETF na shorty. Nawet ładnie zarobiłem, spróbuje otworzyć jeszcze raz, może wyżej, a jak nie to nie. Tesla też mi chodzi po głowie, ale za dużo osób gada o shortach.
Z racji tego że na nasdaq nie ma prowizji jutro spróbuje go trejdowac. Będę to robił pierwszy raz, nie dużym wolumenem o margin 748 i wartości zakładu 3956. Ewentualne zarobione pieniądze będę odkładał na vxx, do tego mam troszeczkę QID.
Zerowe punkty swapowe w XTB wynikają z tego że ich produkt oparty jest o kontrakt terminowy a nie o rynek kasowy. Czyli depozyt klienta pokrywa depozyt zabezpieczający dla kontraktu terminowego i broker nie kredytuje klienta.Tomek pisze:W specyfikacji jest dźwignia 1:20, dlatego dalej nie rozumiem skąd zerowe punkty swapowe.
33EEFA81-F109-45A7-9DDE-D546DE88D71B.jpeg
U jednego z brokerów MM u którego mam konto mam wybór i mogę zawrzeć "kasowy" CFD na indeks i wtedy ponoszę koszty swapów (ok. 4%) oraz otrzymuję lub pokrywam ekwiwalent dywidendy zależnie od pozycji long/short, lub mogę wybrać CFD oparty o kontrakt terminowy i wtedy nie ma kosztów finansowania oraz dywidend. Różnicą jest tylko minimalnie szerszy spread.
Ah, no to wiele wyjaśnia, nie wiedziałem o tym, że mają taki produkt, dzięki za info! No ale w takim razie to w czym lepszy jest ten CFD od zwykłego kontraktu terminowego kupionego bezpośrednio?arku pisze:Zerowe punkty swapowe w XTB wynikają z tego że ich produkt oparty jest o kontrakt terminowy a nie o rynek kasowy. Czyli depozyt klienta pokrywa depozyt zabezpieczający dla kontraktu terminowego i broker nie kredytuje klienta.
Czy tylko ja odnoszę takie wrażenie że w tym wątku o dość jasno sprecyzowanym tytule zaczyna panować coraz większy chaos.
W przypadku kontraktu muszą coś realnie za ciebie zastawić, w cfd mogą czekać aż przegrasz zakład, nic nie muszą robić.Tomek pisze:No ale w takim razie to w czym lepszy jest ten CFD od zwykłego kontraktu terminowego kupionego bezpośrednio?arku pisze:Zerowe punkty swapowe w XTB wynikają z tego że ich produkt oparty jest o kontrakt terminowy a nie o rynek kasowy. Czyli depozyt klienta pokrywa depozyt zabezpieczający dla kontraktu terminowego i broker nie kredytuje klienta.
Tak mi się wydaję, że sam tytuł jest nie adekwatny do realiów bo mamy 17 grudnia, a jesteśmy wciąż wyżej od dołków z lutego. To chyba nie chaos, a rozprężenie. Można sprawdzić jakie były nastroje w lutym, marcu na tym forum, a jakie są teraz. Crash już za chwilkę, już za moment, w przyszłym tygodniu, już się to ludziom chyba przejadło.Gregory pisze:Czy tylko ja odnoszę takie wrażenie że w tym wątku o dość jasno sprecyzowanym tytule zaczyna panować coraz większy chaos.
Tak ale w styczniu był 1 top, po nim 2 top w październiku kolejna faza cyklu i wszystko się zgadza to nawet widac na w1.
A tak a propo mam taki sam nastrój jak w marcu.Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Ja poczekam na odbicie. Wygląda mi to na budowanie drugiego ramienia w RGR. Pod 7000 jeszcze powinno podejśćonufry pisze:Tak ale w styczniu był 1 top, po nim 2 top w październiku kolejna faza cyklu i wszystko się zgadza to nawet widac na w1. wykres.png
A tak a propo mam taki sam nastrój jak w marcu.
Tak oczywiście odbicie będzie i to nie jedno, aż pasowałoby żeby zaraz było jakieś odbicie.
na pewno korzystne z punktu widzenia inwestora z mniejszym portfelem jest to że może zawierać pozycje na ułamkowe części kontraktu. Na przykładzie Daxa- rzeczywisty kontrakt ma mnożnik 25 a u brokera MM mozna zawierać pozycje z mnożnikiem 1 a u niektórych nawet ułamkowe od 0,1Tomek pisze:Ah, no to wiele wyjaśnia, nie wiedziałem o tym, że mają taki produkt, dzięki za info! No ale w takim razie to w czym lepszy jest ten CFD od zwykłego kontraktu terminowego kupionego bezpośrednio?arku pisze:Zerowe punkty swapowe w XTB wynikają z tego że ich produkt oparty jest o kontrakt terminowy a nie o rynek kasowy. Czyli depozyt klienta pokrywa depozyt zabezpieczający dla kontraktu terminowego i broker nie kredytuje klienta.
druga kwestia- spread, sprawdziłem na platformie LYNX i na daxa spread wynosi 1, a u jednego z brokerów mam 0,6.
oczywiście minus taki że nie gramy na rynku, tylko zakładamy się z brokerem i tu ważne żeby unikać takich broków którzy podkładają dodatkowo nogę klientowi :-)
I Tesla dziś nawet "puściła", aż miło popatrzeć...