dziekujedammad pisze:@Tofu
Nie mogę zbyt szczegółowo publicznie odpowiedzieć. Strzeżonego Pan Bóg strzeże :)
Napiszę Ci w skrócie na priv.
Stock Market Crash 2018 - live comments
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Sam zastanawiałem się nad otwarciem konta w Aliorze, ale po temacie z KNF kiedy uświadomiłem sobie, że nadzór nad bankami w Polsce to fikcja i do tego jakiś ziomek powiązany z pisem może sobie zgarnąć jaki chce bank za 1 PLN, to nadal pozostaje poza polskim systemem bankowym ;)dammad pisze: Osobiście trzymam w gotówce w USD/CHF około 10-20% kapitału, reszta u brokerów i Revolut, a czasami na krótki okres również alior kantor np.
W Europie niestety nie jest lepiej. Na Cyprze potrafili w nocy zabrać 10% ze wszystkich lokat i kont oszczędnościowych powyżej €100 000, a przecież ten kraj jest w UE. Szwajcaria od dwóch lat na koniec roku raportuje do polskiego Ministerstwa Finansów nazwiska, salda i narosłe odsetki na kontach polskich obywateli. Deutsche Bank zablokował mi niedawno potężne przelewy od kontrahenta z Rosji, bo podejrzewał, ze wlasciciel firmy był na liście sankcji. Inne europejskie banki regularnie blokują mi przelewy na kilka dni do wyjaśnienia źródła pochodzenia, wskazania beneficjenta rzeczywistego, udokumentowania fakturami tytułu przelewu etc. Najdłuższa blokada trwała prawie miesiąc.
Revolut ostatnio przebił wszystko i zablokował mi duży przelew na konto fundacji, która odbudowuje szkoły po trzęsieniu ziemi, bo w nazwie fundacji był kraj, który „wygladal jakby był objęty sankcjami”(sic!).
Trzeba z tym niestety jakoś żyć, ale ciężko dzisiaj być całkiem poza systemem bankowym...
Revolut ostatnio przebił wszystko i zablokował mi duży przelew na konto fundacji, która odbudowuje szkoły po trzęsieniu ziemi, bo w nazwie fundacji był kraj, który „wygladal jakby był objęty sankcjami”(sic!).
Trzeba z tym niestety jakoś żyć, ale ciężko dzisiaj być całkiem poza systemem bankowym...
Plastic Tofu pisze:dziekujedammad pisze:@Tofu
Nie mogę zbyt szczegółowo publicznie odpowiedzieć. Strzeżonego Pan Bóg strzeże :)
Napiszę Ci w skrócie na priv.
Tak właśnie zdobywa się dane :)
Mam nadzieję, że jak Tomek dostanie papier od organu XYZ to po koleżeńsku mi wyśle priva, że się obywatelem zainteresowano ;) Zresztą nic newralgicznego nie piszę w sieci, nawet na privach.
No, no, Wy tu podśmiechujki sobie robicie, a władza skrupulatnie wszystko czyta :)
Ożesz ty :)
Może z forum czerpią wiedzę. Ostatnio było info że NBP sprzedał Euro i zwiększył rezerwy dolarowe ;)
Może z forum czerpią wiedzę. Ostatnio było info że NBP sprzedał Euro i zwiększył rezerwy dolarowe ;)
Co do anonimowości i USD, to przepływy na kontach w USD są raportowane do Wója Sama i analizowane pod kątem prania i finansowania terroryzmu w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu.
Nie wiem, czy polska skarbówka ma do tych danych dostęp, ale nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że pewnego pięknego dnia dostajemy info, że te dudki na Kajmanach podlegają
pod 75% podatku od źródeł nieujawnionych :-)
Nie wiem, czy polska skarbówka ma do tych danych dostęp, ale nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że pewnego pięknego dnia dostajemy info, że te dudki na Kajmanach podlegają
pod 75% podatku od źródeł nieujawnionych :-)
Naczytali się Grega i ze strachu przed kryzysem zaczęli złoto kupować ;)
Tyle, że pisał, że spadnie, więc bezsensowny by był zakup.
Tomek - co to za zestawienie ?Tomek pisze:No, no, Wy tu podśmiechujki sobie robicie, a władza skrupulatnie wszystko czyta :)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
No właśnie nie, Greg napisał że złoto jest w porządku tylko w formie fizycznej i tu się z nim zgadzam. W momencie gdy cena fizycznego złota spadnie do prognozowanych przez niektórych poziomów jak miało to miejsce w okolicach 2008. To niestety, ale nigdzie go nie kupisz, a nawet jeśli to nie po cenie spot.
Chociaż nie można wykluczyć tego, że teraz będzie to inaczej wyglądać czyli złoto wystrzeli bez wcześniejszego umocnienia dolara, ale wątpię w to.
Najbezpieczniej byłoby korzystać z bootowalnego systemu z płyty albo pendriva i niczego nie zapisać ;) Jeszcze tylko wyrzucić pamięć ram bo z niej też można odzyskiwać dane ;)
Zastanawiam się Tomek czy nie powinieneś mieć tego upierdliwego tekstu o cookiesach. W końcu przy logowaniu do forum dane zapisują się w cookiesach, a dwa google analitycs to też cookies ;)
Chociaż nie można wykluczyć tego, że teraz będzie to inaczej wyglądać czyli złoto wystrzeli bez wcześniejszego umocnienia dolara, ale wątpię w to.
Najbezpieczniej byłoby korzystać z bootowalnego systemu z płyty albo pendriva i niczego nie zapisać ;) Jeszcze tylko wyrzucić pamięć ram bo z niej też można odzyskiwać dane ;)
Każda strona internetowa to ma, która jest podpięta pod google analitycs.Thorwald pisze: Tomek - co to za zestawienie ?
Zastanawiam się Tomek czy nie powinieneś mieć tego upierdliwego tekstu o cookiesach. W końcu przy logowaniu do forum dane zapisują się w cookiesach, a dwa google analitycs to też cookies ;)
Ryszard, pewnie masz rację, ale z tego co kojarzę kara dla prywatnej osoby to jest 3% od 10 000 zł, a więc poświęcę te trzy stówy, żebyście nie musieli klikać w bezsensowne wyskakujące komunikaty :)
Thorwald, to są nazwy sieci, z których odwiedzany jest blog/forum od początku tego roku.
Thorwald, to są nazwy sieci, z których odwiedzany jest blog/forum od początku tego roku.
Mam nadzieję, że Greg mnie nie zabije, że naruszam jego prawa autorskie, a jak zabije to trudno; jednego człowieka będzie mniej na forum. W każdym razie dziś napisał swój scenariusz:
"Crazy weeks ahead of us ... Maybe last push up (maybe - 2720-2740 max) - that will be probably the last opportunity to short. Catch this market around 2340. Need retest towards 2650 and later crash."
Czyżby czekał nas malutki rajd "zdechłego" Mikołaja w najbliższych dniach na 2700 z kawałkiem?
"Crazy weeks ahead of us ... Maybe last push up (maybe - 2720-2740 max) - that will be probably the last opportunity to short. Catch this market around 2340. Need retest towards 2650 and later crash."
Czyżby czekał nas malutki rajd "zdechłego" Mikołaja w najbliższych dniach na 2700 z kawałkiem?
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Od 3 dni mamy słabość rynku. Wzrosty na początku sesji i spadki na końcu. Jest to coś co charakteryzuje rynek niedźwiedzia więc i tym razem punkt dla Grega może mieć rację. Brakuje tylko umacniającego się dolara.